Evert Hingst: advokaat van de onderwereld

1
Evert Hingst
Evert Hingst

Evert Hingst

Evert Constantijn Hingst
(Utrecht, 22 maart 1969 – Amsterdam, 31 oktober 2005)


Evert Hingst is een Nederlands jurist en fiscalist en is tot 1 juli 2005 strafrechtadvocaat in Amsterdam. Hij wordt meerdere malen gearresteerd op verdenking van medewerking aan witwaspraktijken. Men brengt hem onder andere in verband met de criminelen Sam Klepper en John Mieremet. Hij wordt op 36-jarige leeftijd vermoord.


Evert Hingst
Evert Hingst

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Hingst is geboren als Evert Constantijn Drijber, en de jongste van de drie kinderen van tandarts Sipco Drijber en Lili Hingst. Rond zijn twintigste, na de scheiding van zijn ouders, neemt hij de achternaam van zijn moeder aan. Hij studeert Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens zijn studie werkt hij twee jaar als vrijwilliger bij de Belastingwinkel. Als vrijwilliger in de rechtswinkel krijgt hij contact met Mink Kok. Hij studeert in 1998 af in belastingrecht. Via Kok gaat hij bij het Amsterdamse advocatenkantoor Toenbreker Advocaten werken, aanvankelijk als advocaat-stagiair.


Hij laat zich op 1 juli 2005 vrijwillig van het tableau schrappen, mogelijk na verdenkingen van witwaspraktijken.

Hingst zou veel zaken met criminelen gedaan hebben. Wegens die criminele contacten probeert de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE/TCI) hem te ronselen als informant. Hij zou dit hebben geweigerd, waarna de CIE/TCI zou hebben gedreigd hem onderuit te halen.


Hingst en Michael Vane en de erfenis van Klaas Bruinsma

Michael Vane, de man die op 29-jarige leeftijd in 1993 is doodgestoken en gevonden in Spaarnwoude, beheert geld van de ‘erven’ Klaas Bruinsma. Dit zijn onder andere Sam Klepper en John Mieremet.

Het geld is zoek en de moeder van Vane laat het er niet bij zitten.  Zij huurt daarom advocaat Toenbreker in. In 2000 blijkt een deel van de erfenis geparkeerd te staan op rekeningen in België en Luxemburg.

Toenbreker zet zijn kantoorgenoot Evert Hingst op de zaak. Hingst ontfermt zich over mevrouw Vane, in ieder geval over haar geld. Hingst pakt zelf een deel van het geld van de erfenis van Bruinsma en koopt daar vier panden in Amsterdam mee.

Op 21 september 2004 valt de politie het kantoor van Hingst en in zijn woningen in Amsterdam en Vinkeveen binnen. Dit op verdenking van witwaspraktijken. Het parket Den Bosch verdenkt hem van het witwassen van misdaadgeld voor een organisatie. Met hennephandel mee zouden miljoenen euro’s zijn gemoeid, die onder meer via autobedrijven zouden zijn weggesluisd. Op 9 december van dat jaar wordt hij aangehouden.


Ontkennen is een vak

Hingst ontkent in alle toonaarden hij zich schuldig maakt aan witwassen. Hij zegt zich moeilijk tegen de verdenkingen te kunnen verweren. ‘Als advocaat heb ik een geheimhoudingsplicht ten aanzien van de betreffende zaken. En het is moeilijk aan te tonen dat je iets níet doet.’  (Bron: Volksrant, 23 september 2004)

De 70-jarige Toenbreker krijgt uiteindelijk één jaar gevangenisstraf en een boete van 65.000 euro. Dit wegens heling en witwassen van crimineel vermogen. De moeder van Vane krijgt vier maanden cel en ook een boete van 65.000 euro opgelegd.

Ze hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan heling en witwassen van bijna 2 miljoen euro. Het geld is het doorgesluisd naar een Zwitserse bankrekening en daar vindt justitie nog ruim 9 ton.


Wijs mij één zaak aan waarin ik over de schreef ben gegaan en ik meld mij bij justitie.

Evert Hingst


Vondst van wapens en paspoorten van Mink Kok

De politie houdt Hingst opnieuw aan op 25 april 2005. De politie doet een inval in het advocatenkantoor.  In zijn kluis vinden ze drie vuurwapens, volgens Hingst eigendom van Kok. Ook vinden ze er valse rijbewijzen en paspoorten met de foto van Mink Kok erop. Verder een vals Kroatisch paspoort en een Brits rijbewijs en paspoort op naam van Paul Harris, maar met een foto van Kok.

Kok zelf is twee maanden eerder aangehouden in verband met de liquidatie van de drugdealer Jaap van der Heiden in Alkmaar. Later blijkt dat Hingst een fax met belastende inhoud over die liquidatie heeft verstuurd aan zijn buurman Stanley Hillis. Omdat de telefoon van Hingst afgetapt wordt, komt de inhoud van die fax ook bij het Openbaar Ministerie terecht.


Liquidatie van Hingst

Hingst’s liquidatie vindt plaat op 31 oktober 2005 om 18:05 uur. Plaats van handeling: de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam-Zuid. Op het moment dat hij van zijn scooter afstapt, wordt hij vanuit een donkergroene  Jeep Cherokee onder vuur genomen met een machinepistool.

Hingst krijgt twee of drie kogels in zijn hoofd en twee in de buik. Hij is op slag dood. volgens omstanders rijden de daders rustig verder en parkeerden de auto even verderop aan de Stadionkade in Amsterdam. De auto wordt hier korte tijd later uitgebrand aangetroffen.

Hingst zou, indien hij niet was vermoord, een dag later in een interview met De Telegraaf-hebben met verslaggever John van den Heuvel voor het nieuwe RTL5-programma ‘Bureau Misdaad’. Hij zou opening van zaken gaan geven over de verdenkingen van justitie dat hij ‘advocaat van de onderwereld’ zou zijn.

Hingst wordt op maandag 7 november in besloten kring begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Hij was sinds 1998 gehuwd met Gaby de Borst, en had één zoon. In 2013 zal Gaby nog een korte relatie hebben met Bram Moszkowicz.



De connectie met de aanlag op Mieremet

In 2002 wordt John Mieremet op de Keizersgracht beschoten, voor het kantoor van Toenbreker Advocaten. Mieremet kondigt aan wraak te nemen.

In een interview in De Telegraaf beschuldigt hij Hingst ervan hem in de val te hebben gelokt. Die zou Mieremet met een smoesje naar het kantoor hebben gelokt, en na afloop van het gesprek de buitendeur wel erg snel op slot hebben gedraaid.

Hingst’s kantoorgenoot, Arthur Toenbreker, laat echter na de moord op Hingst weten dat Mieremet zelf Hingst zou hebben gebeld voor een afspraak. De voordeur van het kantoor zou volgens hem bovendien al meer dan tien jaar op slot worden gedraaid nadat een cliënt uitgeleide is gedaan, dit om insluipers te voorkomen.

Na de dood van Hingst verklaart Mieremet dat deze nu lag waar hij thuishoorde: tussen de vuilniszakken. ‘Daar hoorde hij thuis’, reageert Mieremet vanuit Thailand. Twee dagen na de moord op Hingst wordt ook laatstgenoemde zelf in Thailand door twee onbekenden vermoord.


Infiltrant volgens Vrij Nederland

Op 15 februari 2006 maakt Vrij Nederland bekend dat een infiltrant in de onderwereld met de geheimzinnige naam Sentaro, doorgedrongen is tot de drugs- en wapenbende van de criminelen Mink Kok en Stanley Hillis. Deze heren hebben ook corrupte contacten bij de politie en Sentaro blijkt niemand minder dan Evert Hingst.

Zo zou Hingst zou in 1998 bijna dagelijks naar de gevangenis zijn gegaan om daar Mink Kok te bezoeken, die vast zit voor wapenhandel. ‘Je kan als jonge raadsman enthousiast zijn, maar dit was wel een beetje absurd’, zegt een advocaat die hem heeft gekend in het tijdschrift. ‘Maar je verwacht niet dat een advocaat met geheimhoudingsplicht wordt geronseld door de inlichtingendienst.’

Volgens het blad bevestigen meerdere betrouwbare bronnen in justitiekringen dit. Vrij Nederland meldt dat Hingst niet alleen contacten heeft met Mink Kok, maar dat hij ook goed bekend zou zijn geweest met kopstukken als Willem Holleeder, Dino Soerel en Marco P.

In het artikel wordt verder gemeld dat de advocaat tevens beschikte over veel vertrouwelijke politiedossiers, zo blijkt na huiszoekingen van de politie: in zijn boedel worden politiescanners en opvallend veel telefoons aangetroffen.

Ook neemt het OM de pc van Hingst in beslag. Het apparaat wordt pas teruggegeven nadat ook een deel van de harde schijf is gewist. Er zou namelijk informatie op staan die absoluut niet aan de openbaarheid mag worden prijsgegeven.


Mieremet is vrolijk door moord op Hingst

John Mieremet heeft de aanslag op Hingst tegenover John van den Heuvel voorspeld. ‘Ik word er eigenlijk wel vrolijk van’, zegt hij over de moord op Hingst. ‘Ik weet zeker dat ik Evert heb overleefd. Dat is een ding dat zeker is. Waar hij maandagavond lag, tussen het vuilnis, daar hoorde hij ook thuis.’ (Bron: Volkskrant, 3 november 2005)

Op 11 maart 2006 wordt bovendien bekend dat de liquidatie van Hingst is vastgelegd door de beveiligingscamera van Hingsts buurman: Stanley Hillis. Hillis heeft de beelden destijds vrijwillig afgestaan aan justitie. Hij op 10 maart bij de rechtbank teruggave, nadat het OM dit in het belang van het onderzoek heeft geweigerd.


 

1 REACTIE

Geef een reactie