, , , , ,

Beste pistool aller tijden is de M1911 (de top 10)

Nederlandse Untouchables

Beste pistool aller tijden is de M1911 (de top 10)

Natuurlijk zijn ook wij tegen geweld, wie niet? Maar goed, het blijft daarmee wel een zeer aantrekkelijk onderwerp voor het publiek op deze website. Men leest graag over martelmethoden, de grootste Nederlandse criminelen en meer van al dat fraais.

Ook dat onderbuik gevoel is ons natuurlijk niet vreemd. Wij wilden daarom wel eens weten wat nou volgens de kenners de beste kleine proppenschieter aller tijden is. Lees meer…


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze websiteBeste pistool aller tijden is de M1911 (de top 10)


10. CZ 75

CZ .75

CZ .75

De CZ 75 is een semiautomatisch wapen van de Tsjechische wapenfabrikant Česká Zbrojovka Uherský Brod (CZ) ontworpen in 1975. Het wapen staat bekend om zijn nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Er zijn een paar dingen aan het wapen die het onderscheiden van andere semiautomatische wapens, bijvoorbeeld glijdt de schuif niet over het frame heen maar binnen het frame.

Colonel Jeff Cooper, die lange tijd de Colt M1911A1 prefereerde, zei dat de CZ 75 het beste double action wapen is dat er bestaat. Een double action  vuurwapen wordt afgevuurd doordat de hamer de slagpin tegen het slaghoedje van een patroon slaat.

De slagkracht krijgt de hamer van een veer. Door deze veer te spannen en te blokkeren, is het wapen klaar om te vuren. Afvuren van een vuurwapen gebeurt door de blokkering van de hamer te verwijderen met een trekker beweging.

De CZ 75 is één van de meest populaire wapens uit zijn klasse. Dit wapen is ook één van de meest gebruikte wapens onder ordediensten wereldwijd. Het wapen was origineel bedoeld om te worden geëxporteerd.

Met de massa productie van de CZ 75 werd begonnen in 1976. Het was niet overal verkrijgbaar totdat in 1993 Action Arms hem begon te importeren. Tegenwoordig verzorgt CZ-USA de distributie in de Verenigde Staten.


9. Colt .45 Revolver

Colt .45 Revolver

Colt .45 Revolver

De Colt Single Action Army is een revolver, die gemaakt wordt door Colt. De Single Action Army is een single action revolver, ook bekend als de Colt Peacemaker of de Colt 1873. De Single Action Army werd geïntroduceerd in 1873.

Deze revolver was eigenlijk bedoeld voor het Amerikaanse leger, vandaar de naam Single Action Army. Maar ook bij de gewone burgers was deze revolver een groot succes, mede te danken aan de grote betrouwbaarheid van het wapen.

Toen deze revolver voor het eerst op de markt kwam, in de tijd van het wilde westen, kon men dit wapen voor ongeveer $ 17,- kopen via een postorderbedrijf. Vandaar ook de bijnaam ’17 dollar Peacemaker’.


8. Beretta 92FS

Beretta 92FS

Beretta 92FS

Beretta Model 92FS-22 in kaliber.22 Long Rifle is speciaal ontworpen voor de tactisch georiënteerde schutters die op zoek zijn naar een handvuurwapen met een bewezen duurzaamheid, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid.

Al meer dan 30 jaar is de Beretta M9 het standaard pistool van het Amerikaanse leger en de nieuwe Beretta 92FS-22 in kaliber.22Lr bouwt voort op die traditie.


7. Walther PP (die van James Bond)

Walther PP

Walther PP

De Walther PP, de Walther PPK en de Walther PPK/S zijn een serie semiautomatische vuistvuurwapens. Al deze Walthers zijn ontworpen door de Duitse wapenfabrikant die tegenwoordig Carl Walther GmbH Sportwaffen heet.

De letters PP staan voor Polizei Pistole (politiepistool) en, zoals de naam al aangeeft, zijn deze wapens oorspronkelijk ontworpen voor de Duitse politie.

De Walther PP is in 1921 ontworpen en heeft van oorsprong het .32 ACP-kaliber (7,65mm). Later verschenen er ook versies in de kalibers .22 LR- en .380 ACP (9 mm kort).

De Walther PPK is een jaar later ontworpen en heeft als onderscheid dat hij een kortere loop heeft dan de PP. PPK staat voor Polizeipistole Kriminalmodell.

Beide vuurwapens zijn pas vanaf 1929 in massaproductie vervaardigd. De PPK/S is bijna identiek aan de PPK, maar heeft een handgreep die even lang is als die van de gewone PP, maar ongeveer een centimeter langer is dan die van de PPK.

Verder wordt de PPK/S enkel geleverd in het kaliber .380 ACP, ook wel 9mm kort genoemd. Omwille van de vergrote handgreep, passen er in de PPK/S ook evenveel patronen van dat kaliber als in de PP. Namelijk zeven, één meer dan in de PPK.

De PPK/S is in 1968 ontworpen omwille van een Amerikaanse regelgeving die voorschreef dat nieuwe vuistvuurwapens aan specifieke minimum dimensies moesten voldoen.


6. Browning High-Power

Browning High-Power

Browning High-Power

De Browning Hi-Power is een semiautomatisch pistool met een kaliber van 9 millimeter. Het wapen werd in 1926 ontwikkeld door de wapenconstructeur John Browning.

Het is een single action pistool met een magazijn voor dertien patronen, bedoeld voor persoonlijke verdediging op korte afstand. De effectieve schootsafstand is 25 meter.

De Belgische wapenfabriek Fabrique National (FN) in Herstal bij Luik verwierf de productierechten en modificeerde het wapen diverse malen. Uiteindelijk kwam het in 1935 op de markt onder de naam Browning HP-35. HP staat voor Hi-Power.

Het wapen is in veel landen in gebruik geweest, waaronder Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, en het is een van de meest verbreide pistolen ooit.

Bij het Belgische leger was het bekend onder de benaming GP (Grand Puissance). Onder de naam Browning Hi-Power deed het vanaf 1946 dienst bij de Nederlandse krijgsmacht als secundair standaardwapen.

In 1987 werd besloten het wapen te vervangen door de Glock 17. Dit pistool werd medio 1994 daadwerkelijk in gebruik genomen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie