100 grootste criminelen van Nederland

Langzaam maar zeker proberen we door links en rechts informatie weg te halen deze lijst te complementeren. Het zijn er nog geen 100, maar we komen er echt wel. Mis je nog een crimineel met enige bekendheid, geef dat dan even door. Kun je beargumenteerd aangeven waarom er een wisseling in de lijst moet plaatsvinden: ook dat stellen we op prijs. Lees meer…


Lees hier->>> meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website…


100 grootste criminelen van Nederland
100 grootste criminelen van Nederland

100 grootste criminelen van Nederland

Het vergelijken van misdadigers is lastig. Want wie is er een grotere crimineel: een drugsbaron die anderen het vuile werk laat opknappen of een psychopathische seriemoordenaar?

Een crimineel is een misdadiger en die maakt zich schuldig aan misdaden. Dit om maar eens een brede definitie te gebruiken en waar alle onderstaande heren en dames aan voldoen.


1.) Klaas Bruinsma

(Amsterdam, 6 oktober 1953 – Amsterdam, 27 juni 1991)

 

Klaas Bruinsma vermoord - Bron: Telegraaf, 28 juni 1991
Klaas Bruinsma vermoord – Bron: Telegraaf, 28 juni 1991

Bruinsma was de eerste echte Nederlands drugsbaron die beschouwd wordt als de ‘vader’ van de Nederlandse drugshandel. Hij had als bijnamen De Lange (wegens zijn lengte) en De Dominee. Die laatste bijnaam had hij te danken aan zijn zwarte kleding en zijn gewoonte anderen de les te lezen.

Eind jaren tachtig was Bruinsma de grootste drugshandelaar van Europa. Zijn organisatie zette miljoenen guldens per dag om.


Misschien ook wel aardig: zie hier ->>> de bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.


2.) Willem Endstra

(Amsterdam, 12 januari 1953 – Amsterdam, 17 mei 2004)

Deze vastgoedhandelaar die werd verdacht van witwaspraktijken en in 2004 werd vermoord.Endstra hield immer een low profile en er is dan ook niet veel over hem bekend. Zijn bijnaam was “Stille Willem”.

Endstra werd in 1992 verdacht van het via onroerendgoedtransacties witwassen van geld dat een bende rond crimineel Ton van Dalen had verdiend door grootschalige handel in XTC. In 1995 was hij opnieuw in beeld; dit keer in verband met omvangrijke hasjtransacties. In datzelfde jaar betaalde hij volgens enkele kranten ruim 1 miljoen gulden (ca. 450 duizend euro) aan justitie om strafvervolging te voorkomen.


3.) John Mieremet en Sam Klepper

(Amsterdam, 10 mei 1960 – Pattaya, 2 november 2005) – (Amsterdam, 29 april 1960 – aldaar, 10 oktober 2000)

Klepper en Mieremet werkte veel samen. Zij kenden elkaar uit de Amsterdamse Kinkerbuurt. Ze maakten begin jaren tachtig deel uit van de Kinkerbuurtbende De Denkers, waartoe ook Kees Houtman en George van Kleef behoorden. De Kinkerbuurtbende onderhield contacten met drugsbaron Charles Zwolsman. De Denkers verdienden miljoenen guldens met bankovervallen die nooit werden opgelost. In de jaren negentig stonden Klepper en Mieremet bekend als het duo Spic & Span omdat zij tegenstanders op efficiënte wijze uitschakelden.


4.) Willem Holleeder

(Amsterdam, 29 mei 1958)

Hij kreeg in 1983 bekendheid als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf heeft hij zich opgewerkt tot de top van de Amsterdamse misdaadwereld.


5.) Gwenette Martha

(Curaçao, 7 februari 1974 – Amstelveen, 22 mei 2014)

Martha had voor zijn achttiende al met straatroven het slechte pad verkend, maar ging door met een criminele carrière, waarin roofovervallen en cocaïnehandel een hoofdrol speelden.

Martha is op 22 mei 2014 als gevolg van een aanslag om het leven gekomen. Er werden meer dan tachtig kogelgaten in zijn lichaam aangetroffen.


6.) Stanley Hillis

(Den Haag, 10 september 1946 – Amsterdam, 21 februari 2011)

Stanley Hillis is een bijzondere ijverige crimineel. Zo wordt hij verdacht van beroving, afpersing, moord, drugshandel en witwassen.  Ook zat Hilles vast voor een bankoverval, maar hij wist uit de gevangenis te ontsnappen.

In de jaren negentig van de vorige eeuw wist Hillis samen met Mink Kok en Jan Femer de macht te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma. Het drietal verdiende miljoenen met de handel in XTC. Hillis wordt op 21 februari door 37 kogels om het leven gebracht.


7.) Sreten Jocić

(Smederevska Palanka, 24 oktober 1962)

Jocić werd in 1993 door het gerechtshof in Amsterdam bij verstek veroordeeld wegens het beschieten van een politieman. Op 20 juni 2002 werd hij in de Bulgaarse hoofdstad Sofia gearresteerd en direct aan Nederland uitgeleverd. Hij werd ook gezocht in Duitsland op verdenking van smokkel van heroïne en cocaïne. Naast genoemde zaken zou hij zich onder meer bezighouden met wapenhandel en het vervaardigen van valse valuta.


8.) Johan Verhoek

(Leidschendam, 2 juli 1954)

Halverwege de jaren tachtig nam Verhoek de drugsbende van René Schouten (19 augustus 1943) over. Verhoek werd in 1998 in hoger beroep veroordeeld wegens drugshandel tot 5½ jaar cel en een miljoen gulden boete.


9.) Cor van Hout

(Amsterdam, 18 augustus 1957 – Amstelveen, 24 januari 2003)

Proces tegen Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder (r) in het Pal…

Van Hout was één van de ontvoerders, naast Willem Holleeder, van Freddy Heineken en diens chauffeur, Ab Doderer, in 1983.

Van Hout kwam kwam vrij in 1991 weer vrij, en zou zich daarna meteen weer met criminele zaken bezighouden. Hij bouwde een bende op die grote belangen had in onder andere de seksbranche. Van Hout zou er de leider van zijn geweest.


10.) Etienne Urka

(Paramaribo, 4 augustus 1954)

Halverwege de jaren tachtig trad van de vorige eeuw Urka, alias Eutje, alias De generaal, in dienst bij Klaas Bruinsma als lijfwacht, en groeide uit tot tweede man van de organisatie. In 1998 werd hij tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hasjhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. In april 1999 werd hij in hoger beroep vrijgesproken.


11.) Charles Zwolsman

(1955-2011)

Zwolsman ging in de drugshandel in 1984, mede omdat zijn bloemhandel failliet ging. Zijn bende kende in zijn beste tijd wel 60 leden.


12.) Dino Soerel

(Amsterdam, 7 december 1960)

Soerel wordt door justitie beschouwd als ‘ongekroonde koning van de onderwereld’ en is de vermeende partner van Willem Holleeder.

Soerel begon als freefighter en raakte beroepshalve geregeld verzeild in vechtpartijen. In 2009 werd hij door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel wegens het leidinggeven van een criminele organisatie die internationale transporten van xtc, cocaïne, heroïne en hasj organiseerde.


13.) Thea Moear

(Amsterdam, 23 augustus 1951)

Moear was vrijwel vanaf het begin betrokken bij het drugsimperium van Klaas Bruinsma dat opgericht werd in het midden van de jaren zeventig, een groot en gewelddadig misdaadsyndicaat. Terwijl Bruinsma zich binnen “de firma” vooral met de aankoop, het transport en de distributie van de handelswaar bemoeide, beheerde Moear de financiën. Zij hield de inkomsten en uitgaven bij en was ook verantwoordelijk voor uitbetaling aan mensen die werden ingehuurd om personen uit de weg te ruimen die zich niet aan de regels hadden gehouden.

 De andere grote of bekende Nederlandse criminelen

 Simon Adriaanse

(Amsterdam 27 maart 1927 – Amsterdam 12 december 1996)

Na de oorlog gaat Simon Adriaanse, beter bekend als Frist van de Wereld, aan de slag als portier op de Amsterdamse Wallen en verricht allerlei klusjes voor de speelhuizen daar. Eind jaren zestig van de vorig eeuw gaat hij sigaretten smokkelen en niet veel later ook hasj. Een van zij schepen, ‘De Lammie’ wordt aangehouden en wordt groot nieuws met de straatwaarde van 25 miljoen gulden aan hasj. In 1984 wordt Adriaanse gearresteerd en veroordeeld tot zes maanden cel. Na zijn straf houd Frits van de Wereld het voor gezien en trekt zich terug.


Aliekber Akgün

(Alkmaar, 18 januari 1974 – 2014)

Akgün werd in januari 2013 door de rechtbank vrijgesproken van het opdracht geven van liquidaties Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Peter la Serpe heeft verklaard dat Akgün groot en rijk is geworden in de heroïnehandel en dat hij samenwerkte met Dino Soerel,

Akgün stond in Istanbul in zijn Bentley te wachten voor een stoplicht toen hij van dichtbij onder vuur werd genomen met automatische wapens.


Şaban Baran

(Boğazlıyan, Turkije, 20 december 1970)

Deze Duits-Turkse crimineel is in Nederland veroordeeld is voor poging tot moord en vrouwenhandel. Hij kwam in het nieuws toen hij ontsnapt was naar Turkije nadat hij van het gerechtshof in Arnhem een week verlof had gekregen om naar zijn vrouw en pasgeboren kind te gaan.

Baran heeft zich jarenlang met een groep criminelen beziggehouden met het tot prostitutie dwingen van meisjes. De meisjes moesten het verdiende geld aan hem afstaan. Als de vrouwen weigerden, wilden vluchten of te weinig geld opbrachten, werden ze zwaar mishandeld of verhandeld aan andere pooiers.

In 2010 wordt Baran in de Turkse badplaats Antalya aangehouden door de Turkse politie op verdenking van afpersing en witwassen.  Hij wordt in 2015 veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden gevangenisstraf. Saban wordt schuldig bevonden aan ‘gedwongen en gewelddadig prostitueren en het leiding geven aan georganiseerde misdaad’.


Thomas van der Bijl

(Amsterdam, 7 april 1956 – aldaar, 20 april 2006)

Van der Bijl was bevriend met Cor van Hout. In 2006 was hij door de politie gearresteerd in zijn woning in Zwanenburg wegens een onderzoek naar drugs maar vlak daarna weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wilde Van der Bijl daarna horen als getuige in de afpersingszaak van Kees Houtman die op 2 november 2005 was vermoord.


Jan Boellaard

(Amsterdam, 23 oktober 1952)

Boellaard was ook betrokken bij de ontvoering van Freddy Heineken.In 1994 schoot hij na een wilde achtervolging door Amsterdam in de Amsterdamse Pesthuislaan douanebeambte Jan Willem Holm dood. De douane wilde een controle instellen bij een boot in het Westelijk Havengebied omdat er drugs aan boord werden vermoed.


Desi Bouterse

(Domburg (Suriname), 13 oktober 1945)

President van Suriname. Van 1980 tot 1988 was hij dictator van Suriname. Bouterse is hoofdverdachte in het strafproces rond de zogenoemde Decembermoorden van december 1982. Hij wordt ook gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Moiwana-slachting van november 1986, waarbij ten minste 39 onschuldige Surinaamse Marrons vermoord werden door het Nationale Leger van Suriname. Ook is hij in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf.


Mohammed Bouyeri

(Amsterdam, 8 maart 1978)

Mohammed B., is een Nederlands-Marokkaanse moslimextremist die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op de cineast en columnist Theo van Gogh. Deze moord pleegde hij op 2 november 2004.


André Brilleman

(Amsterdam, 24 november 1959 – Amsterdam, 23 februari 1985)

Brilleman professioneel kickbokser die begin jaren 80 een van de lijfwachten van drugsbaron Klaas Bruinsma werd.


Steve Brown

(Roseville, 26 oktober 1954)

Brown was in 1979 op 25-jarige leeftijd de oprichter van de coffeeshopketen ‘The Happy Family’. Dit was formeel gezien een stichting voor opvang van randgroepjongeren, die jaarlijks 180.000 gulden subsidie kreeg. Na klachten uit de buurt deed de politie hier in 1982 een inval, waarbij 1,5 kilo hasj en een groot aantal illegaal gekopieerde videobanden in beslag werden genomen.

Omdat The Happy Family een stichting was en dus geen winstoogmerk mocht hebben, startte de belastingdienst ook een onderzoek en concludeerde dat met de handel in softdrugs jaarlijks naar schatting 12 miljoen gulden omzet werd gedraaid, waarvan 4 miljoen netto winst.


Johannes van Damme

(Middelburg, 1 juni 1935 – Singapore, 23 september 1994)

Van Damme in Singapore werd opgehangen na ter dood veroordeeld te zijn voor de smokkel van heroïne. Hij werd oin 1991 gearresteerd op het vliegveld van Singapore. In een valse bodem in zijn koffer werd 4,32 kilogram heroïne aangetroffen. Op het bezit van meer dan 15 gram heroïne staat in Singapore de doodstraf.


Peter van Dijk

(1957?)

Stond in de jaren ’80 van de vorige eeuw aan de basis van de ontwikkeling van xtc, toen nog verkocht als pillen voor ‘urenlang neuken en feesten’. Er werden miljoenen gestoken in de ontwikkeling. Zou naast xtc ook hebben gehandeld in coke en cannabis.


Willem van Eijk

(Korteraar, 13 augustus 1941)

Van Eijk, ook wel het beest van Harkstede, is seriemoordenaar uit Harkstede (Groningen). Hij is tweemaal veroordeeld voor in totaal vijf moorden op vijf vrouwen: Cora Mantel, Aaltje van der Plaat, Sasja Schenker, Michelle Fatol en Annelies Reinders.


Arie Elpert – Haring Arie

(Amsterdam, 7 februari 1923 – 1995)

Na de oorlog zou hij zich in Frankrijk bezig hebben gehouden met treinroven. In de jaren vijftig ventte hij ’s avonds op het Rembrandtplein zonder vergunning haring, waar hij zijn bijnaam aan overhield. Hij ontmoette er zijn latere vrouw Mien Sligte, die prostituee werd (Blonde Mien), met Elpert als pooier.

 


Ferdi Elsas

(Oosterbeek, 6 september 1942 – Zutphen, 3 augustus 2009

Ferdi Elsas in een arrestantenbus bij aankomst bij de rechtbank te Haarlem, 14 juli 1988
Ferdi Elsas in een arrestantenbus bij aankomst bij de rechtbank te Haarlem, 14 juli 1988

Hij is verantwoordelijk voor het ontvoeren en vermoorden van Ahold-directeur Gerrit Jan Heijn. Voor deze misdaad, die in september 1987 plaatsvond, wordt Elsas in 1988 tot 20 jaar cel en tbs veroordeeld, nadat levenslang was geëist.

Eind 2002 geeft Elsas een interview aan Elsevier waarin hij verklaart spijt te hebben van wat hij had misdaan. Met hulp van advocaat Wim Anker kreeg hij 700.000 gulden achterstallige WAO/AAW die hij in de gevangenis was misgelopen.

In 2009 wordt Elsas bij een verkeersongeval in Vorden op zijn fiets geschept door een graafmachine, waarna hij op 66-jarige leeftijd overlijdt.


Stanley Esser

(Curaçao, 29 december 1943)

Esser komt op jonge leeftijd naar Nederland. Hij begint met sigarettensmokkel maar stapt  halverwege de jaren-70 over naar de import van hasj uit Libanon en Afghanistan naar Nederland.

Halverwege de jaren ’80 staat hij aan het hoofd van een wereldwijde organisatie. De geschatte omzet van deze organisatie is veertig ton hasj per jaar. Stanley werkte toen samen met onder meer Klaas Bruinsma. Ook zou Stanley contacten onderhouden met Johan Verhoek. In die periode zou hij zelf een geschatte omzet van 500 miljoen gulden hebben. Esser wordt in deze periode ook een keer neergeschoten.

In 1986 wordt hij voor het eerst opgepakt en werd in november 1986 veroordeeld tot zeven jaar cel, waarvan hij anderhalf jaar uitzat. In 1991 wordt Stanley opnieuw aangehouden en wordt hij tot 6 jaar cel veroordeeld maar wordt echter pas gearresteerd in december 1994 en komt wegens gebrek aan bewijs In november 1996 vrij.


Jan Femer

(Amsterdam, 15 oktober 1943 – Amsterdam, 23 september 2000)

Femer werd geboren als zoon van een politieman. Hij begon zijn criminele carrière als inbreker, werd vervolgens kluiskraker, en eindigde naast Mink Kok en Stanley Hillis als een van de leiders van de Delta-organisatie.


Balthasar Gerards

(Vuillafans, ca. 1557 – Delft, 14 juli 1584)

Gerards was de moordenaar van prins Willem van Oranje.


Koos Hertogs

(Den Haag, 16 december 1949 – Vught, 19 juli 2015)

Seriemoordenaar Koos H. - Bron: De Telegraaf 2 januari 1982
Seriemoordenaar Koos H. – Bron: De Telegraaf 2 januari 1982

Hertogs werd in 1980 werd gearresteerd en in 1982 tot levenslang werd veroordeeld voor het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van drie meisjes.

  • Tialda Visser (12) werd op 11 mei 1979 als vermist opgegeven, nadat ze na haar balletles in het Koninklijk Conservatorium niet naar huis was teruggekeerd. Haar lichaam werd gevonden op 15 mei, bij de Leeghwaterbrug in de Haagse Laakhaven. De exacte doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld.
  • Emy den Boer (18) verdween op 3 april 1980. Ze verliet ’s morgens haar ouderlijk huis in Schiedam op weg naar Den Haag, waar ze een opleiding volgde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hier kwam ze nooit aan en twee dagen later werd haar lichaam in het bos bij Nistelrode door een wandelaar gevonden. Ze was in de buik en het hoofd geschoten.
  • Edith Post (11) verliet op 29 september 1980 even haar klas van de Wethouder Huybregtseschool in Wassenaar om in de handwerkkast iets te halen. Op 2 oktober vond een man haar lichaam in de Wassenaarse duinen. Ze werd met een zwaar voorwerp vermoord, waarschijnlijk met de tak die naast haar werd aangetroffen.

Hertogs ontvoerde om praktische redenen jonge meisjes hebben. Die waren namelijk makkelijker hanteerbaar dan volwassen vrouwen.


Frans Hooijmaijers

(1935 – 2006)

Frans Hooijmaijers, alias Dikke Frans vanwege zijn gewicht van ruim 120 kilo, wordt wel gezien als de grootste seriemoordenaar van Nederland. Hij is veroordeeld voor vijf moorden, hij werd verdacht van wel 259 moorden. Zelf geeft hij aan dat hij 15 mensen om het leven heeft gebracht.

Hooijmaijers werkte van 1970 tot en met 1975 in de Lückerheidekliniek te Kerkrade, op de afdeling ‘De Nachtegaal’, waar hoofdzakelijk demente bejaarden werden verzorgd.

Het gerechtshof achtte in vijf van de negen ten laste gelegde gevallen van moord, het wettig en overtuigend bewijs geleverd, dat H. opzettelijk na kalm beraad en rustig overleg door middel van insuline-injecties patiënten om het leven heeft gebracht.

Bron: Het Parool, 21 mei 1977

“FRANS H. TOT 18 JAAR VEROORDEELD”. “Het Parool”. Onbekend, 21-04-1977. Geraadpleegd op Delpher op 10-12-2018, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010839823:mpeg21:a0233

Volgens Frans zelf zou hij inderdaad de patiënten hebben ingespoten, maar alleen met als doel hun pijn te verlichten en hen rustig te maken.


Kees Houtman

(Amsterdam, 2 november 1959 – aldaar, 2 november 2005)

Houtman, in het milieu bekend als “Woody”, was in de jaren tachtig hoofd van wat destijds de Kinkerbuurtbende of De Denkers werd genoemd, met John Mieremet, Sam Klepper en George van Kleef. Later begaf Houtman zich in het vastgoed om winsten uit de import van hasj wit te wassen.


Evert Hingst

(Utrecht, 22 maart 1969 – Amsterdam, 31 oktober 2005)

Deze jurist en fiscalist was tot juli 2005 strafrechtadvocaat in Amsterdam en werd meerdere malen gearresteerd op verdenking van medewerking aan witwaspraktijken.

In 2004 viel de politie het kantoor van Hingst binnen op verdenking van witwaspraktijken, evenals diens woningen in Amsterdam en Vinkeveen. Op 9 december van dat jaar werd hij aangehouden. In 2005 werd hij opnieuw aangehouden, ditmaal op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en illegaal wapenbezit. In zijn kluis werden drie vuurwapens aangetroffen – volgens Hingst eigendom van Mink Kok – en valse rijbewijzen en paspoorten met de foto van Mink Kok erop.

In 2006 maakte Vrij Nederland bekend dat een infiltrant in de onderwereld met de geheimzinnige naam Sentaro, die doorgedrongen was tot de drugs- en wapenbende van de criminelen Mink Kok en Stanley Hillis, een groep met corrupte contacten bij de politie, niemand minder was dan Evert Hingst.

Eveneens in maart 2006 werd bekend dat de liquidatie van Hingst was vastgelegd door de beveiligingscamera van Hingsts buurman: de crimineel Stanley Hillis.


Hugo Ferrol

(Batavia, 1940 – Benitachell, maart 2015)

De hasj- en heroïnehandel werd in de jaren zeventig met grof geweld geleid door de groepering van Ferrol. De bende van Bruinsma was het niet eens met de gang van zaken en gaf in 1978 de Indische Amsterdammer Henk Soetarno opdracht Ferrol en zijn kompanen te liquideren. Tijdens een schietpartij kwam Henkie Soetarno om het leven.

In 1987 werd Ferrol veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor handel in cocaïne en heroïne. Na strafvermindering kwam hij in december van datzelfde jaar echter alweer vrij.


Tony Hijzelendoorn

(1954? – Wilnis, 20 maart 1992)

Auto- en drugshandelaar. Kreeg ooit ruzie met Martin Hoogland. Een dag later wordt hij doorzeefd met kogels in zijn huis gevonden.


Martin Hoogland

(Amsterdam, 8 september 1956 – Hoorn, 18 maart 2004)

Hoogland was een Nederlandse politieman uit Amsterdam die na zijn ontslag overstapte naar de Joegoslavische maffia, waar hij als enige Nederlander tot nog toe de top wist te bereiken. In de vroege ochtend van 27 juni 1991 schoot hij voor het Hiltonhotel in Amsterdam de Nederlandse drugsbaron Klaas Bruinsma dood na een woordenwisseling.

In maart 2004 werd Hoogland op 47-jarige leeftijd zelf geliquideerd. Hij werd in Hoorn van zijn fiets geschoten. Hoogland zat op dat moment in een open inrichting in Hoorn. De dader van de liquidatie is vooralsnog onbekend.


Hendrik Jut

(Den Haag, 19 juli 1851 – Leeuwarden, 12 juni 1878)

Jut was een Haagse kelner wiens hoofd (de kop-van-jut) spreekwoordelijk is geworden door een dubbele moord die hij pleegde op 13 december 1872.


Errol Kabak

(Balıkesir, 21 november 1967 – Istanbul, 13 juli 1998)

Leider van de Monkersbende die in de jaren tachtig van de vorige eeuw vele overvallen pleegden. Na een achtervolging, voorafgegaan door een bankoverval in Utrecht, door de politie schiett hij in hotel Residence in Vinkeveen de 40-jarige politieagent I. Klaassen uit Wilnis dood. In juli 1993 wordt hij door de Rechtbank Utrecht veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens de moord op de agent, de overval en de pogingen tot doodslag. Hij weet uit de gevangenis te ontsnappen en in 1998 wordt hij met een pistool om het leven gebracht.


Martin Kok

(Edam, 25 juni 1967 – Laren, 8 december 2016)

Kok begon zijn criminele loopbaan als tiener in Volendam met de handel in cocaïne. Op 16 februari 1989 mishandelde hij de 21-jarige Peter Giesbergen door in een Volendams café met een barkruk op hem in te slaan. Giesbergen overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Later werd hij websitecolumnist en misdaadverslaggever.


Mink Kok

(Amsterdam, 24 juni 1961)

Kok werd in in 1996 en 2000 werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de handel in wapens en drugs en in 2013 voor smokkel van tientallen kilo’s cocaïne. In de kranten is zijn naam Mink K. Zijn bijnaam is De Denker.


Bettien Martens

(Haarlem, 24 november 1951)

Via vrienden komt ‘La Bella Bettien’ in het criminele circuit terecht. Ze heeft gedurende een periode van zo’n acht jaar bemiddel tussen Colombiaanse coke-leveranciers en Europese afnemers. In 1992 wordt zij bij de wereldomspannende politieactie Green Ice in Rome gearresteerd.

Door de Italiaanse justitie is haar een getuigenbeschermingsprogramma aangeboden om volledige informatie te verkrijgen over de criminele organisatie waar zij voor heeft gewerkt in ruil voor strafvermindering en langdurige overheidsbescherming tegen haar voormalige criminele relaties. Martens is hierop ingegaan en heeft zelfs tegen haar Colombiaanse bazen getuigd. Martens spreekt elf talen.

In de zomer van 1994 kwam ze vrij, en verdween met een nieuwe identiteit en een ander uiterlijk. Sindsdien is haar verblijfplaats onbekend.


Aage Meinesz

(Malang, 19 juni 1942 – Den Haag, 31 oktober 1985)

Deze kluiskraker die bekend werd onder de naam Aage M. en het alias de Meesterkraker, dat hij vanwege zijn goed voorbereide berovingen kreeg.


Frenky Peeters

(Venlo, januari 1973)

Onder leiding van Frenky Peeters trekt een groep van veelal jonge bendeleden, tussen carnaval 1993 en 1994, een spoor van dood en verderf door de Noord-Limburgse grensstreek. Peeters werd tot levenslang veroordeeld voor moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn, een man uit Reuver en drie mensen van Turkse afkomst.


 

Mohammed Rasnabe

(Beni Said, 10 mei 1972)

Op 31 maart 1993 worden de 21-jarige Salim Hadziselimovic en de 19-jarige Djordje Ilic, beiden uit Joegoslavië, vermoord en vervolgens in brand gestoken. Het onderzoek naar deze moorden loopt nog. In 1997 komt echter voor het eerst de naam van Rasnabe in beeld in verband met deze zaak: er blijken vriendschappelijke links te zijn tussen de twee slachtoffers en Rasnabe, en een getuige verklaart dat hij heeft gehoord dat Rasnabe samen met Raymond Verbaan de twee hebben vermoord.

Kort na deze eerste moorden wordt op 19 april 1993 de sportschoolhouder Tonnie van Maurik vermoord voor de deur van het Altea Hotel in Amsterdam. Volgens een prostituee is van Maurik vermoord door Rasnabe in opdracht van haar collega Pinny Song.

In het begin van deze eeuw werd Rasnabe bij verstek veroordeeld voor handel in XTC maar justitie weet dan niet waar hij verblijft.  Rasnabe werd op 29 januari 2013 veroordeeld tot levenslang.


Jesse Remmers

(Vinkeveen, 31 mei 1968)

verdacht wordt van zeven liquidaties, onder andere de liquidatie van drugshandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Remmers werd vervolgd in het grote liquidatieproces Passage. Remmers werd op 29 januari 2013 veroordeeld tot levenslang.


Dries Riphagen

(Amsterdam, 7 september 1909 – Glion (Zwitserland), 13 mei 1973)

Riphagen was in de jaren dertig een invloedrijke Amsterdamse crimineel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde hij met de Duitse bezettingsmacht.

Riphagen werd een vooraanstaand figuur in de Amsterdamse onderwereld, een bekende souteneur van het Rembrandtplein, en ontwikkelde een smaak voor juwelen, dure stenen en gokken, terwijl hij handelde in – soms gestolen – auto’s.


Henk Rommy

(Paramaribo, 4 maart 1951)

Rommy pleegde al jeugdig een paar inbraakjes en handelde al snel in gestolen antiek en tweedehands auto’s. Eind 1977 kreeg Rommy drie jaar gevangenisstraf, omdat hij betrokken was geweest bij handel in gestolen schilderijen, waaronder een doek van Rembrandt. Uit zijn tijd als inbreker dateert zijn bijnaam “de Zwarte Cobra”; Rommy beweerde dat hij in die tijd zo lenig was dat hij door een sleutelgat zou passen.

Rommy in 2005 schuldig bevonden aan de betrokkenheid bij de smokkel van XTC-pillen. In januari 2006 werd hij veroordeeld tot de maximumstraf van 25 jaar gevangenis.


Peter la Serpe

(Rotterdam, 11 oktober 1964)

La Serpe belandt in zijn tienerjaren al in de jeugdgevangenis, als hij achttien is pleegt hij zijn eerste gewapende overval en daarna volgen nog twee veroordelingen wegens overvallen.

Via Jesse Remmers komt La Serpe steeds dieper in de Amsterdamse onderwereld, waar hij dan ook contacten krijgt met onder anderen Sjaak B., Fred R. en Dino Soerel.

La Serpe heeft aan de politie bekend dat hij samen met Remmers op 2 november 2005 Kees Houtman heeft doodgeschoten nabij zijn villa in Osdorp. Ook heeft hij bekend dat hij betrokken is geweest bij beramen van de moord op George van Dijk en Atilla Önder.

Sinds februari 2009 dient voor de extra beveiligde rechtbank in Osdorp het grote liquidatieproces met de codenaam ‘Passage’, waar La Serpe getuigt tegen de verdachten: Jesse Remmers, Dino Soerel, Ali A., Fred R., Sjaak B., Siegfried S., Pinny S., Nanpaul de B., Freek S. en Raymond V.


Tommy van der Sommen (voortvluchtig)

(Eindhoven, 28 oktober 1981)

In mei 2017 werd Van der Sommen veroordeeld tot negen jaar cel voor drugshandel, witwassen en mishandeling. Hij was toen al voortvluchtig.


Cock Steenbergen

(Rotterdam, 13 december 1944)

Begin jaren 70 begon Steenbergen, portier van een nachtclub, hasj te smokkelen voor onder anderen Klaas Bruinsma. Samen met zijn partner-in-crime Barney Sanders ging Steenbergen al snel voor eigen rekening werken. Op 5 december 2000 werd de stevige deur van zijn woning in Schiedam met explosieven opengeblazen. Officier van justitie Mos eiste 10 jaar celstraf en een boete van 450.000 euro. Volgens hem was Steenbergen ‘de president-directeur aan de top van een drugsimperium.’ Het bedrijfsrestaurant van John van Dijk was in de ogen van Mos het hoofdkwartier van criminele organisaties. Het vonnis tegen Steenbergen luidde: 10 jaar en een boete van 225.000 euro. Tien medeverdachten, onder wie Cockie Jr., kregen eveneens stevige straffen.


Jack ‘jakkie’ Stroek

(Volendam, 1942)

Stroek is een Volendamse garnalenhandelaar, maar vooral bekend vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het drugsschip de Lammie in 1974. Na de dood van Klaas Bruinsma zou hij de handel verder hebben voortgezet met Etienne Urka. In het voorjaar van 2000 wilde justitie ‘Jakkie’ Stroek voor 33 miljoen gulden ‘plukken’, zonder succes.

Adriana Valkenburg

(Schiedam, 10 juni 1894 – Putte, 19 februari 1968)

Valkenburg vestigde zich als prostituee en hoerenmadam. In de jaren 20 en 30 groeide zij uit tot een bekende speler in de Amsterdamse onderwereld. In die tijd kreeg zij de bijnaam ‘Jeanne de Leugenaarster’, omdat zij als onbetrouwbaar te boek stond. In de oorlog verraadde zij tientallen Joden.


Maurits de Vries

(Utrecht, 14 juni 1935 – Vinkeveen, 13 juli 1986)

De Vries, ook bekend als Zwarte Joop, hield zich bezig met prostitutie en gokken en deed dit voornamelijk op de Amsterdamse Wallen. De Vries gold als de Godfather van de Amsterdamse onderwereld.

De Vries samenwerken met een Italiaanse maffiabaas, gezamenlijk zetten zij een illegaal casino op, genaamd Cabala. Rond dezelfde tijd opende De Vries ook Club 26, een casino, nachtclub Cas Rosso en sportschool in één.


Cevdet Yilmaz

(21 februari 1956)

Yilmaz is verantwoordelijk is voor een zesvoudige moord in 1983 in café ’t Koetsiertje te Delft. De motieven van Yılmaz zijn tot op heden onopgehelderd.


Hans van Zon

(Utrecht, 6 maart 1941 – Delfzijl, 11 mei 1998)

In 1967 werd Hans van Zon onderhouden door zijn Italiaanse vriendin, Caroline Gigli, 47 jaar oud. Daarnaast had hij een relatie met de 37-jarige Coby van der Voort. Van Zon verdiende zijn geld met de verkoop van pornografische foto’s van beide vriendinnen. Nadat de relatie tussen Van der Voort en Van Zon in april 1967 was beëindigd, bleef zij zich volgens Van Zon aan hem opdringen. Om hier een einde aan te maken, zocht hij haar op 29 april op in haar woning en sloeg hij haar dood met een zelfgefabriceerde loden pijp. Om de politie te misleiden, verminkte hij haar lijk, zodat het een roofmoord zou lijken. Haar juwelen gaf hij aan zijn vriendin.

Hij bekt aan een Utrechtse crimineel Arnoldus “Ouwe Nol” Rietbergen dat hij nog twee slachtoffers heeft gemaakt. Dit betroffen roofmoorden op Jan “Oom Cupido” Donse, een 80-jarige winkelier in feestartikelen, en de melkboer Reijer de Bruijn. De buit (bestaande uit geld en sieraden). Bij de volgende roofmoord de weduwe Dora Woortmeijer, een voormalige geliefde van “Ouwe Nol” laat hij haar voor dood achter, echter zij overleeft de aanslag en wijst hem aan als dader.

Van Zon wordt ook verdacht van de lustmoord op Elly Segov in 1964 en de moord op de Engelse homoseksuele filmregisseur Claude Berkeley in 1965.


Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier