Advertentie

Etienne Urka

Etienne Lambertus Maria Urka
(Paramaribo, 4 augustus 1954)

Bijnaam: De Generaal


Advertentie

Etienne Urka wordt gezien als crimineel, maar is nooit veroordeeld. Hij zou bijvoorbeeld de tweede man in de organisatie van Klaas Bruinsma zijn geweest.


Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Etienne Urka
Etienne Urka

Urka, alias Eutje, alias De generaal, is geboren in Paramaribo. Op zijn veertiende verblijft hij in het kindertehuis Don Bosco in Scheveningen en belandt hij wegens inbraken in het voormalige Lloyd Hotel te Amsterdam in de jeugdgevangenis.

In 1972 werkt Etienne Urka als een soort manusje van alles bij de CPNB, de ‘Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek’ aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Hij verricht allerlei klusjes, en rijdt zo nu en dan op een brommertje door de stad om pakjes te bezorgen of op te halen. Door het overige personeel wordt de behulpzame jongeman soms vertederd aangeduid als ‘die kleine E-10’.

In 1974 koopt hij een wapen bij ‘Pistolen Paultje’ Wilking dat per ongeluk afgaat. Urka doorboort daarbij Wilkings ochtendjas en gasfornuis. De Telegraaf in 1982 over hem: ‘Op de publieke tribune was het moeilijk te geloven dat deze jongeman een ziekelijke voorliefde had voor wapens, ze gebruikte voor beroving, diefstal met geweldpleging en verkrachting. Z’n specialiteit waren overvallen op hasjhandelaren omdat die niet zo gauw aangifte durfden te doen.’ (Bron: De Telegraaf, 3 juli 1982)


Hij schiet griezelig snel en trefzeker, rookt niet, drinkt niet, traint z’n vaardigheid op Amsterdamse schietbanen en zaait paniek in de binnenstad als hij z’n wapen trekt om er macht mee uitte oefenen. Etienne U. (28) is volgens politie en justitie letterlijk levensgevaarlijk.

De Telegraaf, 3 juli 1982


Halverwege de jaren tachtig treed hij in dienst bij Klaas Bruinsma als lijfwacht, en groeit uit tot tweede man van de organisatie. Na Bruinsma’s liquidatie zou hij onder andere bodyguard Geurt Roos en zijn voormalige bazin Thea Moear financieel hebben benadeeld. Zelf zegt hij over zijn tijd bij Bruinsma: ‘Ik was een rat, ik was onbetrouwbaar, ik was een pragmaticus en een opportunist.’ (Bron: Volkskrant, 17 december 1997)

In 1992 begint het IRT met de Operatie Delta die gericht is tegen de organisatie van Urka. In 1998 wordt hij tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hasjhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie, na een proces waarin Thea Moear een van de getuigen is. In april 1999 wordt hij in hoger beroep vrijgesproken.

Als hij in 1995 hoort dat filmregisseur Gerrard Verhage de filmrechten heeft gekocht van het door Bart Middelburg geschreven boek De Dominee (1992) over het leven van Klaas Bruinsma, zou Urka Verhage geld hebben geboden als zijn leven uit de film zou worden geschreven en namen en toespelingen naar bestaande situaties zouden worden verwijderd. Mede hierdoor heeft Verhage besloten de namen in de film te veranderen. Het geld heeft hij nooit aangenomen.

De Volkskrant in 1997 over Urka: ‘Met zijn verzorgde verschijning lijkt U. helemaal geen klassieke penosefiguur.’ en ‘Baas U., alias de Generaal, spreekt zacht, meestal beleefd en vrijwel accentloos tegen de rechtbank.’ (Bron: Volkskrant, 17 december 1997)

advertentie

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier