Beroemdste Franse beeldhouwers – Een top 10

0
Beroemdste Franse beeldhouwers
Beroemdste Franse beeldhouwers

Beroemdste Franse beeldhouwers

In de kunstgeschiedenis heeft Frankrijk veel belangrijke beeldhouwers voortgebracht. Hier zie en lees je meer over 10 Franse beeldhouwers die je zou moeten kennen.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website en hier ->>> meer over Frankrijk.


Top 10 – Beroemdste Franse beeldhouwers


10. Valérie Goutard (VAL)

(20 mei 1967, Boulogne-Billancourt – 27 oktober 2016)

VAL, Voyage, 2011

De meest eigentijdse van de Franse beeldhouwers op deze lijst is Goutard, onder de artiestennaam VAL. Zij had een bloeiende carrière in de beeldhouwkunst vóór haar vroegtijdige dood in 2016.

Haar eerdere, kleinere sculpturen concentreerden zich op relaties tussen mensen en de ruimte om hen heen. Vaak simplistisch, met weinig elementen.

Later in haar carrière, na een groeiende internationale interesse in haar werk, groeiden de stukken van VAL in omvang en complexiteit.


9. Germaine Richier

(Grans bij Arles, 16 september 1902 – Montpellier, 31 juli 1959)

Germaine Richier, Le Christ d’Assy, 1950
Germaine Richier, Le Christ d’Assy, 1950

Richier was naast beeldhouwster ook grafisch kunstenares. Zij behoort tot de belangrijke vertegenwoordigers van de abstracte kunst van na de Tweede Wereldoorlog.

Ze raakte tijdens haar leven in opsraak toen ze een abstracte voorstelling van Christus maakte voor de Notre-Dame de Toute Grâce du Plateau d’Assy.

Het standbeeld is uit het zicht van de bisschop van Annecy verwijderd en leidde tot een internationaal debat over de aard en rol van heilige kunst.

Ondanks haar latere abstractie was haar vroege carrière grotendeels figuratief, met de nadruk op het uitbeelden van mythische wezens en mensachtige hybriden.


8. Marcel Duchamp

(Blainville-Crevon, 28 juli 1887 – Neuilly-sur-Seine, 2 oktober 1968)

Fontaine / Bron (1917) - Marcel Duchamp
Fontaine / Bron (1917) – Marcel Duchamp

Tijdens zijn loopbaan werkte Duchamp aanvankelijk als kunstschilder en later als beeldhouwer. Hij werkte als futurist, dadaïst en surrealist. In zijn latere leven was hij schaakgrootmeester.

Duchamp was de eerste die een nauwelijks aangeraakt industrieel product als kunstwerk presenteerde. Zijn oeuvre was van grote invloed op latere ontwikkelingen in de moderne kunst zoals conceptuele kunst en minimal art.


7. Louise Bourgeois

(Parijs, 25 december 1911 – New York, 31 mei 2010)

Maman (spin), Guggenheim Museum in Bilbao
Maman (spin), Guggenheim Museum in Bilbao

Bourgeois gebruikte kunst als een therapeutisch proces gedurende haar hele carrière. Ze stopte met haar studie wiskunde en begon met kunst na het plotselinge overlijden van haar moeder in 1932.

Zelf heeft ze haar werk nooit als expliciet feministisch bestempeld, maar het is opgepakt door de opkomende beweging in de jaren ’60.

Haar werk behandelt complexe kwesties rond seksualiteit en de vrouwelijke psyche. Misschien is haar beroemdste werk ‘Maman’.

Dit is een enorme spin gebeeldhouwd in staal en marmer, waarvan Bourgeois heeft gezegd dat het de kracht van haar moeder vertegenwoordigt.


6. Jean Arp

(Straatsburg, 16 september 1886 – Bazel, 7 juni 1966)

Concrétion humaine sur coupe (1935) - Jean Arp
Concrétion humaine sur coupe (1935) – Jean Arp

Jean Arp, ook bekend als Hans Arp , was een Duits-Frans beeldhouwer, schilder en dichter. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne kunst en was een van de voormannen van de dada-beweging. Ook was Arp actief als sieraadontwerper.


Top 5 – Beroemdste Franse beeldhouwers


5. Niki de Saint Phalle

Catherine Marie-Agnès Fal de Saint Phalle
(Neuilly-sur-Seine, 29 oktober 1930 – San Diego, 21 mei 2002)

Les trois Grâces (1994) - Niki de Saint Phalle
Les trois Grâces (1994) – Niki de Saint Phalle

Les trois Grâces (1994) – Niki de Saint Phalle
Saint Phalle is eéé van de bekendste vrouwelijke Franse beeldhouwers. Zij had een lange en vruchtbare carrière. Haar levendige en boeiende werken ontwikkelden zich gedurende haar werkzame leven.

Geïnspireerd door Gaudí, stapte Saint Phalle over naar beeldhouwkunst in de jaren ’60. Haar serie ‘Tirs’ is wereldberoemd geworden.

Ze is misschien het best bekend om haar levendige ‘Nanas’: grootschalige, felgekleurde werken, die vrouwen en het vrouwelijk lichaam vieren.


4. Jean Baptise Pigalle

(26 januari 1714, Paris – 20 ugaustus 1785, aldaar)

Voltaire nu (1776) - Jean Baptiste Pigalle
Voltaire nu (1776) – Jean Baptiste Pigalle

Na een langzame start van zijn carrière wordt Pigalle uiteindelijk een van de meest succesvolle Franse beeldhouwers van zijn tijd.

Zijn standbeeld ‘Voltaire nude’ behoort tot zijn bekendste werken. Dit hoewel hij ook het graf van Comte d’Harcourt ontwierp, dat zich in de Saint-Guillaume de Notre-Dame in Parijs bevindt.

Ooit beschouwd als synoniem voor 18e-eeuwse beeldhouwkunst, is Pigalle tegenwoordig het het bekendst omdat hij zijn naam deelt met de rosse buurt van Parijs.


Top 3 – Beroemdste Franse beeldhouwers


3. Auguste Rodin

(Parijs, 12 november 1840 – Meudon, 17 november 1917)

De Denker (1881) - Rodin
De Denker (1881) – Rodin

Rodin is de vader van de moderne beeldhouwkunst, hoewel hij klassiek geschoold was en nooit met de traditie wilde breken.

Hij is tijdens zijn leven bekritiseerd vanwege zijn radicale realisme. Hij wijkt hiermee af van de eerdere trend om de menselijke vorm te idealiseren.

Rodin toonde bijzondere interesse in het afbeelden van de zeer oude, of de verwilderd, of het lijden. Zijn standbeeld ‘Le Penseur’ is een van de meest direct herkenbare stukken in de kunstwereld.

Website: www.musee-rodin.fr


2. Marie Tussaud

(Straatsburg, 1 december 1761 — Londen, 16 april 1850)

Marie Tussaud
Marie Tussaud

Het museum Madame Tussauds is door haar opgericht, en heeft naast de hoofdvestiging in Londen ook vestigingen in onder andere Amsterdam, Hongkong, Las Vegas, Berlijn, Shanghai en New York.

Marie maakte haar eerste wassen beeld in 1778, van Jean-Jacques Rousseau. Andere beroemdheden die door haar werden gemaakt waren onder andere Voltaire en Benjamin Franklin.

Tijdens de Franse Revolutie ontmoette Marie veel van de belangrijke politieke figuren zoals Napoleon en Maximilien de Robespierre.

Ook was ze bevriend met het koninklijke huis, en tussen 1780 tot de revolutie in 1789 gaf ze artistiek onderwijs aan de zuster van Lodewijk XVI in Versailles.

Door deze connecties met het koninklijk huis werd ze gearresteerd door de revolutionairen, en werd gevangengezet. Uiteindelijk werd ze door haar talent met was gered van de guillotine.

Madame Tussaud maakt wassen beelden van guillotine slachtoffers in Parijs
Madame Tussaud maakt wassen beelden van guillotine slachtoffers in Parijs

Ze werd te werk gezet om dodenmaskers te maken van de slachtoffers die geen gratie kregen. Sommige van de dodenmaskers die ze moest maken waren van vrienden van haar, waaronder Marie Antoinette, Jean-Paul Marat en Maximilien de Robespierre.


1. Jean Antoine Houdon

(Versailles, 25 maart 1741 – Parijs, 15 juli 1828)

Jean Antoine Houdon - George Washington, Richmond, Virginia
Jean Antoine Houdon – George Washington, Richmond, Virginia

Houdon was een neoclassicist die beroemd is om zijn bustes en standbeelden van prominente figuren tijdens de Verlichting. Zijn lijst met beroemde onderwerpen omvatte Diderot, Rousseau, Voltaire, Franklin en Napoléon.

Geboren in Versailles, studeerde hij in Italië en reisde later in zijn leven naar Amerika om een in opdracht gemaakt standbeeld van George Washington te voltooien. Na zijn dood werden zijn bustes gebruikt om beginnende kunstenaars te trainen in het beheersen van gezichtsuitdrukking.


Beroemdste Franse beeldhouwers

  1. Valérie Goutard (VAL)
  2. Germaine Richier
  3. Marcel Duchamp
  4. Louise Bourgeois
  5. Jean Arp
  6. Niki de Saint Phalle
  7. Jean Baptise Pigalle
  8. Auguste Rodin
  9. Marie Tussaud
  10. Jean Antoine Houdon