Bijtelling uitgelegd: wat ondernemers moeten weten over fiscale aspecten van auto leasen
Als ondernemer ben je waarschijnlijk veel op pad om zakelijke relaties te bezoeken. Een zakelijke auto is in dit geval een onmisbaar middel, maar veel ondernemers willen deze auto ook graag gebruiken voor privédoeleinden.
In dat geval heb je wel te maken met bijtelling. Wat bijtelling precies is en welke andere fiscale aspecten er bij een leaseauto komen kijken, vertellen we je hieronder.
Lees hier ->>> meer over auto’s op deze website
Wat is bijtelling?
Bij zakelijk leasen of zakelijk kopen, wordt de auto gezien als een deel van je inkomen. De zakelijke auto moet je dan ook gebruiken voor zakelijke ritten. Toch mag je een klein aantal kilometers wél afleggen voor privédoeleinden, maar dit is niet veel.
Je mag namelijk maar 500 kilometer per jaar rijden zonder in aanmerking te komen voor bijtelling. Met een rittenregistratie kun je aantonen hoeveel kilometers je privé en zakelijk hebt gereden. Als je meer dan 500 kilometer privé in een jaar rijdt, kom je in aanmerking voor bijtelling. De bijtelling kan je zien als een soort belasting.
Hoeveel bijtelling je moet betalen, verschilt
Als je de zakelijke auto ook wil gebruiken voor privédoeleinden, krijg je al gauw te maken met bijtelling. Het verschilt per situatie hoeveel bijtelling je moet betalen.
Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren: onder andere de cataloguswaarde van de auto en het bijtellingspercentage. Het bijtellingspercentage is namelijk afhankelijk van hoeveel CO2 de auto uitstoot en in welk jaar de auto de weg op mocht.
Bij auto’s die vrijwel geen CO2 uitstoten, dus elektrische auto’s, ligt het bijtellingspercentage lager. Voor elektrische auto’s moet je namelijk – op het moment van schrijven – 16 procent bijtelling betalen. Dit geldt voor auto’s met een cataloguswaarde tot 30.000 euro in het jaar 2023. Daarnaast wordt het bijtellingspercentage voor 60 maanden vastgezet vanaf het moment dat de auto op de weg mag rijden.
Auto’s die rijden op benzine of diesel stoten daarentegen wél CO2 uit en daarom ligt het bijtellingspercentage ook een stuk hoger. Bij deze auto’s ligt het bijtellingspercentage op 22 procent. Ook goed om te weten: het bijtellingspercentage is vanaf 2026 voor iedere auto gelijk en moet je gewoon het ‘standaard’ percentage betalen van 22 procent, voor iedere auto.
Andere fiscale aspecten bij een leaseauto
Bijtelling is niet het enige fiscale aspect dat komt kijken bij een leaseauto. Zo heb je bijvoorbeeld met een leaseauto op basis van financial lease ook te maken met een aantal fiscale voordelen waaronder de investeringsaftrek, de afschrijving van de auto, de renteaftrek en de terugvordering van de btw.
Houd er daarnaast rekening mee dat er voor een financial leaseauto wel wegenbelasting betaald moet worden: tenzij je elektrisch rijdt, dan hoef je hier tot 2024 nog geen rekening mee te houden.