Top 100 grootste criminelen van Nederland: een overzicht

1
100 grootste criminelen van Nederland
100 grootste criminelen van Nederland

Top 100 grootste criminelen van Nederland

Langzaam maar zeker proberen we door links en rechts informatie weg te halen deze lijst te complementeren. Mis je nog een crimineel van enige importantie of bekendheid, geef dat dan even door.

Kun je beargumenteerd aangeven waarom er een wisseling in de lijst moet plaatsvinden: ook dat stellen we op prijs. Lees meer…


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

100 grootste topcriminelen van Nederland

Het vergelijken van misdadigers is lastig. Want wie is er een grotere crimineel: een drugsbaron die anderen het vuile werk laat opknappen of een psychopathische seriemoordenaar? Toch hier een aardige lijst met Nederlandse misdadigers.

Een crimineel is een misdadiger en die maakt zich schuldig aan misdaden. Dit om maar eens een brede definitie te gebruiken en waar alle onderstaande heren en dames aan voldoen.


1) Klaas Bruinsma

(Amsterdam, 6 oktober 1953 – Amsterdam, 27 juni 1991)

Klaas Bruinsma, alias De Dominee
Klaas Bruinsma, alias De Dominee

Bruinsma is de eerste echte Nederlands drugsbaron. Men ziet hem als de ‘vader’ van de Nederlandse drugshandel.

Hij had als bijnamen De Lange, wegens zijn lengte, en De Dominee. Die laatste bijnaam heeft hij te danken aan zijn zwarte kleding en zijn gewoonte anderen de les te lezen.

Eind jaren tachtig is Bruinsma de grootste drugshandelaar van Europa. Zijn organisatie zet miljoenen guldens per dag om.

Lees hier ->>> meer over Klaas Bruinsma.

Klaas Bruinsma vermoord - Bron: Telegraaf, 28 juni 1991
Klaas Bruinsma vermoord – Bron: Telegraaf, 28 juni 1991

2) Ridouan Taghi

(Tétouan, 20 december 1977)

Ridouan Taghi: een korte biografie van de grootste 'Kleine'
Ridouan Taghi: een korte biografie van de grootste ‘Kleine’

Volgens het Nederlands Openbaar Ministerie gaf Ridouan Taghi opdrachten voor verschillende moorden, waarvoor hij en medeverdachten terecht staan in het Marengo-proces.

In buitenlandse media en bij de politie van Dubai staat hij bekend als leider van het gevaarlijkste drugskartel van Europa en Afrika, genaamd ‘Angels of Death’.

Lees hier ->>> een korte biografie van Ridouan Taghi.


Misschien ook wel aardig: zie hier ->>> de bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.


3) Willem Endstra

(Amsterdam, 12 januari 1953 – Amsterdam, 17 mei 2004)

Willem Endstra
Willem Endstra

De vastgoedhandelaar Endstra is verdachte in witwaspraktijken. In 2004 is het klaar met Endstra: vermoord. Endstra hield immer een low profile en er is dan ook niet veel over hem bekend. Zijn bijnaam: “Stille Willem”.

In 1992 is Endstra verdachte van het via onroerendgoedtransacties witwassen van geld. Dat geld is afkomstig van een bende rond crimineel Ton van Dalen. Deze heren verdienden veel geld door grootschalige handel in XTC.

In 1995 was hij opnieuw in beeld, dit keer in verband met omvangrijke hasjtransacties. Datzelfde jaar betaalde hij volgens enkele kranten ruim 1 miljoen gulden (ca. 450 duizend euro) aan justitie om strafvervolging te voorkomen.

Lees hier ->>> meer over Willem Endstra.


4) John Mieremet en Sam Klepper

(Amsterdam, 10 mei 1960 – Pattaya, 2 november 2005) – (Amsterdam, 29 april 1960 – Amsterdam, 10 oktober 2000)

John Mieremet
John Mieremet

Klepper en Mieremet werkten veel samen en kenden elkaar uit de Amsterdamse Kinkerbuurt. Ze maakten begin jaren tachtig deel uit van de Kinkerbuurtbende De Denkers, waartoe ook Cees Houtman en George van Kleef behoorden.

Sam Klepper
Sam Klepper

De Kinkerbuurtbende onderhield contacten met drugsbaron Charles Zwolsman. De Denkers verdienen miljoenen guldens met bankovervallen die nooit werden opgelost.

In de jaren negentig staan Klepper en Mieremet bekend als het duo Spic & Span omdat zij tegenstanders op efficiënte wijze uitschakelden.

Hier ->>> meer over John Mieremet.

Lees hier ->>> meer over Sam Klepper.


5) Willem Holleeder

(Amsterdam, 29 mei 1958)

Quotes van Willem Holleeder - nog net geen 40...
Willem Holleeder

Hij kreeg in 1983 bekendheid als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf heeft hij zich opgewerkt tot de top van de Amsterdamse misdaadwereld.

Lees hier ->>> meer over Willem Holleeder.


6) Gwenette Martha

(Curaçao, 7 februari 1974 – Amstelveen, 22 mei 2014)

Gwenette Martha
Gwenette Martha

Martha had voor zijn achttiende al met straatroven het slechte pad verkend, maar ging door met een criminele carrière, waarin roofovervallen en cocaïnehandel een hoofdrol speelden.

Gwenette is op 22 mei 2014 als gevolg van een aanslag om het leven gekomen. Er zijn toen meer dan tachtig kogelgaten in zijn lichaam aangetroffen.

Lees hier ->>> meer over Gwenette Martha.


7) Stanley Hillis

(Den Haag, 10 september 1946 – Amsterdam, 21 februari 2011)

Stanley Hillis
Stanley Hillis

Stanley Hillis is een bijzondere ijverige crimineel. Zo is hij verdachte van beroving, afpersing, moord, drugshandel en witwassen. Ook zat Hilles vast voor een bankoverval, maar hij wist uit de gevangenis te ontsnappen.

In de jaren negentig van de vorige eeuw weet Hillis samen met Mink Kok en Jan Femer de macht in de drugswereld te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma.

Het drietal verdient miljoenen met de handel in XTC. 37 kogels maken op 21 februari een einde aan het leven van Hillis.

Lees hier ->>> meer over Stanley Hillis.


8) Sreten Jocić

(Smederevska Palanka, 24 oktober 1962)

Sreten Jocić
Sreten Jocić

Jocić is in 1993 door het gerechtshof in Amsterdam bij verstek veroordeeld wegens het beschieten van een politieman. Op 20 juni 2002 is hij in de Bulgaarse hoofdstad Sofia gearresteerd en direct aan Nederland uitgeleverd.

Hij is ook gezocht in Duitsland op verdenking van smokkel van heroïne en cocaïne. Naast genoemde zaken zou hij zich onder meer bezighouden met wapenhandel en het vervaardigen van valse valuta.

Lees hier ->>> meer over Sreten Jocić.


9) Johan Verhoek

(Leidschendam, 2 juli 1954 – )

John Mieremet

Halverwege de jaren tachtig neemt Verhoek de drugsbende van René Schouten (19 augustus 1943) over. Verhoek is in 1998 in hoger beroep veroordeeld wegens drugshandel tot 5½ jaar cel en een miljoen gulden boete.

Lees hier ->>> meer over Johan Verhoek.


10) Cor van Hout

(Amsterdam, 18 augustus 1957 – Amstelveen, 24 januari 2003)

Cor van Hout
Cor van Hout

Van Hout is één van de ontvoerders, naast Willem Holleeder, van Freddy Heineken en diens chauffeur, Ab Doderer, in 1983.

Hij komt vrij in 1991 en zou zich daarna meteen weer met criminele zaken bezighouden. Van Hout bouwt een bende op die grote belangen had in onder andere de seksbranche. Ook is hij zeer waarschijnlijk de leider van het spul.

Lees hier ->>> meer over Cor van Hout.
100 grootste criminelen van Nederland; Proces tegen Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder (r) in het Pal…


11) Etienne Urka

(Paramaribo, 4 augustus 1954 – )

Etienne Urka
Etienne Urka

Halverwege de jaren tachtig trad van de vorige eeuw Urka, alias Eutje, alias De generaal, in dienst bij Klaas Bruinsma als lijfwacht, en groeit uit tot tweede man van de organisatie.

In 1998 is hij tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hasjhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. In april 1999 werd hij in hoger beroep vrijgesproken.

Lees hier ->>> meer over Etienne Urka.


12) Charles Zwolsman

(Amsterdam, 6 augustus 1955 – Nieuwegein, 21 januari 2011)

Charles Zwolsman: van bloemenstalletje naar drugshandelaar
Charles Zwolsman: van bloemenstalletje naar drugshandelaar

Zwolsman gaat in de drugshandel in 1984, mede omdat zijn bloemhandel failliet ging. Zijn bende kent in zijn beste tijd wel 60 leden.

Lees hier->>> meer over Charles Zwolsman


13) Dino Soerel

(Amsterdam, 7 december 1960 – )

Dino Soerel
Dino Soerel

Soerel is volgens justitie beschouwd de ‘ongekroonde koning van de onderwereld’ en is de vermeende partner van Willem Holleeder. Hij begint als freefighter en raakt beroepshalve geregeld verzeild in vechtpartijen.

In 2009 veroordeelt de rechtbank hem tot acht jaar cel wegens het leidinggeven van een criminele organisatie die internationale transporten van xtc, cocaïne, heroïne en hasj organiseerde.

Lees hier ->>> meer over Dino Soerel


14) Mink Kok

(Amsterdam, 24 juni 1961 – )

Mink Kok
Mink Kok

Kok is in 1996 en 2000 werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de handel in wapens en drugs. Zijn veroordeling in 2013 draait om de smokkel van tientallen kilo’s cocaïne. In de kranten is zijn naam Mink K. Zijn bijnaam: De Denker.

Lees hier ->>> meer over Mink Kok.


15) Thea Moear

(Amsterdam, 23 augustus 1951 – )

Thea Moear
Thea Moear

Moear was vrijwel vanaf het begin betrokken bij het drugsimperium van Klaas Bruinsma dat is opgericht in het midden van de jaren zeventig, een groot en gewelddadig misdaadsyndicaat.

Terwijl Bruinsma zich binnen ‘de firma’ vooral met de aankoop, het transport en de distributie van de handelswaar bemoeide, beheerde Moear de financiën.

Moear hield ook de inkomsten en uitgaven bij en was ook verantwoordelijk voor uitbetaling aan mensen die de groep inhuurde om personen uit de weg te ruimen.

Lees hier ->>> meer over Thea Moear.

 


De andere grote of bekende Nederlandse criminelen op alfabetische volgorde

 


A: 100 grootste criminelen van Nederland


Simon Adriaanse – Frits van de Wereld

(Amsterdam 27 maart 1927 – Amsterdam 12 december 1996)

Na de oorlog gaat Simon Adriaanse, beter bekend als Frist van de Wereld, aan de slag als portier op de Amsterdamse Wallen en verricht allerlei klusjes voor de speelhuizen daar.

Eind jaren zestig van de vorig eeuw gaat hij sigaretten smokkelen.  Niet veel later belandt hij ook in de hasj. Een van zij schepen, ‘De Lammie’ wordt aangehouden en is groot nieuws met de straatwaarde van 25 miljoen gulden aan hasj.

In 1984 vindt de arrestatie van Adriaanse plaats. Hij krijgt zes maanden cel. Na zijn straf houd Frits van de Wereld het voor gezien en trekt zich terug.

Lees hier ->>> meer over Simon Adriaanse, alias Frits van de Wereld.


Alie Akgün

(Alkmaar, 18 januari 1974 – 2014)

Aliekber Akgün werd in januari 2013 door de rechtbank vrijgesproken van het opdracht geven van liquidaties Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl.

Peter la Serpe heeft verklaard dat Akgün groot en rijk is geworden in de heroïnehandel en dat hij samenwerkte met Dino Soerel.

Akgün stond in Istanboel in zijn Bentley te wachten voor een stoplicht toen hij van dichtbij onder vuur werd genomen met automatische wapens.

Lees hier ->>> meer over Ali Akgün.


B: 100 grootste criminelen van Nederland


Şaban Baran

(Boğazlıyan, Turkije, 20 december 1970 – )

Deze Duits-Turkse crimineel is in Nederland veroordeeld is voor poging tot moord en vrouwenhandel.

Hij komt in het nieuws als hij ontsnapt naar Turkije. Dit nadat hij van het gerechtshof in Arnhem een week verlof heeft gekregen om naar zijn vrouw en pasgeboren kind te gaan.

Baran heeft zich jarenlang met een groep criminelen beziggehouden met het tot prostitutie dwingen van meisjes.

De meisjes moesten het verdiende geld aan hem afstaan. Als de vrouwen weigerden, wilden vluchten of te weinig geld opbrachten, werden ze zwaar mishandeld of verhandeld aan andere pooiers.

In 2010 wordt Baran in de Turkse badplaats Antalya aangehouden door de Turkse politie op verdenking van afpersing en witwassen. Hij wordt in 2015 veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden gevangenisstraf.

Saban wordt schuldig bevonden aan ‘gedwongen en gewelddadig prostitueren en het leiding geven aan georganiseerde misdaad’.


Thomas van der Bijl

(Amsterdam, 7 april 1956 – Amsterdam, 20 april 2006)

Van der Bijl was bevriend met Cor van Hout. In 2006 was hij door de politie gearresteerd in zijn woning in Zwanenburg wegens een onderzoek naar drugs maar vlak daarna weer vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie wilde Van der Bijl daarna horen als getuige in de afpersingszaak van Kees Houtman die op 2 november 2005 was vermoord.

Lees hier ->>> meer over Thomas van der Bijl.


Gerrit Blom

(Amsterdam, 20 januari 1920 – onbekend, circa 2003)

Gerrit de Stotterraar was vooral in de jaren ’50 tot ’70 was hij berucht vanwege zijn veelvuldige inbraken / insluipingen. Hij bleek onverbeterlijk en wist meerdere keren uit gevangenissen, huizen van bewaring en politiebureaus te ontsnappen.

Lees hier ->>> een korte biografie van Gerrit de Stotteraar.


Jan Boellaard

(Amsterdam, 23 oktober 1952 – )

Boellaard, alias de Poes, is één van de mannen achter de ontvoering Freddy Heineken in Ab Dodedrer in 1983. Wegens zijn aandeel in de ontvoering krijgt Boellaard in 1984 een gevangenisstraf van twaalf.

In 1986 ontsnapt hij uit de strafgevangenis te Scheveningen. Een Italiaanse medegevangene, die een straf uitzit voor de ontvoering van Toos van der Valk, blijkt een pistool te hebben bemachtigd.

Tijdens het bezoekuur bedreigt hij enkele bewaarders. Boellaard sluit zich hierop aan en tezamen lukt het hen te ontsnappen. Binnen een half uur arresteert de politie Boellaard. Eind 1991 werd hij vrijgelaten.

In 1994 schiet hij na een achtervolging de douanebeambte Jan Willem Holm dood. De douane wilde een controle instellen bij een boot in het Westelijk Havengebied omdat er drugs aan boord werden vermoed.

Lees hier ->>> meer over Jan Boellaard.


Desi Bouterse

(Domburg (Suriname), 13 oktober 1945 – )

Bouterse is de huidige president van Suriname. Van 1980 tot 1988 is hij dictator van Suriname. Baas Bouterse is hoofdverdachte in het strafproces rond de zogenoemde Decembermoorden van december 1982.

Ook wordt hij gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Moiwana-slachting van november 1986, waarbij ten minste 39 onschuldige Surinaamse Marrons vermoord werden door het Nationale Leger van Suriname.

In Nederland is Bouterse wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Desi Bouterse op deze website.


Mohammed Bouyeri

(Amsterdam, 8 maart 1978 – )

Mohammed B., is een Nederlands-Marokkaanse moslimextremist die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op de cineast en columnist Theo van Gogh. Deze moord pleegt hij op 2 november 2004.


André Brilleman

(Amsterdam, 24 november 1959 – Amsterdam, 23 februari 1985)

Brilleman, alias The Bulldog, is een professioneel kickbokser in het begin jaren ’80 van de vorige eeuw. Ook is hij één van de lijfwachten van drugsbaron Klaas Bruinsma werd.

Lees hier ->>> meer over André Brilleman.


Antonio Brizzi

(Goirle, 15 juli 1953 – Moergestel, 26 april 1994)

In de jaren ’70 is hij beschuldigd van betrokkenheid bij vechtpartijen en van een verkrachting. Hij heeft ook een incassobureau ten dienste van criminelen en later is hij pooier.

Brizzi is ook actief in de illegale sigarettenhandel en werd een van de belangrijkste criminelen van de Noord-Brabantse onderwereld.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Antonio Brizzi.


Steve Brown

(Roseville, 26 oktober 1954 – )

Brown was in 1979 op 25-jarige leeftijd de oprichter van de coffeeshopketen ‘The Happy Family’. Dit was formeel gezien een stichting voor opvang van randgroepjongeren, die jaarlijks 180.000 gulden subsidie kreeg.

Na klachten uit de buurt deed de politie hier in 1982 een inval, waarbij 1,5 kilo hasj en een groot aantal illegaal gekopieerde videobanden in beslag werden genomen.

Omdat The Happy Family een stichting was en dus geen winstoogmerk mocht hebben, startte de belastingdienst ook een onderzoek en concludeerde dat met de handel in softdrugs jaarlijks naar schatting 12 miljoen gulden omzet werd gedraaid, waarvan 4 miljoen netto winst.


D: 100 grootste criminelen van Nederland


Johannes van Damme

(Middelburg, 1 juni 1935 – Singapore, 23 september 1994)

Van Damme in Singapore werd opgehangen na ter dood veroordeeld te zijn voor de smokkel van heroïne. Hij werd in 1991 gearresteerd op het vliegveld van Singapore.

In een valse bodem in zijn koffer werd 4,32 kilogram heroïne aangetroffen. Op het bezit van meer dan 15 gram heroïne staat in Singapore de doodstraf.


Peter van Dijk

(1957 – )

Peter van Dijk stond in de jaren ’80 van de vorige eeuw aan de basis van de ontwikkeling van xtc, toen nog verkocht als pillen voor ‘urenlang neuken en feesten’.

Er worden ook miljoenen gestoken in de ontwikkeling. Zou naast xtc ook hebben gehandeld in coke en cannabis.

Uit een reportage met Nieuwe Revu uit november 2007: ‘Zijn villa in het Limburgse Schinveld oogt als een onneembare vesting, zijn naam wordt al sinds het begin van de jaren tachtig met enige huiver genoemd.

Hij is vele malen ‘groter’ dan ‘een–Bruinsma’ en ‘een-Endstra’ ooit zijn geweest, maar waar de Amsterdammers de schijnwerpers op zich gericht kregen, hield Peter van D. zich op de achtergrond.’

Lees hier ->>> meer over Peter van Dijk.


E: 100 grootste criminelen van Nederland


Willem van Eijk

(Korteraar, 13 augustus 1941 – )

Van Eijk, ook wel het beest van Harkstede, is seriemoordenaar uit Harkstede (Groningen). Hij is tweemaal veroordeeld voor in totaal vijf moorden op vijf vrouwen: Cora Mantel, Aaltje van der Plaat, Sasja Schenker, Michelle Fatol en Annelies Reinders.

Lees hier ->>> meer over Willem van Eijk.


Arie Elpert – Haring Arie

(Amsterdam, 7 februari 1923 – Amsterdam, 28 november 1995)

Na de oorlog zou hij zich in Frankrijk bezig hebben gehouden met treinroven. In de jaren vijftig ventte hij ’s avonds op het Rembrandtplein zonder vergunning haring, waar hij zijn bijnaam aan overhield.

Hij ontmoette er zijn latere vrouw Mien Sligte, die prostituee werd (Blonde Mien), met Elpert als pooier.

Lees hier ->>> meer over Arie Elpert – Haring Arie.


Ferdi Elsas

(Oosterbeek, 6 september 1942 – Zutphen, 3 augustus 2009)

Ferdi Elsas in een arrestantenbus bij aankomst bij de rechtbank te Haarlem, 14 juli 1988
Ferdi Elsas in een arrestantenbus bij aankomst bij de rechtbank te Haarlem, 14 juli 1988

Hij is verantwoordelijk voor het ontvoeren en vermoorden van Ahold-directeur Gerrit Jan Heijn. Voor deze misdaad, die in september 1987 plaatsvond, wordt Elsas in 1988 tot 20 jaar cel en tbs veroordeeld, nadat levenslang was geëist.

Eind 2002 geeft Elsas een interview aan Elsevier waarin hij verklaart spijt te hebben van wat hij had misdaan. Met hulp van advocaat Wim Anker kreeg hij 700.000 gulden achterstallige WAO/AAW die hij in de gevangenis was misgelopen.

In 2009 krijgt Elsas een verkeersongeval in Vorden. Een graafmachine schept zijn fiets, waarna hij op 66-jarige leeftijd overlijdt.

Lees hier ->>> meer over Ferdi Elsas en de ontvoering van Gerrit Jan Heijn.


Stanley Esser

(Curaçao, 29 december 1943 – )

Esser komt op jonge leeftijd naar Nederland. Hij begint met sigarettensmokkel maar stapt halverwege de jaren ’70 over naar de import van hasj uit Libanon en Afghanistan naar Nederland.

Halverwege de jaren ’80 staat hij aan het hoofd van een wereldwijde organisatie. De geschatte omzet van deze organisatie is veertig ton hasj per jaar. Stanley werkte toen samen met onder meer Klaas Bruinsma.

Ook zou Stanley contacten onderhouden met Johan Verhoek. Zelf zou hij in die tijd een geschatte omzet van 500 miljoen gulden hebben. In deze periode schiet ‘iemand’ Esser ook een keer neer.

1986 is geen goed jaar voor Stanley Esser. Hij wordt hij eerst opgepakt en wordt in november 1986 veroordeeld tot zeven jaar cel, waarvan hij anderhalf jaar uitzit.

Een paar jaar later, in 1991, wordt Stanley opnieuw aangehouden en wordt hij tot zes jaar cel veroordeeld maar wordt echter pas gearresteerd in december 1994 en komt wegens gebrek aan bewijs In november 1996 vrij.

Lees hier ->>> meer over Stanley Esser.


F: 100 grootste criminelen van Nederland


Naoufal Fassih

(Rotterdam, 9 november 1980 – )

Naoufal F., De Bolle of Noffel groeide op in Amsterdam en kwam al op jonge leeftijd in aanraking met justitie. Grote drugsbaas.

Is in april 2018 veroordeeld tot 18 jaar cel voor het van afstand aansturen van de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R.


Jan Femer

(Amsterdam, 15 oktober 1943 – Amsterdam, 23 september 2000)

Femer werd geboren als zoon van een politieman. Hij begon zijn criminele carrière als inbreker, werd vervolgens kluiskraker, en eindigde naast Mink Kok en Stanley Hillis als een van de leiders van de Delta-organisatie.

Lees hier ->>> meer over Jan Femer.


Hugo Ferrol

(Batavia, 1940 – Benitachell, maart 2015)

Ferrol leidt met zijn kompanen de hasj- en heroïnehandel werd in de jaren zeventig met grof geweld.

De bende van Bruinsma was het niet eens met de gang van zaken en geeft in 1978 de Indische Amsterdammer Henk Soetarno opdracht Ferrol en zijn mannen te liquideren. Tijdens een schietpartij komt Soetarno om het leven.

In 1987 krijgt Ferrol zeven jaar gevangenisstraf voor handel in cocaïne en heroïne. Na strafvermindering komt hij in december van datzelfde jaar echter alweer vrij.

Lees hier ->>> meer over Hugo Ferrol.


G: 100 grootste criminelen van Nederland


Balthasar Gerards

(Vuillafans, ca. 1557 – Delft, 14 juli 1584)

Gerards was de moordenaar van prins Willem van Oranje.


Hans Gruijters

(Boekel, 28 april 1925 – Rumpt, 24 oktober 1980)

Gruijters, alias de Zwarte Ruiter, was een autoverkoper uit Boekel (Noord-Brabant). In 1954, schiet hij J. van Dieten, een postbeambte uit Ravenstein, dood. Hij was toen overigen al zes keer veroordeeld voor kleinere vergrijpen. De volgende dag overvalt hij een bank.

Hierna breekt hij in in het huis van de pastoor in Volkel, waarna hij een man op een fiets overrijd en doorrijd terwijl die man halfdood (later overleden) op het wegdek ligt. De politie die hem op de hielen zit, kan niet voorkomen dat Gruijters erin slaagt een bank in Oss te beroven.

Op 5 januari 1955 Volgt zijn arrestatie. In 1956 krijgt  Gruijters vijftien jaar celstraf. Hij ontsnapte uit de gevangenis in 1957, maar wordt snel weer gepakt en gevangengezet. In 1966 komt hij vrij en hij overlijd in 1980 na een hartaanval op zijn manege.

Zijn bijnaam luidde de Zwarte Ruiter, omdat hij eens helemaal in het zwart gekleed op een feest verscheen.

Lees hier ->>> meer over Hans Gruiters, alias de Zwarte ruiter.


H: 100 grootste criminelen van Nederland


Koos Hertogs

(Den Haag, 16 december 1949 – Vught, 19 juli 2015)

100 grootste criminelen van Nederland; Seriemoordenaar Koos H. - Bron: De Telegraaf 2 januari 1982
Seriemoordenaar Koos H. – Bron: De Telegraaf 2 januari 1982

Hertogs werd in 1980 werd gearresteerd en in 1982 tot levenslang werd veroordeeld voor het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van drie meisjes.

  • Tialda Visser (12) werd op 11 mei 1979 als vermist opgegeven, nadat ze na haar balletles in het Koninklijk Conservatorium niet naar huis was teruggekeerd. Haar lichaam werd gevonden op 15 mei, bij de Leeghwaterbrug in de Haagse Laakhaven. De exacte doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld.
  • Emy den Boer (18) verdween op 3 april 1980. Ze verliet ’s morgens haar ouderlijk huis in Schiedam op weg naar Den Haag, waar ze een opleiding volgde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hier kwam ze nooit aan en twee dagen later werd haar lichaam in het bos bij Nistelrode door een wandelaar gevonden. Ze was in de buik en het hoofd geschoten.
  • Edith Post (11) verliet op 29 september 1980 even haar klas van de Wethouder Huybregtseschool in Wassenaar om in de handwerkkast iets te halen. Op 2 oktober vond een man haar lichaam in de Wassenaarse duinen. Ze werd met een zwaar voorwerp vermoord, waarschijnlijk met de tak die naast haar werd aangetroffen.

Hertogs ontvoerde om praktische redenen jonge meisjes hebben. Die waren namelijk makkelijker hanteerbaar dan volwassen vrouwen.

Lees hier ->>> een uitgebreide biografie van Koos Hertogs op deze website.


Frans Hooijmaijers

(1935 – 2006)

Frans Hooijmaijers heeft als alias Dikke Frans vanwege zijn gewicht van ruim 120 kilo.  Hooijmaijers is misschien ook de grootste seriemoordenaar van Nederland.

Hij is veroordeeld voor vijf moorden en werd verdacht van wel 259 moorden. Zelf geeft hij aan dat hij 15 mensen om het leven heeft gebracht.

Hooijmaijers werkte van 1970 tot en met 1975 in de Lückerheidekliniek te Kerkrade, op de afdeling ‘De Nachtegaal’, waar hoofdzakelijk demente bejaarden werden verzorgd.

Het gerechtshof achtte in vijf van de negen ten laste gelegde gevallen van moord, het wettig en overtuigend bewijs geleverd, dat H. opzettelijk na kalm beraad en rustig overleg door middel van insuline-injecties patiënten om het leven heeft gebracht.

Bron: Het Parool, 21 mei 1977

Volgens Frans zelf zou hij inderdaad de patiënten hebben ingespoten, maar alleen met als doel hun pijn te verlichten en hen rustig te maken.

Lees hier ->>> de complete biografie van Frans Hooijmaijers op deze website.


Eef Hoos

(Den Haag, 12 juni 1946 – Monchique, 12 februari 2016)

Deze Haagse ‘Al Capone’ stond onder meer aan het hoofd van het beruchte Scheveningse incassobureau Toetanchamon. Na negatieve berichten over Toetanchamon in de Haagsche Courant, ontplofte een autobom bij de uitgever, Sijthoff Pers.

Hoos wilde in het havengebied van Scheveningen een gigantische molen bouwen, een toeristische attractie die hij zelf omschreef als ‘het achtste wereldwonder‘.

Dit plan wordt tegengehouden door Adri Duivesteijn, destijds wethouder in Den Haag. Op Duivesteijn wordt vervolgens in januari 1989 een aanslag gepleegd, die echter mislukt.

Op zijn kantoor wordt een tafellamp afgegeven, in de voet waarvan een explosief is verborgen. Door een mechanisch mankement explodeert de lamp niet, waarna hij onschadelijk kan worden gemaakt.

Hoos bleef altijd blijft ontkennen iets met de aanslagen te maken te hebben, maar hij belandt wel in de gevangenis. In totaal brengt Hoos 14 jaar in de gevangenis door.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Eef Hoos.


Kees Houtman

(Amsterdam, 2 november 1959 – aldaar, 2 november 2005)

Houtman, in het milieu bekend als ‘Woody’, was in de jaren tachtig hoofd van wat destijds de Kinkerbuurtbende of De Denkers werd genoemd, met John Mieremet, Sam Klepper en George van Kleef. Later begaf Houtman zich in het vastgoed om winsten uit de import van hasj wit te wassen.

Lees hier ->>> een biografie van Cees of Kees Houtman..


Evert Hingst

(Utrecht, 22 maart 1969 – Amsterdam, 31 oktober 2005)

Deze jurist en fiscalist was tot juli 2005 strafrechtadvocaat in Amsterdam en werd meerdere malen gearresteerd op verdenking van medewerking aan witwaspraktijken.

In 2004 viel de politie het kantoor van Hingst binnen op verdenking van witwaspraktijken, evenals diens woningen in Amsterdam en Vinkeveen. Op 9 december van dat jaar werd hij aangehouden. Toch weet hij zich vrij te pleiten.

In 2005 werd hij opnieuw aangehouden, ditmaal op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en illegaal wapenbezit.

Ook worden in zijn kluis werden drie vuurwapens aangetroffen – volgens Hingst eigendom van Mink Kok – en valse rijbewijzen en paspoorten met de foto van Mink Kok erop.

In 2006 maakte Vrij Nederland bekend dat een infiltrant in de onderwereld met de geheimzinnige naam Sentaro, die doorgedrongen was tot de drugs- en wapenbende van de criminelen Mink Kok en Stanley Hillis, een groep met corrupte contacten bij de politie, niemand minder was dan Evert Hingst.

Eveneens in maart 2006 werd bekend dat de liquidatie van Hingst was vastgelegd door de beveiligingscamera zijn buurman: de crimineel Stanley Hillis.

Lees hier ->>> meer over Evert Hingst.


Tony Hijzelendoorn

(1954 – Wilnis, 20 maart 1992)

Auto- en drugshandelaar. Kreeg ooit ruzie met Martin Hoogland. Een dag later wordt hij doorzeefd met kogels in zijn huis gevonden.


Martin Hoogland

(Amsterdam, 8 september 1956 – Hoorn, 18 maart 2004)

Hoogland was een Nederlandse politieman uit Amsterdam die na zijn ontslag overstapte naar de Joegoslavische maffia, waar hij als enige Nederlander tot nog toe de top wist te bereiken.

Hij wordt veroordeeld voor het doodschieten van Klaas Bruinsma dood na een woordenwisseling.

In maart 2004 werd Hoogland op 47-jarige leeftijd zelf geliquideerd. Hij werd in Hoorn van zijn fiets geschoten. Hoogland zat op dat moment in een open inrichting in Hoorn. De dader van de liquidatie is vooralsnog onbekend.

Lees hier ->>> meer over Martin Hoogland.


I: 100 grootste criminelen van Nederland

Nedim Imaç

(Den Haag, 1966 – Amsterdam, 17 februari 2007)

Imaç was een Turks-Nederlandse ondernemer en sportbestuurder. Hij was oud-voetbalvoorzitter van de Amsterdamse amateurclub Türkiyemspor en een prominent gezicht van de Turkse gemeenschap in Nederland.

Volgens dagblad De Telegraaf zat Imaç in de heroïnehandel. Hij zou een van de belangrijke kopstukken zijn van de Turkse heroïnemaffia in Nederland.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Nedim Imaç.


J: 100 grootste criminelen van Nederland


Hendrik Jut

(Den Haag, 19 juli 1851 – Leeuwarden, 12 juni 1878)

Jut was een Haagse kelner wiens hoofd (de kop-van-jut) spreekwoordelijk is geworden door een dubbele moord die hij pleegde op 13 december 1872.

Lees hier ->>> meer over Hendrik Jut.


K: 100 grootste criminelen van Nederland


Errol Kabak

(Balıkesir, 21 november 1967 – Istanbul, 13 juli 1998)

Leider van de Monkersbende die in de jaren tachtig van de vorige eeuw vele overvallen pleegden. Na een achtervolging, voorafgegaan door een bankoverval in Utrecht, door de politie schiet hij in hotel Residence in Vinkeveen de 40-jarige politieagent I. Klaassen uit Wilnis dood.

In juli 1993 krijgt hij van de Rechtbank Utrecht 20 jaar gevangenisstraf. Dit is voor de moord op de agent, de overval en de pogingen tot doodslag. Hij weet uit de gevangenis te ontsnappen en in 1998 wordt hij met een pistool om het leven gebracht.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Errol Kabak.


George van Kleef

(Amsterdam, 24 juni 1961 – Amsterdam, 10 november 2005)

Van Kleef behoort samen met Houtman, Klepper en Mieremet in de jaren ’80 tot de bende De Denkers die vele en zware overvallen pleegt. Later sluit hij zich bij Holleeder aan en na bekoopt dit, na afpersing en en de moord op Houtman, zelf met de dood.

Lees hier ->>> meer over George van Kleef


Sam Klepper

(Amsterdam, 29 april 1960 – Amsterdam, 10 oktober 2000)

Klepper stapt al vroeg in criminaliteit, samen met zij bloedgabber John Mieremet. Samen leiden ze de divisie speelautomaten in de organisatie van drugsbaron Klaas Bruinsma. Na Bruinsma’s door worden ze groot en gevreesd in Amsterdam en omstreken. Klepper komt ‘bloedig’ aan zijn einde.

Lees hier ->>> meer over Sam Klepper.


Richard Klinkhamer

(Middenbeemster, 15 maart 1937 – Amsterdam, januari 2016)

In 1987 stort de beurs in en Klinkhamer verloor niet alleen zijn huis in Portugal en zijn kapitaal, maar ook het vertrouwen van zijn vrouw, wier geld hij stiekem had gebruikt om te speculeren.

Hierna verslechtert hun huwelijk. Op 31 januari 1991 leidt dit tot een fatale ruzie, waarbij naar zijn zeggen Hannie Richard de deur wees en zij naar een koevoet greep om haar woorden kracht bij te zetten.

Na een worsteling had hij de koevoet in handen en sloeg hij zijn vrouw de hersens in. Vastberaden niet in de gevangenis te belanden, begroef hij haar lichaam onder een schuurtje in de tuin en dekte het af met een laag beton.

Hij vertelde twee dagen na de moord het gebeurde aan zijn zoons uit het eerste huwelijk, maar dezen vertelden dat niet verder.

Lees hier ->>> het verhaal van Richard Klinkhamer op deze website.


Martin Kok

(Edam, 25 juni 1967 – Laren, 8 december 2016)

Kok begint zijn criminele loopbaan als tiener in Volendam met de handel in cocaïne. Op 16 februari 1989 mishandelt hij de 21-jarige Peter Giesbergen door in een Volendams café met een barkruk op hem in te slaan.

Giesbergen overlijdt een dag later aan zijn verwondingen. Later wordt hij websitecolumnist en misdaadverslaggever.

Lees hier ->>> het levensverhaal Martin Kok op deze website.


L: 100 grootste criminelen van Nederland


Kobus Lorsé

(Rotterdam, 7 maart 1945 – 15 juli 2019)

Lorsé, alias de Zigeunerkoning, Kobus de Kamper of Kobus de Zigeuner, was één van de grootste drugshandelaren van Nederland in de jaren ’90 van de vorige eeuw.

Zo is hij bijvoorbeeld veroordeeld tot vijftien jaar en een boete van één miljoen gulden voor de import van een grote partij cocaïne uit Suriname.

In de jaren ’80 van de vorige handelt hij in hout in goud met Suriname. Ook zou hij een ‘werkrelatie’ hebben gehad met het voormalige hoofd van het Junglecommando: Ronnie Brunswijk.

Lorsé krijgt in 2018 van de rechtbank in Breda 12 jaar gevangenisstraf. Dit voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink. Wassink kwam vier jaar eerder om het leven in zijn woonwagen bij zijn autobedrijf in Roosendaal.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Kobus Lorsé.


M: 100 grootste criminelen van Nederland


Bettien Martens

(Haarlem, 24 november 1951)

Via vrienden komt ‘La Bella Bettien’ in het criminele circuit terecht. Ze heeft gedurende een periode van zo’n acht jaar bemiddel tussen Colombiaanse coke-leveranciers en Europese afnemers.

In 1992 wordt zij bij de wereldomspannende politieactie Green Ice in Rome gearresteerd. Door de Italiaanse justitie is haar een getuigenbeschermingsprogramma aangeboden.

Dit om volledige informatie te verkrijgen over de criminele organisatie waar zij voor heeft gewerkt in ruil voor strafvermindering en langdurige overheidsbescherming tegen haar voormalige criminele relaties.

Martens is hierop ingegaan en heeft zelfs tegen haar Colombiaanse bazen getuigd. Martens spreekt elf talen. In de zomer van 1994 kwam ze vrij, en verdween met een nieuwe identiteit en een ander uiterlijk. Sindsdien is haar verblijfplaats onbekend.

Lees hier ->>> meer over Bettien Martens.


Frans Meijer

(Amsterdam, 16 mei 1953 – )

Meijer, alias Stekel, ontvoert samen met Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard en Martin Erkamps, Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer.

Nadat de ontvoerders door de politie zijn ontmaskerd duikt Meijer onder, om zich korte tijd later vrijwillig aan te geven.

In voorbereiding op zijn berechting wordt hij op last van de rechter-commissaris in 1985 naar het Pieter Baan Centrum overgeplaatst om psychiatrisch onderzocht te worden. Hij ontsnap echter en komt in Paraguay terecht.

Peter R. de Vries spoort hem in 1994 in Paraguay op en wordt hij in 1995 gearresteerd. Na enige jaren detentie in Paraguay wordt hij in 2002 naar Nederland uitgeleverd. In 2005 komt hij op vrije voeten.

In oktober 2018 wordt Frans Meijer in Amsterdam door een motoragent neergeschoten.

Lees hier ->>> meer over het leven van Frans Meijer in de korte biografie op deze website.


Aage Meinesz

(Malang, 19 juni 1942 – Den Haag, 31 oktober 1985)

Deze kluiskraker is bekend onder de naam Aage M. De Meesterkraker verdient hij vanwege zijn goed voorbereide berovingen.

Lees hier ->>> meer over het leven van Aage M op deze website.


Roberts Miķelsons

(Riga (Letland), 14 september 1983)

Roberts Miķelsons is een uit Letland afkomstige pedofiele serieverkrachter die jarenlang actief is en maakt hiervan opnames die hij verspreidt op het het internet. Ook laat hij andere mannen kinderen verkrachten.

Miķelsons wordt hiervoor in 2013 veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

Lees hier ->>> meer over Roberts Miķelsons op deze website.


Chung Mon

(Po On, 7 / 10 september 1918 – Amsterdam, 3 maart 1975)

Tay Lo,Grote baas of Fokkie Lang (Chinees voor “van niemand bang”) leidt de Chinese triade 14K in de jaren 60 en 70 vanuit Amsterdam. Hij is ‘grootste’ waar het gaat om de Europese heroïnehandel.

Lees ->>> hier meer over Chung Mon.


P: 100 grootste criminelen van Nederland


Roger P. alias ‘Piet Costa’

(1972)

Roger P. (50) was vroeger een stille werker, hij zou onder meer speed hebben geproduceerd, die weinig moest hebben van grof geweld. Dat zeggen bronnen in de onderwereld.

Hij is in april 2022 veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank in Rotterdam was hij de leider van een criminele organisatie die duizenden kilo’s coke smokkelde. Zijn bijnaam ‘Piet Costa’ kreeg hij waarschijnlijk vanwege zijn regelmatige verblijf in Costa Rica.

Hij leefde volgens het OM jarenlang als God in Frankrijk. Hij at zogezegd in de chicste restaurants, liep met tienduizenden euro’s rond en dronk de duurste cognacs.

De Rotterdammer werd in de zomer van 2020 aangehouden, nadat politie en justitie hem op het spoor waren gekomen door de EncroChat-hack. In samenwerking met de Franse politie konden de opsporingsdiensten tussen april en juni 2020 drie maanden live meelezen in miljoenen PGP-chatberichten.

Nadat een naaste medewerker is geliquideerd en laat hij ‘martelcontainers’ in een loods in Wouwse Plantage bouwen voor zijn tegenstanders.

Piet Costa zou de containers hebben laten inrichten nadat hij was bestolen van tientallen miljoenen.


Frenky Peeters

(Venlo, januari 1973 – )

Onder leiding van Frenky Peeters trekt een groep van veelal jonge bendeleden, tussen carnaval 1993 en 1994, een spoor van dood en verderf door de Noord-Limburgse grensstreek.

Peeters is tot levenslang veroordeeld voor moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn, een man uit Reuver en drie mensen van Turkse afkomst.

Lees hier meer over Frenky Peeters en de Bende van Venlo.


Lodewijk Pincoffs

(Rotterdam, 7 juni 1827 – New York, 28 september 1911)

Rotterdams zakenman, gemeenteraadslid en Eerste Kamerlid die een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van de Rotterdamse havens.

Pincoffs heeft jarenlang de cijfers van zijn eigen zieltogende Afrikaansche Handelsvereeniging zodanig rooskleurig voorgesteld, dat hij het gedaan kreeg dat de Rotterdamsche Handelsvereeniging grote sommen geld stak in de Afrikaansche.

Toen deze onderneming in 1879 het faillissement naderde, kon Pincoffs de vervalsingen in de boekhouding niet langer verborgen houden en kwam alles aan het licht.

Hij neemt de benen, via Frankrijk en Engeland, naar de Verenigde Staten, een – zeker voor die tijd – gigantische miljoenenschuld achterlatend.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel Lodewijk Pincoffs op deze website.


Karel Pronk

(Delft, 28 augustus 1957, – Delft, 7 augustus 2018)

Pronk, alias ‘de Haagse Holleeder’, was een een bekende in de drugshandel en later zou hij betrokken zijn bij de zgn. incasso’s in het milieu.

Hij heeft bij leven één zware misdaad toegegeven: zijn betrokkenheid bij de moord op orchideeënkweker Gerrit de Graaf. Karel Pronk is veroordeeld tot 33 jaar voor liquidaties en hij heeft daarvan 22 jaar gezeten.

2006 is het jaar dat hij vrijkomt en in de jaren hierna bleven aardig wat mensen in zijn directe omgeving voor dood achter.

In augustus 2018 wordt Pronk zelf doodgeschoten bij koffiehuis Het Kalf in Delft. Een man met een Hells Angels jasje, schiet drie tot vijf keer op Pronk.

Getuigen zien de schutter op een matzwarte Harley Davidson wegrijden. Ook staat er 666 op het achterspatbord en dat is het getal van de duivel en de Hells Angels.

Op basis van getuigenverklaringen verdenkt de politie de 51-jarige Hells Angel Errol Janssen van de moord op Pronk. Jansen staat inmiddels op de nationale opsporingslijst geplaatst. De schutter is nog steeds niet gevonden.


Q: 100 grootste criminelen van Nederland


Eric Jan Quakkelsteijn

(Vlaardingen, 9 maart 1971)

Quakkelsteijn groeit op in Hoek van Holland en Vlaardingen. Hij is berucht vanwege zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren.

Hij brengt telkens explosieven tot ontploffing en maakt daarbij gebruik van de enorme paniek en verwarring die dit veroorzaakt. Ook verschaft hij zich met behulp van een semiautomatisch vuurwapen een vluchtweg.

Dit betreft overvallen op grenswisselkantoren in onder andere Maastricht in 1997 en op Station Hoek van Holland Haven in 1998 en Station Rotterdam Centraal in 1999. Bij de overval in Maastricht vallen vier gewonden omdat Quakkelsteijn explosieven gebruikt.

In Hoek van Holland vielen bij een overval negen lichtgewonden en is zijn buit zeer groot. In Rotterdam valt een gewonde door een schotenwisseling met de politie.

Opgepakt en in hoger beroep door het gerechtshof van Den Haag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf, weet hij in december 2001 via een grote ontluchtingskoker uit het Rotterdamse huis van bewaring De Schie te ontsnappen.

Op 15 mei 2007 maakt het Openbaar Ministerie door middel van een persbericht bekend dat Quakkelsteijn in Arnhem bij toeval is gearresteerd nadat hij op het stelen van kleding was betrapt.

Het gerechtshof in Den Haag maakt veroordeelt hem in hoger beroep op 31 oktober 2012 tot nogmaals tien jaar cel en zes maanden van.

Dit hof acht, net als de rechtbank bewezen, dat Quakkelsteijn plannen had voor een reeks ernstige misdrijven, zoals moord, brandstichting en ontploffingen. Daarnaast heeft hij poeder- en kogelbrieven verstuurd.

Lees hier ->>> meer over Eric Jan Quakkelsteijn.


R: 100 grootste criminelen van Nederland


Richard Eduardo Riquelme Vega

(Amsterdam, 11 november 1973 – )

Richard R.V., alias El Rico of Rico de Chileen, heeft Chileense roots. Hij is eerder veroordeeld voor cocaïnehandel.

Vega zou verantwoordelijk zijn voor deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en het voorbereiden van internationale drugshandel. Hij zou de cocaïnesmokkel gecoördineerd hebben vanuit Dubai en Colombia.

Riquelme Vega zou ook een aandeel hebben in de zgn. ‘Mocro Maffia-oorlog’. Deze oorlog ontstond omdat een grote partij cocaïne in de haven van Antwerpen verloren was gegaan, waar hoogstwaarschijnlijk de diverse liquidaties uit voortkwamen.


Mohammed Rasnabe

(Beni Said, 10 mei 1972)

Op 31 maart 1993 worden de 21-jarige Salim Hadziselimovic en de 19-jarige Djordje Ilic, beiden uit Joegoslavië, vermoord en vervolgens in brand gestoken. Het onderzoek naar deze moorden loopt nog.

In 1997 komt echter voor het eerst de naam van Rasnabe in beeld in verband met deze zaak: er blijken vriendschappelijke links te zijn tussen de twee slachtoffers en Rasnabe, en een getuige verklaart dat hij heeft gehoord dat Rasnabe samen met Raymond Verbaan de twee hebben vermoord.

Kort na deze eerste moorden is het klaar met Tonnie van Maurik. Op 19 april 1993 vermoorden ze de sportschoolhouder voor de deur van het Altea Hotel in Amsterdam. Volgens een prostituee is van Maurik vermoord door Rasnabe in opdracht van haar collega Pinny Song.

In het begin van deze eeuw werd Rasnabe bij verstek veroordeeld voor handel in XTC maar justitie weet dan niet waar hij verblijft. Hij krijgt op 29 januari 2013 levenslang.

Lees hier ->>> meer over het levensverhaal van Mohammed Rasnabe op deze website.


Jesse Remmers

(Vinkeveen, 31 mei 1968 – )

Jesse R. is verdachte van zeven liquidaties, onder andere de liquidatie van drugshandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Ook is hij verdachte in het grote liquidatieproces Passage. Remmers krijgt hiervoor op 29 januari 2013 levenslang.

Lees hier ->>> meer over Jesse Remmers.


Dries Riphagen

(Amsterdam, 7 september 1909 – Glion (Zwitserland), 13 mei 1973)

Dries Riphagen, lijst met Nederlandse misdadigers.
Dries Riphagen

Riphagen was in de jaren dertig een invloedrijke Amsterdamse crimineel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde hij met de Duitse bezettingsmacht.

Riphagen is een vooraanstaand figuur in de Amsterdamse onderwereld. Hij is een bekende souteneur van het Rembrandtplein en ontwikkelde een smaak voor juwelen, dure stenen en gokken. Ook hij handelt in, soms gestolen, auto’s.

Lees hier ->>> meer over Dries Riphagen.


Henk Rommy

(Paramaribo, 4 maart 1951 – )

Rommy pleegt al vroeg een paar inbraakjes en handelt al snel in gestolen antiek en tweedehands auto’s.

Eind 1977 krijgt Rommy drie jaar gevangenisstraf, omdat hij betrokken was geweest bij handel in gestolen schilderijen, waaronder een doek van Rembrandt.

Uit zijn tijd als inbreker dateert zijn bijnaam  ‘de Zwarte Cobra’. Rommy beweerde dat hij in die tijd zo lenig was dat hij door een sleutelgat zou passen.

Rommy in 2005 schuldig bevonden aan de betrokkenheid bij de smokkel van XTC-pillen. In januari 2006 krijgt hij de maximumstraf van 20 jaar gevangenis.

Lees hier ->>> meer over Henk Rommy.


Fred Ros

(Hilversum, 26 oktober 1968 – )

Ros is één van de verdachten van het Passage proces. Hij komst in 1998 voor het eerst met justitie in aanraking. In eerste instantie krijgt Ros 17 jaar. Vrijspraak volgt echter in hoger beroep.

Lees hier ->>> meer over Fred Ros.


S: 100 grootste criminelen van Nederland


Peter la Serpe

(Rotterdam, 11 oktober 1964)

La Serpe belandt in zijn tienerjaren al in de jeugdgevangenis, als hij achttien is pleegt hij zijn eerste gewapende overval en daarna volgen nog twee veroordelingen wegens overvallen.

Via Jesse Remmers komt La Serpe steeds dieper in de Amsterdamse onderwereld, waar hij dan ook contacten krijgt met onder anderen Sjaak B., Fred R. en Dino Soerel.

La Serpe heeft aan de politie bekend dat hij samen met Remmers op 2 november 2005 Kees Houtman heeft doodgeschoten nabij zijn villa in Osdorp. Ook heeft hij bekend dat hij betrokken is geweest bij beramen van de moord op George van Dijk en Atilla Önder.

Sinds februari 2009 dient voor de extra beveiligde rechtbank in Osdorp het grote liquidatieproces met de codenaam ‘Passage’, waar La S. alias Vieze Peter, getuigt tegen de verdachten: Jesse Remmers, Dino Soerel, Ali A., Fred R., Sjaak B., Siegfried S., Pinny S., Nanpaul de B., Freek S. en Raymond V.

Lees hier->>> meer over Peter La Serpe op deze website.


Joran van der Sloot

(Arnhem, 6 augustus 1987 – )

Van der Sloot veroordeeld is wegens de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores op 30 mei 2010. Tevens is hij verdachte van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba op 30 mei 2005.

In een televisie-uitzending van Peter R. De Vries zegt Van der Sloot dat hij te maken heeft met de verdwijning van Holloway. Aan Patrick van der Eem, die undercover werkt voor De Vries, vertelt hij Zijn verhaal.

Dit is keurig vastgelegd met verborgen camera’s en microfoons. Van der Sloot vertelt dat hij, nadat hij Holloway op het strand onwel zag worden, een goede vriend belt. Deze heer zou de naam Daury hebben. Samen ontdoen ze zich van haar lichaam door het met zijn bootje in de oceaan te gooien.

Van der Sloot zou seks gehad hebben met Holloway. De laatste heeft veel te veel alcohol gedronken en raakt van de kaart. Wanneer Holloway is overleden werd niet duidelijk.

De genoemde Daury zou overigens niet één van de broers Kalpoe zijn. Deze zijn namelijk eerder als als verdachten opgepakt.

Afpersing van moeder Hollaway?

In 2010 meldden Amerikaanse media dat autoriteiten in de Amerikaanse staat Alabama Van der Sloot in staat van beschuldiging hebben gesteld wegens afpersing.

Hij zou de moeder van Holloway aangeboden hebben de locatie van het lichaam van haar dochter bekend te maken. Dit tegen betaling van 250 000 dollar.

In juni 2010 melden Peruaanse media dat Van der Sloot ook verdachte is in de zaak betreffende de dood van Stephany Tatiana Flores Ramírez. Haar levenloze lichaam vindt men na een tip van een pokeraar die zich ‘Elton García’ noemde.

Flores’ lichaam bevond zich in een hotelkamer in het Peruaanse Miraflores, die op de naam Van der Sloot was geboekt.

In januari 2012 bekent hij tegenover de rechter schuldig te zijn aan de dood van Flores en hij veroordeelt Van der Sloot tot 28 jaar celstraf. Daarnaast moet Van der Sloot de familie Flores 200.000 soles (58.659 euro) betalen.

In 2014 trouwde Van der Sloot in de Peruaanse gevangenis met Leidy Figueroa Uceda. Het paar heeft inmiddels een kind.


Tommy van der Sommen (voortvluchtig)

(Eindhoven, 28 oktober 1981)

In mei 2017 is Van der Sommen veroordeeld tot negen jaar cel voor drugshandel, witwassen en mishandeling. Hij was toen al voortvluchtig.


Gerard Spruit

Gerardus Cornelis Spruit
(Rotterdam, 12 januari 1922 – Avereest, 12 december 1989)

Spruit vermoord in jaren ’70 twee kinderen. Hij krijgt hiervoor levenslang.

Lees hier ->>> meer over Gerard Spruit.


Cock Steenbergen

(Rotterdam, 13 december 1944)

Begin jaren 70 begon Steenbergen, portier van een nachtclub, hasj te smokkelen voor onder anderen Klaas Bruinsma.

Samen met zijn partner-in-crime Barney Sanders ging Steenbergen al snel voor eigen rekening werken. Op 5 december 2000 blaast de politie de deur van zijn woning in Schiedam met explosieven open.

Officier van justitie Mos eiste 10 jaar celstraf en een boete van 450.000 euro. Volgens hem was Steenbergen ‘de president-directeur aan de top van een drugsimperium.’

Het bedrijfsrestaurant van John van Dijk was volgens Mos het hoofdkwartier van criminele organisaties. Het vonnis tegen Steenbergen luidde: 10 jaar en een boete van 225.000 euro. Tien medeverdachten, onder wie Cockie Jr., kregen eveneens stevige straffen.


Jack ‘Jakkie’ Stroek

(Volendam, 1942 – 2021)

Stroek is een Volendamse garnalenhandelaar. Hij ook bekend vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij het drugsschip de Lammie in 1974.

Na de dood van Klaas Bruinsma zou hij de handel verder hebben voortgezet met Etienne Urka. In het voorjaar van 2000 wilde justitie ‘Jakkie’ Stroek voor 33 miljoen gulden ‘plukken’, zonder succes.

Lees hier een korte bio over Jack ‘Jakkie’ Stroek op deze website.


T: 100 grootste criminelen van Nederland


Ridouan Taghi

(Beni Selman, Marokko, 20 december 1977 – )

Ridouan T. groeide op in Vianaen. Taghi zou verantwoordelijk zijn voor een grote internationale cocaïnelijn. Ook zou in zijn opdracht een forse reeks liquidaties zijn uitgevoerd.

Hij zou schatrijk zijn geworden met een cocaïnelijn vanuit Panama via Marokko, Spanje en de Antwerpse haven naar eindbestemming Nederland.

Daarnaast zou hij containers hasj verhandelen. Volgens verklaringen bezit hij kapitale villa’s in Spanje, Marokko, Dubai en de Dominicaanse Republiek. (Bron: Volkskrant: 29 maart 2018)

Taghi stond een lange tijd op de Nationale Opsporingslijst van de politie. Op 16 december 2019 werd Taghi aangehouden in Dubai. Hij had zich verscholen in een villa.


Karst Tates – Aanslag op Koninginnedag 2009

(Zevenaar, 6 maart 1971 – Deventer, 1 mei 2009)

Karst Tates is de man die tijdens Koninginnedag 2009 met een personenauto door dranghekken rijdt. Hij probeert vol gas in de richting van de open bus van de koninklijke familie te rijden.

Deze maken op dat moment een rijtoer door Apeldoorn. Hierbij komen acht mensen om het leven, onder wie hijzelf. De koninklijke familie blijft ongedeerd.

Lees hier ->>> meer over Karst Tates.


V: 100 grootste criminelen van Nederland


Adriana Valkenburg

(Schiedam, 10 juni 1894 – Putte, 19 februari 1968)

Valkenburg vestigde zich als prostituee en hoerenmadam. In de jaren 20 en 30 groeide zij uit tot een bekende speler in de Amsterdamse onderwereld.

In die tijd kreeg zij de bijnaam ‘Jeanne de Leugenaarster’, omdat zij als onbetrouwbaar te boek stond. Adriana verraadde tijdens de oorlog tientallen Joden.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Adriana Valkenburg op deze website.


Maurits de Vries – Zwarte Joop

(Utrecht, 14 juni 1935 – Vinkeveen, 13 juli 1986)

De Vries, ook bekend als Zwarte Joop, houdt zich bezig met alles wat God verboden heeft. Denk aan prostitutie en gokken.  Dit peelt zich af voornamelijk op de Amsterdamse Wallen. Hij geld als de Godfather van de Amsterdamse onderwereld.

De Vries samenwerken met een Italiaanse maffiabaas, gezamenlijk zetten zij een illegaal casino op, genaamd Cabala. Rond dezelfde tijd opende De Vries ook Club 26, een casino, nachtclub Cas Rosso en sportschool in één.

Lees hier ->>> meer over Maurits de Vries alias Zwarte Joop.


W: 100 grootste topcriminelen van Nederland


Janus van Wesenbeeck

(Eindhoven, 1961 – )

Van W. is ook bekend als Harry Potter omdat hij klein van stuk is een brilletje draagt.  Janus houdt zich jarenlang bezig met grootschalige internationale drugshandel.

Van Wesenbeeck is onder andere veroordeeld in de zaak uit 2003. In een container in Australië is XTC gevonden.  De waarde zou tientallen miljoenen euro’s zijn. ‘Don Janus’ krijgt hiervoor een gevangenisstraf en een ontnemingsvordering van 1,6 miljoen euro.

Deze ‘Godfather van het Zuiden’ raakt in de zomer van 2009 zwaargewond door een schietpartij bij de McDonalds in Best. Een andere Eindhovenaar, zijn achterneef Piet P., vuurt 13 kogels op hem af, waarvan slecht één kogel zijn arm treft.

Zijn komt ook voor in het dossier van het verhuurbedrijf The Party King uit Best. Het bedrijft heeft, lijkt het, als hoofddoel een ontmoetingsplaats te zijn voor drugscriminelen. Tijdens deze ontmoetingen handelen ze er vrolijk op los.

Grote criminelen maken gebruik van deze pleisterplaats. Xtc-koning Ton van D., de Tilburgse No Surrender captain Corin Denis en ook Janus van W. maken gebruik van deze faciliteiten.

Bij de ‘Operatie Trefpunt’ in april 2017 valt de politie binnen bij de Party King. Ook gaan ze langs bij ruim 100 andere plekken in Nederland en België. Hierna verdwijnen Van W. en zijn zoon Richard in Paraguay.


Paul Wilking alias Pistolen Paultje

(Amsterdam, 19 april 1924 – Amsterdam 7 februari 2005)

Paul Wilking is naar eigen zeggen een Nederlandse verzetsstrijder en een alom bekend dierenrechtenactivist. Pistolen Paultje is bekender als iemand die criminelen en anderen van wapens voorziet.

Lees hier ->>> meer over Paul Wilking.


Y: 100 grootste topcriminelen van Nederland


Cevdet Yilmaz

(21 februari 1956)

Yilmaz is verantwoordelijk is voor een zesvoudige moord in 1983 in café ’t Koetsiertje te Delft. De motieven van Yılmaz zijn tot op heden onopgehelderd.


Z: 100 grootste criminelen van Nederland


Hans van Zon

(Utrecht, 6 maart 1941 – Delfzijl, 11 mei 1998)

In 1967 onderhoudt zijn Italiaanse vriendin, Caroline Gigli, 47 jaar oud, Hans van Zon. Daarnaast heeft hij een relatie met de 37-jarige Coby van der Voort. Van Zon verdient zijn geld met de verkoop van pornografische foto’s van beide vriendinnen.

De relatie tussen Van der Voort en Van Zon eindigt in april 1967. Zij blijft zij zich volgens Van Zon aan hem opdringen. Om hier een einde aan te maken, zoekt hij haar op.

Op 29 april gaat hij langs in woning en slaat hij haar dood met een zelfgefabriceerde loden pijp. Om de politie te misleiden, verminkt hij haar lijk, zodat het op een roofmoord lijkt. Haar juwelen geeft hij aan zijn vriendin.

Hij bekent aan een Utrechtse crimineel Arnoldus ‘Ouwe Nol’ Rietbergen dat hij nog twee slachtoffers heeft gemaakt. Dit betreffen roofmoorden op Jan ‘Oom Cupido’ Donse, een 80-jarige winkelier in feestartikelen, en de melkboer Reijer de Bruijn.

De buit bestaat uit geld en sieraden. Bij de volgende roofmoord de weduwe Dora Woortmeijer, een voormalige geliefde van ‘Ouwe Nol’ laat hij haar voor dood achter. Echter zij overleeft de aanslag en wijst hem aan als dader.

Van Zon is ook verdachte in de lustmoord op Elly Segov in 1964. Men denkt ook dat hij schuldig is aan de moord op de Engelse homoseksuele filmregisseur Claude Berkeley in 1965.

Lees hier->>> meer over Hans van Zon.


1 REACTIE

  1. Zijn er nog mensen die een nederlander willen helpen met geld ik heb grote problemen nou ik moet thailand uit maar heb geen geld de belasting neemt mij hele pensioen ik heb al 3 maanden geen geld ik heb hulp moedig bij onderzoek naar mijn geld de belasting pensioenfonds ingbank incassoburo notaris min van finance en min van justitie over corruptie met pensioen geld gaat om miljoenen euro min van justitie wil geen onderzoek doen want het heeft minister gevolgen en ik word gekort dus graag hulp en geld ik heb ongeveer 45 000 euro nodig ik betaal alles terug binnen 6 maanden dus kan wel hulp gebruiken van sterke mannen

Geef een reactie