Johan Verhoek

John Mieremet

Johan Verhoek

(Leidschendam, 2 juli 1954)

Bijnaam: De Hakkelaar, omdat hij stottert omdat hij eigenaar was van tankstation ‘De Hackelaar’ bij Muiden.


 

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Verhoek verdient zijn eerste geld met de handel in tweedehandsauto’s bij tankstation De Hackelaar aan de A1 bij Muiden. Halverwege de jaren tachtig neemt hij de drugsbende van René Schouten (19 augustus 1943) over.

Hij wordt steeds machtiger en zou Klaas Bruinsma hebben benaderd om samen te werken. Bruinsma zou echter lacherig hebben gedaan over Verhoeks afkomst als woonwagenbewoner en zou hem voor gek hebben gezet.

Verhoek zou hierover dan weer woedend zijn geweest en besloten hebben de zaken van Bruinsma langzaam over te nemen. Als Bruinsma dit doorkrijgt, wil hij alsnog samenwerken.

In deze periode probeert Verhoek het ook even als volkszanger als duo ‘Johan en Riekie’. De single flopt en dit is dan ook het einde van zijn zangcarrière.


Bruinsma en Verhoek

Verhoek en Bruinsma zouden verschillende ontmoetingen met elkaar hebben. Als Bruinsma begin echt ‘last’ begint te krijgen van zijn cocaïnegebruik, neemt Verhoek langzaam maar zeker zijn zaken over.

De Telegraaf:  ‘Zonder dat Bruinsma het wist, benaderde Johan V. transporteurs en rederijen die tot die tijd exclusief voor ‘de Dominee’ werkten. Stukje bij beetje was de woonwagenkoning bezig met een ‘vijandige overname’ van het Bruinsma-conglomeraat, maar bleef ondertussen wèl gezellig stappen met Klaas Bruinsma.’ (Bron: De Telegraaf, 11 oktober 1994)

Verhoek is meerdere malen genoemd als opdrachtgever voor de moord op Bruinsma, in samenwerking met Jotsa Jocić, die wraak wilde voor de liquidatie van ‘Duja’ Becirovic.

Verhoek zou samen hebben gewerkt met andere criminelen als Bertus Kwarten, Fouad Abbas en Cees Helman.

Johan Verhoek zou ook aan het hoofd staan van een organisatie die ook wel ‘de Firma’ wordt genoemd. Ze zouden grote hoeveelheden hasj smokkelen naar Europa en Canada, vooral vanuit Pakistan.

In 1998 wordt hij hiervoor veroordeeld in hoger beroep tot 5,5 jaar cel en één miljoen gulden boete.

In oktober 2012 doen de FIOD en de politie een inval een aantal woningen en bedrijven van Verhoek. Hij wordt wederom aangehouden en zit zes weken vast.

Bij Verhoek junior, zijn zoon, vindt de politie 5000 xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletmachine voor de productie van synthetische drugs.

Zijn zoon wordt hiervoor veroordeeld. In een woning van een broer treft politie een hoeveelheid softdrugs aan en een wapen.


De belastingschuld van Johan Verhoek

De Belastingdienst laat hem niet los en maakt een inschatting dat Verhoek met de drugstransporten ruim 123 miljoen zou hebben verdiend. Hij weigert inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen. Verhoek wordt hiervoor een jaar in gijzeling genomen.

In september 2016 eist Openbaar Ministerie in hoger beroep achttien maanden cel tegen Verhoek. Het OM beschuldigt hem van het weigeren informatie te geven aan de Belastingdienst.

Verhoek heeft bij de Belastingdienst een belastingschuld van meer dan 100 miljoen euro en weigert dit nog steeds te betalen. Hij geeft aan dit geld gewoon niet te bezitten.


Verhoek’s verhouding met Astrid Holleeder

De dochter van Verhoek, Maruschka Verhoek, beweert dat Astrid Holleeder in 1997 ook een relatie met Verhoek heeft gehad. Dit zou zij gedaan hebben om de criminele erfenis van Cor van Hout veilig te stellen.

Zij was bang dat broer Willem alles zou inpikken. Maruschka Verhoek: ‘Op een moment hoorde ik Astrid over de panden van Cor van Hout (zeggen): ‘Ik regel dat wel, zodat we er geen last mee kunnen krijgen en gepakt kunnen worden. Het was duidelijk dat aan de hele zaak een crimineel luchtje zat. Waarom mocht Willem Holleeder niets weten van Johan en Astrid van de verkoop de panden?’ (Bron: Quote, 12 februari 2018)