Bettien Martens – La Bella Bettien en de Columbianen

Bettien Martens
Bettien Martens

Bettien Martens

(Haarlem, 24 november 1951)


Bijnamen: La mona, La Bella Bettien


Bettien Martens is betrokken bij de internationale drugshandel en weet de Colombiaanse drugsmaffia binnen te dringen.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Bettien Martens
Bettien Martens

Jeugd Bertien Martens

Martens is de dochter van een ongehuwde moeder, wat haar in de jaren vijftig in een moeilijke positie brengt. Zo zou op school gepest zijn vanwege de ongehuwde status van haar moeder. Ze volgt de MULO en blinkt uit op taalgebied en naar verluidt spreekt ze elf talen. Bettien ontwikkelt zich tot een tamelijk eigengereid type, goedlachs, volgens haar moeder ‘een echte dondersteen’. (Bron: Volkskrant, 27 mei 1995)

Bettien heeft een huidprobleem. Als ze 18 jaar is raadt de dokter raad haar aan om op vakantie te gaan naar een zonnig land. Ze besluit enkele weken naar Torremolinos te gaan en haar huidproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Terug in Nederland komen de huidproblemen net zo hard weer terug en daarom vertrekt ze naar Marbella.

De bloedmooie Martens komt in aanraking met rijke mensen die Marbella wonen. Ook komt ze in deze badplaats in contact met criminelen. Zij organiseert feesten voor de rijken en criminelen. In Marbella woont ze samen met de Colombiaan Ignazio.

Makelaar in drugs

Later wordt ze verliefd op Colombiaanse drugshandelaar Fernando Rojas. Hij introduceert haar in de drugshandel. Rojas laat haar ook een keer arresteren. Hij geeft agenten een tip dat er cocaïne in haar huis te vinden is. Hij zorgt er voor dat ze weer vrijkomt en bij hem kan komen wonen in Spanje.

Zo belandt Martens eind 1984 in Cali, Colombia en ontmoet hier ook de de grote drugsbazen van de Cali- en Medellin-kartels. In 1988 stelt Charley da Silva haar voor aan Klaas Bruinsma. De dominee is zeer geïnteresseerd in haar Colombiaanse contacten. Erg onder de indruk is Martens niet van de Nederlandse drugswereld.


Wanneer internationale drugshandelaren in Nederland actief zijn, veronderstelt men een reproduktie van de kartelorganisatie op Nederlandse bodem. Bettien heeft een Colombiaanse achtergrond en dat verklaart waarom zij de klompenmafia maar een armetierig gezelschap vindt.

Frank Bovenkerk, Volkskrant, 27 mei 1995


Ruzie met Charley

Hij stuurt Charley met haar mee maar de twee liggen elkaar totaal niet. Charley weet van een moordopdracht die Bruinsma heeft gegeven om iemand in Marbella uit de weg te ruimen en wil nu dat Klaas dezelfde mannen gebruikt om Bettien om te leggen. Dit gaat niet door omdat daar vanuit Colombia een stokje wordt gestoken.

Martens wordt een belangrijke drugsschakel tussen Colombia en Europa. Het grootste deel van haar werk bestaat uit het aanhoren van projectvoorstellen en het daaromheen bij elkaar brengen van de juiste handelspartners. Ze beweegt zich makkelijk in dit circuit. Ze heeft geen strafblad, spreekt haar talen, is niet bang uitgevallen en is een aantrekkelijke verschijning. Het is onduidelijk hoe groot haar rol nu exact geweest in deze makelaarsfunctie.

Kroongetuige en verdwijning

Begin 1992 besluit cocaïnedealer Tony Duran, een uitvoerder van een groepering uit het Colombiaanse Pereira, enkele tientallen kilo’s naar Italië te exporteren, verstopt in een lading vis. Hij verzoekt Martens ter plaatse een oogje in het zeil te houden.


De eerste keer in mijn leven dat mij een vaste betrekking werd aangeboden. Het soort aanbod dat je niet kon weigeren.

Bettiene Martens, Volkskrant, 27 mei 1995


De Guarda di Finanza stuurt in de zomer de van 1992 de container terug omdat er geen tonijn wordt toegelaten die kleiner is dan die in de Middellandse Zee zelf wordt gevangen.

De cocaïne komt toch aan land en er ontstaat ruzie tussen de Colombianen en de Italianen over de verdeling van de partij. Nadat ook deze hindernis is genomen wordt begonnen met het ‘witwassen’ van de Italiaanse betalingen.

Het geld, zo luidt de opdracht aan Martens uit Colombia, moet in delen worden afgeleverd bij de firma Jessica in de wijk Eur te Rome. Deze firma is handen van ene Vincenzo. De Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) heeft samen met de Italiaanse politie en justitie in het kader van de Green Ice-operatie deze frontstore Jessica opgericht, inclusief een Romeinse pseudo-bankinstelling.

In juli 1992 brengt Martens de eerste ruim half miljoen dollar bij Vincenzo. Ze zal er tien à twaalf keer een plastic zak met lires langs brengen van ruim ruim half miljoen dollar.  Dit geld is afkomstig van de Siciliaanse cocaïneafnemers en bestemd voor haar Tony Duran van het kartel van Pereira.

Arrestatie Bettien Martens: Bar Colombia

In augustus begint Duran  zenuwachtig te worden omdat de laatste stortingen van Martens bij de firma niet in Colombia aankomen. Duran reist daarop onmiddellijk persoonlijk af naar Rome. In de avond van 24 september 1992 worden Tony, Bettien en anderen op het terras van Bar Colombia aan de Piazza Navona gearresteerd. Daarnaast worden in het kader van de Green Ice-operatie ook nog 163 anderen opgepakt uit het wereldwijde netwerk van cocaïnehandelaren en witwassers van de enorme drugskapitalen.

Door de Italiaanse justitie wordt haar een getuigenbeschermingsprogramma aangeboden.  In ruil voor strafvermindering en langdurige overheidsbescherming moet ze getuigen tegen haar voormalige criminele relaties. Martens klapt volledig uit de school en haar opdrachtgevers zitten sindsdien lange celstraffen uit in Italië.

In de zomer van 1994 komt ze vrij en verdwijnt met een nieuwe identiteit en een ander uiterlijk. Sindsdien is haar verblijfplaats onbekend.

De Nederlandse criminoloog Frank Bovenkerk heeft haar opgezocht in de speciale gevangenis van Paliano Italië. Aan de hand van een aantal gesprekken heeft hij het boek La Bella Bettien geschreven over haar criminele carrière.

Op basis van dit boek is er in 2002 door Hans Pos een film gemaakt, onder de titel Bella Bettien, met in de hoofdrollen Thekla Reuten en Kim van Kooten.


Bronnen en meer informatie:

Frank Bovenkerk: La bella Bettien – het levensverhaal van een Nederlandse go-between voor de Columbiaanse drugskartels, Olympus, 1ste druk mei 2008, ISBN 9789046701560

Hans Pos: Bella Bettien, 2202, Bella Bettien is een Nederlandse telefilm