Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky – De Top 10

0
Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky
Wassily Kandinsky

Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky

Wassily Kandinsky (Moskou, 16 december 1866 – Neuilly-sur-Seine, 13 december 1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus. Zijn schilderstijl behoort aanvankelijk tot het expressionisme, soms ook wel gerekend tot het symbolisme. Kandinsky is één van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaf aan de abstracte kunst.


Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky
Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky

Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Top 10 – Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky


10. Black Lines (1913) – Wassily Kandinsky

Black Lines (1913) - Wassily Kandinsky
Black Lines (1913) – Wassily Kandinsky

De periode van 1910 tot 1914 is het hoogtepunt van de artistieke prestaties van Wassily Kandinsky. Dit schilderij is ook een goed voorbeeld van zijn vaardigheden. Het is één van de eerste van de echt abstracte schilderijen van de Kandinsky.

Zijn schilderijen vlak voor de Eerste Wereldoorlog worden ‘apocalyptische landschappen’ genoemd. In dit werk gebruikt hij krachtige zwarte lijnen over levendige kleuren. Dit om wat hij ‘dissonantie’ noemde, te suggereren.


9. Composition X (1939) – Wassily Kandinsky

Composition X (1939) - Wassily Kandinsky
Composition X (1939) – Wassily Kandinsky

Muziek is een belangrijk onderdeel in de kunst van Kandinsky. Hij noemt sommige van zijn spontane werken als ‘improvisaties’ en uitgebreide ‘composities’. Dit schilderij is het laatste in zijn reeks van composities.

Kandinsky gebruikt een zwarte achtergrond. Dit om de visuele impact van de felgekleurde vormen op de voorgrond te vergroten. Compositie X is het beroemdste schilderij uit de laatste fase van Kandinsky’s carrière. Hij streeft ernaar een spirituele resonantie te creëren tussen de kijker en de kunstenaar.


8. Several Circles (1926) – Wassily Kandinsky

Several Circles (1926) - Wassily Kandinsky<
Several Circles (1926) – Wassily Kandinsky

Kandinsky creëerde tal van kunstwerken met geometrische vormen. Dit omdat volgens hem: ‘de cirkel is de synthese van de grootste tegenstellingen.’ Het werk combineert het concentrische en het excentrische in een enkele vorm en in evenwicht.

Van de drie primaire vormen verwijst dit het duidelijkst naar de vierde dimensie. Het is hoogtepunt van zijn inspanningen om het belang van de cirkel te vangen.


7. Der Blaue Reiter (1903) – Wassily Kandinsky

Der Blaue Reiter (1903) - Wassily Kandinsky
Der Blaue Reiter (1903) – Wassily Kandinsky

Dit schilderij komt uit de pre-abstracte periode van Kandinsky. Het toont een snel rijdend paard dat door een rotsachtige weide snelt. Mogelijk met een tweede figuur, misschien een kind.

Kandinsky toont de rijder door kleuren in plaats van specifieke details. Verbeelding en het gebruik van kleur voor representatie, zouden later door Kandinsky meer worden gebruikt in zijn abstracte werken.

Der Blaue Reiter is een belangrijk schilderij bij het bestuderen van zijn artistieke carrière. Het is het beroemdste kunstwerk uit zijn vroege carrière. Zijn bekendheid nam toe omdat het schilderij dezelfde naam heeft als de invloedrijke groep. Der Blaue Reiter is opgericht door Kandinsky, Franz Marc, August Macke en Alexej von Jawlensky. De kunstenaars zijn van mening dat elk academisme in strijd was met de ware kunst. Men ziet de emotie als voornaamste element van het creatieve vermogen en trachtte men deze tot expressie te brengen.


6. Yellow-Red-Blue (1925) – Wassily Kandinsky

Yellow-Red-Blue (1925) - Wassily Kandinsky
Yellow-Red-Blue (1925) – Wassily Kandinsky

Suprematisme was een Russische kunstbeweging gericht op het weergeven van geometrische basisvormen in een beperkt aantal kleuren. Bauhaus was een modernistische kunstacademie in Duitsland die een grote invloed had op de kunst van de 20e eeuw. Kandinsky geeft hier van 1922 tot 1933 les.

Geel-rood-blauw, geschilderd tijdens zijn tijd bij Bauhaus, is een combinatie van Bauhaus-technieken en suprematistische ideeën. Het kan worden verdeeld in twee delen met geometrische vormen. We zienn heldere kleuren aan de linkerkant en abstracte vormen en donkere kleuren aan de rechterkant.


Top 5 – Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky


5. First abstract watercolor (1910) – Wassily Kandinsky

First abstract watercolor (1910) - Wassily Kandinsky
First abstract watercolor (1910) – Wassily Kandinsky

Wassily Kandinsky staat vooral bekend als een pionier in de niet-figuratieve schilderkunst. Dit schilderij is een titelloos werk van Kandinsky dat nu bekend staat als de eerste abstracte aquarel. Volgens sommigen gecrediteerd is het het eerste puur abstracte schilderij. Met dit schilderij gaat Kandinsky voor het eerst volledig over van de representatieve traditie en naar pure abstractie.


4. Composition VIII (1923) – Wassily Kandinsky

 Composition VIII (1923) - Wassily Kandinsky
Composition VIII (1923) – Wassily Kandinsky

Constructivisme was een invloedrijke moderne kunstbeweging in die dagen. Het kenmerk is het construeren van objecten in kunstwerken die niet in de wereld bestonden. Dit schilderij is een synthese van elementen uit het suprematisme, het constructivisme en de Bauhaus-school.

Compositie VIII heeft een ‘rationele’ geometrische volgorde. Het is het tegenovergestelde van het vorige en meer beroemde werk in de serie Compositie VII.


Top 3 – Beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky


3. Concentric Circles (1913) – Wassily Kandinsky

Concentric Circles (1913) - Wassily Kandinsky
Concentric Circles (1913) – Wassily Kandinsky

Kandinsky is geïnspireerd door kleur en gelooft dat hij er emotie door kan overbrengen. Dit zonder gebruik te maken van figuren. Hij onderzoekt de emotionele en expressionistische kwaliteiten van kleuren in veel schilderijen. Dit schilderij is een van zijn beroemdste kleurstudie.

Het plot kleurencombinaties binnen concentrische cirkelvormige patronen gerangschikt in een all-over grid-formaat. Farbstudie Quadrate kan worden gezien als een georganiseerd onderzoek naar perceptuele effecten van de interacties van kleuren en het emotionele effect dat contrasterende kleuren produceren.


2. On White II (1923) – Wassily Kandinsky

On White II (1923) - Wassily Kandinsky
On White II (1923) – Wassily Kandinsky

Dit werk is een mijlpaal voor de moderne kunst van de 20e eeuw. On White II portretteert verschillende geometrische vormen in een prachtig kleurenschema. Er is gezegd dat het schilderij de kansen van het leven weergeeft. De kleur zwart is gebruikt om de dood weer te geven en hoe al die kansen kunnen worden weggenomen. Het wit kan ook vrede uitdrukken, terwijl zwart kan worden gebruikt om niets weer te geven. On White II is de beroemdste van de vele abstracte geometrische kunstwerken van Wassily Kandinsky.


1. Composition VII (1913) – Wassily Kandinsky

Composition VII (1913) - Wassily Kandinsky
Composition VII (1913) – Wassily Kandinsky

De jaren 1910 tot 1914 is het toppunt van Kandinsky’s carrière. Dit schilderij is misschien wel het hoogtepunt van zijn artistieke prestaties tijdens de periode. Hij maak meer studies voor deze compositie dan voor alle andere.

Compositie VII verwijst naar de apocalyptische thema’s van zondvloed, laatste oordeel, opstanding en het paradijs. Het is een wervelende orkaan van kleuren en vormen. Kandinsky beschouwt het als het meest complexe stuk dat hij ooit heeft geschilderd.