Advertentie
Home Criminaliteit Thea Moear

Thea Moear

870
Advertentie

Thea Moear

Advertentie

Tetje Fatimah MartjeMoear
(Amsterdam, 23 augustus 1951 – )


Bijnaam: De Godmother


Thea Moear
Thea Moear

Thea Moear is de dochter van de legendarische Blonde Greet (echte naam Gijsje Balk) en de Indonesische Boksel Moear, een kok in het Lido. Haar moeder was circusartieste en later eigenares van cafetaria De Zeemeeuw op de Zeedijk.


Blonde Greet  is een bekende verschijning in het Amsterdamse criminele circuit. Hierdoor is Thea van kinds af aan vertrouwd met de manieren om op een makkelijke wijze geld te verdienen. Haar moeder neemt grote risico’s door een koffer heroïne van Singapore naar Nederland te smokkelen maar haar dochter Moear pakt het op haar beurt veel professioneler aan.


Moear en Ferrol

Als zij 19 is, wordt ze bij een missverkiezing tot de Amsterdamse “Miss Hot Pants” verkozen. In november 1969 trouwt Moear met de hasjhandelaar Hugo Ferrol, die later een liquidatiepoging in opdracht van Klaas Bruinsma zou overleven.

In januari 1972 wordt Hugo Ferrol in zijn been geschoten door Antonio Brusamolin (uit Brussel), die veel later met Moear in Panama gearresteerd zal worden. Het huwelijk van Moear en Ferrol strandt in 1977.

Moear is vrijwel vanaf het begin betrokken bij het drugsimperium van Klaas Bruinsma dat opgericht werd in het midden van de jaren zeventig, een groot en gewelddadig misdaadsyndicaat. Terwijl Bruinsma zich binnen de organisatie vooral met de aankoop, het transport en de distributie van de handelswaar bemoeit, beheert Moear de financiën.

Zij houdt de inkomsten en uitgaven bij en is ook verantwoordelijk voor uitbetaling aan mensen die worden ingehuurd om personen uit de weg te ruimen die zich niet aan de regels houden. En voor Moear is geweld ‘part of the deal’.


Wij kunnen niet naar de politie lopen als we worden gepikt. Als je het erbij laat zitten, dan walst binnen de kortste keren de hele stad over je heen. Dan ben je zo weg, want bij jou is wat te halen zonder dat het consequenties heeft. In sommige gevallen moest je dus zeggen: dit kunnen we niet over onze kant laten gaan.

Thea Moear
Bron: De Groene, 30 december 2005


Nog voor zijn dood, als Bruinsma was uitgegroeid tot een van de grootste drugshandelaren van Europa, vertelt hij dat hij alles aan ‘De Godmother’ te danken heeft.

In 1985 gaat Moear met ‘pensioen’, maar zij blijft als aandeelhouder van de ‘firma’ nog wel betrokken bij de organisatie, hoewel op het eind de contacten verwateren, omdat medewerkers van Bruinsma volgens Moear weigeren haar de rente van haar geïnvesteerde geld uit te betalen.

Omdat zij zelf geen organisatie meer tot haar beschikking heeft en de firma van Bruinsma vlak voor diens dood in feite bestuurd wordt door zijn medewerkers, is zij niet meer in staat om met geweld afgifte van de gelden af te dwingen.

Na de liquidatie van Klaas Bruinsma in 1991, vestigt Moear zich in Latijns-Amerika. In de zomer van 2000 wordt zij gearresteerd in Panama. De rechtbank in Panama-Stad heeft Moear en haar Italiaanse partner Antonio Brusamolin beiden tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens samenzwering tot het smokkelen van partijen drugs van Europa naar Panama.

De Volkskrant: ‘Jarenlang kon ze ongestraft haar gang gaan, maar nu lijkt een partijtje ‘Mitsubishi-pillen’ haar noodlottig te worden. Afgelopen maandag werd ze met haar 55-jarige Italiaanse partner en een Panamese regeringsfunctionaris gearresteerd. Ze waren in het bezit van 1144 xtc-pillen, afkomstig uit Nederland en bestemd voor de Amerikaanse markt.’ (Bron: De Volkskrant, 3 augustus 2000)

In het boek van De Godmother van Parool-journalist Bart Middelburg bekent ze moorden.  De Joegoslaaf Alexander Marianovic die in 1982 wordt vermoord, de kickbokser en bodyguard van Bruinsma André Brilleman in 1985 gevonden zouden zijn vermoord vanwege oplichting van de bende van Bruinsma. De Britse drugshandelaar Roy Adkins wordt in september 1990  in het American Hotel doodgeschoten omdat hij zelf uit zou zijn op het leven van Bruinsma.

In april 2005 wordt Moear vrijgelaten uit de gevangenis in Panama.Godmother in Panama

Hendrik Jan Korterink

Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046803806
1e druk 2008


Advertentie