, ,

Mink Kok – online biografie van ‘De denker’

Mink Kok

Mink Kok

Nico Robert Mink Kok
(Amsterdam, 24 juni 1961)

Bijnamen: De denker, De allesweter, De lange en Crimineel uit overtuiging


Mink Kok is een Nederlandse crimineel die in 1996 en 2000 is veroordeeld voor betrokkenheid bij de handel in wapens en drugs en in 2013 voor smokkel van tientallen kilo’s cocaïne. Kok is één van de belangrijke hoofdrolspelers in de Nederlandse drugscene van de afgelopen dertig jaar.


Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Hier ->>> zie je de Nederlands misdaadencyclopedie
Een overzicht alle Liquidaties in Nederland zie je hier ->>>
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Een overzicht van alle bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland zie je hier ->>> .

Mink Kok

Mink Kok


Mink Kok’s jeugd

De kleine Mink groeit op aan de Bredeweg in Amsterdam, een straat in de Watergraafsmeer. Hij is enig kind en draagt de achternaam van zijn moeder. Mink’s moeder is niet getrouwd, ze zou een relatie hebben gehad met een tandtechnicus uit Hilversum die vrouw en kinderen had. Pas rond zijn 25e jaar ontmoet Kok zijn vader voor het eerst.

Kok heeft twee grote passies: duiken en wapens. Hij struint diverse wapenbeurzen af. Samen met een vriend meldt Kok zich aan voor het Franse vreemdelingenlegioen. Als hij ontdekt hoe het er daar aan toegaat, verdwijnt hij met de noorderzon.

Kok volgt kort een studie rechten in 1986/’87 aan de Universiteit van Amsterdam, maar besluit al snel het criminele pad op te gaan. Naar eigen zeggen viel de studie niet met ‘sporten’ cq de criminele activiteiten, te combineren.


De erven Bruinsma en de IRT-affaire

Hij werkt na de dood van Klaas Bruinsma samen met Jan Femer, Stanley Hillis en Dino Soerel. Deze groep is zeer gewelddadig en beschikt bijvoorbeeld over geheime politiedossiers. Ze houden zich bezig met grootschalige hasjtransporten, xtc en wapens.

De naam van Kok duikt ook op in de nasleep van de IRT-affaire. De IRT-affaire draait om gecontroleerde doorvoer van partijen drugs en het werken met criminele informanten. De commissie-Kalsbeek ontdekt, dat er onder de vlag van het zogeheten Delta-onderzoek, begin jaren negentig in innige samenwerking tussen politie, douane en het imperium van wijlen Klaas Bruinsma, maar liefst vijftienduizend kilo cocaïne op de markt is gebracht.

In 1992 lijken Kok en Jan Femer betrokken te zijn bij een drugstransport naar een schuurtje in het Friese Oudebildtzijl. Op 6 november van dat jaar treffen politieagenten in het schuurtje 4.115 kilogram hennep aan, 564 kilo xtc-pillen ter waarde van 60 miljoen gulden. Op de zolder ontdekken zij drie koffers, twee grijze en een rode.

Explosieven…

In deze koffers zitten in totaal ongeveer 130 kilo explosieven, waaronder 100 kilo semtex en ruim tweehonderd ontstekingsmechanismen. Ook vinden zij een revolver, een alarmpistool en 25 handgranaten.

Mogelijk maken de explosieven en wapens deel uit van Operatie Gladio. Gladio is een in 1952 gestart geheim stay-behindnetwerk in Italië, gesponsord door de CIA en de NAVO, om in geval van een communistische machtsovername in Italië of bij een Russische inval in andere landen het verzet te organiseren. (Bron: Nederlands Dagblad, 12 januari 2008)

Kok zou hebben samengewerkt als informant samen met justitie. Vanwege deze dubbelrol weet hij samen met anderen, onder toeziend oog van de Nederlandse overheid, cocaïne, hasj, XTC en wapens Nederland binnen te smokkelen en te verhandelen. Zo zou hij tussen 1991 en 1994 dus betrokken zijn geweest bij de invoer van de eerder genoemde 15.000 kilo cocaïne met een straatwaarde van 1,2 miljard gulden.

De ‘Teeven-deal’

Kok sluit in 1998 met de toenmalige Officier van Justitie Fred Teeven een deal. Teeven hoopt op die manier meer informatie boven tafel te krijgen over de IRT-affaire. Teeven behoort tot een stroming binnen justitie die gelooft dat corrupte politiemensen en douaniers betrokken zijn bij grootschalige smokkel in harddrugs.

Tegen alle afspraken in geeft het OM de informatie, die is verkregen via Mink Kok, door aan de commissie-Kalsbeek. Deze commissie doet onderzoek naar opsporingsmethoden en de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. De groep rond Kok zou miljoenen hebben gereserveerd voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel.

Kok is een perfectionist en houdt zich ook bezig met informatie geven en delen. Zo zou hij over dossiers van de AIVD beschikt hebben. Het liefst opereert hij op de achtergrond. Nadat De Telegraaf over de geheime dossiers bericht, worden de journalisten Joost de Haas en Bart Mos op 27 november 2006 door justitie in gijzeling genomen.


Wapens op de Newtonstraat

Op 3 augustus 1994 stuit de politie in een woning in de Amsterdamse Newtonstraat op een arsenaal aan wapens en munitie. In de woning zijn 200 staven semtex, 30.000 patronen, 30 machinegeweren en een aantal handgranaten gevonden. Ook wordt er 95 kilo cocaïne aangetroffen.

De verdachten zijn de bewoner van de woning en de voormalig profvoetballer Ton Blanker Hij is een paar weken eerder aangehouden met 2,2 miljoen gulden aan contanten in zijn auto. Na maanden van onderzoek komt ook Kok in beeld, als een vingerafdruk van de is gevonden op een vuilniszak met wapens.

Hoewel Ton Blanker en zijn medeverdachte ontkennen dat zij Kok kennen, blijkt dit anders uit een video. De beelden zijn gemaakt als een groep Nederlandse voetbalsupporters op 19 juni 1994, in kennelijke staat, aankomen in de Verenigde Staten om het eerste duel van het Nederlandse elftal op het WK tegen Saudi Arabië bij te wonen.

Op de beelden is fine fleur van de Nederlandse onderwereld te bewonderen. Zo zijn onder andere Jan Femer, Rudy van Efferen, een drugshandelaar die in 1995 spoorloos is verdwenen, Donald Groen, Ton Blanker, Dino Soerel en Mink Kok op de video te bewonderen. Ton Blanker lacht op camera om de grappen die Kok maakt.

Op 24 oktober wordt Kok door de rechtbank van Amsterdam tot zes jaar en acht maanden veroordeeld voor de wapenvondst in de Newtonstraat.


Kok gearresteerd in Frankrijk

Op 28 januari 1998 wordt Kok gearresteerd in Frankrijk (aan de grens met Spanje) en uitgeleverd aan België. Dit in verband met de aankoop van geheime onderzoek dossiers. In ruil voor cocaïne zou Mink Kok politiedossiers over Nederlandse criminelen hebben gekocht van Koen V.

Hij zou daarbij vooral belangstelling hebben gehad in onderzoeken, waarin Sam Klepper en John Mieremet figureerden en naar een onderzoek over de arrestatie van Ton van Dalen in Antwerpen. Na een maand komt hij weer vrij wegens gebrek aan bewijs.


Wapens op de Vrijheidslaan en Nachtwachtlaan

Loodgieters van GWS Installatietechniek gaan in september 1999 in Diemen op een gevalletje-waterschade af in een appartement aan de Nachtwachtkaan 332 in Amsterdam. Bij het zoeken naar het lek in een kast, moeten ze een paar loodzware tassen opzij zetten. Een Amsterdamse politieman zou tegen een journalist gezegd hebben, dat de wateroverlast verzonnen was, omdat ‘je soms even een doorbraak nodig hebt in een onderzoek‘.

In de tassen zitten een groot aantal zware vuurwapens. De loodgieters stoppen de lekkage en maken plaats voor de technische recherche. Zij vinden pistolen, revolvers, schietparaplu’s, schietkoffers, mortiergranaatwerpers, wapens met laservizier en een kalasjnikov AK47, een automatisch machinegeweer en kogelvrije vesten.

Om de wapenvondst rond te maken vinden ze tevens een grote hoeveelheid munitie. Ook worden er ruim tweehonderdduizend xtc-pillen ter waarde van 10 miljoen gulden gevonden. De bewoner van de flat is Mink Kok.

Op merkelijk is dat dit appartement tijdens de Heinekenontvoering dienst doet om te kijken of de losgeldrijder zich aan de voorgeschreven route houdt.

Later maakt de politie bekend dat op 1 juni aan de Vrijheidslaan 17-II ook een groot arsenaal aan wapens is gevonden zoals raketwerpers en ander zwaar geschut. Ook deze is ontdekt doordat er wateroverlast zou zijn.


Kok’s veroordeling in 2000

Het proces tegen Mink Kok begint in maart 2000. De zaak zou achter gesloten deuren plaatsvinden. Op 14 maart wordt er echter een fout gemaakt. De microfoon naar de perstribune staat open en de aanwezige journalisten horen de verklaringen van K. Hij ontkent, dat hij contacten zou hebben met de BVD, maar geeft toe, dat hij afspraken had gemaakt met officier van justitie Fred Teeven.

Mink Kok zou een informant zijn geweest van officier van justitie Teeven. Hij zou één van de machtigste personen in de Nederlandse onderwereld zijn. Op het moment van zijn veroordeling was hij 38 jaar oud. Ook werd zijn naam genoemd in verband met de inbraak bij officier van justitie Valente.

In 2000 veroordeelt de rechtbank Mink Kok voor 3,5 jaar cel voor het voorhanden hebben van één van de grootste wapenvoorraden die ooit in Nederland zijn gevonden. De wapens worden ontdekt aan de Amsterdamse Nachtwachtlaan.

Op 1 augustus 2000 verwerpt het Europese hof het beroep, dat is ingediend na de veroordeling voor de wapenvondst in 1994.

Op 19 september 2000 is Kok overgeplaatst van de Bijlmerbajes naar de EBI in Vught. Het Team Criminele Inlichtingen CIE zou een tip hebben ontvangen, dat men zou proberen geprobeerd om Kok uit de gevangenis te bevrijden. Er zouden Russen en Joegoslaven worden ingevlogen en er zou al een wapenopslagplaats zijn aangelegd voor de bevrijdingsactie.

 


Aanhouding voor de moord op Jaap van der Heiden

In zijn cel wordt hij aangehouden wegens verdenking van moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden in 1993. Van der Heiden komt op 10 april 1993 om het leven als een tasje met explosieven aan de voordeur van zijn woning ontplofte.

Op 20 juli 2007 spreekt de Rotterdamse rechtbank Kok en zijn medeverdachte Russki R. vrij de moord en gelast zijn onmiddellijke invrijheidstelling. Overigens veroordeelt de rechtbank Kok wel tot vier maanden cel wegens documentfraude, onder andere wegens valse paspoorten en rijbewijzen uit Ierland en Kroatië die in een kluis bij zijn, later geliquideerde, advocaat Evert Hingst zijn gevonden.

Die straf wordt verrekend met zijn voorarrest. Het OM tekent vervolgens tegen het vonnis beroep aan. Op 20 mei 2008 wordt het hoger beroep echter ingetrokken. Het Openbaar Ministerie is niet in staat nieuw bewijsmateriaal aan te leveren.


Kok in de gevangenis in Libanon

In 2011 is Kok in Libanon vanwege een relatie die hij heeft met de dochter van een Libanese zakenman. Op 3 augustus van dat jaar wordt bekend dat Mink Kok met twee anderen in in de Libanese stad Kaslik Libanon zijn opgepakt voor het in bezit hebben van 53 kilo cocaïne.

Volgens de Libanese autoriteiten gaat het om één van de grootste drugsvangsten uit de geschiedenis. Op 17 juli 2013 bericht de media dat hij in Libanon is veroordeeld tot acht jaar cel. Ook krijgt hij een boete van omgerekend 50.000 euro wegens de smokkel van de tientallen kilo’s cocaïne. Tegen Kok was overigens een levenslange dwangarbeid geëist.

Kok: spelletjes door de Nederlandse overheid

Volgens Kok is er een spelletje gespeeld door de Nederlandse overheid. Hierbij misdaadjournalist John van de Heuvel een grote rol heeft gespeeld. Van de Heuvel komt Kok opzoeken tijdens zijn voorarrest en brengt het hoofd van de politiechef Mashimoushiop hol.

Dit doet hij door te zeggen dat hij met Kok een grote Nederlandse crimineel in handen heeft. De Nederlandse overheid schuift onder tafel enkele documenten aan de Libanese overheid door volgens Kok en Barbertje moet hangen.

Mink Kok zit zijn opgelegde celstraf in Libanon uit in de beruchte gevangenis van Roumieh, even buiten Beiroet. Kok: ‘Ik zat er tussen terroristen, ter dood veroordeelde moordenaars, psychisch gestoorden en levenslang gestraften die niets meer te verliezen hadden. Die laatste groep is trouwens het gevaarlijkst.’ (Bron: Panorama, 26 augustus 2017)

Er is ook een periode dat hij het prima voor elkaar heeft in de gevangenis. Met airco, een goed gevulde ijskast, televisie, telefoon, playstation en een eigen kok die regelmatig á la carte voor hem kookt.

Later wordt het gevangenisregime weer strenger en worden zijn privileges afgenomen. In februari 2016 is hij vervroegd vrijgelaten, zoals op 25 februari van dat jaar bekendgemaakt door zijn advocaat.


Mink Kok: de Allesweter

Kok kan worden gerelateerd aan ‘de Allesweter’, een schimmige figuur aan wie in verscheidene rechtszaken is gerefereerd. In 2008, in de afpersingszaak tegen Willem Holleeder, krijgt hij de bijnaam ‘de Allesweter’ van misdaadjournalist Bas van Hout. Van Hout omschrijft hem als een pater familias en bemiddelaar.

Zo zou hij een op handen zijnde aanslag op Cor van Hout, op touw gezet door Sam Klepper en John Mieremet, hebben voorkomen door Willem Holleeder en Robbie Grifhorst één miljoen gulden te laten betalen. Dat bedrag werd verdeeld tussen Mieremet, Klepper en de Allesweter.

Strafzaak tegen Willem Holleeder

In 2018 is Kok ook gehoord als getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Hij stelde dat Holleeder niet degene was die het in de onderwereld voor het zeggen had. Integendeel, hij was een ’windenmeewaaier’ en een slachtoffer van de omstandigheden. De kwade genius was volgens Kok de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis.


Willem kan niks en doet niks. Willem is gewoon altijd de lul. Dat komt omdat ie geen ruggengraat heeft en nergens een streep trekt. Hij laat zich altijd weer meeslepen in een of ander verhaal.

Mink Kok, Nieuwe Revu, 13 januari 2017


In 2016 vertelt Mink Kok in een interview dat hij inderdaad de mediator was die de moord op Cor van Hout heeft voorkomen en Holleeder en Grifhorst één miljoen gulden heeft laten betalen. Kok geeft aan zijn deel van het miljoen gulden te hebben gedeeld met de inmiddels geliquideerde Jan Femer en Stanley Hillis.

Op de eerste dag van het omvangrijke liquidatieproces tegen Willem Holleeder in 2018 noemt Holleeder de Allesweter als iemand die hem heeft gewaarschuwd voor Klepper en Mieremet en het advies heeft gegeven toenadering te zoeken. Ondanks het open interview van Kok in 2016, waarin hij zijn rol bekent, geeft Holleeder een ontkennend antwoord op de vraag of het gaat om Mink Kok.


Mink Kok: update 2 april 2022

Mink Kok (60) is, na een door de Landelijke Recherche gecoördineerde actie in de Libanese hoofdstad Beiroet, gearresteerd. Hij verbleef al geruime tijd in het land, nadat hij daar vanwege cocaïnehandel een straf had uitgezeten.

Kok kon na zijn straf niet reizen, omdat Nederland weigerde zijn paspoort te verlengen vanwege een geschil met de fiscus. Hij is nu opnieuw aangehouden voor cokehandel. Nederland zal om zijn uitlevering vragen.

Bij de actie is nog een Nederlander gearresteerd. Het gaat om de 41-jarige schoonzoon van Mink Kok, Najim Z. (Bron: Telegraaf, 2 april 2022) Najim Z., is volgens politiebronnen een kopstuk van het criminele samenwerkingsverband rond Ridouan Taghi en wordt gezien als een financiële man van Taghi.

De verdwenen partij cocaïne

Het spoor naar Kok en Najim Z blijkt uit onderschepte PGP-berichten van Sky ECC. De onderlinge communicatie geeft goed zicht op de betrokkenheid van Mink Kok bij de import van 370 kilo cocaïne in 2020.

Een analyse van de berichten maakt Kok verdachte van de cocaïne. Nadat de cocaïne in Antwerpen aankwam, raakte de drugsorganisatie het zicht kwijt op de pallets met dozen bananen en cocaïne.

Mink Kok zou vanuit Libanon bezig zijn geweest om te achterhalen waar de drugs waren gebleven. De vermiste zending is uiteindelijk in oktober 2020 in Duitsland in beslag genomen in een supermarkt.

Najim Z. wordt ook nog gelinkt aan transporten van 750 en 840 kilo cocaïne die in 2021 in de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn onderschept.Trivia
Volgens documentairemaker Vincent Verweij heeft maffiabaas Imperiale twee Van Gogh schilderijen aangeboden aan Kok. De schilderijen zijn gestolen door Octave ‘Okkie’ Durham uit het Van Gogh Museum in Amsterdam, in 2007 en zijn voor 100 duizend dollar (bijna 93 duizend euro) aangeboden aan Mink Kok.

Kok bevestigt in de documentaire vanaf zijn woonadres in Libanon het aanbod, maar hij neemt de schilderijen niet over. (Bron: Volkskrant, 19 maart 2017)


Meer informatie:
Marian Husken: De criminele carrière van Mink K., 2007


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie