Grootste faillissementen in de geschiedenis van de VS – Top 10

Grootste faillissementen in de geschiedenis van de Verenigde Staten
Lehman Brothers: Grootste faillissementen in de geschiedenis van de Verenigde Staten

Grootste faillissementen in de geschiedenis van de Verenigde Staten

Bedrijven hebben ook de neiging om groter en groter te willen worden. En als het dan misgaat, stort het geheel als een kaartenhuis in elkaar. Hier hebben we een tiental voorbeelden die laten zien hoe het enorm mis kan lopen als je lijdt aan hoogmoedswaanzin. Lees meer…


Lees hier->>> meer over het bedrijfsleven op deze website…


Grootste faillissementen in de geschiedenis van de Verenigde Staten


10. Chrysler (2009) met $39,3 miljard

De autofabrikant Chrysler is 1925 opgericht door Walter Chrysler. Voor en na de tweede wereldoorlog groeit en bloeit het bedrijf als kool. Na de oliecrisis, eind jaren ’80 komt Chrysler in zwaar weer, maar de overheid springt in en verschaft de autofabrikant een flinke lening.

Tijdens de kredietcrisis van 2009 gaat het wederom enorm mis. In april vraagt Chrysler surseance van betaling aan. Eind april bereiken Chrysler en Fiat overeenstemming over een volledige overname door Fiat. De rechter geeft ook toestemming om de activiteiten te verkopen aan een nieuw opgerichte onderneming Chrysler Group LLC.


9. MF Global (2011) met $41 miljard

MF Global, voorheen bekend als Man Financial, was een grote wereldwijde makelaar in financiële derivaten. Het bedrijf verkocht derivaten die op de beurs werden verhandeld, zoals futures en opties en valutaproducten. Liquiditeitsproblemen en hoge boetes vanwege corruptie leidden tot het faillissement in 2011.


8. Conseco (2002) met $61 miljard

De firma Conseco verkocht levensverzekeringen, lijfrentepolissen en ziektekostenverzekeringen. Na een groot aantal overnames liepen ook de kosten enorm uit de hand terwijl de inkomsten achterbleven. In 2002 Conseco ging ze failliet, maar ze maakten ook in 2003 weer een soort doorstart.


Zie hier de top 20 grootste hedgefondsen ter wereld 2022.


7. Enron (2001) met $66 miljard

Van origine is Enron een energieboer. Begin jaren negentig ging zij zich zich toeleggen op handel in van alles en nog wat. In korte tijd investeerde Enron ook miljarden in water, telecommunicatie, metaal, chemie, internet, verzekeringen en andere producten en diensten. Het bedrijf werd daarmee hét grote voorbeeld voor iedereen die meende dat in de nieuwe economie snel veel geld te verdienen viel.

Maar ook Enron gaf veel meer uit dan er binnenkwam. Slim genoeg hielden lange tijd de verliezen uit de boeken, door schimmige constructies met honderden dochterondernemingen. Toen het bedrijf uiteindelijk over de kop ging, bleek bijvoorbeeld dat managers miljoenen in hun zak stopten, accountants bewijsmateriaal vernietigd hadden. Ook bleek Enron de verkiezingscampagnes van vrijwel alle presidentskandidaten, zowel Democraten als Republikeinen, had gefinancierd. Er bleken ook bijna duizend dochterondernemingen waren opgezet om belasting te ontduiken en de boekhouding op te fleuren.


6. Pacific Gas & Electric (2019) met $71 miljard

De firma Pacific Gas and Electric Company (PG&E) is opgericht in 1905 zij voorzag bijvoorbeeld s opgericht in 1905 van aardgas en elektriciteit. Door de bosbranden aldaar en de bijhorende claims gaan ze in 2019 ten onder.


Top 5: Grootste faillissementen in de geschiedenis van de Verenigde Staten


5. CIT Group (2009) met $71 miljard

CIT bood en biedt financierings-, leasing- en adviesdiensten aan middelgrote bedrijven en kleine bedrijven. In 2009 gaat de stekker er uit, maar als zo vaak in de VS ziet de curatoren toch weer een mogelijkheid voor een doorstart.


4. General Motors (2009) met $82 miljard

In 2005 boekte de autofabrikant GM een verlies van €8,3 miljard bij een jaaromzet van €151 miljard. tot 2009 worden vele fabrieken gesloten en bijvoorbeeld 30.000-den werknemers ontslagen om de kosten te drukken. als ze tijdens de kredietcrisis geen leningen meet kunnen afsluiten gaat het voergoed mis.

Op 1 juni 2009 werd uitstel van betaling verkregen (Chapter 11) en kreeg men toestemming van de faillissementsrechter om de activa te verkopen. Hiervoor wordt een nieuwe vennootschap opgericht waarin de Amerikaanse en Canadese overheden een aanmerkelijk belang nemen. Het ‘oude’ GM bleef als Motors Liquidation Company voortbestaan om het faillissement af te wikkelen, het ‘nieuwe’ GM heeft de productieactiviteiten voortgezet.


3. WorldCom (2002) met $104 miljard

WorldCom is een telecom-onderneming die in 2002 failliet gaat nadat een omvangrijk boekhoudschandaal aan het licht komt. De bomen voor WorldCom lijken tot aan de hemel te groeien. Echter, bij onderzoek blijkt dat in de periode 1999-2002 op twee manieren fraude is gepleegd. Enerzijds zijn niet-bestaande inkomsten gerapporteerd, anderzijds zijn uitgaven geactiveerd die geen investeringskarakter hadden, maar als reguliere uitgaven zijn aan te merken.


2. Washington Mutual (2008) met $328 miljard

De bank Washington Mutual is opgericht in 1889 in Seattle. Door de grote investeringen in dubieuze hypotheken gaat de bank in september 2008 ten onder. De Amerikaanse toezichthouder, de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), grijpt in en de activa van de bank worden overgenomen voor 1,9 miljard dollar door JP Morgan Chase.


Zie hier de top 10 rijkste vastgoedondernemers ter wereld 2022.


1. Lehman Brothers (2008) met $691 miljard

De geschiedenis van Lehman start ergens in 1850. De broertjes Lehman accepteren van klanten ook katoen als betaalmiddel, en zo begeven ze zich in de lucratieve katoenhandel. Hierna beginnen ze geld uit te lenen dit is de start van de financiële dienstverlening.

Jarenlang gaat het de bank voor de wind. In 2008 lijdt de bank echter zwaar onder de kredietcrisis. In de eerste negen maanden van het jaar schrijft Lehman een verlies van ruim zes miljard euro. De verliezen worden vooral geleden op effecten op hypotheken en onroerend goed. Op 9 september 2008 verliest het bedrijf op één dag 40% van de beurswaarde, als een record verlies over het derde kwartaal bekend wordt gemaakt. De boel strot kort daarna compleet in en daarmee is Lehman Brothers nummer één in de grootste faillissementen in de geschiedenis.