Jan Femer – De inbrekende, kluiskrakende en drugsdealende Walrus

0
1876
Jan Femer
Jan Femer

Jan Femer

Jan Jacobus Femer
(Amsterdam, 15 oktober 1943 – Amsterdam, 23 september 2000)

Bijnamen: De Snor en De Walrus vanwege zijn opmerkelijke snor

Jan Femer
Jan Femer

Zie hier meer informatie over…
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Femer is een zoon van een Amsterdamse politieman. Naar verluidt zou hij al van jongs af een een enorme hekel hebben gehad aan zijn vader en daarmee aan de politie. Hij begint zijn criminele carrière als inbreker, wordt vervolgens kluiskraker en eindigt naast Mink Kok en Stanley Hillis als één van de leiders van de Delta-organisatie.

Tijdens zijn jeugd blijken zijn handjes nog al los te zitten. Hij slaat er makkelijk op los en schroomt niet om daarbij een knuppel te gebruiken. Femer maakt zijn entree in de Amsterdamse penoze door zijn bezoeken aan vechtsportgala’s die hij als fan bezoekt.

Hierdoor komt hij in contact met onder andere Mink Kok, Stanley Hillis, John Mieremet en Sam Klepper. (Bron: Jan Meeus,  Verraad: de misdaadbiografie van Willem Holleeder) Femer wordt ook één van de spijkerharde secondanten van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma. (Bron: Volkskrant, 4 februari 2006)


Jan Femer in de XTC

Hij verdient miljoenen in de handel met xtc. In april 1993 zou hij de Alkmaarse drugsbaron Jaap van der Heiden hebben laten liquideren. In datzelfde jaar wordt hij achter het Centraal Station gearresteerd terwijl hij papieren van een corrupte Amsterdamse hoofdagent koopt.

Femer is de rechterhand van Mink Kok en hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor het betalen van steekpenningen. Zo vertelt Sjuul Jie, iemand anders uit de Amsterdamse penoze, dat hij aanwezig is geweest geweest: ‘…toen Femer op een avond vijf ton betaalde aan een hoge politiefunctionaris. Femer en hij zaten samen in de auto en de man stond buiten. Het was donker. Daarom kon Jie geen adequate omschrijving van de functionaris geven. Een andere hoge opsporingsambtenaar kreeg geld in een hotelkamer. Jie was er bij geweest toen Femer een afspraak met de man had in het Barbizon-hotel in Hoofddorp. Deze keer ging er vierhonderdduizend gulden van de crimineel naar het corrupte contact.’ (Bron: VN, 1 oktober 20011)

Hij wordt op 23 september 2000 op 56-jarige leeftijd door het hoofd geschoten achter het stuur van zijn geparkeerde Volkswagen Golf op de Amsterdamse Haarlemmerdijk. Eén van zijn lijfwachten schiet terug met zijn Uzi, terwijl diens compagnon ongewapend achter de schutter aan rent. Desondanks slaagt de schutter erin weg te komen.

Femer werkt jarenlang samen met Mink Kok en onderhoudt daarnaast nauwe banden met andere topcriminelen, zoals Sam Klepper en Johnny Mieremet. Die laatste twee hebben een conflict met de de Joegoslavische maffia in Amsterdam onder leiding van Jotsa Jocić. Vermoedelijk is Femer doodgeschoten als waarschuwing aan het adres van Klepper en Mieremet.

Volgens Willem Endstra is de moord gepleegd in opdracht van Willem Holleeder.