Hans van Zon: een echte Nederlandse seriemoordenaar

0

Hans van Zon

Johannes Marinus van Zon
(Utrecht, 6 maart 1941 – Delfzijl, 11 mei 1998)

Aantal moorden: veroordeeld voor 3 moorden, verdacht van nog minimaal 2
Motief moorden: relationele problemen en geldelijk gewin


Hans van Zon: een echte Nederlandse seriemoordenaar
Hans van Zon: een echte Nederlandse seriemoordenaar

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Hans van Zon: de nette, charmante en intelligente jongeman

Hans van Zon staat in zijn omgeving bekend als nette, charmante en intelligente jongeman. Vanwege zijn arbeidersafkomst is er geen geld voorhanden voor een opleiding. In 1967 wordt Hans van Zon onderhouden door zijn Italiaanse vriendin, Caroline Gigli, 47 jaar oud. Daarnaast heeft hij een relatie met de 37-jarige Coby van der Voort. Van Zon verdient zijn geld met de verkoop van pornografische foto’s van beide vriendinnen.

Nadat zijn relatie met Coby van der Voort in april 1967 wordt beëindigd, blijft zij zich volgens Van Zon aan hem opdringen. Om hier een einde aan te maken, zoekt hij haar op 29 april van dat jaar op in haar woning en slaat hij haar dood met een zelfgefabriceerde loden pijp. Om de politie te misleiden, verminkt Van Zon haar lichaam, zodat het op een roofmoord zou lijken. Haar juwelen geeft hij aan zijn vriendin.

Zijn slachtoffers van de twee roofmoorden zijn Jan’Oom Cupido’ Donse, een 80-jarige winkelier in feestartikelen, en de melkboer Reijer de Bruijn. De buit van geld en sieraden wordt in beide gevallen gedeeld met de Utrechtse crimineel ‘Ouwe Nol’.

Naast de moorden waarvoor hij is berecht, wordt Van Zon ook verdacht van verschillende andere moorden, onder andere van de lustmoord op Elly Segov in 1964 en de moord op de Engelse homoseksuele filmregisseur Claude Berkeley in 1965.

Op 13 december 1967 wordt Van Zon gearresteerd. Als Van Zon in de observatiekliniek in Utrecht zit, krijgt hij Zon een relatie met therapeute en maatschappelijk werkster Riet van der Brink. Hij trouwt met haar in 1974 trouwde.

In maart 1970 wordt hij onder grote belangstelling van de nationale en internationale pers veroordeeld tot levenslang.

 

Van Zon leefde ve

In 1986 komt Van Zon vervroegd vrij. Zijn levenslange straf is omgezet in 28,5 jaar en wegens goed gedrag met een derde verminderd. De laatste jaren van zijn leven woont Van Zon in Wirdum en Delfzijl, waar hij in 1998 overlijdt, door overmatig en langdurig drankgebruik, aan de gevolgen van een maag- of slokdarmbloeding.