Koos Hertogs – Een echte Nederlandse seriemoordenaar

Koos Hertogs - Een echte Nederlandse seriemoordenaar
Koos Hertogs - Een echte Nederlandse seriemoordenaar

Koos Hertogs – Een echte Nederlandse seriemoordenaar

Jacobus Dirk (Koos) Hertogs
(Den Haag, 16 december 1949 – ‘s-Hertogenbosch, 19 juli 2015)

Hertogs is een seriemoordenaar die in 1980 is gearresteerd. In 1982 is hij tot levenslang veroordeeld voor het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van drie meisjes. Hij overlijdt op 19 juli 2015 op 65-jarige leeftijd in een ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch.


Koos Hertogs - Een echte Nederlandse seriemoordenaar
Koos Hertogs – Een echte Nederlandse seriemoordenaar

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Koos is een onhandelbaar en crimineel

Koos Hertogs is geboren op 16 december 1949 in een katholiek gezin met zeventien kinderen, van wie er zestien volwassen worden. De familie woont dan in de Haagse Schilderswijk.

Zijn vader en moeder komen uit families van woonwagenbewoners. Bij Koos thuis is het zeker geen pretje. Zijn vader is alcoholist en zijn moeder is schoonmaakster in het bordeel van haar zus. De moeder van Koos stuurt haar kinderen regelmatig uit stelen om zo wat bij te verdienen.


Antwoord op de vraag: hoe herken je een narcist? Aan deze gelaatsuitdrukking…


Als jongen is Koos zo onhandelbaar, dat hem op 16-jarige leeftijd de PIJ-maatregel werd opgelegd. In de volksmoen noemen we dit jeugd-tbs. Een psychiater typeert de Haagse probleemjongere in 1973 als een psychopaat. Hertogs leeft volgens hem in een ‘narcistische schijnwereld’ en gedraagt zich voortdurend ‘immoreel’.

Als puber verdient Koos ook bij als jongensprostituee in de Amsterdamse gay scene. Verder duikt hij ook rustig het bed in met zijn drie jaar jongere zus Lucie.


Nooit doet hij het, altijd zijn het de anderen. Doordat hij geen schuldgevoelens kent, vormt hij een gevaar voor de openbare orde.en  Niettemin kan Koos ook aardig zijn, zelfs op het innemende af. Hij is in staat anderen in te palmen, om later genadeloos van hem te profiteren.

De bewust psychiater zoals geciteerd in het boek Zuidwal van Sytze van der Zee

De handel en wandel van Hertogs

Uit het dossier van Hertogs blijkt dat hij eind jaren zeventig van de vorige eeuw voor die tijd ongewoon grote doses cocaïne snuift. Op zijn zestiende gaat Koos zoals aangegeven de jeugd-tbs-kliniek in.

Als hij uit de kliniek wordt ontslagen weet hij een tijdje op het juiste spoor te blijven. Lang duur dit niet, want de politie pakt hem als nel op voor rijden zonder rijbewijs, inbraken, gewapende overvallen en drugshandel.

Hij belandt diverse malen in de cel. Hertogs heeft ongeveer vijftien jaar doorgebracht in tehuizen en (jeugd-)gevangenissen.  In totaal is Hertogs zesentwintig maal veroordeeld voordat hij op dertigjarige leeftijd levenslang moet zitten vanwege de moorden die hij heeft gepleegt.


Levenslang voor moord

Op 3 oktober 1980 arresteert de politie hem op verdenking van moord. Koos Hertogs werkt op dat moment als portier van nachtclubs en sekshuizen.

Hij verblijft de laatste jaren van zijn leven in de Penitentiaire Inrichting Vught op een longstay-afdeling. Koos Hertogs overlijdt op 19 juli 2015 op 65-jarige leeftijd in een ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Na een gevangenschap van 33 jaar sterft hij een natuurlijke dood gestorven. Wel blijkt hij al enige tijd ernstig ziek te zijn geweest.


De moorden van Koos Hertogs

Een vraag is hoe Hertogs die meisjes zo ver kreeg om met hem mee te gaan.. Oud-rechercheur Herbert Verweij vertelt: ‘Hoe kwam Koos in contact met die meisjes? Hoe pluk je ze van straat, gewoon overdag, niemand die iets ziet? Hij moet hun vertrouwen hebben gewonnen. Dat is dan toch zijn sociale vaardigheid geweest. Die vriendelijke, innemende kant van hem.’ Overigens is Verweij niet zijn echt naam. Tijdens het onderzoek bedreig Hertogs de rechercheurs zwaar: ‘Wacht maar. Als ik vrijkom pak ik jullie. Of anders jullie vrouw en kinderen.’ (Bron: Volkskrant, 28 mei 2003)

Tialda Visser (12) mei 1979

Tialda is op 11 mei 1979 als vermist opgegeven, nadat ze na haar balletles in het Koninklijk Conservatorium niet naar huis iss teruggekeerd. Haar lichaam is gevonden op 15 mei, bij de Leeghwaterbrug in de Haagse Laakhaven. Ze is seksueel misbruikt en in haar onderlichaam gestoken met een scherp voorwerp. De exacte doodsoorzaak kan niet worden vastgesteld. Tialda zou zijn gewurgd en erna verdronken.

Emy den Boer (18) april 1980

Emy verdwijnt op 3 april 1980. Ze verlaat ’s morgens haar ouderlijk huis in Schiedam op weg naar Den Haag. In Den Haag volgt ze een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hier komt ze nooit aan. Twee dagen later is haar lichaam in het bos bij Nistelrode door een wandelaar gevonden. Ze is in haar buik en hoofd geschoten en verkracht.

Edith Post (11) september 1980

Edith verlaat op 29 september 1980 even haar klas van de Wethouder Huybregtseschool in Wassenaar om in de handwerkkast iets te halen. Op 2 oktober vindt een man haar lichaam in de Wassenaarse duinen. Ze is met een zwaar voorwerp vermoord, waarschijnlijk met de tak die naast haar werd aangetroffen.


De mogelijke moorden door Koos Hertogs

Rikie (Henrica) Bartels (17)

Zeventien jaar is de HAVO-leerlinge Bartels uit Vierlingsbeek als ze in 1977 vermoord is gevonden op een vuilnisbelt in het Brabantse Wanroy.  De politie verdenkt Hertogs omdat in de buurt van de plaats waar Rikie is gevonden een caravan van Hertogs staat. Niet ver van die caravan liggen ook de bossen van Nistelrode, waar het lichaam van de Schiedamse studente Emy den Boer is gevonden.

Ann Jönsson (19) en haar vriendin Gun Johannesson (18)

Deze Zweedse toeristes zijn in het gezelschap van Hertogs gezien. Ze zijn doodgeschoten gevonden op 7 mei 1980 in het bos van Samrée bij La Roche bij het Belgische Luik. Volgens de Hertogs heeft hij die moorden niet gepleegd, maar weet hij wel wie het wel heeft gedaan.

De recherche verdenkt Hertogs van nog vier tot zes moorden zoals de moord op Marjo Winkens in 1975 en Anita Pothuis in 1972. Justitie besluit alleen de meest bewijsbare te vervolgen. Dit zou genoeg zijn om hem tot levenslang te veroordelen.


Hertogs als moordenaar ontmaskerd

Na de moord op Edith Post ontvangt de politie een anoniem telefoontje. De beller waarbij vertelt dat Edith haar moordenaar heeft gebeten. Ook vertel de beller dat de portier van nachtclub ‘De Nachtegaal’ een bijtwond aan zijn pink heeft.

De politie pakt hierna Hertogs wordt op. Rechercheurs zien in Hertogs ook een treffende gelijkenis met een compositiefoto van de dader van de moord op Tialda Visser.


De folterkamer

Tijdens een huiszoeking vinden ze bloedsporen van Tialda en Emy. Op de zolder van het huis treffen ze een zeer goed dubbelwandige geluiddicht kamertje aan. De ramen zijn dichtgetimmerd, de vloer, het plafond en de deur zijn met dik tapijt bekleed. De kamer zelf is ingericht als provisorische martelkamer. De politie vermoedt dat Hertogs hier zijn slachtoffers misbruikt en uiteindelijk vermoordt.

Aan het plafond van de kamer zijn metalen handgrepen geklonken. Zelf vertelt Hertogs later aan de rechter dat hij een sauna aan het bouwen is. Dat er bloed van verschillende vrouwen is gevonden, verklaart hij doordat hij het kamertje wel eens uitleent aan dames uit een seksclub in de buurt. Een verklaring van de bloedsporen van Emy de Boer in deze kamer kan zijn gekomen, kan hij niet geven.

Tijdens de sectie op Emy’s lichaam zijn sporen van een bedwelmingsmiddel rond haar neus gevonden. In de vloerbedekking treffen ze een oorknopje aan in de vorm van een klaverblad en de resten van een ander knopje. Deze sieraden droeg Emy hoogstwaarschijnlijk op de dag van haar verdwijning.

Ook halen technische rechercheurs op de zolder vijf kogels uit de muur en één uit de deur. Ze treffen ook bloed aan op het kattenluikje in de zolderdeur. Dit blijkt na onderzoek van Emy te zijn.


Meer bewijs

Verschillende mensen hebben ook de auto van Hertogs bij de Wethouder Huybregtseschool gezien op de dag dat Edith verdween. Zo zijn er zijn bandensporen van diezelfde auto gevonden vlak bij de plaats waar Edith is achtergelaten. Een getuige heeft Edith met een man gezien en geeft een beschrijving die klopt met de uiterlijke kenmerken van Koos Hertogs. De getuigen vertellen dat ze bij de lagere school van Edith en de naburige Sint-Josefschool ‘een onguur type’ zien rondhangen dat zich voordoet als tuinman. De persoon spreekt verschillende kinderen aan.

Op basis deze verklaringen komt een lange man van tussen de vijfentwintig en vijfendertig, met rossig haar en puistjes in het gezicht in beeld. Deze persoon heeft zeer veel overeenkomsten Koos Dirk Hertogs.

Een tip van een rechercheur uit Voorburg vormt een belangrijk aanknopingspunt. Er is in Voorburg in de voorafgaande weken de zwarte Opel een aantal keer bij scholen en sportvelden gesignaleerd. Daar gedraagt hij zich ‘erg verdacht’ en hij zou met een verrekijker naar kinderen hebben gekeken. Helaas moet de politie  hem laten lopen omdat hij op niets strafbaars kan worden betrapt.

Later komt ook de zaak van de doodgeschoten Emy de Boer in beeld. De 18-jarige Schiedamse zou negen jaar eerder door hem misbruikt en omgebracht zijn. De rechercheurs denken overigens dat hij in de tussentijd nog veel meer jonge vrouwen verkracht en gedood heeft.

Hoewel Hertogs boekjes met kinderporno in huis heeft, denken deskundigen dat hij geen pedofiel is. Hij zou om praktische redenen jonge meisjes hebben ontvoerd. Die zijn namelijk makkelijker hanteerbaar dan volwassen vrouwen.

De vriendin van Hertogs, Ingrid, legt in de zaak van Emy een voor hem zeer belastende verklaring af. Als de twee seks hebben worden ze gestoord gestommel op zolder. Koos springt volgens Ingrid uit bed en even later hoort ze twee doffe knallen. Het klinkt als ‘boenk-boenk’ en Koos zegt dat het hun hond was die hij een oplawaai gaf. Dit zouden natuurlijk ook de fatale schoten op Emy geweest kunnen zijn.

Drie andere getuigen, vrienden van Hertogs Max B., Freddy de B. en Robbie S., wijzen hem in alle zaken aan als (hoofd-)dader. Deze zgn. vrienden zouden ook een rol speelden in het misbruiken van de meisjes. Hertogs zegt tegen de rechters ‘Je moet niet bij mij wezen maar bij Max, Freddy of Robbie.’

Veertig journalisten wonen het proces van Hertogs bij. Uit vrees voor bevrijding of liquidatie liggen er scherpschutters op het dak van de Haagse rechtbank. Koos Hertogs werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Hertogs blijft tot 1989 ontkennen dat hij de moorden had gepleegd. In overleg met zijn advocaat Wim Anker legt Hertogs uiteindelijk een deelbekentenis af. Zo kan hij worden opgenomen in een tbs-kliniek. Tot 2006 zit hij in de Van Mesdagkliniek in Groningen, waarna hij wordt teruggeplaatst naar een gevangenis. Later legt Koos Hertogs op verborgen camera een volledige bekentenis af. Dit in het programma van Peter R. de Vries.


Zuidwal: een verslag over de zoektocht naar de moordenaar

Schrijver Sytze van der Zee schrijft het boek Zuidwal. Hierin doet hij gedetailleerd verslag van het recherchewerk rondom Hertogs en de uiteindelijke oplossing van de moorden op de drie meisjes. Het rechercheteam blijkt in Hertogs een zeer lastige verdachte te hebben.  Hij blijft ontkennen iets met de moorden te maken te hebben.

Zijn leven en de moorden op de drie meisjes zijn uitvoerig in dit boek beschreven. Ook is er in dit boek sprake van een connectie tussen Hertogs en rechter Cornelis Stolk. Deze speculaties gaan over een bescherming van Hertogs van bovenaf.


Koos Hertogs en Peter R. de Vries

In 2009 start misdaadverslaggever Peter R. de Vries een onderzoek naar Hertogs. De Vries maakt hierbij gebruik van een infiltrant. Hertogs’ jeugdvriend Nico van Empel neemt onder regie van De Vries opnieuw contact met Hertogs op. Koos Hertogs probeert openbaarmaking van de hieruit ontstane briefwisseling en opgenomen gesprekken tegen te houden via de rechter.

De eerste uitzending op 4 april 2010 mag nog doorgaan van de voorzieningenrechter. In deze aflevering zijn namelijk geen beelden gebruikt die zonder toestemming zijn gemaakt. Deze uitzending geeft direct al aanleiding tot vragen aan de minister van Justitie.

Op 9 april 2010 doet de rechter uitspraak over de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt. Het vonnis luidt dat de betreffende beelden van de geplande uitzending van zondag 11 april 2010 niet mogen worden uitgezonden. Dit op straffe van een dwangsom van € 15.000,-. Deze dwangsom is lager dan de door de tegenpartij geëiste miljoen euro.

De Vries, SBS Broadcasting BV en Endemol Nederland B.V. hebben geen navolging gegeven aan deze rechterlijke uitspraak en zenden de beelden toch uit. Peter R. de Vries gaat in hoger beroep om de beelden alsnog te kunnen uitzenden maar verliest dit op 8 maart 2011. Naar aanleiding van het drieluik over Hertogs werden er Kamervragen gesteld door Teeven (VVD) en De Roon (PVV).


Bekentenissen en onthullingen

In de reportage van Peter R. de Vries over Hertogs komen voor de verborgen camera de zaken aan de orde die merendeels ook in het boek Zuidwal staan. Hertogs geeft toe Tialda Visser, Emy den Boer en Edith Post te hebben ontvoerd en vermoord. Bij de moord op Edith Post zou sprake zijn van een medeplichtige. De naam van deze persoon is onherkenbaar gemaakt.

Drie moordplannen zijn door Hertogs in gang gezet maar niet ten uitvoer gebracht:

  • Een Haagse bekende die ruzie met Hertogs heeft gezocht ontsnapt door een biljartzaal in te vluchten op het moment dat Hertogs hem achtervolgt.
  • Het moordplan op een voormalig directeur van een jeugdinrichting mislukt omdat Hertogs is aangesproken terwijl hij het terrein verkent.  De man op wie Hertogs het heeft voorzien, blijkt al overleden te zijn.
  • Hertogs lokt een medegevangene in de val,  maar een bewaker krijgt argwaan door Hertogs’ gedrag.

Op de beelden is te zien hoe de seriemoordenaar moeiteloos kinderporno in zijn tbs-cel kan krijgen en bekijken zonder een echte screening. Hertogs geeft ook toe hoezeer hij heeft genoten van de beelden.


Vicepresident van de Haagse rechtbank mr. Cornelis Stolk en Koos Hertogs

In de derde en laatste uitzending van het drieluik rond Hertogs komt naar voren dat hij destijds als gedetineerde een bijzondere band had met de toenmalige vicepresident van de Haagse rechtbank mr. Cornelis Stolk. Dit was overigens al eerder in het boek Zuidwal door Sytze van der Zee beschreven,

Zo betaalt Stolk bijvoorbeeld de rijopleiding van Hertogs. Dit omdat hij steeds wordt opgepakt voor rijden zonder rijbewijs. Ook zorgt Stolk voor een ‘betere’ advocaat voor Hertogs en zorgt hij zelfs een keer voor vrijspraak.

Ook zorgde deze rechter ervoor, dat Hertogs op consult kan bij een ‘bevriende’ vrouwelijke psychiater. Vervolgens blijkt dat deze psychiater in de jaren ’80 enige tijd getrouwd is (geweest) met Cornelis Stolk. Na het overlijden van Stolk zal ze ook een overlijdensadvertentie voor Hertogs plaatsen.

Uiteindelijk komt in de deze uitzending aan het licht dat Hertogs de toenmalige rechter mr. Cornelis Stolk seksuele diensten zoals orale seks en zelfs kinderporno aanbiedt. Mr. C. Stolk overleed op 10 juli 2004 op 87-jarige leeftijd.


(1) Een PIJ-maatregel is een maatregel in het Nederlands jeugdstrafrecht, bestaande uit jeugddetentie met intensieve begeleiding. “PIJ” staat voor “Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen”. De maatregel staat ook wel bekend als Jeugd-tbs, maar dit is geen officiële term.