Jan Femer – De inbrekende, kluiskrakende en drugsdealende Walrus

0
Jan Femer
Jan Femer

Jan Femer

Jan Jacobus Femer
(Amsterdam, 15 oktober 1943 – Amsterdam, 23 september 2000)

Bijnamen: De Snor en De Walrus vanwege zijn opmerkelijke snor en Grote Arie


Zie hier meer informatie over…
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Femer is een zoon van een Amsterdamse politieman. Naar verluidt zou hij al van jongs af een een enorme hekel hebben gehad aan zijn vader en daarmee aan de politie. Hij begint zijn criminele carrière als inbreker, wordt vervolgens kluiskraker en eindigt naast Mink Kok en Stanley Hillis als één van de leiders van de Delta-organisatie.

Tijdens zijn jeugd blijken zijn handjes nog al los te zitten. Hij slaat er makkelijk op los en schroomt niet om daarbij een knuppel te gebruiken. Femer maakt zijn entree in de Amsterdamse penoze door zijn bezoeken aan vechtsportgala’s die hij als fan bezoekt.

Femer werkt als lijfwacht of chauffeur van grotere criminelen. Op 26 juni 1977 leent hij het pistool van Klaas Bruinsma en schiet een Chinese portier dood en verwondt een crimineel. Femer wordt ook één van de spijkerharde secondanten van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma. (Bron: Volkskrant, 4 februari 2006)

Aan het eind van de jaren ’80 zit Femer vast voor het omkatten van auto’s. Rond die tijd zou hij Mink Kok en Stanley Hillis hebben leren kennen en zich bij hen hebben aangesloten. Ook komt hij in contact met John Mieremet en Sam Klepper. (Bron: Jan Meeus,  Verraad: de misdaadbiografie van Willem Holleeder)

 


Jan Femer in de XTC

Femer, Kok en Hillis verdienen miljoenen in de handel met xtc. In april 1993 zou hij de Alkmaarse drugsbaron Jaap van der Heiden hebben laten liquideren, waarover later meer. In datzelfde jaar wordt hij achter het Centraal Station gearresteerd terwijl hij papieren van een corrupte Amsterdamse hoofdagent koopt.

Femer is de rechterhand van Mink Kok en hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor het betalen van steekpenningen. Zo vertelt Sjuul Jie, iemand anders uit de Amsterdamse penoze, dat hij aanwezig is geweest geweest: ‘…toen Femer op een avond vijf ton betaalde aan een hoge politiefunctionaris. Femer en hij zaten samen in de auto en de man stond buiten. Het was donker. Daarom kon Jie geen adequate omschrijving van de functionaris geven. Een andere hoge opsporingsambtenaar kreeg geld in een hotelkamer. Jie was er bij geweest toen Femer een afspraak met de man had in het Barbizon-hotel in Hoofddorp. Deze keer ging er vierhonderdduizend gulden van de crimineel naar het corrupte contact.’ (Bron: VN, 1 oktober 20011)

 


De moord op Jaap van der Heiden

Volgens medewerkers van het opgeheven interregionaal rechercheteam (IRT) Noord-Holland / Utrecht zitten Femer en Kok achter de bomaanslag op drugshandelaar Jaap van der Heiden op 10 april 1993 in Alkmaar.

Als bom afgaat, zijn Mink Kok, Jules Jie en Jan Femer volgens getuigen in Alkmaar. Zij zouden vanaf het bruggetje bij Jaaps huis hebben gekeken naar de explosie en de afloop.

Het IRT Noord-Holland / Utrecht neemt de zgn. Deltagroep onder de loep. Deze Deltagroep zou de zaken van de vermoorde maffiabaas Klaas Bruinsma hebben overgenomen.

Naast Femer, zouden ook Mink Kok, Stanley Hillis, Jules Jie en Donald Groen deel uitmaken van deze groep. Van der Heiden is als informant ingehuurd IRT Noord-Holland / Utrecht. Hij zou zijn gaan ‘zingen’, praten met de politie, en moet dit met de dood bekopen.

Overigens zijn er andere verdachten genoeg voor de moord op Van der Heiden. Hij heeft in het milieu vele vijanden gemaakt. Mede door zijn toedoen lopen grote hasjtransporten over zee, in opdracht van Henk Rommy en met geld van andere grote jongens als George Plieger, volledig fout.

Femer en Kok zouden ook betrokken zijn bij de moord op de Belgische drugshandelaar en politie-informant Martin Swennen. Swennen is in 1996 in een Amsterdams café doodgeschoten.


Arrestatie van Femer

Op 24 juni 1993 wordt Femer gearresteerd bij het centraal station van Amsterdam met een hoofdagent. Bij zijn verhoor over die zaak lachte hij de verbalisanten midden in hun gezicht uit met de woorden: ‘Jullie moeten ze toch echt wat meer gaan betalen, want als ik wil, heb ik er zo tien op een rij.’

Bij zijn arrestatie draagt Femer een doorgeladen Glock pistool en bij huiszoeking worden 500 xtc pillen en 40.000 cash gevonden. Hij is voor deze zaak tot anderhalf jaar cel veroordeeld.

Femer zou ook hebben gezegd dat hij een geweldsdelict heeft gepleegd voor een hoofdinspecteur van politie tegen iemand die de hoofdinspecteur had dwarsgezeten. De man zou daarna voor altijd bij Femer in het krijt hebben gestaan.


De Delta-groep op vakantie

Op 19 juni 1994 reist Femer samen met andere leden van de Delta-groep naar Detroit. In de VS vindt op dat moment het WK voetbal plaats. Ze worden geweigerd en moeten terugkeren naar Nederland.

Het reisje is georganiseerd door Femer en bedoeld als cadeau voor Donald Groen die gaat trouwen. Van de bewuste reis zijn ook videobeelden. In juli van dat jaar reist het gezelschap alsnog samen af. Dit keer naar Benidorm.

Eén van de corrupte contacten van Femer is een Belgische jurist die werkt voor de Algemene Politiesteundienst in Brussel. De man heeft toegang tot veel gevoelige politie informatie waaronder Nederlandse onderzoeksgegevens.

In november 1997 is de man gearresteerd en de Belgische justitie wil Femer graag horen over deze zaak. Een uitleveringsverzoek van België wordt echter genegeerd.

In Amsterdam heeft Femer een jeugdvriend als corrupt contact. Deze man is in 1980 bij de politie gaan werken, maar houdt zich bezig met hasjhandel. Hij wordt in februari 1990 gearresteerd en vervolgens ontslagen.

De ontslagen agent gaat daarna handelen in gevoelige politie-informatie. Femer verzoekt hem op een gegeven moment om te zoeken naar een om te kopen hoge rechercheur. Die wordt gevonden.

De betreffende rechercheur werkt voor de Amsterdamse recherche, het kernteam Amsterdam-Amstelland / Gooi- en Vechtstreek en de Nationale Recherche. Hij is betrokken bij bijna alle grote onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. In januari 2006 is de man gearresteerd.

Op 15 september 1999 wordt Femer aangehouden in verband met een grote wapenvondst in de Nachtwachtlaan. Hij is hiervoor niet vervolgd. Aan het eind van 1999 wordt hij opgeroepen om zijn celstraf van anderhalf jaar uit te zitten. Femer mag geregeld op verlof.


De moord op Jan Femer

Jan Femer is op 23 september 2000 rond zeven uur in de avond op 56-jarige leeftijd door het hoofd geschoten. Hij zit achter het stuur van zijn geparkeerde Volkswagen Golf op de Amsterdamse Haarlemmerdijk.

Eén van zijn lijfwachten schiet terug met zijn Uzi, terwijl diens compagnon ongewapend achter de schutter aan rent. Desondanks slaagt de schutter erin weg te komen.

Femer wacht vermoedelijk op mensen met wie hij een afspraak heeft. Op het moment dat hij wort doodgeschoten, was hij aan het bellen met zijn vriendin in Spanje.

Vanwege de nauwe banden met Sam Klepper en Johnny Mieremet is Femer mogelijk doodgeschoten als waarschuwing aan het adres van Klepper en Mieremet. Die laatste twee hebben een conflict met de de Joegoslavische maffia in Amsterdam onder leiding van Jotsa Jocić.

Volgens Willem Endstra is de moord gepleegd in opdracht van Willem Holleeder.