Willem Holleeder

0
Quotes van Willem Holleeder - nog net geen 40...
Willem Holleeder

Willem Holleeder

(Amsterdam, 29 mei 1958 – )

Bijnaam: De neus, Knuffelcrimineel


Willem Holleeder krijgt in 1983 landelijke bekendheid als één van de Heineken ontvoerders. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf weet hij zich tot op te werken tot de top van de misdaadwereld in Nederland.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Holleeders jeugd

Kleine Willem groeit op in de Jordaan. Zijn vader Wim Holleeder (1927–1990) is in de jaren vijftig profwielrenner, net als oom Gerrit. Vader Wim senior is streng en opvliegend. Ook werkt zijn vader jarenlang bij de firma Heineken. Als marketingmedewerker en bijvoorbeeld ook als privéchauffeur van Freddy Heineken. Hij wordt ontslagen, wordt alcoholist en onderneemt in 1990 een zelfmoordpoging.

Een gelukkige jeugd is niet zijn deel. Willem gaat bijvoorbeeld regelmatig met kapotte schoenen naar de Theo Thijssenschool in de Jordaan. Zijn meester: ‘Ik had ook Wimpie Holleeder in mijn groep. Hij was een verlegen jongen.’ (Bron: Panorama, 14 februari 2018) Hij krijgt aardig wat klappen van een dronken vader.


Terreur van vader op zoon. Met de vuist legt vader Willem Holleeder, meestal dronken en in blinde woede, zijn ijzeren wil op aan vrouw en kinderen. Mishandeling is doodgewoon.

Bron: Leeskost.nl, 10 november 2016


Eén van de maîtresse van Freddy Heineken woont  in de buurt van de familie Holleeder. Als Freddy bij zijn vriendin in bed ligt, is het wel eens voorgekomen dat de chauffeur van Heineken, Ab Doderer, met kleine ‘Wimpie’ voetbalt. (Bron: RTV Rijnmond, 11 maart 2011)

Holleeder alleen bang voor z’n vader

‘Ik ben voor niemand bang maar wel voor hem’ zeg Holleeder over zijn vader. Hij gaat net naar de sportschool, ook om zijn vader uiteindelijk een verschrikkelijk pas slaag te kunnen geven. Hierna houdt vader Holleeder zij handen wijselijk thuis.

Holleeder doorloopt de Mavo waar hij vrienden wordt met Cor van Hout. Zo komt hij ook in contact met de later andere Heineken-ontvoerders. Dit zijn namelijk weer vrienden van Van Hout. Overigens werkt na na de middelbare school ook nog even in een kledingwinkel. Het zou Cor van Hout geweest zijn die hem in contact brengt met de criminaliteit.  Al op 18-jarige leeftijd beschikken de heren over veel geld en rijden ze rond in dure auto’s.

De start van zijn criminele loopbaan

Met zijn maten Jan Boellaard, Frans Meijer en zijn latere zwager Cor van Hout vormt Willem Holleeder al in de jaren zeventig een bende. In de Amsterdamse Kinkerbuurt zijn de tieners betrokken bij knokploegen die in opdracht van huiseigenaren en projectontwikkelaars krakers te lijf gaan.

Volgens oud-commissaris van politie in Amsterdam Joop van Riessen is deze bende vn Van Hout en Holleeder in 1974 ook verantwoordelijk voor een spectaculaire gewapende overval op het Gemeentegirokantoor aan het Singel. Hierbij maken ze ook gebruik van een speedboot.


Verbazingwekkend was dat zelfs de Criminele Inlichtingen Diensten nooit informatie over deze groep hadden gekregen. Dat betekende dat de groep zes jaar lang ongestoord de meest professionele en spectaculaire overvallen kon plegen zonder zelf in beeld te komen.

Bron: Joop van Riessen, In naam der wet


 

Frans Meijer is eigenaar van aannemersbedrijf Epan B.V. op, waarmee ze handel in een aantal horecagelegenheden drijven. Na het faillissement hiervan belanden ze in de wereld van koppelbazen. Ze leveren op illegale wijze arbeidskrachten in de bouw. Later storten ze zich op de huizenhandel.


De ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderder

Begin jaren ’80 besluiten Holleeder en Van Hout het grootser aan te pakken. Samen met Frans Meijer, Jan Boellaard en Martin Erkamps ontvoeren ze op 9 november 1983 de biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur, Ab Doderer.

Ze maken samen 35 miljoen gulden losgeld buit. De heren verdelen de a5 miljoen: drie miljoen gulden per persoon. De resterende 20 miljoen begraven ze in het Zeisterbos. De politie vindt dat deel ook terug. Van de drie miljoen van Holleeder is maar een klein deel teruggevonden.

Holleeder duikt met mededader Cor van Hout onder Frankrijk. In Parijs volgt de arrestatie van de twee. Terug in Nederland krijgt Holleeder voor de ontvoering een celstraf van elf jaar.


Na de vrijlating in 1992

Na beider vrijlating in 1992 worden Holleeder en Van Hout door vastgoedhandelaar en vriend Rob Grifhorst onthaald met een feest in het Marriott Hotel. Bij binnenkomst van het tweetal speelt het aanwezige orkest de reclamemelodie van Heerlijk, helder, Heineken. Ook zullen daar René Froger en Ben Cramer het vrijgelaten tweetal toezingen. (Bron: Het Parool, 28 april 2018)

Hierna begeeft Holleeder zich, net als Van Hout, weer in het criminele circuit. Hij zou zich bezig hebben gehouden met grootschalige drugshandel en afpersingspraktijken. Justitie kan hier in ieder geval geen bewijs op tafel krijgen.

Met Van Hout en vastgoedhandelaar Rob Grifhorst kopen Holleeder in 1994 de erotische nachtclub Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen. Ook investeert het drietal in Alkmaarse prostitutiepanden op de Achterdam.

In 1996 raken Holleeder en Van Hout gebrouilleerd. Holleeder gaat in zee met zijn jeugdvrienden John Mieremet en Sam Klepper. Dit duo zou kort hiervoor Van Hout en Holleeder geprobeerd hebben hadden af te persen. Ook zijn zij vermoedelijk verantwoordelijk voor een mislukte aanslag op Van Hout, in maart van datzelfde jaar.  Grifhorst zetten raakt ook gebrouillerd met Holleederaan de kant gezet en gaat Holleeder in zee met financieel adviseur en vastgoedhandelaar Willem Endstra.


Afpersingen

Eind 2002 komt Holleeder in het nieuws als het maandblad Quote in het decembernummer een foto afdrukt van Holleeder in gezelschap van Endstra. Deze foto is in september van dat jaar heimelijk genomen. Endstra, die zogenaamde de ‘bankier van de Nederlandse onderwereld’, heeft eerder verklaard Holleeder nauwelijks te kennen. Volgens John Mieremet echter is Holleeder de sterke arm van Endstra.

Holleeder zou vanaf deze periode Endstra hebben afgeperst. Zo zou de vastgoedhandelaar meermalen in het Amsterdamse Bos zijn mishandeld om hem tot betalen te dwingen. Begin augustus 2005 wordt bekend dat het OM in Amsterdam in juli huiszoeking heeft verricht in de woning van Holleeder te Wassenaar. Dit in het kader van het onderzoek naar de moord op Endstra. Ook in de woning van Holleeders vriendin Maike Dijkhuis, de dochter van vastgoedhandelaar Chris Dijkhuis, en in die van een van zijn financiële adviseurs zijn huiszoekingen verricht.

Op 2 juli 2003 wordt Holleeder gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. Drie dagen later houden ze hem opnieuw aan. Hierbij wordt zijn auto in beslag genomen. Deze zou een geheime bergruimte bevatten waarin een wapen zou zijn aangetroffen. De auto krijgt hij niet terug.

In mei 2004 pakken ze hem zijn rijbewijs af vanwege een snelheidsovertreding. Holleeder vertelt tijdens de rechtszaak dat zijn leven in gevaar was en dat hij ‘wegens de doodsbedreiging geen chauffeur kon vinden’. De rechter stelt Holleeder op 5 juli van datzelfde jaar in het gelijk en gaf hem zijn rijbewijs terug.


Holleeder en de Hells Angels

Op 20 september 2004 worden twee leden van Hells Angels Holland geroyeerd, onder wie voorzitter Willem van Boxtel. Van Boxtel en Willem Pijpker zouden in opdracht van vastgoedhandelaar Willem Endstra een complot beraamd hebben om Holleeder te vermoorden. Ze weigeren die opdracht, maar moeten later – onder druk van Holleeder – de motorclub verlaten. Holleeder is, samen met Angels-vicepresident Harry Stoeltie,  zo lijkt het, de echte leider van de Hells Angels.

Holleeders naam komt ook weer bovendrijven begin 2005.  Hij zou de man zijn die voor twee miljoen euro een zakelijk geschil tussen Erik de Vlieger en een groep Israëlische vastgoedhandelaren zou hebben geregeld. Hij zou ook, samen met De Vlieger en Endstra, betrokken zijn geweest bij bedreiging en afpersing van een café-uitbater.


Arrestatie 2006 en veroordeling voor afpersing

In de nacht van 29 op 30 januari 2006 wordt Holleeder aangehouden. Het onderzoek richt zich op een netwerk van Nederlandse en Joegoslavische verdachten. Holleeder zelf zit vast op verdenking van afpersing en mishandeling van onroerendgoedhandelaren  Eén van de slachtoffers zou de in 2004 geliquideerde Endstra zijn geweest.

Naast Holleeder houdt de nationale recherche nog dertien andere verdachten aan. De arrestaties vinden plaats in Amsterdam, Haarlem, Voorburg en Zandvoort. Het onderzoek richt zich op een netwerk van Nederlandse en Joegoslavische verdachten. Bij deze acties werden computers en enkele tassen in beslag genomen.

De nationale recherche voert het onderzoek uit in samenwerking met de recherche in Amsterdam en de FIOD-ECD. Ook de reeks liquidaties in het criminele circuit in Amsterdam in de afgelopen jaren is onderdeel van hett onderzoek, maar het OM benadrukt dat de aanhoudingen daar geen direct verband mee houden.


De Endstra tapes

Op 21 maart 2006 meldt het Amsterdamse dagblad Het Parool dat Willem Endstra uitgebreid zou hebben gesproken met de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de Amsterdamse recherche. De krant heeft de hand gelegd op een 254 pagina’s tellend dossier van uitgewerkte bandopnamen.

Endstra zou in de 15 gesprekken van 20 maart 2003 tot en met 28 januari 2004 onder meer hebben verklaard dat Holleeder verantwoordelijk was voor 25 liquidaties, onder andere die op diens zwager Cor van Hout en op Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger, Magdi Barsoun, Jules Jie en Gijs van Dam jr.

Hij zou Endstra vaak van tevoren hebben verteld dat er weer een liquidatie ging plaatsvinden. Endstra zou zo in 2002 John Mieremet hebben gewaarschuwd voor een op handen zijnde liquidatie.

Holleeder zou volgens Endstra ook plannen hebben gehad zijn eigen zus Sonja, die is getrouwd met Van Hout, en haar kinderen te laten ombrengen Dit om te voorkomen dat zij wraak zouden nemen voor de moord op Van Hout. Om eventuele verdenking van zich af te schuiven, zou Holleeder destijds 250 duizend euro voor de met pracht en praal omgeven begrafenis van Van Hout hebben betaald. Vervolgens pikt hij via zijn zuster een serie winstgevende prostitutiepanden van Van Hout in Alkmaar in.


Afpersing Willem Endstra

Holleeder zou Endstra voor vele tientallen miljoenen euro’s hebben afgeperst. De rechercheurs vragen Endstra herhaaldelijk om aangifte te doen, maar Endstra weigert steeds, bang dat Holleeder voor een kleinigheidje zou worden vastgezet en na zijn vrijlating wraak zou nemen.

Endstra maakt notities over zijn gesprekken met de rechercheurs bij de CIE. Die verdwijnen in november 2003 bij een inbraak uit zijn woning in IJmuiden en vervolgens maakt Holleeder hem  duidelijk dat hij op de hoogte is van de inhoud van deze aantekeningen.

Naast Endstra zou Holleeder ook nog de vastgoedhandelaren Erik de Vlieger en John Wijsmuller hebben afgeperst. De afpersingen zouden volgens een vast patroon zijn verlopen: Holleeder laat doorschemeren dat de betreffende handelaar gevaar loopt, maar dat hij tegen een flinke betaling de zaak wel kan regelen. Vervolgens wordt de persoon in kwestie afgeperst. In het geval van De Vlieger zou het om zes miljoen euro zijn gegaan.

Holleeder gaat van 30 oktober tot 10 november 2006 in hongerstaking, om zo te protesteren tegen het in zijn ogen te strenge regime in de EBI in Vught. Zo is hij van zijn advocaat, Bram Moszkowicz, gescheiden door een glazen wand tijdens hun besprekingen over de verdediging. Sinds 10 november mag hij dan zonder glazen wand met zijn advocaat spreken.


Moszkowicz stopt als advocaat

Moszkowicz maakt op 19 februari 2007 bekend dat hij Holleeder niet langer zal verdedigen. Holleeder spreekt jaren later in een interview hierover zijn teleurstelling uit. Jan-Hein Kuijpers wordt de nieuwe advocaat van Holleeder, met assistentie van Chrisje Zuur.


De laatste jood die mij geld afgepakt heeft en iedereen in de maling heeft genomen is Moszkowicz en dat is de laatste jood.

Holleeder over Bram Moszkowicz


Op 5 november 2007 wordt Holleeder opnieuw met spoed opgenomen in het LUMC, nadat hij weer onwel is geworden. Op 12 november 2007 eist het OM 12 jaar cel tegen hem.

Nieuwe veroordeling

Op 21 december 2007 veroordeelt de rechtbank Holleeder tot een gevangenisstraf van negen jaar, met aftrek van het voorarrest. Op 3 juli 2009 doet het hof van Amsterdam uitspraak in het hoger beroep. Holleeder werd opnieuw tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Het gerechtshof vindt hem schuldig aan afpersing van de twee doodgeschoten zakenlieden Willem Endstra en Cees Houtman. Ook de afpersing van vastgoedhandelaar Rolf Friedlander en de deelname van Holleeder aan een criminele organisatie acht het Hof bewezen.

Holleeder gaat tegen het arrest in cassatie, maar de Hoge Raad verwerpt dit beroep op 12 oktober 2010. Hiermee wordt d zijn veroordeling definitief. Op 27 januari 2012, na het uitzitten van 2/3 van zijn straftijd, komt hij weer vrij.

Populariteit in de media

Van september 2012 tot 7 maart 2013 schrijft Holleeder een wekelijkse column voor Nieuwe Revu. In september 2012 is Holleeder te gast in de radioshow van Ruud de Wild op Radio 538. Rapper Lange Frans wijdt in deze zelfde periode een nummer aan hem, getiteld Willem is terug, dat hij samen met Holleeder opneemt.

Op 3 oktober 2012 wordt bekend dat Holleeder ook te gast zou zijn bij College Tour van Twan Huys. Hierover ontstaat de nodige commotie. Zijn plotselinge populariteit in de media levert Holleeder de bijnaam  ‘Knuffelcrimineel’ op, dat tevens als een nieuw woord in het Nederlands sindsdien gangbaar is.

Passageproces 2007

Op maandag 2 april 2007 begint een strafzaak over een aantal liquidaties. Deze vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Nieuw-West. Dit proces wordt in de media wel het Proces van de eeuw genoemd.

In 2017 is Holleeder geen verdachte in de zogeheten Passagezaak. Op de achtergrond speelt hij wel een grote rol en hij is tevens getuige tegen Dino Soerel en andere verdachten.

In de nacht voor het proces vindt er rond drie uur een aanslag plaats op de rechtbank. De rechtszaak gaat ondanks die explosies gewoon dezelfde dag door, wel met enige uren vertraging. Men verplaatst de rechtszaak naar het gebouw van Rechtbank Amsterdam.  Het proces begint met de bezwaren van twee vrouwelijke verdachten tegen de dagvaarding: Holleeders ex-vriendin Maike Dijkhuis en Orminda Soerel (de zus van de in 2010 gearresteerde Dino Soerel, een vermeend handlanger van Holleeder).

De twee vrouwen worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De bezwaren van deze twee vrouwelijke verdachten worden diezelfde dag nog door de rechtbank afgewezen, waarna ze ook in het proces tegen Holleeder betrokken worden. Naar aanleiding van informatie uit het proces tegen Holleeder wordt er 3 april 2007 een verdachte gearresteerd in verband met de liquidatie van Cees Houtman.


Rechtszaak in De Bunker

Het proces wordt een dag na de aanslag op de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam alweer voortgezet in De Bunker. Holleeders advocaat, Kuijpers, geeft op de zitting van donderdag 5 april aan dat zijn cliënt tekenen van uitputting vertoont en dat zijn behandeling grenst aan marteling. Men laat op die dag ook fragmenten horen van de Endstra-tapes.

Het is iedere aanwezige verboden de Endstra-tapes naar buiten te brengen en commercieel te gebruiken. Diezelfde dag wijst de rechter het verzoek om anonieme getuigen te horen af. Verder wordt Holleeder die dag onwel in de rechtszaal, waarna het proces wel wordt voortgezet.

Op maandag 9 april, tweede paasdag, wordt Holleeder opgenomen in het LUMC. Hij ligt op de intensive care en moet met spoed geopereerd worden. Hij heeft lekkende hartkleppen en een nierkwaal.

Op 10 april besluit de rechtbank het proces voor onbepaalde tijd uit te stellen in verband met de verslechterde gezondheidstoestand van Holleeder. Het is namelijk van belang dat hij, net als elke andere verdachte, het recht heeft zijn eigen proces bij te wonen. Verder zou Holleeder last hebben van een psychose, dit volgens zijn raadsman Kuijpers.


Holleeders hart begeeft het bijna

Op 12 april wordt hij aan zijn hart geopereerd. Daarna ondergaat hij zijn revalidatie in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen. Uiteindelijk besluit de rechtbank op 7 mei dat het proces tegen Holleeder verder wordt uitgesteld tot september 2007.

De rechtszaak gaat, met in totaal ruim twee maanden vertraging, op 9 juli van start met de pro-formazitting. Tijdens de zitting voor de rechtbank in Haarlem lat advocaat Kuijpers weten dat het herstel van Holleeder voorspoedig verloopt. Hij is bij de inhoudelijke behandeling vanaf 10 september weer aanwezig.

Een helikopter houdt het transport van Holleeder naar de bunker vanuit de lucht in de gaten. Tijdens het proces draagt Holleeder een ‘wit zendertje’ waarmee zijn lichamelijke conditie constant in de gaten wordt gehouden.

Op 9 oktober wordt het lichaam van de kroongetuige in het proces, ex-advocaat Bram Zeegers, dood aangetroffen in zijn woning in Amsterdam. Zeegers, die bevriend was met Willem Endstra, zou ‘onder verdachte omstandigheden’ zijn omgekomen. Later blijkt het om een overdosis ecstasy te gaan. De vriendin van Zeegers kent Holleeder ook en heeft zich mogelijk op diens verzoek aan Zeegers opgedrongen.


Arrestatie 2014 – bedreiging Peter R. de Vries

Op 13 december 2014 wordt Holleeder opnieuw gearresteerd. Hij is voorwaardelijk vrij, maar omdat hij in zijn proeftijd misdaadjournalist Peter R. de Vries met de dood bedreigt wordt hij opgepakt.


Ik kom je nu zeggen, mijn naam niet in de film en niet in het boek. Als je denkt dat je het toch kunt doen, dan weet je wat er gebeurt.

Ik dreig niet, ik doe gewoon.

Vuile kankerhond dat je er bent.

Ga maar aangifte doen, laat je vrouw maar getuigen. Het maakt allemaal niets uit, je weet wat er gebeurt.

Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?

Niemand die mij tegenhoudt.

Willem Holleeder tegen Peter R. de Vries


Het OM meldt dat hij tevens wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van voornoemde Houtman en Thomas van der Bijl.  Op 25 maart 2015 begint het nieuwe proces tegen Holleeder. Zijn twee zussen en de weduwe van Sam Klepper blijken al in 2013 bij de politie belastende verklaringen tegen hem te hebben afgelegd.

Begin juli 2015 verklaart Astrid Holleeder tegenover het OM dat haar broer na zijn vrijlating in 2014 plannen had om acht mensen te liquideren, onder wie zijn andere zus, Sonja, en ook Peter R. de Vries. Begin september van datzelfde jaar is de strafzaak tegen Holleeder hervat, maar men vreest voor een overlapping met nog twee andere processen, want de drie getuigen worden in alle drie die rechtszaken verhoord.

Hij wordt voor de bedreiging veroordeeld en moet, vanwege de bedreiging van de Vries tijdens zijn proeftijd, ook nog de laatste drie jaar straf uitzitten vanwege de afpersing van onder andere Endstra.


Passageproces 2015-2016: het vervolg

Op 30 november en 1 december 2015 treden de zussen van Holleeder op in het Passageproces, evenals Sandra den Hartog, die getrouwd was met de vermoorde Sam Klepper. Voornoemde zussen hebben meerdere gesprekken met Holleeder opgenomen en verstrekt aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de opnames bij RTL Late Night laat horen. In het Passageproces zijn op 22 november 2016 de eisen uitgesproken, echter niet tegen Holleeder.

Op 3 april 2016 lekken via de website Vlinderscrime.nl van ex-crimineel Martin Kok verklaringen uit, die de zussen van Holleeder, zijn ex Sandra den Hartog en Holleeder zelf hebben afgelegd bij de politie en de rechter-commissaris.

Het Openbaar Ministerie voert op maandag 4 april 2016 een kort geding tegen Kok waarbij het de verwijdering van de documenten van diens site vordert, en de rechter wijst dit toe. Kok krijgt het vonnis aangeboden kort voor de start van de show Pauw, waar hij die avond samen met onder meer Peter R. de Vries te gast is. Ondanks zijn aankondiging aldaar om in hoger beroep te zullen gaan heeft hij dit uiteindelijk toch niet gedaan.

Op 5 april 2016 plaatst de Utrechtse blogger Sebastiaan Beens links naar de verklaringen op zijn website. Dit omdat de informatie volgens hem ‘vervallen was tot het publieke domein en inmiddels makkelijk te vinden was’.


2017 en later

In mei 2017 is bekend gemaakt dat het proces tegen Holleeder voor verschillende liquidaties van start zal gaan in januari 2018. Justitie had er in 2006 voor gekozen Holleeder wel te vervolgen voor afpersing, maar de vervolging voor de liquidaties vanwege de complexiteit uit te stellen.

Er zijn verdere vertragingen opgetreden omdat zijn zus Sonja zich heeft beroepen op haar verschoningsrecht, omdat zij verdachte was bij een strafrechtelijk onderzoek naar de erfenis van Cor van Hout.

Ook het vertrek van advocaat Stijn Franken als advocaat van Holleeder zorgt voor uitstel. Op 11 mei 2016 maakte Stijn Franken met een persbericht bekend te zullen stoppen met de verdediging van Willem Holleeder op advies van de Deken van de Orde van Advocaten. Holleeders huidige advocaten zijn Sander Janssen en Robert Malewicz. In 2017 zijn Astrid Holleeder, Sonja van Hout en Sandra Klepper verhoord en nog meer andere getuigen.


Zie hier vele quotes van Willem Holleeder


.

Geef een reactie