De 10 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019

De 10 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019
De 10 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019

De 10 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019

Volgens het World Economic Forum

Bij het World Economic Forum hebben ze eens gekeken naar wat nu de belangrijkste technologische ontwikkelingen zijn van dit moment. Ook voor ons is dat interessant. Wat zijn de mogelijke economische groeibriljanten en waar ga je in investeren en beleggen? Maar ook: wat doe je met je infrastructuur en je onderwijs? Lees meer…


Lees hier ->>> meer over economie en hier ->>> meer over duurzaamheid op deze website…


De 10 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019
De 10 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019

De 10 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019


10. Hernieuwbare energie

Met hernieuwbare energie bedoelen energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Dit is energie uit bijvoorbeeld wind, waterkracht, zon. Maar denk ook eens aan de bodem, buitenluchtwarmte, warmte uit net gemolken melk en biomassa.


9. DNA Data opslag

Hoe groter de groep mensen is van wie het DNA we in kaart brengen, hoe meer we te weten komen over de mens. Waar zitten de verschillen, hoe kunnen we medicijnen persoonlijker maken en wie is waar op welk moment geweest? Ook weer een geweldig voorbeeld van Big Brother-achtige informatie!


8. Veiligere nucleaire reactoren

Veel , heel veel onderzoek wordt er gedaan naar kernenergie. Logisch, want olie, kolen en gas stoken we in een rap tempo op.


7. Tracking van voedsel en producten

Door bijvoorbeeld technieken als blockchain kunnen we echt weten wat er is gebeurd met eten op ons boord. Waar komt het vandaan, wie heeft het geplant, hoeveel energie heeft het gekost. Zo kunnen we beter kiezen voor ‘schone’ producten.


6. Collaborative telepresence

Veel van onze vergaderingen en gesprekken gaan vandaag al via sociale platforms en internet. De technologie kan ook meer en meer gebruikers gaan helpen in afgelegen gebieden beter. Dit door te “simuleren”, met bijvoorbeeld technieken zoals augmented of virtual reality of avatars,


Zie hier de top 10 rijkste landen op basis van natuurlijke hulpbronnen.


5. Slim kunstmest

Omdat de wereldbevolking maar blijft toenemen, hebben we ook meer voedsel nodig. Wat men nu mee bezig is, is om meststoffen te maken die “weten” wanneer ze hun stof moeten afgeven. Deze herkennen bijvoorbeeld het klimaat en de bodem en werken zo vele malen beter.


4. Intrinsiek ongeordende eiwitten

Wetenschappers werken aan en testen nieuwe soorten medicijnen met om eiwitten te beïnvloeden. Deze eiwitten zijn ook de drijvende krachten achter bijvoorbeeld kanker en neurodegeneratieve Deze “intrinsiek ongeordende eiwitten” veranderden voortdurend van karakter en het is heel lastig om ze met één type medicijn te behandelen.


De 3 belangrijkste technologische ontwikkelingen 2019


3. Hele kleine lenzen

Al onze apparaten worden kleiner en kleiner. Eén van de grootste uitdagingen is het kleiner van optische componenten zoals lenzen. Objectieven op glasbasis zijn moeilijk in een kleiner formaat te maken met behoud van alle eigenschappen. Inmiddels weten we hoe we lichtere, kleinere alternatieven kunnen creëren, ook wel metalenzen genoemd.


2. Sociale robots of humanoïde robot

Een sociale robot is een robot die praat met en communiceert met mensen. Zij kunnen door sociaal gedrag en regels te volgen die contact maken met menselijk wezens. De humanoïde robot is een machine die een lichaamsvorm heeft die lijkt op die van een mens. Dit in tegenstelling tot andersvormige machines zoals bijvoorbeeld industrierobots of de robothond AIBO.

Mensvormige robots worden de laatste jaren voornamelijk in Japan ontwikkeld. Een van de bekendste robots is Honda’s ASIMO, die in 2000 aan het publiek werd gepresenteerd en zelfstandig kan lopen, rennen en traplopen. Een humanoïde robot heeft dus dezelfde basisvorm als een mens, maar is meestal wel duidelijk herkenbaar als een robot.


Zie hier de Top 50 snelst groeiende techbedrijven van Nederland 2022.


1. Bioplastic

Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten. Denk aan producten zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs of uit cellulose. Het zijn in feite kunstmatige biopolymeren. Ook wordt polymelkzuur oftewel PLA gebruikt voor deze toepassing.

De bioplastics uit maïs zijn de meest gangbare, al lijden deze onder de opkomende druk op maïsverbouw voor bio-benzine. De bedrukbaarheid van de op cellulose gebaseerde bioplastics is echter weer behoorlijk beperkt.