Antonio Brizzi – Biografie Koning Noord-Brabantse onderwereld

Antonio Brizzi

Antonio Maria Romano Brizzi

(Goirle, 15 juli 1953 – Moergestel, 26 april 1994)

Bijnamen: Falconetti en D’n Brizzi


Antonio Brizzi

Brizzi was een notoire en beruchte crimineel eind jaren ’70 en de jaren ’80 van de vorige eeuw en werkt zich op tot één van de belangrijkste criminelen in de Noord-Brabantse onderwereld.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

De jeugd van Antonio Maria Romano Brizzi

Brizzi komt ter wereld op 15 juli 1953 in het Noord-Brabantse Goirle. Hij is het vijfde kind in een arbeidersgezin. Zijn achternaam is te verklaren omdat zijn grootvader Italiaans is. Na de lagere school volgt Brizzi een opleiding tot stratenmaker, maar hij maakte deze niet af. Hij zou gestopt zijn om dat een vrachtwagen zijn net aangelegde straatje compleet aan gort reed.


In de criminaliteit

In de jaren ’70 wordt hij beschuldigd van betrokkenheid bij vechtpartijen en van een verkrachting. Voor verkrachting wordt Brizzi uiteindelijk niet vervolgd, omdat er te weinig bewijs is. Hij heeft ook een berucht incassobureau dat werkt voor andere criminelen en later wordt hij pooier.

Brizzi is ook actief in de illegale sigarettenhandel en wordt één van de belangrijkste criminelen van de Noord-Brabantse onderwereld. Verder ‘adviseert’ hij ondernemers van horecagelegenheden in Tilburg hem als ‘beschermer’ van hun bedrijf aan te nemen. Veel bedrijven huren hem in uit angst voor vernieling of brandstichting.


‘Falconetti’

Zijn bijnaam ‘Falconetti’ krijgt hij als hij in de jaren ’70 in de gevangenis zit vanwege de eerder genoemde verkrachting. Falconetti is de keiharde crimineel uit de televisieserie de Jordaches die in 1976 wordt uitgezonden door de Tros. Deze Amerikaanse serie is gebaseerd op het boek Rich man, poor man van Irwin Shaw en gaat over de geschiedenis van de immigrantenfamilie Jordache vanaf 1945 tot eind jaren zestig.


Een mooi verhaal over zijn afpersingspraktijken val te lezen in ‘De ondernemer’ van 15 november 2016. Uitbaatster ‘Sofke’ Trommelen van café Marktzicht en later café De Roskam vertelt over Brizzi. “Tonio, wel betalen hè’, zei ik toen hij zonder af te rekenen weg wilde gaan”, blikt ze terug. “Komt in orde”, zei hij.

Niet Brizzi zelf, maar drie handlangers komen terug en gooien stinkbommen binnen en slaan het glaswerk achter de bar aan diggelen. Mevrouw Trommelen belt de politie. “De agenten waren binnen, toen Brizzi met een maat terugkeerde. Ze gingen iets verderop zitten, om te intimideren. Die agenten waren lafbekken, durfden niks te zeggen.” Als Brizzi om een ‘pilske’ vraagt wordt ze woest, staat op en schreeuwt: “D’r uit, d’r uit!”

Later hoort Trommelen dat ze van Brizzi de groeten krijgt en ook bovenaan zijn agenda staat. Dat dreigement beantwoordt Sofke met de woorden: “Doe de groeten maar terug”, maar ze denkt wel dat het het einde van haar café zal worden. Op een dag komt Brizzi weer binnen. “Sofke, ge krijgt nog geld van me”, zegt Brizzi. Hij betaalt, zegt geen ‘tot ziens’ en Trommelen ziet hem nooit meer terug.

Begin jaren ’90 stapt Brizzi uit de onderwereld en wordt hij mede-eigenaar van een Tilburgse sportschool. Hij steekt tevens meer tijd in zijn hobby, boksen. Brizzi krijgt problemen met de Belastingdienst en hij verhuist naar België om de belasting te omzeilen. In 1993 verhuist hij terug naar Nederland en koopt hij voor ongeveer anderhalf miljoen gulden Villa Dennenhoef in Moergestel. Brizzi betaalt in Nederland uiteindelijk ongeveer een miljoen gulden aan de Belastingdienst.


Brizzi en RKC

Antonio Brizzi wordt zo rond 1985 van de vorige eeuw ook sponsor van de Waalwijkse voetbalclub RKC. Bij de club strooit hij met geld. Dit kunnen we lezen in het in 2015 verschenen boek: ‘Alle ballen op Sno’ van Wilber Hack, sportverslaggever van het Brabants Dagblad.

Met de linksbuiten van RKC, Rob van der Kaay, maakt met Brizzi een mooie afspraak. Hij krijgt 100 gulden voor elk punt dat hij in de wekelijkse spelersbeoordeling van Voetbal International bóven een cijfer vier scoort. Een 8 betekent dan vierhonderd gulden extra in de pocket voor Van der Kaay.

Ook sluit hij met spelers lucratieve weddenschappen af over de uitslag van wedstrijden. ‘Vooraf moesten we allemaal 250 gulden inleggen. Als we verloren waren we dat kwijt, als we wonnen kregen we het drievoudige terug. Meestal gebeurde dat laatste, we kostten Brizzi bakken met geld. Moet je nagaan: in het jaar dat we kampioen werden van de eerste divisie, verloren we twee wedstrijden. Brizzi vond het niet erg’, vertelt verdediger Eric Gouda in het boek.


Brizzi vermoord

Op 26 april 1994 om negen uur ’s avonds helpt Brizzi een man die met zijn auto in de modder vastzit voor zijn huis. De man neemt hij mee naar binnen in zijn eigen huis om wat te drinken. Als zijn vrouw Simone om kwart over tien weggaat, wordt Brizzi door diezelfde man neergeschoten. Als zijn vrouw weer thuiskomt, treft zij hem gewond op de keukenvloer aan. Brizzi overlijdt later aan zijn verwondingen op 40-jarige leeftijd. De dader is nooit gevonden, ondanks een beloning van 11.000 euro.


Bart Heesbeen’s vader vertelt dat zijn zoon Brizzi heeft vermoord

De crimineel Bart Heesbeen uit Den Bosch, die in op januari 2003 zelfmoord pleeg, bekent in zijn afscheidsbrief vijftien moorden. Volgens zijn vader heeft zijn zoon ook Antonio Brizzi vermoord, naast de Limburgse drugsdealers Rinus den Boer en Nico van Golde, de broers Polle en Frank Taminiau, de Tilburgse drugshandelaren Sjef en Piet Verhagen en Piet’s vrouw Ria, de Nijmeegse hasjhandelaar Leon Vincent Kok en Erik Wassink uit Den Bosch. Heesbeen vraagt zijn vader om het tipgeld voor de moorden op te eisen voor zijn kinderen.