De Reus van Rotterdam: Rigardus Rijnhout

0
De Reus van Rotterdam
De Reus van Rotterdam

Rigardus Rijnhout: Reus van Rotterdam

De reus van Rotterdam Rigardus Rijnhout (Rijn) wordt geboren op 21 april 1922 in Rotterdam. Deze vriendelijke Rotterdammer zal uitgroeien tot een reus van 2 meter en 38 centimeter.

De Reus van Rotterdam
De Reus van Rotterdam

Rijnhout is daarmee de op één na langste man aller tijden in Nederland; alleen Albert Johan Kramer die in 1897 werd geboren in Amsterdam is met 2 meter en 42 cm iets langer. Rigardus woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Zijn voeten waren 36 centimeter en zijn handen waren 22 centimeter lang.

Informatie gekregen van Stichting De Reus van Rotterdam: “Voor en na zijn dood deden de wildste geruchten over de Reus de ronde. Overdrijven of zelfs complete duimzuigerij was de mensen niet vreemd. Rijn zou als 14-jarige jongen dagelijks 25 boterhammen, 4 biefstukken en 20 glazen vruchtensap hebben genuttigd. Lariekoek; Rijn at een stevige prak, maar hield altijd maat.” Rijn volgde een opleiding tot machinebankwerker aan de ambachtsschool maar werkte als schilder, sjouwer en knoper van duikbootnetten.


Hongerige reus, gekweld door distributiezorgen

Bron: Dagblad van Noord-Brabant, 21 mei 1942

Rotterdam herbergt een jongen reus, die Rigardus Rijnhout heet en de eerbiedwaardige lengte van 2.23 meter heeft bereikt. Hij is thans negentien jaar en weegt liefst 155 kilogram. Rigardus wordt in dezen tijd dag na dag gekweld door ernstige zorgen, in verband met zijn voeding en kleeding. De distributiedienst heeft hem verschillende toeslagkaarten verstrekt, omdat men beseft, dat een dergelijke reus meer voedsel noodig heeft dan een normaal mensch. Doch zijn voeding is vanzelfsprekend niet *Gelijk aan het voedsel, dat hij in vredestijd verorberde, Toen at hij dagelijks in zijn eentje ongeveer vijf brooden en drie en een halve kilo aardappelen op.”


Later trok hij met zijn vader door Nederland langs beurzen, tentoonstellingen en kermissen. Daar verkocht hij prentbriefkaarten van zichzelf of hij verdiende zijn geld door zich als wandelend reclamebord (sandwichman) te verhuren. De vriendelijke reus werd in de Maasstad gezien als een fenomeen, maar hij had wel het nodige te verduren. Rustig over straat lopen was er meestal niet bij en regelmatig werd hem gevraagd of ‘het daarboven koud was’.


De Reus van Rotterdam

Bron: De West : nieuwsblad uit en voor Suriname, 17 september 1951

Brussel – De „Reus van Rotterdam”, Henk Rijnhout, is op het ogenblik in Antwerpen om zich, naar men zegt, een auto te laten aanmeten. Rijnhout is 2.40 m langen een “gewichtig” man: 230 kg. Een rijschool in Rotterdam heeft hem onlangs, met reclamedoeleinden, gratis auto rijles gegeven, een fabriek van bromfietsen deed hem uit reclame oogpunt een bromfiets cadeau Vermoed wordt, dat een der in Antwerpen gevestigde automontagefabrieken deze Rotterdammer als reclameman wil gebruiken.


Buitengewone lengtes worden altijd veroorzaakt door een groeistoornis waarbij de hypofyse te veel groeihormonen afgeeft. Rigardus overlijdt op 36-jarige leeftijd aan een hypofysetumor. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn grote bakkersfiets invalide geraakt. Na dit ongeluk heeft hij nog een paar jaar vanuit een rolstoel bij de vertreksteiger van de Spido gesigneerde ansichtkaarten met een foto van zichzelf in betere tijden aan de man gebracht.

Toen zijn gezondheid verder achteruit ging moest hij worden opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Na zijn overlijden werd er een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: “Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet want je had een hart van goud.”

Plein en Standbeeld

In zijn geboortewijk het Oude Westen is het R. Rijnhoutplein vernoemd naar de langste Rotterdammer ooit. Stichting De Reus van Rotterdam zorgde ervoor dat beeldend kunstenaar Herman Lamers in 2011 een standbeeld op ware grootte maakte. Dit beeld van Rigardus is geplaatst in het wijkpark van het Oude Westen. De Reus staat levensecht afgebeeld in een voor hem karakteristieke houding, in de Gouvernestraat vlakbij het huis waar hij opgroeide en waar hij zijn leven lang woonde.

Geef een reactie