Jan Femer – De inbrekende, kluiskrakende en drugsdealende Walrus

Jan Femer
Jan Femer

Jan Femer

Jan Jacobus Femer
(Amsterdam, 15 oktober 1943 – Amsterdam, 23 september 2000)

Bijnamen: De Snor en De Walrus vanwege zijn opmerkelijke snor

Jan Femer
Jan Femer

Zie hier meer informatie over…
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Femer is een zoon van een Amsterdamse politieman. Naar verluidt zou hij al van jongs af een een enorme hekel hebben gehad aan zijn vader en daarmee aan de politie. Hij begint zijn criminele carrière als inbreker, wordt vervolgens kluiskraker en eindigt naast Mink Kok en Stanley Hillis als één van de leiders van de Delta-organisatie.

Tijdens zijn jeugd blijken zijn handjes nog al los te zitten. Hij slaat er makkelijk op los en schroomt niet om daarbij een knuppel te gebruiken. Femer maakt zijn entree in de Amsterdamse penoze door zijn bezoeken aan vechtsportgala’s die hij als fan bezoekt.

Hierdoor komt hij in contact met onder andere Mink Kok, Stanley Hillis, John Mieremet en Sam Klepper. (Bron: Jan Meeus,  Verraad: de misdaadbiografie van Willem Holleeder) Femer wordt ook één van de spijkerharde secondanten van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma. (Bron: Volkskrant, 4 februari 2006)

 


Jan Femer in de XTC

Femer, Kok en Hillis verdienen miljoenen in de handel met xtc. In april 1993 zou hij de Alkmaarse drugsbaron Jaap van der Heiden hebben laten liquideren, waarover later meer. In datzelfde jaar wordt hij achter het Centraal Station gearresteerd terwijl hij papieren van een corrupte Amsterdamse hoofdagent koopt.

Femer is de rechterhand van Mink Kok en hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor het betalen van steekpenningen. Zo vertelt Sjuul Jie, iemand anders uit de Amsterdamse penoze, dat hij aanwezig is geweest geweest: ‘…toen Femer op een avond vijf ton betaalde aan een hoge politiefunctionaris. Femer en hij zaten samen in de auto en de man stond buiten. Het was donker. Daarom kon Jie geen adequate omschrijving van de functionaris geven. Een andere hoge opsporingsambtenaar kreeg geld in een hotelkamer. Jie was er bij geweest toen Femer een afspraak met de man had in het Barbizon-hotel in Hoofddorp. Deze keer ging er vierhonderdduizend gulden van de crimineel naar het corrupte contact.’ (Bron: VN, 1 oktober 20011)


De moord op Jaap van der Heiden

Volgens medewerkers van het opgeheven interregionaal rechercheteam (IRT) Noord-Holland / Utrecht zitten Femer en Kok achter de bomaanslag op drugshandelaar Jaap van der Heiden in 1993 in Alkmaar. Als bom afgaat, zijn Mink Kok, Jules Jie en Jan Femer volgens getuigen in Alkmaar. Zij zouden vanaf het bruggetje bij Jaaps huis hebben gekeken naar de explosie en de afloop.

Het IRT Noord-Holland / Utrecht neemt de zgn. Deltagroep onder de loep. Deze Deltagroep zou de zaken van de vermoorde maffiabaas Klaas Bruinsma hebben overgenomen. Naast Femer, zouden ook Mink Kok, Stanley Hillis, Jules Jie en Donald Groen deel uitmaken van deze groep. Van der Heiden is als informant ingehuurd IRT Noord-Holland / Utrecht. Hij zou zijn gaan ‘zingen’, praten met de politie, en moet dit met de dood bekopen.

Overigens zijn er andere verdachten genoeg voor de moord op Van der Heiden. Hij heeft in het milieu vele vijanden gemaakt. Mede door zijn toedoen lopen grote hasjtransporten over zee, in opdracht van Henk Rommy en met geld van andere grote jongens als George Plieger, volledig fout.

Femer en Kok zouden ook betrokken zijn bij de moord op de Belgische drugshandelaar en politie-informant Martin Swennen. Swennen is in 1996 in een Amsterdams café doodgeschoten.


De moord op Jan Femer

Hij is op 23 september 2000 op 56-jarige leeftijd door het hoofd geschoten achter het stuur van zijn geparkeerde Volkswagen Golf op de Amsterdamse Haarlemmerdijk. Eén van zijn lijfwachten schiet terug met zijn Uzi, terwijl diens compagnon ongewapend achter de schutter aan rent. Desondanks slaagt de schutter erin weg te komen.

Vanwege de nauwe banden met Sam Klepper en Johnny Mieremet is Femer mogelijk doodgeschoten als waarschuwing aan het adres van Klepper en Mieremet. Die laatste twee hebben een conflict met de de Joegoslavische maffia in Amsterdam onder leiding van Jotsa Jocić.

Volgens Willem Endstra is de moord gepleegd in opdracht van Willem Holleeder.