, , , , , ,

Gevaarlijkste snelweg van Nederland is de A12 tussen Gouda en Rotterdam (top 10)

Gevaarlijkste snelweg van Nederland is de A12 tussen Gouda en Rotterdam

Gevaarlijkste snelweg van Nederland is de A12

De Stichting Incident Management Nederland (IMN) heeft voor ons uitgezocht op welke snelweg de meeste ongelukken in Nederland gebeuren. Als het even kan moet je de A12 tussen hectometerpaaltjes 27,0 en 28,9, de linkerbaan, weten te vermijden. Hier gebeurden in 2016 welgeteld 97 stuks ongevallen. Dit fijne stuk snelweg bij Gouda en Rotterdam stond overigens ook in 2012 op de eerste plaats. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over vervoer op deze website.


Gevaarlijkste snelweg van Nederland

Bij de A12 tussen Gouda en Rotterdam, tussen hectometerpaaltje 27 en 28 schijnt gaat het zo vaak mis omdat het verkeer richting Rotterdam in de spits vaak stilstaat.

Dit terwijl de auto’s en vrachtwagentjes naar Den Haag gewoon op snelheid kunnen blijven doorrijden. Hieronder staat het volledige overzicht…

Tabel: Gevaarlijkste snelweg 2016, 1 kilometer wegvak

[table “” not found /]

Zie hier de Top 10 langste snelwegen in Nederland.


[table “” not found /]

Gevaarlijkst snelwegen over een lengte van vijf kilometer

Kijk je naar een stukje van één kilometer, dan is dus de eerder genoemde A12 de absolute nummer één. Kijken we naar een langere baanlengte, dan ziet het plaatje er anders uit. Dan blijkt de A10, tussen hectometerpaaltjes 10,0 – 14,9 (rechts) bij Watergraafsmeer als eerste uit de bus te komen.

Daar vallen zo’n 125 ongevallen te melden. Op twee, met 177 ongevallen, zien we de weer de A12 tussen de hectometerpaaltjes 25,0 – 29,9 (links). Voor nummertje drie moet je naar de A16 op tussen 15,0 – 19,9 hectometer (links). Daar was 110 keer prijs.

Disclaimer: bij beide lijsten is allen gekeken naar het aantal ongevallen op een bepaald stuk snelweg. Er dus niet gekeken naar de relatie tussen ongelukken en de hoeveelheid verkeer die in de betrokken jaren voorbij raasde. Daarnaast zijn dit de cijfertjes van bergingsbedrijven en niet van alarmcentrales, hulpverleners of andere diensten die bij ongelukken betrokken zijn.


Zie hier de top 10 Nederlandse steden met de beste reputatie 2022.


Hoe komen nou die ongelukken tot stand

Volgens de bergers is het mobiel bellen toch de grootste oorzaak. Vervolgens de ‘drukte’, maar ook de afleiding langs de weg kan nogal van invloed zijn op het aantal ongelukken.

Er is overigens ook een aardig artikel op deze website: De gevaarlijkste weg van Nederland, de Top 7 waar de afgelopen jaren de meeste dodelijke ongelukken zijn geweest.


Zie hier de top 10 grootste Amerikaanse automerken 2021.


Bron en meer informatie: A12 bij Gouda gevaarlijkste stuk snelweg van Nederland, Stichting Incident Management Nederland, 22 februari 2016


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie