Peter la Serpe – Voor uw moord op bestelling en als kroongetuige

0
Peter la Serpe - Voor uw moord op bestelling
Peter la Serpe - Voor uw moord op bestelling

Giuseppe ‘Peter’ La Serpe

(Rotterdam, 11 oktober 1964)
Bijnaam: Vieze Peter, Viezerik of Viestand, dit vanwege de slechte staat van zijn gebit


Peter la Serpe - Voor uw moord op bestelling
Peter la Serpe – Voor uw moord op bestelling

Peter La Serpe is bekend als de kroongetuige in het grote liquidatieproces Passage. Mede dankzij zijn verklaringen krijgen topcriminelen als Dino Soerel en Jesse Remmers levenslange gevangenisstraf.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Peter La Serpe: van criminele loser naar gerespecteerde huurmoordenaar

La Serpe belandt in zijn tienerjaren al in de jeugdgevangenis. Als hij achttien is pleegt hij zijn eerste gewapende overval. Hierna volgen nog twee veroordelingen wegens overvallen. Hij is lang een een beetje een criminele loser. Zo kan hij bijvoorbeeld niet van de heroïne en cocaïne afblijven. Ook moet La Serpe zich ’s avonds suf blowen om in slaap te komen. (Bron: AD, 9 oktober 2018)

In 1992 moet hij zeven jaar zitten voor drie bankovervallen. In de het Huis van Bewaring Wolvenplein in Utrecht krijgt hij de cel naast de naast huurmoordenaar Jesse Remmers. Remmers zit voor een overval op een geldloper en het schieten op een agent. De twee kunnen het prima met elkaar vinden en worden vrienden.

Via Remmers komt La Serpe steeds dieper in de Amsterdamse onderwereld. Zo krijgt hij ook contacten met onder anderen wapenhandelaar Sjaak B., latere kroongetuige Fred Ros en Dino Soerel. La Serpe is ook de chauffeur van Remmers en de laatste vertelt hem over ‘dodenlijsten’ bijgepraat: ‘Ik was Jesses enige uitlaatklep en ik ken hem beter dan zijn vrouw.’


La Serpe en Remmers vermoorden Cees Houtman

Hij bekent aan de politie dat hij samen met Remmers op 2 november 2005 Cees Houtman heeft doodgeschoten nabij zijn villa in Osdorp. La Serpe vertelt: ‘Het geven van dekkingsvuur was mijn taak bij de moord op Houtman’. Voor de moord krijgt hij naar eigen zeggen 65.000 euro.

… geloof ik niet dat Ali [Akgün – red.] achter de betaling voor de liquidatie van Houtman zat. Ik denk dat dat Dino Soerel is omdat de informatie over Houtman van hem kwam. Bij de afspraken in Baja in Rotterdam die Jesse ondermeer met Dino had, was Ali aanwezig. Ik zie Ali in deze zaak, betreffende Houtman, meer als tussenpersoon voor informatie en geld dan als opdrachtgever.

Remmers houdt vol dat La Serpe ‘leugens’ vertelt. Hij begrijpt niet dat ‘een drugsverslaafde met een waslijst aan antecedenten geloofwaardig geacht wordt’.

Ook heeft La Serpe bekend dat hij betrokken is geweest bij beramen van de moord op George van Dijk en Atilla Önder.


Steeds banger om zelf doodgeschoten te worden en de angst om te worden gearresteerd besluit hij in 2006 over te lopen naar justitie. Zo is hij zelf ook slachtoffer van een mislukte moordaanslag.  La Serpe: ‘Ik kon zomaar één van de personen zijn over wie in vijf minuten werd beslist.’ Hij  sluit een deal in ruil voor bescherming en een milde strafeis van acht jaar cel in zijn eigen zaak.

Hij legt niet alleen verklaringen af over zaken waar hij in is betrokken maar ook over zaken waarin Remmers betrokken is. Dit betreft onder andere de in 1993 gepleegde dubbele moord op Henie Shamel en Anne de Witte in Antwerpen. Deze moord zou Remmers samen hebben gepleegd met Mohammed Rasnabe (‘Moppie’). Dit in opdracht van drugsbaron Henk Rommy.

Inmiddels wordt ook sterk getwijfeld aan de verklaringen van La Serpe. Zo heeft hij veel van de zaken waarvan hij zegt weet te hebben van Jesse Remmers gehoord.


Peter La Serpe als kroongetuige in het Passage Proces

Sinds februari 2009 dient voor de extra beveiligde rechtbank in Osdorp het grote liquidatieproces met de codenaam ‘Passage’. La Serpe getuigt tegen de verdachten: Jesse Remmers, Dino Soerel, Ali Akgün, Fred Ros, Sjaak B., Siegfried S., Pinny S., Nanpaul de B., Freek S. en Raymond Verbaan. Inmiddels is Verbaan ontslagen van rechtsvervolging omdat hij lijdt aan een progressieve spierziekte. Deze ziekte van Huntington heeft een langzame maar zekere dood tot gevolg.

Op 12 november 2012 draagt La Serpe zijn ‘laatste woord’ voor. Hij zegt onder andere: ‘Ik, Guiseppe la Serpe, kroongetuige van justitie, heb samen met Jessie Remmers, Cees Houtman van het leven beroofd op de wijze waarop ik vele malen tegen uw rechtbank heb verklaard. Wij hebben dit op instigatie en in opdracht gedaan van Ali Akgun, Dino Soerel en Willem Holleeder. Ik heb aan niemand een hekel en heb ook niemand verwisseld of er voor in de plaats gesteld.’

De uitspraak van het grootste onderwereldproces ooit in de Nederlandse geschiedenis vindt plaats op 29 januari 2013. La Serpe wordt tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tijdens het liquidatieproces zijn inmiddels drie anonieme bedreigde getuigen gehoord. Dit zijn met een codenaam F1, F3 en NN1-Hollowpoint.

Daarnaast zijn er twee getuigen, te weten de in december 2011 overleden Rob de Wit en de Brabantse xtc-producent/handelaar Peter ‘Peerke’ S., die allen beweren dat kroongetuige Peter La Serpe een tweede levensdelict heeft gepleegd. Slachtoffer zou zijn de hasjhandelaar Gerrie Bethlehem, die in 2002 is vermoord. Het lichaam van Gerrie Bethlehem is gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Loenen en Nigtevecht en bij hectometer-paal 18.


Peter La Serpe en Willem Holleeder

Eerst lijkt La Serpe geen gevaar voor Holleeder. In oktober 2011 maakt hij tijdens liquidatieproces Passage, waarin onder andere  Remmers terecht stond, onverwacht bekend dat hij geheime ‘kluisverklaringen’ heeft afgelegd. Zo heeft La Serpe verklaart dat ook Holleeder opdrachten gaf voor onder meer de moorden op Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Holleeder zou in zijn bijzijn tegen Remmers hebben gezegd dat ‘Osdorp eerst’ moest: Houtman.

Samen zouden Soerel en Holleeder verantwoordelijk zijn voor de moord op Van der Bijl. Tijdens zijn verhoren voor Passage laat La Serpe over daderinformatie te beschikken. Wat hij overigens over de moord op Houtman vertelt, roept ook vragen op of klopt soms niet.

La Serpe heeft al in 2006 de eerste verklaringen afgelegd bij de politie. Zijn voorwaarde was wel dat zijn getuigenissen over Holleeder buiten het dossier gehouden zouden worden. Dit omwille van zijn veiligheid. Later worden deze alsnog toegevoegd.

Op de vraag waarom La Serpe destijds zo bang was voor Holleeder, vertelt hij: ‘Omdat hij een serieuze partij was. Laat ik dat beter specificeren. Ik heb een zoon rondlopen. Als Holleeder zijn dood zou bestellen, dan zou hij worden doodgeschoten.’

Het hof acht de verklaringen van La Serpe wel betrouwbaar. Mede daardoor worden Dino Soerel, Jesse Remmers., ‘Moppie’ R. en Siegfried Saez ook in het hoger beroep van Passage tot levenslang veroordeeld.


 

Geef een reactie