, ,

Thea Moear, onze eigen Nederlandse ‘Godmother’

Thea Moear

Thea Moear

Tetje Fatimah MartjeMoear
(Amsterdam, 23 augustus 1951 – )


Bijnaam: De Godmother


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Thea Moear is de dochter van de legendarische Blonde Greet, echte naam Gijsje Balk. Haar vader is de Indonesische Boksel Moear, een kok in het Lido. Haar moeder was circusartieste en later eigenares van cafetaria De Zeemeeuw op de Zeedijk.


Blonde Greet  is een bekende verschijning in het Amsterdamse criminele circuit. Hierdoor is Thea van kinds af aan vertrouwd met de manieren om op een makkelijke wijze geld te verdienen.

Blonde Greet raakt via drugspionier  Frits van de Wereld in de hasjhandel verzeild. Ze is was betrokken bij de affaire rond de hasjkotter Lammie.

Haar moeder neemt ook grote risico’s door een koffer heroïne van Singapore naar Nederland te smokkelen. Dochterlief Thea pakt het op haar beurt veel grootser en professioneler aan.


Moear en Ferrol

Op haar vijftiende stopt Thea met school. Als zij 19 is, wordt ze bij een missverkiezing tot de Amsterdamse ‘Miss Hot Pants’ verkozen.

In november 1969 trouwt Moear met de hasjhandelaar Hugo Ferrol, die later een liquidatiepoging in opdracht van Klaas Bruinsma zou overleven.

In januari 1972 wordt Hugo Ferrol in zijn been geschoten door Antonio Brusamolin (uit Brussel), die veel later met Moear in Panama gearresteerd zal worden. Het huwelijk van Moear en Ferrol strandt in 1977.


Klaas Bruinsma

Thea Moear zital in de hasj als ze halverwege de jaren zeventig in café de Popeye in de Korte Leidsedwarsstraat kennis maakt met Klaas Bruinsma,

Moear is vrijwel vanaf het begin betrokken bij het drugsimperium van Klaas Bruinsma dat opgericht is in het midden van de jaren zeventig. Dit alle groeit uit tot een groot en gewelddadig misdaadsyndicaat.

Terwijl Bruinsma zich binnen de organisatie vooral met de aankoop, het transport en de distributie van de handelswaar bemoeit, beheert Moear de financiën.

Na ruim een jaar was het eerste miljoen al binnen. Thea Moear opent een rekening in Zwitserland op naam van ‘De Dappere Drie’.

Zij houdt de inkomsten en uitgaven bij en is ook verantwoordelijk voor uitbetaling aan mensen die worden ingehuurd om personen uit de weg te ruimen die zich niet aan de regels houden. En voor Moear is geweld ‘part of the deal’.


Wij kunnen niet naar de politie lopen als we worden gepikt. Als je het erbij laat zitten, dan walst binnen de kortste keren de hele stad over je heen. Dan ben je zo weg, want bij jou is wat te halen zonder dat het consequenties heeft. In sommige gevallen moest je dus zeggen: dit kunnen we niet over onze kant laten gaan.

Thea Moear
Bron: De Groene, 30 december 2005


Thea en Klaas Bruinsma

Nog voor zijn dood, als Bruinsma was uitgegroeid tot een van de grootste drugshandelaren van Europa, vertelt hij dat hij alles aan ‘De Godmother’ te danken heeft.

In het boek van Bart Middelburg, De Godmother, vertelt Thea ook over een viertal afrekeningen. Overigens: ‘Je kwam heus niet zomaar op dat lijstje, dan moest er echt wel wat gebeurd zijn.’ en bovendien waren de liquidaties ‘echt pure noodzaak’ aldus Moear.

De Joegoslaaf Alexander Marianovic is als eerste aan de beurt. Hij is de nacht van 21 op 22 juli 1982 voor zijn woning aan de Amsteldijk doodgeschoten. Hierna volgt in 1985 de kickboksende bodyguard André Brilleman.

De dood van Pafort in 1986 is volgens Moear ‘een bedrijfsongeval’. De Britse drugshandelaar Roy Adkins  wordt in 1990 in een café doodgeschoten omdat hij zelf  Bruinsma zou willen vermoorden.

In 1985 gaat Moear met ‘pensioen’, maar zij blijft als aandeelhouder van de ‘firma’ ook nog wel betrokken bij de organisatie.  Op het eind verwateren de contacten, omdat medewerkers van Bruinsma volgens Moear weigeren haar de rente van haar geïnvesteerde geld uit te betalen.

Omdat zij zelf geen organisatie meer tot haar beschikking heeft en de firma van Bruinsma vlak voor diens dood in feite bestuurd wordt door zijn medewerkers, is zij niet meer in staat om met geweld afgifte van de gelden af te dwingen.


Thea naar Latijns-Amerika

Na de liquidatie van Klaas Bruinsma in 1991, vestigt Moear zich in Latijns-Amerika. In de zomer van 2000 vindt haar arrestatie plaats in Panama.

De rechtbank in Panama-Stad heeft Moear en haar Italiaanse partner Antonio Brusamolin beiden tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dit wegens samenzwering tot het smokkelen van partijen drugs van Europa naar Panama.

De Volkskrant: ‘Jarenlang kon ze ongestraft haar gang gaan, maar nu lijkt een partijtje ‘Mitsubishi-pillen’ haar noodlottig te worden. Afgelopen maandag werd ze met haar 55-jarige Italiaanse partner en een Panamese regeringsfunctionaris gearresteerd. Ze waren in het bezit van 1144 xtc-pillen, afkomstig uit Nederland en bestemd voor de Amerikaanse markt.’ (Bron: De Volkskrant, 3 augustus 2000)

In het boek van De Godmother van Parool-journalist Bart Middelburg bekent ze moorden.  Dit gaat om de Joegoslaaf Alexander Marianovic, die in 1982 is vermoord en de kickbokser en bodyguard van Bruinsma André Brilleman in 1985.

Beide heren zouden zijn vermoord vanwege oplichting van de bende van Bruinsma. Ook de Britse drugshandelaar Roy Adkins is in september 1990  in het American Hotel doodgeschoten omdat hij zelf uit zou zijn op het leven van Bruinsma.

In april 2005 is Moear vrijgelaten uit de gevangenis in Panama.Godmother in Panama

Hendrik Jan Korterink

Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046803806
1e druk 2008

Koopt


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie