, ,

Paul Wilking – Pistolen Paultje

Paul Wilking - Pistolen Paultje

Paul Wilking

Paul Anton Wilking
(Amsterdam, 19 april 1924 – Amsterdam 7 februari 2005)

Bijnaam: Pistolen Paultje, vanwege zijn handel in wapens


Paul Wilking was naar eigen zeggen een Nederlandse verzetsstrijder en een alom bekend dierenrechtenactivist, maar is voornamelijk bekend als iemand die criminelen en anderen van wapen voorzag.


Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Paul Wilking - Pistolen Paultje

Paul Wilking – Pistolen Paultje


Paul Wilking wordt geboren wordt op 19 april 1924 geboren in de Jan Luykenstraat in Amsterdam. Hij is de zoon van een ingenieur bij Hoogovens en de bedrijfsleidster van ‘The Dutch Oven’ op het Leidseplein.

Wilking volgt de HBS en is tijdens zijn schooltijd al gefascineerd door wapens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij volgens eigen zeggen sectiecommandant van een verzetsgroep Melchior die ‘wapens stal’ van de Duitsers. Hij beweert in een tv-interview ‘samen met hoofdcommissaris van politie Bakker van politie Zaandam’ ook liquidaties te hebben uitgevoerd. Vlak voor de bevrijding wordt hij verraden en zit drie maanden gevangen.

Na de oorlog handelt hij in goedkope horloges en wordt vervolgens bedrijfsleider van het Haagse horecaconcern Stevens. Er volgt een leven vol wapenhandel en sensatie, althans, volgens Wilking zelf.

Tijdens een vakantie in Monaco zou hij contact hebben gelegd met de wapenhandelaar Samuel Cummings, directeur van Interarmco. Wilking zou wapens hebben geleverd aan Algerije, Congo, Guatemala, Cuba, Angola en Griekenland. Hierdoor zouden vriendschappen met Ben Bella en met Mobutu zijn ontstaan.

In 1961 gaat het mis. Wilking wordt veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk, plus een boete van drieduizend gulden, omdat hij een gestolen wapen heeft verhandeld.


Gewetensbezwaren heb ik nooit gehad. Deze bisnis is keihard. Overal waar het rommelde was behoefte aan wapens en daar kon ik een goeie pats zetten. En ook al is het moeilijk te geloven, bij al die wapenleveranties speelde idealisme ook een rol. Ik ben tegen onderdrukking en daarom leverde ik aan landen die voor hun vrijheid vochten: Kongo. Algerije, Guatamala, Cuba, Angola en Griekenland.

Paul Wilking (Bron: Pistolenpaultje.nl)


Vanaf de jaren zestig leidt Wilking een leven met snelle auto’s, mooie vrouwen en sterke verhalen. Onder meer Bas van Toor, Tonio Hildebrand, Rijk de Gooyer, Bueno de Mesquita en Willy Alberti behoren in die tijd tot zijn vriendenkring. In 1966 neemt hij de single Mary Lou op

In 1968 richtte hij een soort knokploeg tegen dierenmishandelaars op, met de jongensboek-achtige naam ‘Organisatie ter Bestrijding van Wreedheden jegens het Dier’. De knokploeg zou dertig leden tellen en zou alleen na rijp beraad fysiek in actie komen tegen dierenmishandelaars. Datzelfde jaar verschijnt een autobiografie van Wilking, met journalist Martin van Amerongen als ghostwriter.


Ik ben misschien een sentimentele zeikerd op dierengebied, maar als er één slag mensen is dat ik de strot zou willen doorbijten, dan is het wel het slag verdommelingen dat wreed tegen dieren is. Daar krijg ik het schuim van op mijn bek en ik ben er voor de represaille’s.

Paul Wilking


Ook is hij te zien in Rondom het Oudekerksplein, een film van Roeland Kerbosch, die op 15 augustus 1968 in première gaat. Wilking zou in die tijd Andreas Papandreou Griekenland uit hebben gesmokkeld. In 1974 verkoopt hij een Colt .45 aan de jonge crimineel Etienne Urka die daarmee vervolgens per ongeluk Wilkings pyjama en gasfornuis doorboort.

Wilking de dierenvriend

Aan het eind van de jaren zeventig kwam Wilking nog even in het nieuws door een handel in afluisterapparatuur. Daarna horen we eigenlijk alleen nog iets van hem als hij weer eens een beloning uitloofde voor aanwijzingen inzake dierenmishandeling. Steevast is dat met de mededeling dat de mishandelaar wel bij Wilking zelf moest worden afgeleverd en niet bij de politie, want dan komt de dader er toch maar met ‘een paar dagen piespotten schoonmaken in het ziekenhuis’ vanaf.

Op 1 juni 1998 worden drie geweren, twee gaspistolen en munitie bij hem in beslag genomen. De geweren zijn niet goed onklaar gemaakt en bezit van de gaspistolen is verboden. Wilking wordt veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk en een boete van duizend gulden.

In maart 2002 wordt hij er door Peter R. de Vries van beschuldigd in valse schilderijen van Herman Brood te handelen, maar de zaak loopt met een sisser af. In 2003 maakt Pistolen Paultje samen met de Haarlemse rapper Ratt enige opnamen voor Ratts nederhopalbum Ontastbaar. De Vries over de ontmaskering Van Wilking: ‘Ach, ik kreeg eens een ansichtkaart waarop in onbeholpen Nederlands stond dat binnenkort twee negers zouden langskomen…’ (Volkskrant, 8 februari 2005)

Wilking is ook de man van sterke verhalen. In een interview met Trouw in 220 vertelt hij: ‘Er zat veel show bij. Ik zal het eerlijk zeggen: ik heb nooit echt deel van de onderwereld uitgemaakt.’

Paul Wilking is driemaal getrouwd; sinds 29 juni 1962 met Maria Moolenijzer. Hij overlijdt in 2005 op tachtigjarige leeftijd te Amsterdam. Op 12 februari 2005 wordt hij gecremeerd in crematorium Westgaarde te Amsterdam Osdorp.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie