Advertentie

Peter van Dijk

(1957 – )

Bijnamen: Drugsbaron van het Zuiden, XTC-koning van Nederland en De Pillenkoning van het Zuiden


Advertentie

Peter van Dijk stort zich in de jaren ’80 op de productie en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in cocaïne en hasj.


Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Peter van Dijk - XTC-koning van Nederland


De XTC-koning van Nederland

In de jaren ’70 is Van Dijk bij de politie bekend als ‘stroper’ en hij gaat zich bezighouden met de productie en handel in ‘speed’. Samen met brandkastenkraker Robbie van L. uit Einighausen en autoverkoper ‘Dikke Billy P.’ leggen ze zich toe op synthetische drugs onder het mom van ‘urenlang neuken en feesten’.

In deze beginfase wordt er geëxperimenteerd met preludine of ook bekend als fenmetrazine, een morfoline verwant aan amfetamine en hieruit volgt de ontwikkeling van en de handel in XTC. Ecstasy of XTC wordt enorm populair onder jongeren die het voor recreatieve doeleinden gebruikten op acid- en raveparty’s. Illegaal is dit allemaal nog niet, want het duurt tot 1988 alvorens XTC op de lijst verboden middelen komt te staan, de zogeheten Opiumlijst.


Aanslagen en justitie

Helemaal onder de radar blijft Van Dijk niet. Zo wordt februari 1989 wordt een bom onder zijn auto geplaatst die te vroeg af gaat en twee maanden later verwoest een granaat de gevel van zijn huis in Heerlen.

Geld is er voldoende, zo treft hij in 1995 een schikking met de fiscus voor twee miljoen gulden.

In januari 1999 wordt hij bij het hek van zijn zwaarbeveiligde villa in het Limburgse Schinveld opgewacht door een onbekende schutter die vier kogels op hem afvuurt. Van Dijk overleeft de aanslag.

Hij zou volgens het weekblad Revu zijn villa hebben verbouwd voor 600.000 gulden en dit contant hebben voldaan, zo halen zij uit een rechtbankverslag. Een offerte voor aanleg van zijn tuin zou komen op 1,4 miljoen gulden. Die tuin is overigens nooit aangelegd, aldus Van Dijk.

In 2000 krijgt Van Dijk de eerste veroordeling aan zijn broek.­ De politie luistert telefoongesprekken van Van Dijk af en maakt hier uit op dat hij cocaïne en hasj heeft geleverd aan de Amsterdamse drugsbaron Greg Remmers en zijn zoon Andy.­ Bij een inval in de woning van Van Dijk worden duizend xtc-pillen en een aantal wapens gevonden.­ Naast de handel in hasj zouden zijn inkomsten bestaan uit het runnen van twee sekspanden en ‘houthandel’.

Als hij voor de Maastrichtse rechter moet verschijnen voor de vermeende wapenhandel vertelt hij: ‘Ik jaag wel eens, zonder vergunning.’ Uiteindelijk wordt Van Dijk veroordeeld tot zes jaar celstraf en een boete van een half miljoen gulden.­ Al na twee jaar en vier maanden komt hij vrij. Zijn advocaat, Theo Hiddema, weet aan te tonen dat er in een ander onderzoek tegen hem ongeoorloofde opsporingsmiddelen zijn gebruikt.­


Liquidatie Marco Eijk

In april 2004 wordt de Delftse drugshandelaar Marco Eijk in het Belgische Achel  geliquideerd. Van Dijk wordt door de advocaat van Eijk aangewezen als opdrachtgever.­ Eijk zou een vrachtwagen met 15.­000 liter PMK, de grondstof voor XTC, van Van Dijk hebben gestolen.­ Of Van Dijk de opdrachtgever is maar de vraag. Twee voormalige Hell’s Angels, Pieter en Edgar van Lent, hebben verklaard dat Willem Holleeder achter de liquidatie zit.­ De gebroeders Van Lent hebben na een arrestatie in Duitsland besloten spijtoptant te worden.­


La Serpe, Reemmer en de moord op Cees Houtman

Kroongetuige La Serpe vertelt dat Van Dijk wapens heeft geleverd die gebruikt zijn bij de liquidatie van Cees Houtman in november 2005. Hij zou samen met met de zonen van Greg Remmers, Jesse en Reggie, hiervoor een Kalasjnikov en de benodigde munitie hebben ontvangen bij Van Dijk thuis.


Veroordeling door Belgische rechter

In oktober 2005 krijgt Van Dijk te maken met mislukt cocaïnetransport in Antwerpen.­ Hij wordt door de gedupeerden gevraagd om te bemiddelen en stuurt er een paar mannen uit het Belgische Genk op af.­ Die nemen de vermoedelijke dader, de Belg Peter de Leander, mee naar zijn villa in Schinveld.­ Van Dijk onderwerpt De Leander aan een verhoor waarbij een paar klappen vallen.­

De mishandelde Belg doet aangifte en daarop heeft politie een prima aanleiding om zijn villa op 29 november van datzelfde jaar te doorzoeken. ­In het hondenhok worden documenten gevonden over het schip de Capo Mungo, waarmee in oktober 2004 vanuit Jamaica bijna 3,6 ton hasj naar de Antwerpse haven is vervoerd. In november 2006 wordt Van Dijk in België berecht tot acht jaar cel.­


10 jaar celstraf in Nederland

In augustus 2007 wordt Van Dijk in zijn Belgische cel verhoord en niet lang daarna naar Nederland gebracht.­ In zijn Nederlandse cel wordt Van Dijk aangeklaagd wegens zijn betrokkenheid bij een grote xtc-zaak die hij vanuit de Belgische gevangenis zou hebben gerund.­ De tussenpersoon is volgens justitie zijn broer Harrie van Dijk en die wordt op 25 juli 2007 in Heerlen aangehouden.­

In juli 2008 wordt Van Dijk veroordeeld tot 10 jaar cel. Volgens de rechtbank staat hij, samen met zijn broer, aan het hoofd van een criminele organisatie die zijn geld verdient in de handel en productie van drugs.

In mei 2009 wordt in een andere zaak tot zes weken cel veroordeeld vanwege het witwassen van 200.000 euro. Dit is het geld wat gevonden is bij de eerder genoemde huiszoeking in november 2005.

In 2009 worden ook voor tientallen miljoenen de 134 pandjes in en rond Kerkrade in beslag genomen van vastgoedhandelaar Joep Jansen. Dit de grootste vastgoedbeslaglegging in Nederland ooit. Er zou een verband zijn tussen Jansen, dit vastgoed en Van Dijk. Jansen verhuurt in 2007 verhuurde namelijk een drugspand aan een lid van de bende van Van Dijk. Theo Hiddema, advocaat van beide Limburgers, verklaart aan Quote dat die connectie ‘bullshit’ is.


Bronnen en meer informatie:
Hendrik Jan Korterink: Peter van D., drugsbaron van het zuiden, De Misdaadjournalist, reportage Nieuwe Revu, november 2007

Quote: Top 9 rijkste criminelen van Nederland, 4 mei 2017


advertentie

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier