Martin Hoogland – De moordenaar van Klaas Bruinsma?

Martin Hoogland
Martin Hoogland

Martin Hoogland

Martinus Hoogland
Amsterdam, 8 september 1956 – Hoorn, 18 maart 2004

Bijnaam: Martin de rechercheur


Martin Hoogland is een politieman uit Amsterdam die na zijn ontslag overstapt naar de Joegoslavische maffia. Hij is de enige Nederlander, tot nog toe, die de top weet van de Joegoslavische maffia weet te bereiken. Hoogland is veroordeeld voor de moord op Klaas Bruinsma en Tony Hijzeldoorn.


Martin Hoogland
Martin Hoogland

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Jeugd van Martin Klijn

Hoogland’s achternaam bij zijn geboorte is Klijn. Hij is een intelligent en ook brutaal Amsterdams joch. Zijn vader leert hij pas op latere leeftijd kennen. Omdat hij geen enkele affiniteit heeft met zijn vader, besluit hij later de achternaam van zijn stiefvader aan te nemen.

Hij gaat bij de politie werken en wordt, als een van de jongste agenten in Amsterdam, geplaatst op het bureau Mosplein in Amsterdam-Noord. Door de zeer slechte begeleiding in die tijd bij de Amsterdamse politie komt hij terecht op het beruchte bureau Warmoesstraat.

Als Martin is 19 jaar laat hij zijn achternaam veranderen in Hoogland. Het is ‘eerbetoon’ aan zijn stiefvader Henk Hoogland die hem heeft opgevoed. Ook denkt hij zo meer kans te maken op de erfenis van zijn stiefvader die een aantal slagerijen in Amsterdam bezit.


De criminele agent

In die tijd komen bij het bureau Warmoesstraat de eerste corruptieschandalen naar boven. De leiding van zijn groep en het bureau zien de jonge agent Klijn met de verkeerde mensen omgaan, maar grijpt – zoals gebruikelijk in die tijd – niet in.

Hierdoor komt hij in de knel en ziet al gauw de scheidslijn tussen kwaad en goed niet meer. Daarna is het een kwestie van tijd en gebruikt hij cocaïne. Elke dag verdwijnt hij in de criminele scene van Amsterdam.

‘Een politieman uit die tijd herinnert zich Hoogland als iemand met belangstelling voor ‘drank, wijven en dure dingen’, zaken die hij met een politiesalaris niet kon bekostigen.’

Bron: Volkskrant, 20 maart 2004

Nadat hij is weggestuurd bij de politie wordt hij in 1987 vervolgd voor een schietpartij, waarbij een gewonde valt. Hij krijgt namelijk ruzie met twee mannen. Deze ruzie gaat om een ex-vriendin van Martin, waar één van deze mannen op dat moment een relatie mee heeft.

In het voormalige West End-theater aan de Amsterdamse Jan Evertsenstraat schiet hij één van de mannen in zijn been. Het is een afstraffing binnen het criminele milieu, zegt de openbare aanklager. Een ongelukje, volgens zijn advocaat. Hij wordt veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens zware mishandeling.


Aansluiting bij de Joego’s

Hoogland sluit zich aan bij een groep Joegoslavische criminelen in Amsterdam. Hij klimt snel op in deze groep van keiharde criminelen. Ook leert hij de taal vloeien spreken. De eerste leider van de Joego’s is Ljubinko ‘Duja’ Becirovic. Hij is op 27 oktober 1990 in zijn woning vanaf de straat neergeschoten en overlijdt enkele dagen na de aanslag. Hierna wordt Sreten ‘Jotcha’ Jocic de baas van de groep.


Martin Hoogland: wel of niet de moordenaar van Klaas Bruinsma?

In de nacht van 27 juni 1991 komt het voor het Amsterdamse Hiltonhotel tot een woordenwisseling met Klaas Bruinsma. Om vier uur ’s ochtends wordt Bruinsma voor het hotel doodgeschoten en eindigt met vier kogels in borst en voorhoofd.

Dat Hoogland wordt veroordeeld voor de moord op Bruinsma, komt vooral door de verklaring van Steve Brown. Hij zou Brown hebben verteld hoe hij Bruinsma neerschoot en hem vervolgens met enkele schoten in het hoofd doodde.

De verklaring van Brown wordt door misdaadjournalist Bas van Hout in twijfel getrokken. Ook Hoogland heeft zelf altijd ontkend dat hij de moordenaar van Bruinsma is. Hoogland: ‘Brown is bang voor me, die ziet een ruzie met mij aankomen vanwege zijn beschuldigende vinger voor de moord op Tony dus schuift hij dit (de moord op Bruinsma, red.) gemakshalve ook nog maar even in mijn schoenen.’ (Bron: Mokums.nl)

Eliza, een prostituee die de laatste twee jaar van Bruinsma’s leven veel met hem optrekt, vertelt: ‘Martin was zijn beste vriend, het waren maatjes en ik kende Martin ook best wel erg goed, omdat ie vaak met Klaas meekwam. Hij zou zijn eigen vriend niet omleggen, ook niet voor geld.’

Volgens misdaadjournalist Bart Middelburg en auteur van het boek De Dominee, begon Klaas Bruinsma met z’n grote bek ook weer allemaal dingen te roepen tegen Martin Hoogland. ‘Dingen in de zin van: ook al ben je een politieman ik ben heus niet bang voor je. En als je straks thuiskomt en als ik dat wil, zijn je vrouw en je kinderen dood als jij straks thuiskomt’, vertelt Middelburg aan RTL Boulevard. ‘En dat zette natuurlijk kwaad bloed. Hoogland was ook niet vies van een lijntje. En dat is gewoon ter plekke geëscaleerd.’ (Bron: RTL Boulevard, 23 juni 2012)

Zeven uur na de moord wordt Hijzeldoorn aangehouden. Op 25 oktober 1991 komt hij vrij. Er lijken ook twee verklaringen te liggen die Bruinsma en Hijzeldoorn naar de parkeerplaats hebben zien lopen. Zo blijken de twee verklaringen in het dossier van dezelfde persoon te zijn. De verklaring van ene N. N. is afkomstig van Toon V., portier van de Juliana’s bar van Hilton, terwijl er ook een aparte verklaring van Toon V. in het dossier zit. De rechtbank oordeelt dat er te weinig bewijs is om Hijzeldoorn nog langer vast te houden.

 


De moord op Hijzeldoorn

Tony Hijzelendoorn wordt vermoord op 20 maart 1992 in zijn kapitale villa in Wilnis. Deze auto- en drugshandelaar wordt thuis met zestien kogels in zijn lijf gevonden. Hijzeldoorn zou ruzie hebben gehad met de mogelijke dader Martin Hoogland. Ook zou Hijzelendoorn op dat moment een conflict hebben over een ripdeal met drugshandelaar Steve Brown, Ronnie Ondunk en de Joego’s.

Als een Amsterdamse rechercheur een dag na de moord op Bruinsma Hoogland van huis haalt zou hij gezegd hebben dat Hijzelendoorn voor hem op de vlucht was: ‘Ik wacht tot Hijzelendoorn terug is, dan pak ik hem.’

Verder zegt Hoogland dat hij bij Hijzelendoorn thuis is geweest. Hijzelendoorn had kort tevoren gezegd dat hij 100 kilo hasj van hem wil kopen. Op de avond van zijn moord vraagt Hijzelendoorn of Hoogland hem geld kan lenen. Uit getuigenverhoren blijkt dat Hijzelendoorn die avond bij diverse mensen geld had willen lenen. (Bron: NRC, 9 mei 1993)


Veroordeling

Hoogland zou zich, naar eigen zeggen, de laatste jaren als agent ‘met geweld’ in leven hebben weten te houden. In samenwerking met een aantal als ‘vuurgevaarlijk’ bekend staande Joegoslaven zou hij binnen het criminele milieu met ‘afpersen en rippen’ hebben geopereerd. Ter zitting antwoordt Hoogland, op een vraag van één van de rechters hoe hij aan zijn geld kwam. Hij antwoord: ‘Ik heb altijd goed gespaard en verder zeg ik niks.’ (Bron: NRC 12 december 1992)

In de zomer van 1993 krijgt Hoogland van het gerechtshof te Amsterdam een gevangenisstraf opgelegd van twintig jaar. Tien jaar daarvan krijgt hij wegens het doodschieten van Klaas Bruinsma en ook tien jaar voor de moord op een andere drugshandelaar, Tony Hijzelendoorn.


Zelf geliquideerd

Begin 2004 wordt Hoogland overgeplaatst van de Penitentiaire Inrichting (PI) Lelystad naar de Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI) De Keern in Hoorn. Tijdens de laatste periode van zijn detentie heeft Hoogland regelmatig contact met Johnny Mieremet. Ook met Sreten ‘Joca’ Jocic heeft hij briefcontact, wanneer Jocic gedetineerd is in de EBI in Vught.

Op 18 maart 2004 2004 wordt Hoogland op 47-jarige leeftijd geliquideerd. Hij wordt in Hoorn van zijn fiets geschoten als hij boodschappen doet. De dader van de liquidatie is vooralsnog onbekend.


Meer weten over Marin Hoogland?

Martin H., Van politieman tot moordenaar van Klaas Bruinsma – Vico Olling

Niet eerder werd Hooglands levensverhaal zo uitvoerig beschreven, en dit tegen de achtergrond van de verharding van de softdrugshandel en de opkomst van coke in Nederland. De auteur heeft zich mede gebaseerd op vele gesprekken met (ex-)agenten, criminele collega’s en familieleden, onder wie Martin Hooglands zoon.