Advertentie

Sreten Jocić

(Smederevska Palanka, 24 oktober 1962)

Bijnaam: Jotsa

Advertentie

 


Jocic is een beruchte Servische Joego-maffiabaas in de Amsterdamse onderwereld en daar buiten. Hij is in de vroege jaren negentig in Nederland actief in de heroïne- en cocaïnehandel. Naast genoemde zaken zou hij zich onder meer bezighouden met wapenhandel en het vervaardigen van valse valuta.


Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Sreten Jocić
Sreten Jocić

In oktober 1990 wordt de leider van Joegoslavische maffia Ljubinko Becirovic omgebracht. Hoogstwaarschijnlijk is Klaas Bruinsma de opdrachtgever. Het conflict draait om een partij cocaïne die Bruinsma zou leveren aan de Joego’s.  Na dit conflict, waarbij ook topcrimineel John Mieremet een grote rol speelt, wordt Becirovic vermoord. Hij wordt in zijn woning in de Apollolaan Amsterdam vanaf de straat neergeschoten en overlijdt enkele dagen na de aanslag.

Na de dood van Becirovic wordt Sreten Jocić de leider van de Joegoslaven. Kort na de liquidatie van Becirovic stelen Mieremet en Sam Klepper een grote partij hasj van de Eyptische drugshandelaar Magdi Barsoum, de partner in crime van Jocić. Deze partij drugs was voor de groep van Jocić bestemd.

Nadat ook Klaas Bruinsma wordt vermoord wordt, gaan de Joegoslaven alsnog verhaal halen bij Bruinsma’s boekhouder, Thea Moear, om er achter te komen waar John Mieremet en Sam Klepper zich verborgen houden.

Na de dood van Bruinsma zou de Amsterdamse onderwereld bestaan uit drie ‘groepen’. Een groep rond Jocić en Magdi Barsoum, een groep rond Stanley Hillis en Mink Kok en de groep van Sam Klepper en John Mieremet. Over en weer wordt de één na de ander vermoord zoals je hier kunt lezen in hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland.

In de zomer van 1991 gaat Jocić gebruik te maken van Rolan BV, het vastgoedbedrijf  van Ronnie Ondunk. Hij gebruikt dit bedrijf om zijn zwarte geld wit te wassen. Ook in 1991 probeert de recherche Jocić te arresteren. Hij schiet op de agenten en hij ontsnapt. Sindsdien wordt hij internationaal gezocht wegens poging tot doodslag. Jocić zit in Belgrado, de hoofdstad van zijn geboorteland. Ondanks zijn afwezigheid wordt  hij in Nederland veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf vanwege het schieten op de politie en verboden wapenbezit. Hij komt Nederland niet meer in en kan dus ook geen wraak nemen op John Mieremet en Sam Klepper. Toch houdt hij vanuit Joegoslavië de touwtjes strak in handen.

In 1992 maakt Jocić voorbereidingen om de voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, Geurt Roos, te vermoorden. Hij geeft Roos de indruk dat hij zich bij hem kan aansluiten en plaatst één van zijn lijfwachten bij Roos in huis. Zo kan een goede voorbereiding getroffen worden. Toch wordt van de liquidatie afgezien.

Jocić en zijn Joegoslavische bende krijgen het zwaar te verduren als Ronnie Ondunk wordt gearresteerd en belastende verklaringen aflegt over Jocić en de voorbereidingen van de moord op Geurt Roos. Bovendien heeft Ondunk geld achterover gedrukt van Rolan BV. Ronnie Ondunk moet onderduiken. Drie jaar later wordt hij alsnog doodgeschoten.

Eerst laatJocić Jan Femer vermoorden. Dit als een waarschuwing voor het duo Klepper en Mieremet. Twee weken later, op 10 oktober 2000, wordt Sam Klepper doodgeschoten, waarschijnlijk ook nog als wraak voor de moord op Becirovic. Mieremet laat als wraak Magdi Barsoum vermoorden.

Jocić is natuurlijk verdachte van de moorden op criminelen Sam Klepper. Deze beschuldigingen worden echter geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Ook gaat het gerucht dat hij een moordaanslag aan het beramen was op officier van justitie Koos Plooij. Ook hiervoor wordt geen bewijs gevonden.

Op 20 juni 2002 wordt Jocić in de Bulgaarse hoofdstad Sofia gearresteerd en direct aan Nederland uitgeleverd. Hij moet direct zijn straf van drie jaar uitzitten wegens poging tot doodslag op drie agenten. Hij wordt ook gezocht in Duitsland op verdenking van smokkel van heroïne en cocaïne.

In maart 2006 wordt Jocić uitgeleverd aan Servië om daar terecht te staan wegens een dubbele moord. Op 25 mei 2006 wordt bekend dat hij in Servië op borgtocht is vrijgelaten, vermoedelijk omdat een getuige zijn verklaring tegen hem heeft veranderd.

Op 27 april 2009 wordt hij in Belgrado gearresteerd. Ditmaal wordt Jocić ervan verdacht de opdrachtgever te zijn voor de moord op de Kroatische journalist Ivo Pukanić. In oktober 2009 wordt bekend dat hij verdacht wordt van het beramen van een aanslag op de Servische minister van justitie Snežana Malović. Volgens opsporingsdiensten in Servië heeft de minister zich de woede van criminelen op de hals gehaald doordat ze een wet wil doorvoeren die het mogelijk maakt illegaal verkregen bezit te confisqueren. Het Nederlandse Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van de moord op 41-jarige drugshandelaar Srdjan Miranovic in 2006 in Podgorica in verband met een machtsstrijd met Willem Holleeder.

Op 3 juni 2010 wordt hij in Servië tot een celstraf van 15 jaar veroordeeld voor het beramen van een moordaanslag in 1995 op een andere crimineel, Goran Marjanović en diens vriendin Jelena Đorđević. Zij zijn vermoord in juli 1995 in een voorstad van Belgrado. In een later stadium wordt zijn straf omgezet naar 11 jaar.

Zo vader zo zoon? Ook Zoon Nikolai houdt zich bezig met criminele praktijken zoals je hier ->>> kan lezen.advertentie