Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel

0
Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel
Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel

Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel is een mooi maar lastig verhaal. Hier volgt de klassieker in de korte versie.


Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel


Arthur begint als de stoere zoon van koning Uther Pendragon. Uther is één van de koningen in een sterk verdeeld Engeland. Uther sneuvelt op het slagveld in een poging om Engeland onder één koning te verenigen. Meteen daarop brengt de magiër Merlijn Arthur onder bij het hof van een lokale edelman, waar hij ongestoord opgroeit.

Zonder koning is er grote onrust in Engeland. Merlijn plaatst op het kerkhof van Londen een steen met daarop een aambeeld en daarin een zwaard. Merlijn vertelt dat degene die dit zwaard uit deze steen en dit aambeeld trekt, de echte koning van Engeland is. Vele edelen probeerden het, maar niemand lukt dit.


Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel, Koning Arthur


Arthur wordt koning: King Arthur

Op een dag moet de jonge Arthur een zwaard halen dat hij, als schildknaap van zijn adoptiebroer Sir Kay, vergeten is mee te nemen. Hij ziet het zwaard uit het aambeeld steken en trekt het er zonder moeite uit.

Veel edelen geloven het verhaal van Arthur niet en het land blijft in het begin van Arthurs regering nog verdeeld. Arthur verslaat al zijn tegenstanders, waaronder enkele familieleden en de verenigde edelen. Tevens laat hij in deze tijd Camelot bouwen. Later zal Arthur zijn zwaard breken.

Hij vraagt om een nieuw zwaard en krijgt het zwaard van de Vrouwe van het Meer. Dit zwaard heette Excalibur. Zolang Arthur de schede van Excalibur in zijn bezit had, zal hij geen verwondingen oplopen. Vlak voor hij sterft zal Arthur de opdracht geven het zwaard terug in het meer te werpen.


Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel
Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel

Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel

Hij trouwt met de mooie Guinevere en als huwelijkscadeau krijgt hij een ronde tafel, die hij als basis van zijn machtscentrum beschouwt. Aan de tafel is plaats voor twaalf ridders. Enkele namen zijn Walewein, Pellinore, Lancelot en Galahad. Niemand zit aan het hoofd, en daarmee is dus iedereen gelijk en iedereen zal worden gehoord.

Door de Ronde Tafel is het mogelijk het land beter te verdedigen en de Saksen te overwinnen. De belangrijkste queeste is echter het zoeken van de Heilige Graal. Galahad weet die uiteindelijk te vinden.


Arthur pist buiten de pot…

Lancelot, de Eerste Ridder en daarmee de beschermheer van de koningin, wordt vaak gezien als een echte held en hij is in veel andere verhalen te vinden. Morgause krijgt een kind met Arthur. Dit kind, Mordred, haat Arthur met hart en ziel en ontketent een oorlog. Als Arthur in buitenland verblijft, neemt Mordred de macht over en probeert te trouwen met Guinevere.

Arthur keert terug en gaat de confrontatie aan. Arthur doodt Mordred, maar raakt zelf dodelijk gewond. Volgens sommige bronnen werd Arthur in een schip door Morgana naar Avalon vervoerd. Het einde van de legende was Arthurs belofte terug te zullen keren wanneer Engeland in nood is.


…maar Guinevere kan er ook wat van!

Tijdens een lange afwezigheid van Arthur worden Guinevere en Lancelot verliefd op elkaar. Omdat iedereen gelijk is, moet Arthur Guinevere berechten als overspelige vrouw. Lancelot vlucht. Arthur weet dat haar verwanten en Lancelot alles zullen doen om Guinevere te bevrijden, en daarom roept hij zijn ridders op om de brandstapel te bewaken.

Gawain weigert dat. Lancelot verschijnt ten tonele en redt Guinevere van de executie, maar in het gevecht werden twee broers van Gawain gedood, Gaheris en Gareth.

Nu ontsteekt Gawain in een zo grote woede dat hij Arthur dwingt een oorlog tegen Lancelot te beginnen. Als Arthur naar Frankrijk oversteekt om Lancelot te pakken te nemen laat hij Guinevere bij Mordred achter. Deze wil echter zelf met haar trouwen, om zo de troon te kunnen bestijgen. Dit leidt tot de fatale slag bij Camlann, waarbij Mordred sneuvelt, Arthur dodelijk gewond raakt en het koninkrijk ten onder gaat.

Ridders van de ronde tafel: Agravaine, Bedivere, Bors, Calogrenant, Gaheris, Galahad, Gareth, Gawain, Geraint, Kay, Lamorak, Lancelot, Palamedes, Parzival, Sagramore, Tristan en Ywain

Objecten: Excalibur, de Heilige graal en de Ronde Tafel


De echte Arthur

Eigenlijk weten we niet veel van de echt Arthur. Volgens sommige bronnen was Arthur een Romeins-Britse legeraanvoerder die vocht tegen de Angelsaksen in het Brittannië van de vijfde of zesde eeuw na Christus. Hij knokte verder omdat de Romeinse legioenen die Brittannië hadden verlaten. Van Arthur wordt beweerd dat hij meerdere slagen heeft gewonnen van de Saksen, waarvan de slag bij Mons Badonicus de bekendste is.

Vrij naar Wikipedia


Filmpje… Het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel


Geef een reactie