Beroemdste schilderijen van Edgar Degas

0
Edgar Degas
Edgar Degas

Beroemdste schilderijen van Edgar Degas

Hilaire Germain Edgar (Edgar) Degas (Parijs, 19 juli 1834 – Parijs, 26 september 1917) was een Franse impressionistisch kunstschilder en beeldhouwer. Hoewel Degas zelf afstand neemt van de beweging, is hij één een van de grondleggers van het impressionisme. Dit impressionisme kenmerkt zich onder andere door een nauwkeurige weergave van licht, openhartige houdingen en levendige kleuren. Hij vestigde zijn in het impressionisme naam door deelname aan de eerste baanbrekende tentoonstelling van de impressionisten in 1874 in Parijs.

Degas heeft een aantal favoriete onderwerpen. Dit zijn naast portretten,ook ballet, paarden, jockeys, het Parijse nachtleven en vrouwen.

De meeste van zijn kunstwerken gaan over dans. Degas is ook het meest bekend om het vastleggen van bewegingen zoals geen andere kunstenaar eerder had gedaan. Hier zijn 10 van zijn beroemdste schilderijen.

Eerste impressionistententoonstelling in 1874

In december 1873 stichtten Monet, Renoir, Pissarro, Sisley, Degas, Morisot, Béliard, Lepic, Levert, Rouart en Guillaumin de ‘Société anonyme des artistes, peintres, sculpteurs, graveurs etc.’ Ze zouden de voorbereidingen treffen voor de eerste grote impressionistententoonstelling, enkele maanden later.

De eerste impressionistententoonstelling werd gehouden van 15 april tot 15 mei 1874 in het voormalige atelier van de fotograaf Nadar, aan de Boulevard des Capucines. Doel was niet zozeer om een nieuwe schilderstijl te promoten, maar vooral om te ontsnappen aan de selectiecriteria van de Salon en een nieuwe expositiemogelijkheid te creëren.

Voor 60 franc mocht elke kunstenaar twee werken exposeren. Er was geen selectie, om de ophanging werd er geloot en er waren geen prijzen. In totaal werden er 165 werken gepresenteerd, onder andere van Renoir, Monet, Dégas, Pissarro, Cézanne, Guillaumin en Morisot. Sommige werken zouden later gaan behoren tot de canon van het impressionisme. Overigens was er ook veel werk te zien van minder bekende, inmiddels bijna vergeten schilders, die vaak niets met de ‘Batignolles-groep’ van doen hadden. In totaal kwamen er 3500 betalende bezoekers, hetgeen naar verwachting was, maar het markerende karakter dat later aan de expositie zou worden toegeschreven werd toen zeker nog niet onderkend, ook niet in de pers.


Beroemdste schilderijen van Edgar Degas
Beroemdste schilderijen van Edgar Degas

Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Top 10: Beroemdste schilderijen van Edgar Degas


10. Chez la modiste / In de hoedenwinkel (1884–1890) – Edgar Degas

Chez la modiste / In de hoedenwinkel (1884–1890) - Edgar Degas
Chez la modiste / In de hoedenwinkel (1884–1890) – Edgar Degas

Het toont een ‘modiste’ in een Parijse hoedenwinkel. Het schilderij bevindt zich momenteel in de collectie van het Art Institute of Chicago.

In de hoedenwinkel doet bijna denken aan een bloemstilleven. Hij arrangeerde de hoeden met zorg ten opzichte van elkaar en gaf elke dop haar eigen karakter. De belijningen en kleuren lijken willekeurig.  Ze zijn echter met aandacht gekozen en geordend, als de bloemen in een met zorg geschikt boeket. Herkenbaar daarbij is de invloed vanuit de Japanse prentkunst.


9. Le Bureau de coton à La Nouvelle-Orléans / De katoenhandel in Nieuw-Orleans (1873) – Edgar Degas

Le Bureau de coton à La Nouvelle-Orléans / De katoenhandel in Nieuw-Orleans (1873) - Edgar Degas
Le Bureau de coton à La Nouvelle-Orléans / De katoenhandel in Nieuw-Orleans (1873) – Edgar Degas

Degas verbeeldt de katoenhandel van zijn oom Michel Musson.  In het schilderij onderzoekt Musson rauw katoen op kwaliteit, terwijl de broer van Degas The Daily Picayune leest. Een andere broer, Achille, rust tegen een raammuur links, terwijl anderen hun werk doen.


8. L’Etoile / De ster (1878) – Edgar Degas

L’Etoile / De ster (1878) - Edgar Degas
L’Etoile / De ster (1878) – Edgar Degas

7. Place de la Concorde (1876) – Edgar Degas

Place de la Concorde (1876) - Edgar Degas
Place de la Concorde (1876) – Edgar Degas

Het toont de sigaren rokende Ludovic-Napoléon Lepic, zijn dochters, zijn hond en een eenzame man links. Dit alles op de Place de la Concorde in Parijs. De tuinen van Tuileries zijn te zien op de achtergrond, achter een stenen muur.


6. Après le bain, femme s’essuyant / Na een ba, vrouw droogt zich af (1890-1895) – Edgar Degas

Après le bain, femme s’essuyant / Na een ba, vrouw droogt zich af (1890-1895) - Edgar Degas
Après le bain, femme s’essuyant / Na een ba, vrouw droogt zich af (1890-1895) – Edgar Degas

Zie hier de Top 10 grootste impressionisten aller tijden.


5. Répétition d’un ballet sur la scène /  Repetitie van een ballet op het podium (1874) – Edgar Degas

Répétition d’un ballet sur la scène /  Repetitie van een ballet op het podium (1874) - Edgar Degas
Répétition d’un ballet sur la scène /  Repetitie van een ballet op het podium (1874) – Edgar Degas

Ballerina worden was aan het einde van de negentiende eeuw een droom van menig meisje. Voor de grote balletten uit die tijd werden de mooiste meisjes geselecteerd, vaak al op heel jonge leeftijd.  Ook als je niet uit de hoogste klassen afkomstig was kon je een kans krijgen. Voor veel mannen uit die tijd had het ballet een sensuele en erotische aantrekkingskracht. Dit vooral vanwege al die jonge meisjes die in korte rokjes over het podium zweefden.


4. Intérieur (1868–1869) – Edgar Degas

Intérieur (1868–1869) - Edgar Degas
Intérieur (1868–1869) – Edgar Degas

3. La famille Bellelli / De familie Bellelli (1858-1867) – Edgar Degas

La famille Bellelli / De familie Bellelli (1858-1867) - Edgar Degas
La famille Bellelli / De familie Bellelli (1858-1867) – Edgar Degas

2. La Classe de danse / De balletklas (1871–1874) – Edgar Degas

La Classe de danse / De balletklas (1871–1874) - Edgar Degas
La Classe de danse / De balletklas (1871–1874) – Edgar Degas

Het toont de ballerina’s van het corps van de Opera van Parijs, wachtend op de beoordeling van hun leraar Jules Perrot. Graaf Isaac de Camondo, een bekend verzamelaar van impressionistische kunst, liet het schilderij in 1911 na aan het Louvre. Sinds 1986 bevindt het zich in het Musée d’Orsay te Parijs.

‘Een danseres’, zo schreef Degas eens, ‘geeft me de mogelijkheid prachtige stoffen te schilderen en beweging weer te geven’.


1. L’Absinthe /  De absintdrinkster (1876) – Edgar Degas

L’Absinthe /  De absintdrinkster (1876) - Edgar Degas
L’Absinthe /  De absintdrinkster (1876) – Edgar Degas

Het schilderij toont een jonge vrouw achter een glas absint en een sjofel gklede man lurkend aan een pijp. De compositie is sterk asymmetrisch. Aanvankelijk heette het schilderij In een café, maar al gauw werd het Absint of De absintdrinkster genoemd. Het werk groeide uit tot een metafoor voor de donkere kant van het moderne bestaan. Het is een uitdrukking van de eenzaamheid en harde anonimiteit van het moderne stadsleven. De vrouw met de glas absint is Ellen Andrée. De man met de pijp is Marcellin Desboutin, een vriend van Degas. Geen van beiden waren drinkers.