Bijnamen van criminelen

Hier een aardige opsomming van bijnamen van bekendere en minder bekende criminelen. Laat vooral weten wat er wordt gemist aan bijnamen van criminelen in deze lijst. We zullen deze gedurende de komende bijwerken en aanvullen. Van Bandit Queen tot De Zwarte Cobra…

Bijnamen van criminelen - van Bandit Queen tot Zwarte Cobra...
Bijnamen van criminelen – van Bandit Queen tot Zwarte Cobra…

Bijnamen van criminelen

Bandit Queen (The)

Phoolna Devi (Ghura Ka Purwa (India) 10 augustus 1963 – (Delhi, India) 25 juli 2001)

Devi was het kind van een Indiase familie uit een lage kaste, die leefde op het overwegend agrarische platteland van Uttar Pradesh, waar ze een jeugd vol armoede leed. Ze sloot zich aan bij een van de vele bendes die zich in haar geboorte streek hadden gevormd. Op haar achttiende werd ze slachtoffer van een groepsverkrachting, nadat haar bende door een rivaliserende bende in een hinderlaag was gelokt. Ze besloot haar eigen bende op te richten en daarmee wraak te nemen op de rivaliserende bende. In 1983 vrijwillig gaf ze zich over. Devi werd beschuldigd van 48 misdaden, waaronder moord, plundering, brandstichting en ontvoering voor losgeld.

Met haar bende trok ze op naar het dorp waar ze was verkracht. Hier werden 22 dorpelingen van de Thakur kaste, waaronder twee van haar verkrachters bijeengedreven en geëxecuteerd.

Billy the Kid

William Henry McCarty, alias William H. Bonney, alias Kid Antrim, alias Billy the Kid (New York, 23 november 1859 – Fort Sumner (New Mexico), 14 juli 1881)

McCarty was een crimineel uit het Amerikaanse Wilde Westen. Samen met onder anderen Jesse James, Calamity Jane en Butch Cassidy is hij uitgegroeid tot een van de meest legendarische revolverhelden uit het Wilde Westen. Biograaf Robert M. Utley schrijft dat de bijnaam is ontstaan als gevolg van een lichte bouw McCarty en zonder baard gelaat, zijn jonge jaren, en zijn aansprekende persoonlijkheid.

Blonde God (De)

Patrick Haemers (Schaarbeek, 2 november 1952 – Vorst, 14 mei 1993)

Haemers was een Belgisch crimineel en hij maakte in de jaren 80 deel uit van het Brusselse misdaadmilieu. Wegens zijn gewelddadige overvallen op verscheidene geldtransporten werd hij beschouwd als een Belgische topgangster. Fysiek viel Haemers op vanwege zijn grote lichaamslengte, opvallend blauwe ogen, en blonde haren. Hij kreeg dan ook de bijnaam ‘Le Grand Blond’ of ‘De Blonde God’.

Boston Strangler (The)

Albert Henry DeSalvo (Chelsea (Massachusetts), 3 september 1931 – Walpole, 25 november 1973)

DeSalvo was een seriemoordenaar die bekend werd onder de naam The Boston Strangler. Veel van zijn (wurg-)moorden speelden zich af in Boston, Massachusetts.

Bulldozer Bertus (De)

Hubertus Johannes “Bertus” Lüske (Amsterdam, 1944 – aldaar, 17 augustus 2003)

Lüske kocht veel panden in de omgeving van het Rembrandtplein en in de Watergraafsmeer. In mei 1997 kocht hij de voormalige ADM-werf die korte tijd later weer gekraakt werd. In 1998 probeerde Lüske met een knokploeg en graafmachine het terrein illegaal te ontruimen. Vroeg in de ochtend werd met de graafmachine getracht het voormalige kantoorpand te laten slopen. Dit bracht hem de bijnaam ‘Bulldozer Bertus’. De illegale ontruiming werd beëindigd door de politie. Lüske heeft vervolgens enige tijd vastgezeten voor poging tot doodslag.

Chinees (De)

Jules Jie (Amsterdam 30 juni 1964)

In de jaren tachtig pleegt Jie inbraken, samen met zijn maatje Jan Femer. Later wordt hij lid van de Deltagroep, die is ontstaan uit het oude syndicaat van Klaas Bruinsma. Vanwege zijn Aziatische uiterlijk wordt hij ook wel ‘De Chinees’ genoemd.

Cocaïne Godmother (The)

Griselda Blanco – (Cartagena (Colombia) 15 februari 1943 – (Medellin (Colombia) 3 september 2012)

Zij groeit uit tot de “Cocaïne Godmother” van Florida en de Verenigde Staten (VS). Onder haar schrikbewind worden maandelijks duizenden kilo’s van het witte poeder de VS binnengebracht en verhandeld. Griselda zou verantwoordelijk zijn voor honderden moorden in Miami en omgeving en de handel van meer dan 300 ton cocaïne. Hieronder meer over de gevaarlijkste vrouw ter wereld.

Chopper

Mark Brandon “Chopper” Read (Australië, 17 november 1954 – (Melbourne) oktober 2013)

In totaal bracht Read 23 jaar door in de gevangenis, voor gewapende overvallen en mishandelingen. Hij claimde ook negentien mensen te hebben vermoord, al werd hij daar nooit voor veroordeeld. Read schreef hij dat hij de bijnaam Chopper had gekregen omdat hij een medegevangene eens had gevraagd zijn oren af te snijden. Zo hoopte hij onder een streng gevangenisregime uit te komen.

Denker (De)

Robert Mink Kok (Amsterdam, 24 juni 1961)

Kok hield zich bezig met grootschalige hasjtransporten, xtc en wapens. Hij was een perfectionist en hield van informatie geven en delen. Daarbij heeft heeft kortstondig rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam vandaar zij bijnaam ‘De Denker’.

Dominee (De)

Klaas Bruinsma (Amsterdam, 6 oktober 1953 – Amsterdam, 27 juni 1991)

Bruinsma was een Nederlands drugsbaron die beschouwd wordt als de ‘vader’ van de Nederlandse drugshandel. Hij had als bijnaam De De Dominee wegens zijn zwarte kleding en zijn gewoonte anderen de les te lezen.

Flipper en Flip (naar het flipperspel)

Cornelis (Cor) van Hout (Amsterdam, 18 augustus 1957 – Amstelveen, 24 januari 2003)

Hij was een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur in 1983. Hij bouwde een bende op die grote belangen had in onder andere de seksbranche. Van Hout zou er de leider van zijn geweest. Zijn bijnaam zout te maken hebben met zijn voorliefde voor het spelletje flipperen.

Godmother (The)

Tetje Fatimah Martje (Thea) Moear (Amsterdam, 23 augustus 1951)

Moear is een Nederlands crimineel en drugshandelaar. Thea Moear is de enige Godmother die Nederland ooit heeft gekend. Als mooie jonge vrouw zwaaide ze de scepter in de Nederlandse onderwereld. Hoewel zij nooit zelf haar handen vuil heeft gemaakt werd haar leven gedomineerd door moord en doodslag.

Honest Meyer

Meyer Lansky, geboren als Maier Suchowljansky (Grodno (tegenwoordig Hrodna), 4 juli 1902 – Miami Beach (Florida), 15 januari 1983)

Meyer Lansky was een Amerikaanse gangster. Hij wordt wel omschreven als een van de grondleggers dan wel “de voornaamste architect van de Amerikaanse georganiseerde misdaad”. Samen met Lucky Luciano transformeerde Lansky in de jaren ’20 en ’30 de rivaliserende straatbendes en de multi-etnische clans (waaronder de traditionele maffia) in een nationaal misdaadnetwerk waarin het economisch nut moest prevaleren boven onderlinge verschillen. Net als zijn mentor: Arnold Rothstein, lag de basis voor Lansky niet in een bende maar in de gokindustrie als zodanig.

Zijn bijnaam, ‘Honest Meyer’, heeft hij vooral te danken aan het feit dat niemand het lukte om hem gerechtelijk voor een daad te veroordelen. In 1983 stierf hij aan een hartaanval als vrij man.

Lange (De)

Klaas Bruinsma (Amsterdam, 6 oktober 1953 – Amsterdam, 27 juni 1991)

Klaas Bruinsma. Hij ook de bijnaam De Lange wegens zijn lengte. Zie verder (De) Dominee.

Neus (De)

Willem Frederik Holleeder (Amsterdam, 29 mei 1958)

Hij kreeg in 1983 bekendheid als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf heeft hij zich opgewerkt tot de top van de Amsterdamse misdaadwereld. Zijn bijnaam ‘De Neus’ heeft natuurlijk te maken met de omvang van zijn gok.

Lucky Luciano

Salvatore Lucania, beter bekend onder de pseudoniemen Charles Luciano en Lucky Luciano (Lercara Friddi, 24 november 1897 – Napels, 26 januari 1962)

Luciano was een Italiaans-Amerikaans crimineel en werd als een van de invloedrijkste leden van de maffia gezien. Zijn bijnaam “Lucky” kreeg hij van jeugdvrienden Meyer Lansky en Bugsy Siegel. Zijn vermogen om lange tijd uit handen van justitie te blijven en het feit dat hij meerdere aanslagen overleefde hebben hierin een rol gespeeld.

Pistolen Paultje

Paul Anton Wilking (Amsterdam, 19 april 1924 – aldaar, 7 februari 2005)

Wilking had een leven vol wapenhandel en sensatie als je hemzekf zou geloven. In hoeverre de verhalen die hij vertelde waar waren werd nooit geheel duidelijk. Tijdens een vakantie in Monaco zou hij contact hebben gelegd met de wapenhandelaar Samuel Cummings, directeur van Interarmco. Wilking zou wapens hebben geleverd aan Algerije, Congo, Guatemala, Cuba, Angola en Griekenland, en zou hier vriendschappen met Ben Bella en met Mobutu aan hebben overgehouden.

Scarface

Al Capone (Brooklyn (New York City), 17 januari 1899 – Palm Beach County (Florida), 25 januari 1947)

Zijn bijnaam ‘Scarface’ had Al Capone te danken aan de littekens in zijn gezicht, die hij gekregen had nadat hij aangevallen was met een mes door Frank Gallucio omdat hij met zijn zus flirtte.

Sjuul Bami

Jules Jie (Amsterdam 30 juni 1964)

In de jaren tachtig pleegt Jie inbraken, samen met zijn maatje Jan Femer. Later wordt hij lid van de Deltagroep, die is ontstaan uit het oude syndicaat van Klaas Bruinsma. Vanwege zijn Aziatische uiterlijk wordt hij ook wel Sjuul Bami genoemd.

Snor (De)

Jan Jacobus Femer (Amsterdam, 15 oktober 1943 – aldaar, 23 september 2000)

Femer was een Nederlands crimineel. Femer werd geboren als zoon van een politieman. Hij begon zijn criminele carrière als inbreker, werd vervolgens kluiskraker, en eindigde naast Mink Kok en Stanley Hillis als een van de leiders van de Delta-organisatie. Hij verdiende miljoenen door de handel in xtc. In april 1993 zou hij de Alkmaarse drugsbaron Jaap van der Heiden hebben laten liquideren.

Sorky

Al Capone (Brooklyn (New York City), 17 januari 1899 – Palm Beach County (Florida), 25 januari 1947)

‘Sorky’ was de door Capone zelf gewenste bijnaam, wat goed gekleed betekende.

Stille Willem

Willem Alexander Arnold Peter Minne Endstra (Amsterdam, 12 januari 1953 – aldaar, 17 mei 2004)

Endstra was een Nederlands vastgoedhandelaar die werd verdacht van witwaspraktijken en in 2004 werd vermoord. Hij bleef het liefst low profile en vandaar zijn bijnaam was ‘Stille Willem’.

Unabomber (The)

Theodore John (Ted) Kaczynski (Chicago (Illinois), 22 mei 1942)

Kaczynski is een Amerikaanse wiskundige, neo-Luddiete maatschappijcriticus en extremist, die een reeks aanslagen met bombrieven uitvoerde waarbij verscheidene doden en gewonden vielen. Voordat Kaczynski’s identiteit bekend was, maakte de FBI gebruik van de codenaam “UNABOM” (“University and Airline Bomber”) en dit werd natuurlijk ‘The Unabomber’.

Zwarte Cobra (De)

Henk Orlando Rommy (Paramaribo, 4 maart 1951)

Rommy koos voor het snelle geld. Hij pleegde een paar inbraakjes en handelde al snel in gestolen antiek en tweedehands auto’s. Het grote geld bracht Rommy in de drugshandel. Uit zijn tijd als inbreker dateert zijn bijnaam “de Zwarte Cobra”; Rommy beweerde dat hij in die tijd zo lenig was dat hij door een sleutelgat zou passen.

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier

13 − = 9