Dino Soerel – De ongekroonde koning van de onderwereld

0
Dino Soerel
Dino Soerel

Dino Soerel

(Amsterdam, 7 december 1960 – )

Bijnaam: De Commissaris


Justitie ziet Soerel, met zijn Surinaamse roots, als ‘ongekroonde koning van de onderwereld’ en is de vermeende partner van Willem Holleeder. Op 29 juni 2017 veroordeelt het Hof Dino Soerel in hoger beroep tot levenslange gevangenisstraf in het liquidatieproces Passage.


Dino Soerel
Dino Soerel

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

De jeugd van Dino Soerel

Dino Soerel groeit op in Purmerend. Crimesite.nl: ‘Bewoners uit de Rivierenbuurt aldaar herinneren zich Dino Soerel unaniem als een schat van een jochie, voorkomend, stil en beleefd. Nooit wat mee aan de hand. Een ideaal jongetje. Doet mee aan voetbaltoernooien en is actief op de schooltuin.’

In de jaren tachtig is hij werkzaam als portier in Volendam. Hij is tevens actief als freefighter en raakt ook beroepshalve geregeld verzeild in vechtpartijen. In februari 1989 geeft Soerel, samen met Martin Kok en Jaap van de Loo, Peter Giesbergen een enorm pak slaag. Soerel en Van de Loo zijn op dat moment portier van de Volendamse discotheek De Movies en Giesbergen is drugshandelaar die samen met een groep vrienden de horeca in Volendam en omstreken terroriseert.

De heren besluiten Giesbergen op te zoeken en hem een lesje te leren. In het café loopt flink uit de hand want Martin Kok blijft maar inbeuken met een barkruk op Giesbergen, terwijl Soerel en Van de Loo hem proberen te stoppen. Giesbergen overlijdt vier dagen later. Soerel wordt hiervoor gearresteerd. Martin Kok probeert, op het laatste moment bij de rechter, alle schuld op zich te nemen, maar dat mag niet baten. Soerel krijgt vier jaar celstraf en zit zijn straf uit in Groot Bankenbosch in Veenhuizen waar hij Willem Holleeder ontmoet.


Soerel naar Amsterdam

Na zijn vrijlating komt Soerel ook in aanraking met andere kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld. De recherche heeft aanwijzingen dat hij zich in het spoor van criminelen als Mink Kok en Jan Femer bezighoudt met grootschalige drugshandel, maar een hard bewijs ontbreekt.

Als Mink Kok aan het eind van de jaren ’90 wordt gearresteerd en Jan Femer in 2000 geliquideerd, stijgt de positie van Soerel in de Amsterdamse misdaadscene. Van Femer en Kok neemt hij diverse corrupte politiecontacten over.

Na de eeuwwisseling is Soerel mede-exploitant van een café aan de Amsterdamse Nieuwmarkt, maar komt hij gaandeweg ook steeds meer in beeld van politie en justitie.

In deze periode komt hij wederom in contact met Holleeder en zijn toenmalige kompaan John Mieremet. Als de laatste twee ruzie krijgen, ontstaat het bondgenootschap tussen Holleeder en Soerel. Het koppel laat de drugshandel achter zich en richt zich op de afpersing van onder andere vastgoedmagnaten.

Willem Endstra verklaart, voordat hij vermoord wordt, aan de politie dat hij Soerel als machtigste beschouwt. ‘Dino, dat is dus gewoon de koning van de onderwereld. Dat is een keiharde. Ze sidderen allemaal voor hem. Echt, ze sidderen en ze beven. Ze durven niet verkeerd te knipogen.’

In de zomer van 2003 wordt Soerel samen met Willem Holleeder aangehouden in de PC Hooftstraat, de bij de onderwereld geliefde winkelstraat in Amsterdam. In de auto van het duo vind de politie in een geheime bergplaats wapens en een groot geldbedrag, in de achterbak een stapel gelekte, geheime politiedocumenten.


Rechtszaken en gavengemisstraf

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de rol van Soerel, maar kan geen bewijs vinden die de verklaring van Endstra ondersteunt. Hij zou bewust op de achtergrond blijven, en de rol van schreeuwende en intimiderende topcrimineel door Holleeder laten spelen.

In de loop van 2006 doet justitie verwoede pogingen om Soerel achter de tralies te krijgen. Het OM denkt hem aan te kunnen pakken voor een heroïnezaak uit de jaren negentig. Tevens probeert men zijn betrokkenheid bij de afpersing van Willem Endstra te bewijzen.

In februari 2006 lekt uit dat het OM dacht dat advocaat Bram Moszkowicz onder druk is gezet door Soerel. Hij zou zijn zuster, Orminda ‘Minnie’ Soerel, een affaire hebben laten beginnen met de advocaat. De getrouwde Moszkowicz zou vervolgens gechanteerd zijn met een filmpje waarop hij de liefde bedrijft met Minnie Soerel. De vrouw wordt in januari 2006 tegelijkertijd met Holleeder opgepakt. Later wordt ze voorlopig vrijgelaten. Een geplande arrestatie van Soerel begin november 2006 mislukt, omdat de verdachte niet komt opdagen op de verjaardag van zijn zus.


Soerel daagt de Telegraaf

In juni 2007 daagt Soerel De Telegraaf voor de rechter, nadat de krant hem in een artikel opvoert als de baas van Willem Holleeder. Soerel verschijnt zelf niet in de rechtszaal, maar laat zich vertegenwoordigen door zijn advocate Bénédicte Ficq. De Telegraaf hoeft van de rechter deze beschuldiging niet in te trekken. Op 3 juli 2007 wordt bekend dat Soerel gezocht zou worden voor het opdracht geven tot liquidaties. Hij zou er een dodenlijst op nahouden op basis waarvan hij geregeld opdracht zou hebben gegeven aan huurmoordenaars.

Op 30 december 2009 wordt Dino Soerel door de rechtbank Haarlem bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel wegens het leidinggeven aan een criminele organisatie die internationale transporten van xtc, cocaïne, heroïne en hasj organiseert. Op 5 januari 2010 wordt bekend dat Dino Soerel op de Nationale Opsporingslijst staat vanwege betrokkenheid bij handel in drugs en het opdracht geven tot liquidaties. Ook staat Soerel op verzoek van de Nederlandse autoriteiten internationaal gesignaleerd.

Op 27 augustus 2010 pakt een zwaar bewapend arrestatieteam Soerel op in een appartement op de Amsterdamse Rozengracht gearresteerd. In het appartement stuit de politie op twee valse paspoorten met de foto van Soerel. Daarnaast vindt de politie ook twee pruiken en verschillende brillen. Soerel heeft zich vier jaar lang schuilgehouden en loopt zelfs in de woning met vermomming rond. Op 16 maart 2012 veroordeeld rechter hem in hoger beroep tot zeven jaar cel veroordeeld wegens het leidinggeven aan deze organisatie.


Soerel en het liquidatieproces Passage

Op 21 september 2010 wordt Soerel in zijn cel ook aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Op 12 april 2012 wordt zijn voorarrest in deze zaak opgegeven. Omdat hij onlangs nog tot zeven jaar is veroordeeld komt hij niet vrij. Op 29 januari 2013 wordt hij van deze moorden vrijgesproken. Wel krijgt hij zes maanden voor witwassen en het bezit van twee valse paspoorten.

Op 29 juni 2017 veroordeelt het Hof Soerel in hoger beroep tot levenslange gevangenisstraf in het liquidatieproces Passage. Dit wegens het medeplegen van het opzettelijk uitlokken van de moorden op Cees Houtman en Thomas van der Bijl in 2005 en 2006. Daarbij legt men hem deelneming aan een criminele organisatie, gericht op het plegen van moorden en vuurwapendelicten ten laste.

Op 1 oktober 2018 houdt het OM Soerel aan zijn cel aangehouden wegens de moorden op Willem Endstra en John Mieremet.


 

Geef een reactie