Frenky Peeters en de Bende van Venlo

Frenky Peeters en de Bende van Venlo
Frenky Peeters en de Bende van Venlo

Frenky Peeters en de Bende van Venlo

Frenky Peeters (1973) is de leider van de zgn. ‘Bende van Venlo’.

Hij is in mei 1994 opgepakt en twee jaar later veroordeeld voor de moord op vier Turken in Venlo, de moord op Jeu Wissink in Reuver, en de moord op het bejaarde tuindersechtpaar Sjeng en Ferda van Rijn.


Lees hier ->>> meer over criminaliteit op deze website.


Frenky Peeters en de Bende van Venlo


De jeugd van Frenky

Frenky Peeters is in januari 1973 geboren als zoon van een Nederlandse vrouw Ine, en Heinz, een Duitser. Hij groeit op in de achterbuurt De Sloot in Genooy, een wijk in Venlo-Zuid. Het is een verpauperde wijk vol met drugs en prostitutie.

Frenky heeft een oudere zus en een jonger broertje. Zijn ouders scheiden als hij twaalf is. Voor die tijd is hij, als lievelingetje van zijn vader Heinz, ongelooflijk verwend. Spijbelen of rottigheid uithalen wordt nooit bestraft.

Heinz, een Duitser die z’n geld verdient met het sorteren van champignons, maakt een rommeltje van zijn gezinsleven. Hij komt uit een woonwagenkampfamilie. Heinz slaat zijn vrouw en kinderen en heeft openlijk affaires met andere vrouwen.

Hij heeft ook morbide trekjes: op een nacht keelt hij zijn duiven en liep onder het bloed de kinderkamer in. ‘Ik kom jullie bang maken’. (Bron: Volkskrant, 26 april 1996)

Zijn moeder heeft geen vat op Frenky en lijkt zich ook niet echt te interesseren voor haar kinderen. Als zij na de scheiding een nieuwe vriend krijgt, Hassan T., actief in de Turkse hasjhandel in Venlo, door Frenky steevast aangeduid als ‘die Turk’, gaat het nog verder mis met Frenky. Hij zwerft veel, belandt uiteindelijk bij zijn grootvader.

Inbreken en rondklooien

Frenky gaat na de lagere school naar de LTS. Op de LTS wordt het niks, op zijn zestiende houdt Frenky zich uiteindelijk alleen nog bezig met inbreken en rondklooien.

Frenky zit voetbalt ook nog een periode, maar de Venlosche Boys schorsen hem omdat hij zo agressief kan worden. Zo slaat hij bijvoorbeeld de boel kort en klein nadat hij betrapt is op het stelen van een Mars.

Hij pleegt inbraak na inbraak, naar eigen zeggen uit geldnood, hij handelt in namaak Rolex-horloges en verkoopt gestolen waar. Ook maakt hij zich schuldig aan afpersing, het in elkaar slaan van homoseksuelen, brandstichting en het stelen van auto’s.

De gestolen goederen worden gestald in de schuur van Ine, bij zus Nancy of bij Nico B. (1950) zijn ‘oom Kuuk’. Voor zijn moeder zijn z’n criminele verdiensten een welkome aanvulling op haar uitkering.

Ze koopt er goud voor ‘om de buurt en de andere familieleden de ogen uit te steken of laat zich met de taxi naar de zonnebank rijden.


Zie hier de Top 10 mooiste sneakers van 2022.


Zijn moeder ziet het niet misgaan. Zelfs als hij weer eens is aangehouden wegens een lange lijst inbraken en zij langsgaat bij de reclassering, zegt ze: ‘Ik begrijp waarom hij zich met strafbare feiten moest inlaten. Verder kan ik jullie niets vertellen, volgens mij vallen alle problemen wel mee.’

Ook bezit Franky een aantal oude auto’s, hoewel hij geen rijbewijs heet. De wagens stonden op naam van ‘Oom’ Kuuk, die hem later ook de tip geeft voor een inbraak waaruit een moord voortkomt.

Frenky Peeters en de Bende van Venlo – Tony Montana

Franky wil de nieuwe Tony Montana worden, de gangster uit Scarface. Hij draait deze video met Al Pacino in de hoofdrol helemaal grijs.

Frenky heeft een vriendin, de drie jaar jongere Astrid van B., en veel vrienden. In het voorjaar van 1993 ontmoet Frenky Sanny P. De twee worden onafscheidelijke kameraden. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee gezworen kameraden.


De vriendschap met Sanny P.

Tot zijn zestiende is Sanny P. (1976) eigenlijk een heel gewone jongen. Sanny, ook wel Alexander of Sander, gaat na de lagere school begint op het vwo van het plaatselijke Thomascollege.

De moeder van Sanny, Alda, is ambitieus en studeert rechten aan de universiteit en zijn stiefvader is internist.

Hij is een groot fan van Fleetwood Mac en een verdienstelijk honkballer bij de Mustangs. Hij is één van de meest getalenteerde werpers van de club.

Als hij geen wedstrijd of toernooi heeft, speelt hij slagman en pitcher met het meisje van de autorijschool. Hij wil net als zijn moeder en oom later advocaat worden. Maar het gaat mis met de introverte Sanny.

‘Zus’ of ‘zusje’ noemde hij haar. Samen kwamen Sanyy en Zus van kinds af aan bij haar buurman over de vloer, een vrachtwagenchauffeur Harry van wie verder niemand wist dat het Sanny’s biologische vader was. Dat is zijn best bewaarde geheim.

‘Nu ik eindelijk weet wie mijn vader is, gaat hij zomaar dood’

Net als Sanny daar achter komt, sterft zijn biologische vader. ‘Nu ik eindelijk weet wie mijn vader is, gaat hij zomaar dood’, zou hij tegen zijn moeder zeggen die ooit een buitenechtelijke relatie met de vrachtwagenchauffeur had.

De ruzies thuis met zijn stiefvader zijn talrijk, zeker nadat zijn echte vader Harrie is overleden. Op school voert hij niets meer uit.

Sanny stopt met het maken van huiswerk en bewaart het geheim over zijn echte vader. Hij belandt uiteindelijk op het MBO Het Groenveld.

Frenky en Sanny ontmoeten elkaar in het voorjaar van 1993 in dansclub Madson, vlak bij het station van Venlo. Sanny kijkt hoog op tegen de drie jaar oudere Frenky. Frenky is voor niemand bang en heeft altijd volop geld op zak.

Sanny gaat er steeds meer uitzien als zijn vriend. Hij laat een ‘matje’ groeien, ruilt zijn sneakers in voor bordeelsluipers, zijn overhemden worden steeds opzichtiger en hij draagt gouden kettingen met grove schakels.


18 juni 1993: moord op Ibrahim Karaca

Later dat jaar raakt Frenky betrokken bij een conflict in de Venlose drugswereld. Sanny is er dan nog niet bij.

De 23-jarige Turk Ibrahim Karaca wordt door de eigenaar Hacibey K. beschuldigd van diefstal van hasj ter waarde van 8.000 gulden. Hacibey K. is ‘de mafia-burgemeester van Venlo’ en eigenaar van coffeeshop Number One in Genooy waar Karaca werkt.

Op 18 juni 1993 wordt Karaca door drie auto’s klem gereden en door vijftien man meegenomen naar de oevers van de Maas. Onder de vijftien Frenky, zijn vriendin Astrid de B. en zijn jongere broertje Dennis.

De dood van drie illegale Turken?

Verder bestaat de groep vooral uit Turken, waarvan een drietal illegalen. Later zal blijken dat deze drie in de dagen na de moord op Karaca ook door Frenky P. uit de weg zijn geruimd, vooral omdat hij bang zou zijn geweest dat zij hem zouden verraden, aldus verschillende getuigen.

Bij het terrein van Océ-van der Grinten wordt Karaca doodgeschoten. Volgens getuigen vuurt Frenky de fatale kogels af. Ibo wordt dood achtergelaten op een aspergebed.

Volgens sommige verklaringen heeft Frenky Ibrahim doodgeschoten. Anderen zeggen dat juist Sjakie schoten heeft gelost.

Maar weer een ander scenario is dat Suleyman, de Turkse uitbater van Number One en rechterhand van de vermoedelijke opdrachtgever Hacibey, de executie heeft voltrokken.


Abdullah A. doodgeschoten in Turkije

Op vrijdag 30 mei 1997 is een Turks lid van de Bende van Venlo, Abdullah A. (45) in Turkije doodgeschoten. A. was volgens de Turkse gemeenschap in Venlo het brein achter en de dader van de liquidatie van drugsdealer Ibo Karaca.

De advocaat van A, M. Heuvelmans van A., spreekt van een kille afrekening. ‘Afgelopen vrijdag had A. een afspraak gemaakt bij een winkel. Daar moesten problemen worden uitgepraat met de man die hem later zou liquideren. Toen hij net gearriveerd was, werd hij pal voor de winkel zeven keer in de borst geschoten.’

A. vertrok in 1995 naar het Turkse Samsun aan de Zwarte Zee nadat hij was vrijgesproken door de rechtbank van Roermond. Volgens Heuvelmans werd A. in de maanden na de uitspraak bedreigd in het Venlose drugsmilieu. Een jaar later veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch hem alsnog. (Bron: Volkskrant, 4 juni 1997)


Nasleep moord op Karaca

In de daaropvolgende dagen worden ook de drie illegale Turken doodgeschoten, die bij de moordpartij op Karaca aanwezig zijn geweest.

Volgens verschillende getuigen, die later verklaringen afleggen tegen de politie, zijn ook deze drie door Frenky vermoord. Het vreemde is dat ze niet allemaal zijn gevonden, ook is hun identiteit nooit achterhaald.

Direct na de Moord op Karaca zou er ruzie zijn ontstaan over de betaling van de huurmoord tussen het Turkse en Nederlandse kamp van de Bende van Venlo.

Frenky ziet een Turkse man op zich afstormen en schiet deze in zijn been. Twee andere onbekende Turken rennen weg achter een flatgebouw.

De aangeschoten Turk wordt in de kofferbak gelegd en weggereden naar de afgelegen kanovereniging De Viking in Arcen. Daar krijgt het slachtoffer het genadeschot van Frenky.

Met rechterhand Sanny, Dennis en Sjaak wordt het lijk de volgende dag begraven, nadat het weer is opgevist uit de kanovijver. Het graf is pas een jaar later gevonden door twee jagers. Op het skelet ligt een riem en een vuile trui van Frenky.


20 januari 1994: de moord op Jeu Wissink

Na de moord op Ibrahim Karaca gaat Sanny P. ook mee inbreken, afpersen, ‘potenrammen’, brandstichten en auto’s stelen. Ze laten ook hun oog vallen op Jeu Wissink.

‘Jeu de Hoerenloper’ Wissink verdient zijn geld als beveiliger van hennepkassen in Venlo en omstreken. Wissink wil graag opscheppen over zijn rijkdom. Hij geeft cadeautjes aan de dames en dikke fooien aan het personeel.

Van de mentaal beperkte Huub Huub, een duivenmelker die als taxichauffeur voor de prostituees optreedt, krijgt oom Kuuk, Nico B., te horen in het plaatselijke café ’t Pumpke, dat Wissink veel geld in huis heeft.

Dit omdat hij op het punt staat een nieuwe auto te kopen. En Jeu zal Jeu niet zijn als hij die niet cash betaalt. Oom Kuuk vertelt dit op zijn beurt weer door aan neef Frenky.

Samen met Sanny maken ze een plan om Wissink te beroven. Ze schatten dat de man zo’n 100.000 gulden in zijn woning moet hebben liggen. Ook maken ze alvast een verdeling van de buit: 30.000 voor Kuuk, 30.000 voor Sanny, 30.000 voor Frenky en 10.000 voor Huub.

Op de avond van 20 januari 1994 gaan Sanny en Frenky met de auto naar het huis van Wissink in de Wederikstraat in Reuver, zo’n twintig minuten rijden.

Frenky Peeters en de Bende van Venlo – ‘Dit is een overval!’

Sanny belt aan. Als de wietbewaker de deur opendoet, drukt Frenky direct een Beretta tegen zijn hoofd. ‘Dit is een overval!’ roept hij.

Eenmaal in de huiskamer moet Jeu op zijn buik op de grond gaan liggen. Terwijl Sanny op hem gaat zitten om de handen van Wissink met tape vast te binden, houdt Frenky hem onder schot.

Maar de forse Jeu komt overeind en Sanny valt. Daarop vuurt Frenky enkele kogels af op Jeu, maar die blijft gewoon overeind staan.

Pas als Sanny hem met zijn meegebrachte honkbalknuppel een paar flinke klappen geeft, valt Jeu tussen de salontafel en de bank. Hij zit onder het bloed en smeekt om een ambulance.

‘Oom’ Kuuk is boos

Frenky houdt zijn Beretta op zo’n dertig centimeter van het hoofd van Wissink en schiet twee keer. Vervolgens slaan de twee op de vlucht en rijden linea recta naar Kuuk in Venlo.

Die is woedend als hij hoort wat er is gebeurd. Er is alleen een Rolex buit gemaakt, maar die heeft Frenky in paniek uit de auto gegooid.

De twee moeten van Kuuk terug naar het huis van Wissink om alsnog het geld op te halen. Maar als het duo aankomt in de Wederikstraat in Reuver, is deze afgesloten met rood-witte politielinten.

Wissink, die iets eerder op de avond is gevonden door zijn zoon, is dood: twee kogels in zijn hoofd, twee in zijn rug en één in zijn wijsvinger.


15 februari 1994: Carnavalsmoord op Sjeng en Ferda van Rijn

Het onderzoek naar de moord op Jeu de Hoerenloper is nog geen maand aan de gang of de ‘Bende van Venlo’ slaat toe bij Sjeng en Ferda van Rijn aan de Klagenfurtlaan tijdens Carnaval 1994.

Frenky en Sanny stappen dinsdagavond  15 februari 1994 in een groene Opel Ascona, samen met Astrid, de vriendin van Frenky. Ook Marcel N. en Sjakie H., beiden zwaar verslaafd aan harddrugs, zijn van de partij.

Frenky heeft een vleesmes bij zich, Sanny zijn honkbalknuppel en een vlindermes en Marcel en Sjakie allebei een dolk.

Andere plannen

Frenky en Sanny dragen vanwege carnaval een apepak, gehuurd voor later op de avond. Ze rijden eerst naar de buurman van Sanny. Ze zijn van plan uit zijn kassen de zgn. groeilampengen te stelen, die ze goed kunnen verkopen aan henneptelers in de buurt

De kas blijkt goed beveiligd en ze gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. De woning van een plaatselijke huisarts staat nog op hun lijstje, maar de man blijkt thuis te zijn, het licht brandt.

De volgende op de lijst is het bejaarde tuindersechtpaar Sjeng (78) en Ferda (80) van Rijn. Zij zouden 35.000 gulden in een weckpot in de kelder bewaren.

Frenky’s oom Kuuk heeft drie weken eerder verteld dat de oudjes in een weckpot in de kelder een flinke som geld hebben verstopt.

De gepensioneerde komkommer- en augurkenteler woont samen met zijn vrouw in een vrijstaand huisje in de Klagenfurtlaan, aan de rand van Venlo, niet ver van het ouderlijk huis van Sanny. Hij is er vaak langsgefietst op weg naar honkbal.

De heren hebben de omgeving van het huis al verkend door voor de woning een wiel te verwisselen.

Sjeng en Ferda kijken televisie als er op die carnavalsdinsdag wordt aangebeld. Marcel belt aan en Ferda doet open en Marcel zet haar direct een mes op haar keel. Sjeng, die op het geluid in de gang afkomt wordt door de overvallers een paar keer gestoken.

Sjakie H.: ‘Ik heb de man een keer gestoken. Ik had het mes in mijn rechterhand en stak onderhands in een zwaaiende beweging met kracht in het onderlichaam van de man. Op dat moment stak ik op een bot of zoiets. Het mes hoorde ik ‘tok’ zeggen, het knikte zelfs licht in het lichaam.’

Ferda moet van de jongens het trapje af naar de kelder om het geld te gaan halen. Sjakie H.: ‘Ik was met Marcel en de vrouw in de kelder, terwijl Sanny en Frenky met de man in de gang waren. Marcel bedreigde de vrouw in de kelder, waarna zij een blik aanwees en zei dat daar geld in zat. Om het geld zat een elastiekje.’

Sjakie H.: ‘Ik heb gezien dat Frenky naast de man zat en hem een knie in de rug zette, aan zijn hoofdhaar de kop optrok en met zijn mes de man de keel doorsneed. Hij zei hierbij dat die oude teringzak hem niet meer kon verraden.’

Haar man in een plas bloed

Als Ferda met de weckpot de kelder uitkomt, ziet ze haar man in een plas bloed liggen. Ferda probeert, als ze haar man ziet liggen, te vluchten.

Ze komt niet verder dan de gang. Sjakie H.: ‘De vrouw was hysterisch aan het schreeuwen. Ze werd vastgehouden, het mens kon geen kant meer op. Op dat moment stak Frenky haar meerdere malen in het lichaam.’

Buiten hoort de 18-jarige Astrid, de vriendin van Frenky, het gegil. Ze klimt uit de Opel en loopt het tuinpad op naar de voordeur. Ze ziet een van bloed doordrenkte kokosmat en twee oude mensen met een V-vormige opening in hun hals en valt flauw.

Frenky en Sanny leggen haar op de achterbank van de auto. Het duurde even voordat ze weer bijkomt. Onderweg naar de binnenstad gooien ze het broodmes uit het raam.

Het gezelschap gaat op weg naar het carnavalsfeest in De Gouden Tijger, in de Lomstraat in Tilburg, waarvoor ze toegangskaarten hebben. Ze feesten tot in de kleine uurtjes, alsof er niets is gebeurd.


Aanhouding van Frenky

Twee maanden na de vondst van de lichamen van Sjeng en Ferda van Rijn, betrapt een surveillance-eenheid van de Venlose politie Frenky op heterdaad bij een inbraak.

Een week later meldt ook Sanny zich bij de politie. Beide jongens stonden al op de politietelex. Niet dat de politie hen koppelt aan de carnavalsmoorden.

Het onderzoek van de recherche richt zich in eerste instantie op het grote aantal diefstallen van groeilampen uit tuinderskassen.

Dat onderzoek heeft prioriteit nadat de eerder genoemde Jeu Wissink is vermoord. Van hem is bekend dat hij veel geld verdiende met het beveiligen van hennepkassen.

Wellicht dat de jongens van wie de politie weet dat zij zich bezighouden met de diefstal van de lampen en meer weten over de dood van de man die dat juist moest tegengaan.

De moord op Wissink is het enige delict waarvan Sanny en Frenky betrokkenheid bekennen.


De bekentenissen

Vrienden van Frenky en Sanny worden van de straat geplukt. Sjakie is erbij, maar ook Marcel en Astrid. En met name door hun verklaringen is de moord op het echtpaar Van Rijn snel opgelost, maar hun getuigenissen gaan veel verder.

Sjakie bekent op een gegeven moment nog eens negen liquidaties, Astrid zegt dat Frenky ook twee Duitse trimmers heeft vermoord en Dennis, het broertje van Frenky, zegt dat zijn broer en hij ook betrokken zijn geweest bij de liquidatie van de drie illegalen Turken.

Er is bij de politie ook een anonieme tip binnen gekomen dat ‘die twee van de zaak-Wissink ook de Van Rijns hebben omgebracht’. Frenky ontkent dit.

Hij is nooit bij de Van Rijns geweest, zegt hij. ‘Dat ik schiet is één ding. Steken doet Frenky niet, dat is mijn afdeling niet.’

In april 1994 krijgt de politie zicht op de bende van Venlo als Marcel N. wordt aangehouden voor een aantal inbraken. In zijn verhoor noemt hij Frenky, Sanny en Sjakie als medeplegers.

Sjakie klapt uit de school

Sjakie blijkt tegenover de politie moeilijk zijn kaken op elkaar te kunnen houden en klapt uit de school over de betrokkenheid van Frenky en Sanny bij de moord op Jeu Wissink eerder dat jaar.

Dan gaat het snel. Na grootschalig onderzoek van de politie verschijnen vijftien bendeleden, voornamelijk vrienden en familie van Frenky, in de zomer van 1995 voor de rechtbank in Roermond.

Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij zeven moorden: Ibrahim Karaca, de drie illegale Turken waarvan justitie de namen niet heeft kunnen achterhalen, Jeu Wissink en het echtpaar Van Rijn.

Ook opvallend: van de drie verdwenen illegalen kon slechts één stoffelijk overschot worden teruggevonden. De overige twee lichamen blijven ondanks intensieve zoekacties onvindbaar.

De verschillende leden van de bende hebben elkaar tijdens de politieverhoren beschuldigd van totaal achttien moorden, maar door gebrek aan tijd en mankracht konden deze niet allemaal worden onderzocht.


Uitspraak rechtbank

Op 18 september 1995 doet de rechtbank uitspraak. De hoofdverdachten van de bende van Venlo krijgen hoge straffen opgelegd, variërend van levenslang tot twee jaar gevangenisstraf.

Zowel het Openbaar Ministerie als het merendeel van de veroordeelden gaat in hoger beroep. Dat dient een half jaar later in Den Bosch. Het dossier beslaat meer dan 7.000 pagina’s.

De twaalf advocaten van de verschillende bendeleden vinden dat het OM zich vooral heeft laten leiden door de volgens de raadslieden inconsistente verklaringen van Sjakie H.

Op de laatste dag van het proces komt ook de dan 24-jarige Frenky aan het woord: ‘Oké, Wissink heb ik gedaan, maar het is niet in koelen bloede gebeurd, zoals de politie zegt. Het was een ongeluk, het pistool ging tijdens een worsteling af. In dat hele pak dossier kom je overal mijn naam tegen. Je leest alleen maar Franky dit, Franky dat. Dan vraagt de politie me: ”Waar was je dan die nacht toen Karaca werd vermoord? Je hebt geen alibi.” Hoe weet ik nou waar ik twee jaar geleden was? Het wordt tijd dat ik uit die nachtmerrie kom; ik word er langzamerhand gek van’

Geen psychiatrisch onderzoek

Mede omdat Frenky zich weigert psychiatrisch te laten onderzoeken, krijgt hij geen tbs opgelegd. Wel verdwijnt hij voor zeven moorden levenslang achter de tralies. Zijn vier jaar jongere vriend Sanny krijgt voor zes moorden en een ontvoering tien jaar plus tbs.

De Turkse verdachten van de bende van Venlo kregen straffen variërend van twee tot vijftien jaar. De hoogste straf was voor Hacibey K., omdat hij de moord op drie van de vier Turkse slachtoffers zou hebben georganiseerd.

In een kortgedingprocedure vordert Frenky Peeters voor de Rechtbank Den Haag op 18 augustus 2020 ‘een reëel vooruitzicht op invrijheidstelling’. In september 2022 werd bekend dat hij op de wachtlijst voor een tbs-kliniek was geplaatst.


Leden van de bende van Venlo


Dennis P.

Dennis, de broer van Frenky, is in mei al 1995 apart tot jeugd-tbs veroordeeld voor de moord op een onbekende, illegale Turk. Op dat moment is hij slechts 15 jaar. Hij verklaart onder meer dat Franky een man in stukken heeft gehakt met een bijl. ‘Kicken’, zou Franky tijdens zijn daad hebben gezegd.

Dennis bekent nog tientallen andere gruwelmoorden die zijn broer zou hebben gepleegd. Justitie houdt het er na langdurig onderzoek op dat slechts enkele gevallen waar zijn, en dat de rest is ontsproten aan de verknipte fantasie van een jongen die evenals Franky was verslaafd aan keiharde misdaadfilms.

Uit angst en na intimidatie door Frenky zal Dennis zijn verklaringen intrekken.