Sreten Jocić: Servische Joego-maffiabaas in de Amsterdamse onderwereld

0
Sreten Jocić
Sreten Jocić

Sreten Jocić

(Smederevska Palanka, 24 oktober 1962)

Bijnaam: Jotsa, Joca Amsterdam


Jocic is een beruchte Servische Joego-maffiabaas in de Amsterdamse onderwereld en daar buiten. Hij is in de vroege jaren negentig in Nederland actief in de heroïne- en cocaïnehandel. Naast genoemde zaken zou hij zich onder meer bezighouden met wapenhandel en het vervaardigen van valse valuta.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Sreten Jocić
Sreten Jocić

In oktober 1990 wordt de leider van Joegoslavische maffia Ljubinko Becirovic omgebracht. Hoogstwaarschijnlijk is Klaas Bruinsma de opdrachtgever. Het conflict draait om een partij cocaïne die Bruinsma zou leveren aan de Joego’s.  Na dit conflict, waarbij ook topcrimineel John Mieremet een grote rol speelt, vindt de moord van Becirovic plaats. In zijn woning in de Apollolaan Amsterdam weet men hem vanaf de straat dood te schieten. Hij overlijdt enkele dagen na de aanslag.

Na de dood van Becirovic wordt Sreten Jocić de leider van de Joegoslaven. Kort na de liquidatie van Becirovic stelen Mieremet en Sam Klepper een grote partij hasj van de Eyptische drugshandelaar Magdi Barsoum, de partner in crime van Jocić. Deze partij drugs was voor de groep van Jocić bestemd.

Nadat ook Klaas Bruinsma wordt vermoord wordt, gaan de Joegoslaven alsnog verhaal halen bij Bruinsma’s boekhouder, Thea Moear, om er achter te komen waar John Mieremet en Sam Klepper zich verborgen houden.


Na de moord op Klaas Bruinsma…

Na de dood van Bruinsma zou de Amsterdamse onderwereld bestaan uit drie ‘groepen’. Een groep rond Jocić en Magdi Barsoum, een groep rond Stanley Hillis en Mink Kok en de groep van Sam Klepper en John Mieremet. Over en weer wordt de één na de ander vermoord zoals je hier kunt lezen in hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland.

In de zomer van 1991 gaat Jocić gebruik te maken van Rolan BV, het vastgoedbedrijf  van Ronnie Ondunk. Hij gebruikt dit bedrijf om zijn zwarte geld wit te wassen. Ook in 1991 probeert de recherche Jocić te arresteren. Hij schiet op de agenten en hij ontsnapt. Sindsdien wordt hij internationaal gezocht wegens poging tot doodslag. Jocić zit in Belgrado, de hoofdstad van zijn geboorteland. Ondanks zijn afwezigheid wordt  hij in Nederland veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf vanwege het schieten op de politie en verboden wapenbezit. Hij komt Nederland niet meer in en kan dus ook geen wraak nemen op John Mieremet en Sam Klepper. Toch houdt hij vanuit Joegoslavië de touwtjes strak in handen.

In 1992 maakt Jocić voorbereidingen om de voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, Geurt Roos, te vermoorden. Hij geeft Roos de indruk dat hij zich bij hem kan aansluiten en plaatst één van zijn lijfwachten bij Roos in huis. Zo kan een goede voorbereiding getroffen worden. Toch ziet hij af van de liquidatie van Roos.

Jocić en zijn Joegoslavische bende krijgen het zwaar te verduren als Ronnie Ondunk is gearresteerd. Ondunk legt belastende verklaringen af over Jocić en de voorbereidingen van de moord op Geurt Roos. Bovendien heeft Ondunk geld achterover gedrukt van Rolan BV. Ronnie Ondunk moet onderduiken. Drie jaar later wordt hij alsnog doodgeschoten.


Sreten Jocić: opdrachtgever van de moorden op Jan Femer en Sam Klepper?

Eerst laat Jocić Jan Femer vermoorden. Dit als een waarschuwing voor het duo Klepper en Mieremet. Twee weken later, op 10 oktober 2000, is Sam Klepper aan de beurt. Hij is doodgeschoten als hij zijn appartement 10 oktober 2000 verlaat in het bijzijn van zijn Bosnische lijfwacht. Dit waarschijnlijk ook  als wraak voor de moord op Becirovic. Mieremet laat als wraak weer Magdi Barsoum vermoorden.

Jocić is natuurlijk verdachte van de moorden op criminelen Sam Klepper. Deze beschuldigingen worden echter geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Ook gaat het gerucht dat hij een moordaanslag aan het beramen was op officier van justitie Koos Plooij. Ook hiervoor wordt geen bewijs gevonden.

Op 20 juni 2002 wordt Jocić in de Bulgaarse hoofdstad Sofia gearresteerd en direct aan Nederland uitgeleverd. Men verdenkt hem van betrokkenheid bij de ‘gangsteroorlog’ in Amsterdam, waarbij Klepper en Femer zijn doodgeschoten.

Hij moet direct zijn straf van drie jaar uitzitten wegens poging tot doodslag op drie agenten. Hij wordt ook gezocht in Duitsland op verdenking van smokkel van heroïne en cocaïne.

In deze periode ziet men Jocic wordt ook als de man die opdracht heeft gegeven om officier Plooy te vermoorden. Hij leidt de onderzoeken naar de golf van liquidaties in Amsterdam. Plooy krijgt daarom politiebewaking en duikt onder. Kort na de bedreiging stapt Plooy over naar een andere functie binnen justitie.


Sreten Jocić gearresteerd en uitgeleverd aan Servië

In maart 2006 levert Nederland Jocić uit aan Servië om daar terecht te staan wegens een dubbele moord. Op 25 mei 2006 laten de  rechtbank hem weer vrij  op borgtocht, vermoedelijk omdat een getuige zijn verklaring tegen hem heeft veranderd.  Jocić betaalt een borgsom van 300 duizend euro. Ook belooft hij dat hij zijn huis niet zal verlaten zonder toestemming en dat hij zich desgevraagd weer bij de rechtbank meldt.

Op 27 april 2009 wordt hij in Belgrado gearresteerd. Ditmaal is Jocić  verdachte in het zijn van de opdrachtgever te zijn voor de moord op de Kroatische journalist Ivo Pukanić. In oktober 2009 maakt men bekend dat hij ook verdachte is in het beramen van een aanslag op de Servische minister van justitie Snežana Malović.

Volgens opsporingsdiensten in Servië heeft de minister zich de woede van criminelen op de hals gehaald doordat ze een wet wil doorvoeren die het mogelijk maakt illegaal verkregen bezit te confisqueren. Het Nederlandse Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van de moord op 41-jarige drugshandelaar Srdjan Miranovic in 2006 in Podgorica in verband met een machtsstrijd met Willem Holleeder.

Op 3 juni 2010 wordt hij in Servië tot een celstraf van 15 jaar veroordeeld voor het beramen van een moordaanslag in 1995 op een andere crimineel, Goran Marjanović en diens vriendin Jelena Đorđević. Zij zijn vermoord in juli 1995 in een voorstad van Belgrado. In een later stadium  is zijn straf omgezet naar 11 jaar.

Zo vader zo zoon? Ook Zoon Nikolai houdt zich bezig met criminele praktijken zoals je hier ->>> kan lezen.Geef een reactie