, ,

Extremisten kort van geheugen zegt onderzoek

Extremisten kort van geheugen zegt onderzoek

Extremisten kort van geheugen

Het handige van extremisten is dat ze snel vergeten hoe extreem ze zich hebben gedragen. Verder heeft de gemiddelde extremist nog wel meer wat hem of haar wat lastig in de omgang maakt met anderen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over psychologie op deze website.


Extremisten kort van geheugen

Extremisten zijn kort van geheugen, meer geneigd tot impulsiviteit en ze zijn ook sensatiezoekers. Dit blijkt uit een onderzoek van de Cambridge Universiteit naar de psyche van de extremistische geest.

De studie, gepubliceerd in Philosophical Transactions of the Royal Society B, geeft aan dat een bepaalde mix van persoonlijkheidskenmerken en onbewuste cognitie, de manier waarop onze hersenen basisinformatie opnemen, een sterke voorspeller is voor extremistische opvattingen. Dit over een reeks van overtuigingen, waaronder nationalisme en religiositeit. Deze combinatie van cognitieve en emotionele eigenschappen voorspelt goedkeuring van geweld ter ondersteuning van de ideologische ‘groep’ van een persoon.

Mensen die moeilijk de complexiteit van het leven kunnen verwerken drijven onbewust in de richting van extreme doctrines. Deze geven namelijk duidelijkere, meer gedefinieerde verklaringen voor de wereld. Ze zijn daarom meer vatbaar voor dogmatische en autoritaire ideologieën.

Wetenschappers ontdekten ook dat conservatisme verband houdt met cognitieve ‘voorzichtigheid’. Het is voor deze mensen moeilijk om nieuwe verklaringen en kennis te aanvaarden, want ze zitten vast in hun denkpatroon. Liberale geesten zijn flexibeler en schrikken niet van het ‘nieuwe’.

Hersenen van meer dogmatische mensen zijn trager in het verwerken van bewijs. Ze zijn ook nog eens impulsiever qua persoonlijkheid. De psyche van extremisten is een mix van conservatisme en dogmatiek. Dit wordt gecombineerd met impulsieve persoonlijkheidskenmerken die sensatie en risicovolle ervaringen zoeken, aldus de studie.


Bron en meer informatie: Leor Zmigrod, Ian W. Eisenberg, Patrick G. Bissett, Trevor W. Robbins and Russell A. Poldrack: The cognitive and perceptual correlates of ideological attitudes: a data-driven approach in Philosophical Transactions of the Royal Society, 22 februari 2021