, , , , , , ,

Bijnamen van criminelen – van Bandit Queen tot Zwarte Cobra…

Wat zijn de grootste criminelen van Nederland

Bijnamen van criminelen

Hier een aardige opsomming van bijnamen van bekendere en minder bekende criminelen. Laat vooral weten wat er wordt gemist aan bijnamen van criminelen in deze lijst. We zullen deze gedurende de komende bijwerken en aanvullen. Van Bandit Queen tot De Zwarte Cobra…


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Bijnamen van criminelen - van Bandit Queen tot Zwarte Cobra...

Bijnamen van criminelen – van Bandit Queen tot Zwarte Cobra…


Bijnamen van criminelen

Voor meer informatie over de onderstaande Nederlandse criminelen zie: 100 grootste criminelen van Nederland.


Bijnamen van criminelen met de letter A


Ali ChemiKali

Aliekber Akgün (Alkmaar, 18 januari 1974 – 2014)

Verdacht van diverse moorden en groot geworden in de drugshandel.

Lees hier ->>> meer over de voetballende crimineel Ali Akgün


Bijnamen van criminelen met de letter B


Baas B.

Desi  Bouterse (Domburg (Suriname), 13 oktober 1945 – )

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Desi Bouterse op deze website…


Bandit Queen (The)

Phoolna Devi (Ghura Ka Purwa (India) 10 augustus 1963 – (Delhi, India) 25 juli 2001)

Devi was het kind van een Indiase familie uit een lage kaste, die leefde op het overwegend agrarische platteland van Uttar Pradesh, waar ze een jeugd vol armoede leed. Ze sloot zich aan bij een van de vele bendes die zich in haar geboorte streek hadden gevormd. Op haar achttiende werd ze slachtoffer van een groepsverkrachting, nadat haar bende door een rivaliserende bende in een hinderlaag was gelokt. Ze besloot haar eigen bende op te richten en daarmee wraak te nemen op de rivaliserende bende. In 1983 vrijwillig gaf ze zich over. Devi werd beschuldigd van 48 misdaden, waaronder moord, plundering, brandstichting en ontvoering voor losgeld.

Met haar bende trok ze op naar het dorp waar ze was verkracht. Hier werden 22 dorpelingen van de Thakur kaste, waaronder twee van haar verkrachters bijeengedreven en geëxecuteerd.


Beest van Harkstede (Het)

Willem van Eijk – (Korteraar, 13 augustus 1941 – )

Van Eijk is seriemoordenaar en tweemaal veroordeeld voor in totaal vijf moorden op vijf vrouwen: Cora Mantel, Aaltje van der Plaat, Sasja Schenker, Michelle Fatol en Annelies Reinders.


La Bella Bettien

Bettien Martens (Haarlem, 24 november 1951)

Martens wordteen belangrijke drugsschakel tussen Colombia en Europa in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Inmiddels is zij geheel van het toneel verdwenen.

Lees hier ->>> meer over Bettien Martens


Billy the Kid

William Henry McCarty, alias William H. Bonney, alias Kid Antrim, alias Billy the Kid (New York, 23 november 1859 – Fort Sumner (New Mexico), 14 juli 1881)

McCarty was een crimineel uit het Amerikaanse Wilde Westen. Samen met onder anderen Jesse James, Calamity Jane en Butch Cassidy is hij uitgegroeid tot een van de meest legendarische revolverhelden uit het Wilde Westen. Biograaf Robert M. Utley schrijft dat de bijnaam is ontstaan als gevolg van een lichte bouw McCarty en zonder baard gelaat, zijn jonge jaren, en zijn aansprekende persoonlijkheid.


Big Tuna

Antonino Joseph ‘Tony’ Accardo (28 april 1906 – 22 mei 1992)

In een criminele carrière die meer dan acht decennia[bron?] besloeg, groeide hij van een onbeduidende gangster tot de dagelijkse leider van de Chicago Outfit in 1947 om uiteindelijk de hoogste gezaghebbende te worden van de Outfit in 1972. Accardo schoof The Oufit naar nieuwe operaties en territoria, daarbij haar macht en rijkdom enorm vergrotend in zijn periode als baas. Liet zich ooit met een enorme vis fotograferen die hij had gevangen, vandaar de naam Big Tuna.


Blonde God (De)

Patrick Haemers (Schaarbeek, 2 november 1952 – Vorst, 14 mei 1993)

Haemers was een Belgisch crimineel en hij maakte in de jaren 80 deel uit van het Brusselse misdaadmilieu. Wegens zijn gewelddadige overvallen op verscheidene geldtransporten werd hij beschouwd als een Belgische topgangster. Fysiek viel Haemers op vanwege zijn grote lichaamslengte, opvallend blauwe ogen, en blonde haren. Hij kreeg dan ook de bijnaam ‘Le Grand Blond’ of ‘De Blonde God’.


Bauta

Desi  Bouterse (Domburg (Suriname), 13 oktober 1945 – )

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Desi Bouterse op deze website…


Bolle (De)

Naoufal Fassih (Rotterdam, 9 november 1980 – )
Naoufal F. kwam al op jonge leeftijd in aanraking met justitie en werd een grote drugsbaas. Is in april 2018 is hij veroordeeld tot 18 jaar cel voor het van afstand aansturen van de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. Bolle is zijn bijnaam vanwege zijn postuur.


Boston Strangler (The)

Albert Henry DeSalvo (Chelsea (Massachusetts), 3 september 1931 – Walpole, 25 november 1973)

DeSalvo was een seriemoordenaar die bekend werd onder de naam The Boston Strangler. Veel van zijn (wurg-)moorden speelden zich af in Boston, Massachusetts.

Broeder des doods

Frans Hooijmaijers (1935 – 2006)
Lees hier ->>> de complete biografie van Frans Hooijmaijers op deze website…

Nederlandse seriemoordenaar verdacht van 150 en meer moorden.


Bulldozer Bertus (De)

Hubertus Johannes “Bertus” Lüske (Amsterdam, 1944 – aldaar, 17 augustus 2003)

Lüske kocht veel panden in de omgeving van het Rembrandtplein en in de Watergraafsmeer. In mei 1997 kocht hij de voormalige ADM-werf die korte tijd later weer gekraakt werd. In 1998 probeerde Lüske met een knokploeg en graafmachine het terrein illegaal te ontruimen. Vroeg in de ochtend werd met de graafmachine getracht het voormalige kantoorpand te laten slopen. Dit bracht hem de bijnaam ‘Bulldozer Bertus’. De illegale ontruiming werd beëindigd door de politie. Lüske heeft vervolgens enige tijd vastgezeten voor poging tot doodslag.


Bijnamen van criminelen met de letter C


Chinees (De)

Jules Jie (Amsterdam 30 juni 1964)

In de jaren tachtig pleegt Jie inbraken, samen met zijn maatje Jan Femer. Later wordt hij lid van de Deltagroep, die is ontstaan uit het oude syndicaat van Klaas Bruinsma. Vanwege zijn Aziatische uiterlijk wordt hij ook wel ‘De Chinees’ genoemd.


Chileen (De)

Richard Eduardo Riquelme Vega (Amsterdam, 11 november 1973 – )

Richard R., alias El Rico of Rico de Chileen, heeft Chileense roots. Hij is eerder veroordeeld voor cocaïnehandel. Hij zou verantwoordelijk zijn voor deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en het voorbereiden van internationale drugshandel. Hij zou de cocaïnesmokkel gecoördineerd hebben vanuit Dubai en Colombia.


Cocaïne Godmother (The)

Griselda Blanco – (Cartagena (Colombia) 15 februari 1943 – (Medellin (Colombia) 3 september 2012)

Zij groeit uit tot de “Cocaïne Godmother” van Florida en de Verenigde Staten (VS). Onder haar schrikbewind worden maandelijks duizenden kilo’s van het witte poeder de VS binnengebracht en verhandeld. Griselda zou verantwoordelijk zijn voor honderden moorden in Miami en omgeving en de handel van meer dan 300 ton cocaïne. Hieronder meer over de gevaarlijkste vrouw ter wereld.


Chopper

Mark Brandon “Chopper” Read (Australië, 17 november 1954 – (Melbourne) oktober 2013)

In totaal bracht Read 23 jaar door in de gevangenis, voor gewapende overvallen en mishandelingen. Hij claimde ook negentien mensen te hebben vermoord, al werd hij daar nooit voor veroordeeld. Read schreef hij dat hij de bijnaam Chopper had gekregen omdat hij een medegevangene eens had gevraagd zijn oren af te snijden. Zo hoopte hij onder een streng gevangenisregime uit te komen.


Bijnamen van criminelen met de letter D


Denker (De)

Robert Mink Kok (Amsterdam, 24 juni 1961)

Kok hield zich bezig met grootschalige hasjtransporten, xtc en wapens. Hij was een perfectionist en hield van informatie geven en delen. Daarbij heeft heeft kortstondig rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam vandaar zij bijnaam ‘De Denker’.

Lees hier ->>> meer over Mink Kok.


Dikke Frans

Frans Hooijmaijers (1935 – 2006)

Lees hier ->>> de complete biografie van Frans Hooijmaijers op deze website…

Hooijmaijers is misschien wel Nederlands grootste seriemoordenaar en veroordeeld voor vijf moorden. Hij werd verdacht van wel 259 moorden en zelf geeft hij aan dat hij 15 mensen om het leven heeft gebracht.


Dikke Charles

Charles Geerts (Amsterdam, 1943)

Geerts is de oprichter van Scala agenturen en was eigenaar van vele zogeheten “ramen” op de Wallen in Amsterdam.


Dikke (De)

Peter van Dijk (1957?)

Stond in de jaren ’80 van de vorige eeuw aan de basis van de ontwikkeling van xtc, toen nog verkocht als pillen voor ‘urenlang neuken en feesten’. Er werden miljoenen gestoken in de ontwikkeling. Zou naast xtc ook hebben gehandeld in coke en cannabis.


Dominee (De)

Klaas Bruinsma (Amsterdam, 6 oktober 1953 – Amsterdam, 27 juni 1991)

Bruinsma was een Nederlands drugsbaron die beschouwd wordt als de ‘vader’ van de Nederlandse drugshandel. Hij had als bijnaam De De Dominee wegens zijn zwarte kleding en zijn gewoonte anderen de les te lezen.


Don Janus

Janus van Wesenbeeck (Eindhoven, 1961 – )

Van W. houdt zich al jarenlang bezig met grootschalige internationale drugshandel. Is, of was, een soort ongekroonde onderkoning in het Zuiden van Nederland.


Bijnamen van criminelen met de letter E


El Rico

Richard R. de V. (Amsterdam, 11 november 1973 – )

Zie Chileen (De)


Bijnamen van criminelen met de letter F


Falconetti

Antonio Maria Romano Brizzi (Goirle, 15 juli 1953 – Moergestel, 26 april 1994)

Brizzi was een notoire en beruchte crimineel eind jaren ’70 en de jaren ’80 van de vorige eeuw en werkt zich op tot één van de belangrijkste criminelen in de Noord-Brabantse onderwereld.

Lees hier ->>> meer over Falconetti / Antonio Brizzi op deze website…


Flipper en Flip (naar het flipperspel)

Cornelis (Cor) van Hout (Amsterdam, 18 augustus 1957 – Amstelveen, 24 januari 2003)

Hij was een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur in 1983. Hij bouwde een bende op die grote belangen had in onder andere de seksbranche. Van Hout zou er de leider van zijn geweest. Zijn bijnaam zout te maken hebben met zijn voorliefde voor het spelletje flipperen.

Lees hier ->>> meer over Cor van Hout op deze website…


 

Frits van de wereld

Simon Adriaanse (Amsterdam 27 maart 1927 – Amsterdam 12 december 1996)

Bekend Amsterdams penoze figuur, smokkelde vel kilo’s hasj ons land binnen.


Bijnamen van criminelen met de letter G


Gekke Willempie of Het Beest van Harkstede

Willem van Eijk (Korteraar, 13 augustus 1941)

Hij is een Nederlandse seriemoordenaar uit Harkstede (Groningen). Hij is tweemaal veroordeeld voor in totaal vijf moorden op vijf vrouwen en van nog 3 verdacht.


Generaal (De)

Etienne Lambertus Maria Urka (Paramaribo, 4 augustus 1954)

Halverwege de jaren tachtig trad Urka in dienst bij Klaas Bruinsma (zie de Dominee of de Lange) als lijfwacht. Hij groeide uit tot tweede man van de organisatie. Na de liquidatie van Bruinsma’s zou hij onder andere bodyguard Geurt Roos en zijn voormalige bazin Thea Moear (alias de Godmother) financieel hebben benadeeld.

In 1992 begon het IRT met de Operatie Delta die gericht was tegen zijn organisatie . In 1998 werd Urka veroodeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege hasjhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. In april 1999 werd hij overigens in hoger beroep vrijgesproken.


Gerrit de Stotteraar

Gerrit Cornelis Blom (Amsterdam, 20 januari 1920 – onbekend, circa 2003)

Vooral in de jaren 50 tot ’70 was hij berucht vanwege zijn veelvuldige inbraken/insluipingen bij arme Amsterdammers, onverbeterlijke gedrag en meerdere ontsnappingen uit gevangenissen, huizen van bewaring en politiebureaus.

Lees hier ->>> een korte biografie van Gerrit de Stotteraar


Godfather van het Zuiden

Janus van Wesenbeeck (Eindhoven, 1961 – )

Van W. houdt zich al jarenlang bezig met grootschalige internationale drugshandel en wordt gezien als de één van de grootste van Nederland.


Godmother (The)

Tetje Fatimah Martje (Thea) Moear (Amsterdam, 23 augustus 1951)

Moear is een Nederlands crimineel en drugshandelaar. Thea Moear is de enige Godmother die Nederland ooit heeft gekend. Als mooie jonge vrouw zwaaide ze de scepter in de Nederlandse onderwereld. Hoewel zij nooit zelf haar handen vuil heeft gemaakt werd haar leven gedomineerd door moord en doodslag.


Grim Sleeper (The)

Lonnie David Franklin Jr. alias The Grim Sleeper

Lonnie David Franklin Jr. alias The Grim Sleeper

Lonnie David Franklin Jr. (Los Angeles, Californië, 30 augustus 1952)

Deze heer is veroordeeld voor zo’n tien moorden. Doordat hij in de periode 1988 tot 2002 zijn moordneigingen wist te onderdrukken kreeg hij deze bijnaam.


Bijnamen van criminelen met de letter H


Haagse Al Capone

Evert Hoos (Den Haag, 12 juni 1946 – Monchique, 12 februari 2016)

Hoos stond onder meer aan het hoofd van het beruchte Scheveningse incassobureau Toetanchamon. Na negatieve berichten over Toetanchamon in de Haagsche Courant, ontplofte een autobom bij de uitgever, Sijthoff Pers. Hoos bleef altijd ontkennen iets met de deze en andere aanslagen te maken te hebben, maar belandde wel in de gevangenis. In totaal bracht Hoos 14 jaar in de gevangenis door.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Eef Hoos


Haagse Holleeder

Karel Pronk (Delft, 28 augustus 1957, – Delft, 7 augustus 2018)

Pronk kreeg deze naam vanwege zijn betrokkenheid in de drugshandel en de vele liquidaties waarbij zijn naam werd genoemd, net als Willem Holleeder zelf.


Hakkelaar (De)

Johan Verhoek (Leidschendam, 2 juli 1954)

De heer Verhoek verdiende zijn geld ooit met de handel in tweedehandsauto’s bij tankstation De Hackelaar aan de A1 bij Muiden. Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw nam hij de drugsbende van René Schouten (19 augustus 1943) over. Verhoek werd steeds machtiger en zou Klaas Bruinsma (zie de Lange of de Dominee) hebben benaderd om samen te werken. Bruinsma zou lacherig hebben gedaan over Verhoeks afkomst als woonwagenbewoner en zou hem voor gek hebben gezet. De Hakkelaar was hierover woedend en besloot de zaken van Bruinsma langzaam over te nemen. Toen Bruinsma hier lucht van kreeg, wilde hij alsnog samenwerken. Johan Verhoek is meerdere keren genoemd als opdrachtgever voor de moord op Klaas Bruinsma, in samenwerking met ‘Jotsa’ Jocić, die wraak wilde voor de liquidatie van ‘Duja’ Becirovic.


Harry Potter

Janus van Wesenbeeck (Eindhoven, 1961 – )

Van W. houdt zich jarenlang bezig met grootschalige internationale drugshandel. Hij staat ook bekend als Harry Potter omdat hij klein van stuk is een brilletje draagt


Honest Meyer

Meyer Lansky, geboren als Maier Suchowljansky (Grodno (tegenwoordig Hrodna), 4 juli 1902 – Miami Beach (Florida), 15 januari 1983)

Meyer Lansky was een Amerikaanse gangster. Hij wordt wel omschreven als een van de grondleggers dan wel “de voornaamste architect van de Amerikaanse georganiseerde misdaad”. Samen met Lucky Luciano transformeerde Lansky in de jaren ’20 en ’30 de rivaliserende straatbendes en de multi-etnische clans (waaronder de traditionele maffia) in een nationaal misdaadnetwerk waarin het economisch nut moest prevaleren boven onderlinge verschillen. Net als zijn mentor: Arnold Rothstein, lag de basis voor Lansky niet in een bende maar in de gokindustrie als zodanig.

Zijn bijnaam, ‘Honest Meyer’, heeft hij vooral te danken aan het feit dat niemand het lukte om hem gerechtelijk voor een daad te veroordelen. In 1983 stierf hij aan een hartaanval als vrij man.


Haring Arie

Arie Elpert – (Amsterdam, 7 februari 1923 – 1995)

Elpert hield zich druk doende met Gokken, pooieren, penoze en cafégevechten. In de jaren vijftig ventte hij ’s avonds op het Rembrandtplein zonder vergunning haring, waar hij zijn bijnaam aan overhield.


Bijnamen van criminelen met de letter J


Jeanne de Leugenaarster

Adriana Valkenburg (Schiedam, 10 juni 1894 – Putte, 19 februari 1968)

Valkenburg vestigde zich als prostituee en hoerenmadam. In de jaren 20 en 30 groeide zij uit tot een bekende speler in de Amsterdamse onderwereld. In die tijd kreeg zij de bijnaam ‘Jeanne de Leugenaarster’, omdat zij als onbetrouwbaar te boek stond.

Tijdens de oorlog hielp zij Joden tegen een financiële vergoeding aan een onderduikadres in haar eigen huis op de Van Ostadestraat. Toen zij in 1943 hiervoor werd gearresteerd, ging zij werken voor de bezetters. Om vervolging te ontlopen, moest zij zelf Joden aanbrengen bij het beruchte bureau Joodsche Zaken. Naar verluidt heeft zij op deze manier enkele tientallen mensen verraden.

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel van Adriana Valkeburg op deze website…


Jimmy Blue Eyes

Vincent Alo (26 mei 1904, Manhattan, New York – 9 maart 2001, Florida)

Ola was een gangster en een hooggeplaatste capo in de Genovese misdaadfamilie die casinobedrijven oprichtte met maffia-medewerker Meyer Lansky in Florida en Cuba. De bijnaam is vanwege zijn blauwe ogen.

 


Bijnamen van criminelen met de letter K


Kobus de Kamper / Kobus de Zigeuner

Kobus Lorsé (Rotterdam, 7 maart 1945 – 15 juli 2019)

Zie Zigeunerkoning (De).


Kokkie

(Edam, 25 juni 1967 – Laren, 8 december 2016)

Moordenaar en crimineel. Later werd hij websitecolumnist en misdaadverslaggever.

Lees hier ->>> het levensverhaal Martin Kok op deze website.

[bol_product_links block_id=”bol_5c0575da92084_selected-products” products=”9200000073890883″ name=”mkok” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


Kouwe Ouwe (de)

Stanley Hillis (Den Haag, 10 september 1946 – Amsterdam, 21 februari 2011)

In de jaren negentig wist Hillis samen met Mink Kok en Jan Femer de macht te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma. Het drietal verdiende miljoenen met de handel in XTC.

Lees hier->>> meer over Stanley Hillis

[bol_product_links block_id=”bol_5c05757784622_selected-products” products=”9200000096044939″ name=”Kouo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


Bijnamen van criminelen met de letter L


Lange (De)

Klaas Bruinsma (Amsterdam, 6 oktober 1953 – Amsterdam, 27 juni 1991)

Klaas Bruinsma had ook de bijnaam De Lange wegens zijn lengte. Zie verder (De) Dominee.


Lucky Luciano

Salvatore Lucania, beter bekend onder de pseudoniemen Charles Luciano en Lucky Luciano (Lercara Friddi, 24 november 1897 – Napels, 26 januari 1962)

Luciano was een Italiaans-Amerikaans crimineel en werd als een van de invloedrijkste leden van de maffia gezien. Zijn bijnaam “Lucky” kreeg hij van jeugdvrienden Meyer Lansky en Bugsy Siegel. Zijn vermogen om lange tijd uit handen van justitie te blijven en het feit dat hij meerdere aanslagen overleefde hebben hierin een rol gespeeld.


Bijnamen van criminelen met de letter M


Martin de Stotteraar

Zie Kokkie / Martin Kok. Vanwege het feit dat hij ook echt stotterde.

Lees hier ->>> het levensverhaal Martin Kok op deze website.


Martin de rechercheur

Zie Martin Hoogland, mogelijke moordenaar van Klaas Bruinsma.

Lees hier ->>>het levensverhaal Martin Hoogland op deze website.


Moppie

Mohammed Rasnabe (Beni Said, 10 mei 1972)

Verdachte van vele moorden en veroordeeld voor drugshandel.

Lees hier ->>> het levensverhaal Mohammed Rasnabe op deze website.


Monster van Spijkenisse (Het)

Patrick Soultana (Amsterdam, 1 januari 1977)

Wordt op 25 juli 2013 veroordeeld tot levenslang voor twee brute moorden en één poging tot moord.


Bijnamen van criminelen met de letter N


Neus (De)

Willem Frederik Holleeder (Amsterdam, 29 mei 1958)

Willem Holleeder kreeg in 1983 bekendheid als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf heeft hij zich opgewerkt tot de top van de Amsterdamse misdaadwereld. Zijn bijnaam ‘De Neus’ heeft natuurlijk te maken met de omvang van zijn gok.

Lees hier ->>> meer over Willem Holleeder


Noffel

Naoufal F. (Rotterdam, 9 november 1980 – )
Zie ‘Bollle’


Bijnamen van criminelen met de letter O


Ouwe (De)

Stanley Hillis (Den Haag, 10 september 1946 – Amsterdam, 21 februari 2011)

Hillis werd in veel strafzaken genoemd als een persoon die alles wist. Hij zou onder andere betrokken zijn geweest bij de afpersingen van Willem Endstra en zou in die tijd een handlanger van Willem Holleeder zijn geweest. Op 21 februari 2011 werd Hillis rond het middaguur in de Watergraafsmeer in zijn auto dood geschoten.

Lees hier ->>> meer over Stanley Hillis


Bijnamen van criminelen met de letter P


Poes (De)

Johannes Cornelis (Jan) Boellaard (Amsterdam, 23 oktober 1952)

Boellaard is één van Heineken-ontvoerders in 1983. Zijn bijnaam kreeg hij omdat hij dikwijls zijn hoofd scheef hield als hij naar anderen luisterde.


Pistolen Paultje

Paul Anton Wilking (Amsterdam, 19 april 1924 – aldaar, 7 februari 2005)

Wilking had een leven vol wapenhandel en sensatie als je hemzekf zou geloven. In hoeverre de verhalen die hij vertelde waar waren werd nooit geheel duidelijk. Tijdens een vakantie in Monaco zou hij contact hebben gelegd met de wapenhandelaar Samuel Cummings, directeur van Interarmco. Wilking zou wapens hebben geleverd aan Algerije, Congo, Guatemala, Cuba, Angola en Griekenland, en zou hier vriendschappen met Ben Bella en met Mobutu aan hebben overgehouden.


Bijnamen van criminelen met de letter R

Remmetje

Martin Erkamps (Amsterdam, 27 april 1963 – )

Lees hier ->>> meer over Martin Erkamps, één van de ontvoerder van Freddy HeinekenBijnamen van criminelen met de letter S


Scarface

Al Capone (Brooklyn (New York City), 17 januari 1899 – Palm Beach County (Florida), 25 januari 1947)

Zijn bijnaam ‘Scarface’ had Al Capone te danken aan de littekens in zijn gezicht, die hij gekregen had nadat hij aangevallen was met een mes door Frank Gallucio omdat hij met zijn zus flirtte.


Sjuul Bami

Jules Jie (Amsterdam 30 juni 1964)

In de jaren tachtig pleegt Jie inbraken, samen met zijn maatje Jan Femer. Later wordt hij lid van de Deltagroep, die is ontstaan uit het oude syndicaat van Klaas Bruinsma. Vanwege zijn Aziatische uiterlijk wordt hij ook wel Sjuul Bami genoemd.


Snor (De)

Jan Jacobus Femer (Amsterdam, 15 oktober 1943 – aldaar, 23 september 2000)

Femer was een Nederlands crimineel. Femer werd geboren als zoon van een politieman. Hij begon zijn criminele carrière als inbreker, werd vervolgens kluiskraker, en eindigde naast Mink Kok en Stanley Hillis als een van de leiders van de Delta-organisatie. Hij verdiende miljoenen door de handel in xtc. In april 1993 zou hij de Alkmaarse drugsbaron Jaap van der Heiden hebben laten liquideren.


Sorky

Al Capone (Brooklyn (New York City), 17 januari 1899 – Palm Beach County (Florida), 25 januari 1947)

‘Sorky’ was de door Capone zelf gewenste bijnaam, wat goed gekleed betekende.


Stekel

Frans Meijer (Amsterdam, 16 mei 1953 – )

Meijer ontvoerde samen met Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard en Martin Erkamps, Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Zijn taak was, in de drie weken durende ontvoering, er voor te zorgen dat Heineken en Doderer iedere dag te eten kregen. De naam stekel sloeg op zijn haardracht toentertijd.

Lees hier ->>> meer over het leven van Frans Meijer in de korte biografie op deze website…


Stille Willem

Willem Alexander Arnold Peter Minne Endstra (Amsterdam, 12 januari 1953 – aldaar, 17 mei 2004)

Willem Endstra was een Nederlands vastgoedhandelaar die werd verdacht van witwaspraktijken en in 2004 werd vermoord. Hij bleef het liefst low profile en vandaar zijn bijnaam was ‘Stille Willem’.


Bijnamen van criminelen met de letter T


Teflon Don

John Gotti (Queens (New York), 27 oktober 1940 – Springfield (Missouri), 10 juni 2002)

Gotti maakte carrière binnen de gelederen van de misdadigersfamilie Gambino, een van de vijf New Yorkse maffiaorganisaties, als hoofdman van de afdeling luchthavenberovingen. Na bewezen diensten aan de familie en zichzelf, waaronder de liquidatie van zijn hoogste baas, werd hij de nieuwe baas.

De naam Teflon Don had hij te danken aan de vele overwinningen die hij behaalde in de rechtszaal. Altijd trokken op het laatste moment eventuele getuigen hun verhaal terug.


Ted de Turk

Cevdet Yilmaz (21 februari 1956)

Vermoorde in 1983 zes mensen in een café in Delft.


Bijnamen van criminelen met de letter U


Unabomber (The)

Theodore John (Ted) Kaczynski (Chicago (Illinois), 22 mei 1942)

Kaczynski is een Amerikaanse wiskundige, neo-Luddiete maatschappijcriticus en extremist, die een reeks aanslagen met bombrieven uitvoerde waarbij verscheidene doden en gewonden vielen. Voordat Kaczynski’s identiteit bekend was, maakte de FBI gebruik van de codenaam “UNABOM” (“University and Airline Bomber”) en dit werd natuurlijk ‘The Unabomber’.


Bijnamen van criminelen met de letter V


Vieze Peter / Viestand

Peter La Serpe (Rotterdam, 11 oktober 1964 – )

Peter La S. staat bekend als de kroongetuige in het grote liquidatieproces Passage in de Nederlandse onderwereld. Hij heeft bekend dat hij samen met Jesse Remmers Kees Houtman heeft doodgeschoten en dat hij betrokken is geweest bij het beramen van de moord op George van Dijk en Atilla Önder.


Bijnamen van criminelen met de letter W


Woody

Kees Houtman (Amsterdam, 2 november 1959 – aldaar, 2 november 2005)

Houtman was hasjhandelaar, crimineel en vastgoedhandelaar. Hij werd op zijn verjaardag geliquideerd, op dezelfde dag dat in Thailand John Mieremet werd geliquideerd.


Bijnamen van criminelen met de letter Z


Zigeunerkoning (De)

Kobus Lorsé (Rotterdam, 7 maart 1945 – 15 juli 2019)

Lorsé is één van de grootste drugshandelaren in de jaren ’90 van de vorige eeuw en wordt hier ook voor veroordeeld. Verder is hij verdachte van (het geven van opdracht) tot enkele moorden. In 2018 wordt hij wederom veroordeeld. Hij krijgt 12 jaar voor de moord op zijn schoonzoon John Wassink.

Lees hier ->>> meer over de Kobus de Zigeunerkoning op deze website.

Zwarte Cobra (De)

Henk Orlando Rommy (Paramaribo, 4 maart 1951)

Rommy koos voor het snelle geld. Hij pleegde een paar inbraakjes en handelde al snel in gestolen antiek en tweedehands auto’s. Het grote geld bracht Rommy in de drugshandel. Uit zijn tijd als inbreker dateert zijn bijnaam “de Zwarte Cobra”; Rommy beweerde dat hij in die tijd zo lenig was dat hij door een sleutelgat zou passen.

 

Lees hier ->>> meer over Henk Rommy alias de Zwarte Cobra


Zwarte Ruiter

Hans Gruijters (Boekel, 28 april 1925 – 1980)

Inbreker, bankovervaller en iemand die één man vermoord en één iemand fataal aanrijdt. Zijn bijnaam luidt de Zwarte Ruiter, omdat hij eens helemaal in het zwart gekleed op een feest verscheen.


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie