Etienne Urka
Etienne Lambertus Maria Urka
(Paramaribo, 4 augustus 1954)
Bijnamen: De Generaal, Baas U.
Hoewel Etienne Urka één van grootste drugsdealers van Nederland is, is hij bijzonder genoeg nooit veroordeeld. Hij zou bijvoorbeeld de tweede man in de organisatie van Klaas Bruinsma zijn geweest.
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
De jeugd van Etienne Urka
Urka, alias Eutje, alias De generaal, is geboren in Paramaribo. Urka vertrekt op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. De familie komt te wonen in een kleine woning in Amsterdam West.
In zijn pubertijd Urka lid zijn van een brommerbende, die op Zündapps en Kreidlers de buurt regeert. Ook dan is hij al geobsedeerd door wapens en gebruikt ze ook. Hij krijgt er een kick van en krijgt zo aanzien in zijn omgeving.
Tot zijn veertiende verblijft hij in het kindertehuis Don Bosco in Scheveningen. Ook belandt hij wegens inbraken in het voormalige Lloyd Hotel te Amsterdam in de jeugdgevangenis. Bij mag zijn straf uitzitten in de justitiële jeugdinrichting De Dreef in Wapenveld.
In 1972 werkt Etienne Urka als een soort manusje van alles bij de CPNB, de ‘Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek’ aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Hij verricht allerlei klusjes, en rijdt zo nu en dan op een brommertje door de stad om pakjes te bezorgen of op te halen. Door het overige personeel wordt de behulpzame jongeman soms vertederd aangeduid als ‘die kleine E-10’.
Pistolen Paultje
In 1974 koopt hij een wapen bij ‘Pistolen Paultje’ Wilking dat per ongeluk afgaat. Urka doorboort daarbij Wilkings ochtendjas en het gasfornuis. De Telegraaf in 1982 over hem: ‘Op de publieke tribune was het moeilijk te geloven dat deze jongeman een ziekelijke voorliefde had voor wapens, ze gebruikte voor beroving, diefstal met geweldpleging en verkrachting. Z’n specialiteit waren overvallen op hasjhandelaren omdat die niet zo gauw aangifte durfden te doen.’ (Bron: De Telegraaf, 3 juli 1982)
Vanaf 1974 raakt Urka betrokken bij overvallen en natuurlijk neemt hij daarbij steeds een wapen mee. Dit loopt goed mis. Zo schiet Urka op 5 november 1974 een hasjhandelaar neer in Zwolle en besteelt hem. Op 14 januari 1975 achtervolgt hij met een aantal vrienden in Amsterdam een militair die uit angst de Amstel inspringt en verdrinkt.
Ook moet ook Urka terechtstaan voor zijn bekentenissen over een aantal ripdeals en inbraken. Hiervoor moet hij vijf jaar brommen met de toevoeging TBS. Pas begin tachtig komt hij weer uit de gevangenis. Overigens weet hij in die periode ook twee keer de TBS-kliniek zonder toestemming te verlaten.
Ik was een rat, ik was onbetrouwbaar, ik was een pragmaticus en een opportunist.
Etienne Urka over zijn jeugd
Bron: Volkskrant, 17 december 1997
Urka en koningin Juliana
Etienne Urka houdt ook van de koningin en het vaderland. Door zijn tip zou in 1975 het plan van jonge Molukkers om koningin Juliana te gijzelen zijn verijdeld. Hierdoor konden de twee organisatoren, daags tevoren, worden aangehouden. Kort daarop werden nog eens 37 Molukse jongeren aangehouden. De hoofdverdachten kregen straffen tot vijf jaar cel opgelegd. (Bron: Volkskrant, 10 oktober 2000)
Hij schiet griezelig snel en trefzeker, rookt niet, drinkt niet, traint z’n vaardigheid op Amsterdamse schietbanen en zaait paniek in de binnenstad als hij z’n wapen trekt om er macht mee uit te oefenen. Etienne U. (28) is volgens politie en justitie letterlijk levensgevaarlijk.
Bron: De Telegraaf, 3 juli 1982
Etienne Urka en Klaas Bruinsma
Halverwege de jaren tachtig treedt Urka in dienst bij Klaas Bruinsma als chauffeur lijfwacht. Hij groeit uit tot tweede man van de organisatie. Na Bruinsma’s liquidatie zou hij onder andere bodyguard Geurt Roos en zijn voormalige bazin Thea Moear financieel hebben benadeeld. Zelf zegt hij over zijn tijd bij Bruinsma: ‘Ik was een rat, ik was onbetrouwbaar, ik was een pragmaticus en een opportunist.’ (Bron: Volkskrant, 17 december 1997)
In 1992 begint het IRT met de Operatie Delta die gericht is tegen de organisatie van Urka. Een paar jaar later, in 1998 wordt hij tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hasjhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dit na een proces waarin Thea Moear één van de getuigen is. In april 1999 wordt hij in hoger beroep vrijgesproken.
Urka: liever niet de film…
Als hij in 1995 hoort dat filmregisseur Gerrard Verhage de filmrechten heeft gekocht van het door Bart Middelburg geschreven boek De Dominee (1992) over het leven van Klaas Bruinsma, zou Urka Verhage geld hebben geboden als zijn leven uit de film zou worden geschreven. Ook de namen en toespelingen naar bestaande situaties moeten dan worden verwijderd. Mede hierdoor heeft Verhage besloten de namen in de film te veranderen. Het geld heeft hij nooit aangenomen.
De Volkskrant in 1997 over Urka: ‘Met zijn verzorgde verschijning lijkt U. helemaal geen klassieke penosefiguur.’ en ‘Baas U., alias de Generaal, spreekt zacht, meestal beleefd en vrijwel accentloos tegen de rechtbank.’ (Bron: Volkskrant, 17 december 1997)
Urka krijgt in het jaar 2000 een veroordeling van één gevangenisstraf van anderhalf jaar gevangenisstraf aan zijn broek. Het draait hier om vermeende belastingfraude. Zo zou hij bijvoorbeeld in 1990 vijf miljoen euro hebben verdiend, waarvan ongeveer de helft afkomstig zou zijn van uit de hasjhandel. Van deze inkomsten heeft hij nooit opgave gedaan bij de belastingen.