Alexander Marianovic en de ketchupmoord voor Klaas Bruinsma

0
Alexander Marianovic
Alexander Marianovic

Alexander Marianovic

(1953? Joegoslavië – Amsterdam, 22 juli 1982)


Alexander Marianovic
Alexander Marianovic

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Marianovic woont sinds 1974 in Amsterdam en is mede-eigenaar van de societeit Yama Inn op het Singel in de hoofdstad. Hij is geen onbekende van de politie. Het is het bekend dat in Yama Inn illegaal wordt gegokt, aldus een woordvoerder van de politie. Verder is hij kent de politie hem van  het plegen van verschillende inbraken en verboden wapenbezit.

André Brilleman en Marianovic krijgen de opdracht van Klaas Bruinsma om Hugo Ferrol, de ex van Thea Moear en op dat moment compagnon van Bruinsma, te liquideren vanwege zakelijke geschillen. Op 5 februari 1982 doen zij een eerste poging en laten een bom ontploffen bij zijn huis in Hoofddorp. Ferrol overleeft deze aanslag.

De ketchupmoord

Bij een hernieuwde poging lichten Brilleman en Marianovic Ferrol in en zetten, met hem, de liquidatie in scène. Ze maken een foto van een met ketchup ingesmeerde Ferrol, zogenaamd voor dood liggend op de grond, en geven deze aan Bruinsma. Brilleman en Marianovic krijgen hiervoor 150.000 gulden betaald.

Ferrol dient dan wel uit het Amsterdamse te vertrekken, maar verschijn enige tijd later gewoon weer ‘levend’ ten tonele. Als Bruinsma het bedrog ontdekt laat hij Marianovic meteen vermoorden. Bruinsma laat Brilleman in 1985 vermoorden.


Een duidelijk voorbeeld van een ijskoude executie, die ons inziens moet zijn gepleegd door iemand uit de onderwereld. We denken dat het hier gaat om een afrekening tussen Joegoslaven onderling.

Hoofdinspecteur E. Jagerman, Amsterdam


Marianovic wordt op 29 jarige leeftijd in de nacht van 21 op 22 juli 1982 voor zijn woning aan de Amsteldijk doodgeschoten. De 26-jarige vriendin van het slachtoffer hoort Marianovic omstreeks twee uur ’s nachts thuis komen.

Zij ziet vanuit de woning op de eerste etage dat hij zijn auto wil parkeren op een vrije plaats bij hun woning. Vervolgens gaat zij naar de deur om deze voor haar vriend te openen. Op dat moment hoort zij enkele schoten.

Zij rent naar buiten en ziet nog net een grote donkerkleurige auto wegrijden. Haar vriend zit onderuit gezakt achter het stuur van zijn auto. De ruit van het rechter voorportier is verbrijzeld. Volgens de politie zijn vermoedelijk vanaf het trottoir vijf schoten op Marianovic afgevuurd. (Bron: Digibron, 22 juli 1982)

Opmerkelijk is dat Marianovic in juni 1982 enkele weken in New York geweest. Om er achter te komen met welk doel hij in Amerika is geweest heeft de afdeling Ernstige Delicten contact opgenomen met de FBI.

Ook Thea Moear, compagnon van Klaas Bruinsma, zal later verklaren dat Bruinsma opdracht heeft gegeven tot deze moord.


 

Geef een reactie