10 beroemdste schilderijen van Claude Monet

0
10 beroemdste schilderijen van Claude Monet
10 beroemdste schilderijen van Claude Monet

10 beroemdste schilderijen van Claude Monet

Claude Monet
(Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926)

De werken van Claude Monet behoren tot het impressionisme. Monet probeerde vooral een weergave van een bepaald moment te maken. Hij schilderde landschappen, onder andere in Normandië.

Vanaf de jaren 1880 begon hij met het maken van series van schilderijen van hetzelfde onderwerp onder verschillende licht- en weersomstandigheden. Voorbeelden van deze series zijn die van hooibergen en de kathedraal van Rouen.

Zijn beroemde serie met waterlelies maakt Claude Monet op het eind van zijn leven toen zijn zicht slechter werd. Zijn werken worden hierdoor abstracter en minder gedetailleerd.

Claude Monet kan als grondlegger en trouwste vertegenwoordiger van het impressionisme beschouwd worden.


10 beroemdste schilderijen van Claude Monet
10 beroemdste schilderijen van Claude Monet

Zie hier ->>> meer beroemde schilders op onze lijst Top 100 Beroemdste schilders aller tijden


10 beroemdste schilderijen van Claude Monet


10. La Grenouillère – Claude Monet (1869)

"<yoastmark

La Grenouillère en Bain à la Grenouillère zijn twee schilderijen die in 1869 nagenoeg gelijktijdig en op dezelfde locatie werden geschilderd door respectievelijk Pierre-Auguste Renoir en Claude Monet. Beide schilderijen worden gerekend tot de vroegste werken waarin de principes van het impressionisme ten volle werden toegepast. Het schilderij van Renoir is thans te zien in het Nationalmuseum te Stockholm, dat van Monet in het Museum of Modern Art te New York.


9. La Promenade / La Femme à l’ombrelle – (1875)

10 beroemdste schilderijen van Claude Monet = La Promenade / La Femme à l'ombrelle - (1875)
La Promenade / La Femme à l’ombrelle – (1875)

8. La femme en robe verte – Claude Monet (1866)

De vrouw in de groene jurk

La femme en robe verte - Claude Monet (1866)
La femme en robe verte – Claude Monet (1866)

Volgens de overlevering schilderde Monet in vier dagen een portret van zijn vriendin en model Camille Doncieux. Hij schilderde dit levensgrote portret van zijn toekomstige vrouw voor de Parijse salon van dat jaar. Tegenwoordig is het werk in de Kunsthalle Bremen te zien.


7. Saint-Georges majeur au crépuscule / San Giorgio Maggiore in schemerlicht – Claude Monet – (1908 – 1912)

 

"<yoastmark

De Saint-Georges majeur au crépuscule maakt deel uit van een reeks weergaven van het klooster-eiland San Giorgio Maggiore. Het is nu te vinden in het National Museum Cardiff.


6. Les Peupliers – Claude Monet (1891)

Populieren

10 beroemdste schilderijen van Claude Monet - Les Peupliers - Claude Monet (1891)
Les Peupliers – Claude Monet (1891)

Les Peupliers is een serie schilderijen gemaakt die Claude Monet maakte in de zomer en herfst van 1891. Deze prachtige bomen stonden in een moeras langs de oevers van de rivier de Epte. Dit was een paar kilometer stroomopwaarts van Monets huis en atelier in Giverny. Er waren drie groepen van schilderijen.

In één groep hebben de schilderijen hoge populieren tot de bovenste rand van het doek. In een andere groep zijn er zeven bomen, en in weer een andere groep drie of vier populieren. De bomen waren eigendom van de gemeente Limetz die de bomen wilde kappen nog voor Monet zijn schilderijen had afgerond. Monet werd gedwongen de bomen te kopen omdat hij nog niet klaar was met zijn schilderijen. Daarna verkocht hij de bomen aan een houtkoopman.


5. Londres, le Parlement. Trouée de soleil dans le brouillard (1900 – 1905)

Londen, parlementsgebouwen. De zon dringt door de mist

Londres, le Parlement. Trouée de soleil dans le brouillard (1900 – 1905)
Londres, le Parlement. Trouée de soleil dans le brouillard (1900 – 1905)

Tussen 1899 en 1904 maakte Monet diverse reizen naar Londen. Hij kende Londen vanuit zijn eerdere verblijf daar tijdens de Frans-Duitse Oorlog in 1870-1871. Inmiddels is Monet een bekend kunstschilder en een min of meer vermogend man.

In Londen nam hij steeds zijn intrek in het luxueuze Savoy Hotel. Hij schilderde er vanuit kamerraam een groot aantal gezichten over de Thames, van Charing Cross, Waterloo Bridge en een reeks van negentien werken van de parlementsgebouwen.

Het schilderij bevindt zich sinds 1986 in het Musée d’Orsay te Parijs, uitgeleend door het Louvre.


4. Les Meules – Claude Monet (1890 – 1891)

Hooibergen

Les Meules - Claude Monet (1890 – 1891)
Les Meules – Claude Monet (1890 – 1891)

Monet maakte diverse schilderijen van hooibergen in Giverny. Hij schilderde ze vanuit diverse standpunten en onder verschillende weersomstandigheden. De schilderijen dateren uit 1890 en de lente en de oogsttijd van 1891.


3. Série des Cathédrales de Rouen – Claude Monet (1892 – 1893)

Serie van de Kathedraal van Rouen

Série des Cathédrales de Rouen - Claude Monet (1892 – 1893)
Série des Cathédrales de Rouen – Claude Monet (1892 – 1893)

Monet maakte diverse schilderijen van de Kathedraal van Rouen in Rouen met verschillende weersomstandigheden. Het standpunt bleef echter nagenoeg hetzelfde. Dit optimaliseert de vergelijking. Hij schilderde ze tussen 1890 en 1894.


2. Impression, soleil levant – Claude Monet (1872)

"<yoastmark

De Impression, soleil levant, Impressie, opkomende zon, is het schilderij waaraan de kunststroming impressionisme haar naam ontleent. Het onderwerp is de haven van Le Havre op een mistige dag, geschilderd in zeer losse verftoetsen.

In een blauwachtige mist zien we, naast een klein bootje, nauwelijks de masten van enkele zeilschepen en op de achtergrond. Deze zijn bijna onzichtbaar in de mist. De de kades met kranen en schoorstenen zijn geschetst met enkele verticale en schuine lijnen. De oranje zon, net boven de horizon, tekent een lichtstraal op het water. Monet vangt het vluchtige moment waar land, water en lucht in de nevel nog één lijken te zijn voor het felle daglicht alles scherp zal aftekenen.


1. Nymphéas – Claude Monet (1896 – 1926)

Waterlelies

10 beroemdste schilderijen van Claude Monet - Nymphéas - Claude Monet
Nymphéas / De Japanse brug en de waterlelies – Claude Monet

Monet had bij zijn atelier in Giverny in de jaren 1890 een kleurrijke tuin met een vijver laten aanleggen om (half in de openlucht) zijn geliefde motief bij allerlei weersomstandigheden te kunnen schilderen. Hij hoefde ook niet zo veel meer op reis te zijn en was meer thuis bij zijn vrouw en kinderen.

Monet schilderde veel verschillende variaties op dit thema. Alleen al in de periode 1899-1900 maakte hij achttien verschillende waterlelieschilderijen. Een waterlelieschilderij van Monet, Bassin aux nymphéas et sentier au bord de l’eau (1900), bracht in 1998 op een veiling bij Sotheby’s in Londen 19,8 miljoen pond op; dat was op dat moment het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van Monet werd betaald.


Geef een reactie