Advertentie

Eric Jan Quakkelsteijn

(Vlaardingen, 9 maart 1971)

Bijnaam: Gevaarlijkste crimineel van Nederland (1)

Advertentie

Quakkelsteijn is berucht vanwege zeer gewelddadige en professionele overvallen op grenswisselkantoren. Zo brengt hij explosieven tot ontploffing om zich toegang tot de grenswisselkantoren te verschaffen.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Eric-Jan Quakkelsteijn
Eric-Jan Quakkelsteijn

Overvallen op grenswisselkantoren

Quakkelsteijn groeit op in Hoek van Holland en Vlaardingen. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij narcistische en paranoïde trekken heeft. Hij pleegt overvallen op grenswisselkantoren in onder andere Maastricht in 1997 en op Station Hoek van Holland Haven in 1998 en Station Rotterdam Centraal in 1999.

Bij de overval in Maastricht vallen vier gewonden omdat Quakkelsteijn explosieven gebruikt. Hij maakt daarbij gebruik van de enorme paniek en verwarring die dit veroorzaakt. Ook verschaft hij zich met behulp van een semiautomatisch vuurwapen een vluchtweg.

Bij de overval in Hoek van Holland vallen negen lichtgewonden en is zijn buit zeer groot. Bij Rotterdam-CS Rotterdam valt een gewonde door een schotenwisseling met de politie. Hij vuurt 30 kogels af op de politie en bij overmeestering blijkt hij een politiekogel te hebben opgevangen met zijn kogelwerend vest. In zijn huis in de Belgische Ardennen worden talloze publicaties over terroristische organisaties, vuurwapens, atoombommen en allerhande explosieven gevonden.


Arrestatie en ontsnapping

Quakkelsteijn wordt in hoger beroep door het gerechtshof van Den Haag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Hij weet op 12 december 2001 rond elf uur in de ochtend uit het Rotterdamse huis van bewaring De Schie te ontsnappen.

Samen met de Algerijnse medegedetineerde S. weet Quakkelsteijn zich in de enorme werkplaats van De Schie onzichtbaar te houden voor de bewakers. In dat onbewaakte moment weet de boomlange S. ongezien de spuiterij in de werkplaats binnen te dringen en het rooster los te schroeven van een installatie die chemische dampen afzuigt.

Als S. vervolgens met een ladder de luchtschacht inkruipt, volgt Quakkelsteijn hem. Via de enorme ontluchtingskoker bereiken de twee criminelen de gevangenismuur en klimmen zij via de ladder hun vrijheid tegemoet. (Bron: De Telegraaf, 8 januari 2002)

Begin 2002 neemt hij schriftelijk contact op met zijn advocaat en verzoekt deze in beroep te gaan tegen het vonnis omdat hij meent onschuldig te zijn. In april 2002 belandt het dossier van de beruchte GWK-overvaller in de middenberm van de snelweg A13 nabij Delft.

Tijdens een verkeersongeluk heeft motorrijder advocaat-generaal H. van Atteveld het dossier verloren. Omdat hij door het landelijk parket beschouwd wordt als de meest vuurwapengevaarlijke crimineel van Nederland, worden zijn naam en foto vrijgegeven na zijn ontsnapping.


Eric Jan Quakkelsteijn ‘per ongeluk’ aangehouden

Op 15 mei 2007 maakt het Openbaar Ministerie via een persbericht bekend dat Quakkelsteijn, die na zijn ontsnapping in december 2001 ruim vijf jaar uit handen van justitie had weten te blijven, in Arnhem bij toeval is gearresteerd nadat hij op het stelen van kleding was betrapt.

De politie beweert dat Quakkelsteijn in neofascistische kringen verkeert en speciale interesse heeft in terrorisme en overlevingstechnieken. Zo zou hij geoefend zijn in de Japanse krijgskunst en boogschieten. Ook volgt hij in het leger een overlevingscursus en in een Ierland een cursus persoonsbeveiliging.


Verdenking van terrorisme

Op 22 april 2009 maakt RTV Rijnmond bekend dat Quakkelsteijn mogelijk van plan is geweest aanslagen te plegen. Justitie maakt dat op uit datgene wat in zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam wordt aangetroffen. Op zijn zolderkamer vindt de politie grondstoffen voor het maken van explosieven en ander belastend materiaal.

Er liggen liters chemicaliën, kant-en-klare pyrotechnische mengsels, kleding van marechaussee, brandweer en politie, een kogelwerend vest, foto’s van de beveiliging van Prinsjesdag, foto’s van Hotel New York, het Botlekgebied en de rechtbank in Rotterdam en de HSL-zone, een bivakmuts, gasmasker, elektrische circuits, een pistool, een jachtgeweer met afgezaagde loop, tiewraps, een losgeldbrief.

Verder zou hij een tiental poederbrieven hebben gestuurd naar de AIVD, Shell, de rechtbank Rotterdam en de fractie van Leefbaar Rotterdam. Ook is hij verdachte van afpersing en een valse bommelding.

Quakkelsteijn zit een gevangenisstraf van veertien jaar uit in de extra beveiligde gevangenis in Vught voor de gewelddadige overvallen. In maart 2010 wordt tevens zestien jaar gevangenisstraf geëist voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen op doelen in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam.


TNT maken: onzin…

Volgens Quakkelsteijn is het onzin dat hij explosieven als TNT zou willen maken. Hij laat een handboek voor survival zien en zegt: ‘Alle stofjes die in beslag zijn genomen, staan hierin’. Hij geeft namelijk lessen survival: ‘Als je wilt overleven in de natuur, dan is het essentieel dat je weet hoe je vuur moet maken, of een alarmpijl met rook. Daar gebruikte ik die stoffen voor’.

Over de kaarten die zijn gevonden zegt hij: ‘Ik heb niks met die HSL. Als u goed kijkt, dan ziet u dat ik sommige gebouwen heb gearceerd. De Willemsbrug: dat is mijn hardlooprondje. De Peperklip: daar leerde ik mijn vriendin kennen. Dat kerkgebouw: daar woonde ik een concert bij’.

En de gevonden wapen en messen dan? Quakkelsteijn: ‘Ik ben persoonlijk beveiliger. Dan moet je je verdiepen in de materie van wapens en misdaadorganisaties.’ Het hof vraagt zich wel af waarom niemand dit verhaal persoonsbeveiliger kan bevestigen, maar ook met die vraag weet hij raad: ‘Dat is ook logisch. Dit werk is strict geheim. Het eerste wat ze je daar vertellen is “Don’t tell your mom”‘. (Bron: RTV Rijnmond, 25 september 2012)


Twaalf jaar zitten, met aftrek…

De rechtbank legt hem op 12 april 2010 twaalf jaar cel op. Het gerechtshof in Den Haag maakte daar in hoger beroep op 31 oktober 2012 tien jaar cel en zes maanden van. Het hof achtte net als de rechtbank bewezen dat Quakkelsteijn plannen had voor een reeks ernstige misdrijven, zoals moord, brandstichting en ontploffingen. Daarnaast heeft hij poeder- en kogelbrieven verstuurd.

Het hof haalt één jaar van de straf af omdat de procedure al zo lang duurt, sinds 2007. Verder krijgt hij een half jaar korting omdat hij al die tijd in het zwaarste detentieregime van Nederland verblijft, in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Quakkelsteijn kondigt onmiddellijk aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.


Jesse Remmmers, Mohammed Bouyeri en Eric Jan Quakkelsteijn

Op 27 mei 2011 ontzet Quakkelsteijn Jesse Remmers, één van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, die belaagd werd door Bouyeri. Mohammed Bouyeri is de moordenaar van Theo van Gogh. De directie van de gevangenis heeft Quakkelsteijn hiertoe bewust toegelaten op de luchtplaats nadat Bouyeri Remmers aanviel.

Volgens Hetty Cremers, de advocate Remmers, weigerden acht cipiers in te grijpen. Ze vindt het ook onbegrijpelijk dat B. en R. tegelijkertijd werden gelucht. Cremers stapt naar het Europees hof met de klacht over het gelijktijdig luchten van B. en haar cliënt. R. heeft aangifte gedaan van poging tot moord.


1 Waarom Erik Jan Q. de gevaarlijkste crimineel van Nederland is, Volkskrant: 11 mei 2011


advertentie

Geef een reactie