Gwenette Martha – een gewelddadige biografie

Gwenette Martha - een gewelddadige biografie
Gwenette Martha - een gewelddadige biografie

Gwenette Girigorie Martha

(Curaçao, 7 februari 1974 – Amstelveen, 22 mei 2014)

Martha was een Nederlandse drugscrimineel, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een groot aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Gwenette Martha
Gwenette Martha

 


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website.

De jonge Gwenette

Het verhaal van Gwenette Martha begint als de op de Antillen geboren achtjarige Martha met zijn moeder en broertje Jovanny vlucht van Curaçao naar Nederland. Dit om zijn alcoholverslaafde en tirannieke vader te ontvluchten en die regelmatig zijn handjes laat wapperen.

De familie komt terecht op het Van der Helstplein in de De Pijp in Amsterdam-Zuid. Martha had talent voor voetbal en schopte het tot de jeugdopleiding van Ajax. Jovanny en Gwenette zijn onafscheidelijk. ‘Waar Jovanny op straat te boek staat als een driftkop met losse handjes, is Gwenette bedachtzamer. Diplomatieker. Maar ook iemand die een ‘diepe woede’ kent als hem onrecht wordt aangedaan.’ (Bron: Panorama, 21 januari 2017)


De dood van zijn broer

Martha stopt met voetballen en pleegt verschillende straatroven met zijn beste vriend en rechterhand Bouhbouh. Ze noemen hem ‘Bo’ of ‘Bobo’. Een maand na zijn 18de verjaardag gaan Martha en vrienden uit in discotheek Escape op het Rembrandtplein.

Het is woensdag 4 oktober 1992 als ‘de jongens van Zuid’ ruzie krijgen op het scholierenfeest met een bende uit Amsterdam-West. De ruzie is ooit ontstaan omdat de ene groep de andere beschuldigt van het stelen van een scooter. Buiten escaleert het.

Een Marokkaanse Amsterdammer met de bijnaam Mohammed ‘Mommie’ Chekhchar schiet op zijn broertje Jovanny. Jovanny sterft in de armen van Gwenette. ‘Mommie’ moet dood van Gwenette, maar hij krijgt gevangenisstraf. In 2003, als de gevangenisstraf van Chekhchar er al weer even op zit, gaat het ook voor hem niet goed aflopen.

‘Mommie’ is inmiddels medewerker van de Melkweg, een andere uitgaansgelegenheid in Amsterdam, het lijkt alsof hij weer iets van zijn leven probeert te maken. Op 14 oktober van dat jaar zit hij om een uur of negen in coffeeshop Ruthless in De Baarsjes. Een man in donkere kleding loopt met een helm op naar binnen en opent het vuur op de moordenaar van Giovanni. Chekhchar overleeft het niet.

Er is weinig twijfel over de opdrachtgever: Gwenette Martha. De vriendin van Martha is nog stelliger: ‘Ik weet dat hij onder andere meteen de moordenaar van zijn broer heeft laten doodschieten toen die vrijkwam, dat heeft hij me zelf meerdere keren verteld, maar voor mij blijft hij een man met een groot hart, correct en een man van zijn woord.’


Martha wordt een grote

Na de moord op zijn enige broer kiest hij definitief voor de misdaad. Martha maakt naam en wordt een ‘grote jongen in het milieu’. Hij houdt zich inmiddels met van alles bezig: drugshandel, heroïne, cocaïne, XTC, witwassen, overvallen, ripdeals, eigenlijk alles waar geld mee te verdienen valt. In de jaren ’90 wordt de groep rond Martha als gevolg van de nasleep van de IRT-affaire door de politie nog enigszins met rust gelaten.

Martha wordt ook gezien met xtc-handelaren Ton van Dalen en Ronald van Essen. Deze heren weten in de jaren negentig tientallen miljoenen guldens te verdienen. Nadat zij in 1992 voor tien jaar in de cel belanden, neemt Martha een deel van de handel zelf over.

‘Martha komt gaandeweg bekend te staan als een man zonder schaduw. Al medio jaren negentig – hij is nauwelijks een twintiger – verwerft hij zowel binnen de Amsterdamse onderwereld als in kringen van de hoofdstedelijke recherche enig aanzien door zijn onnavolgbaarheid. Hij is zo ‘scherp’ dat zelfs doorgewinterde rechercheurs geen greep op hem krijgen.

Martha heeft zo zijn anekdotes aan zich hangen. Zo heeft een observatieteam in een onderzoek naar zijn overvallen een baken geplaatst onder zijn auto. Hij merkt het op en doet een tegenzet. Hij plakt de peilzender onder één van de auto’s van het observatieteam. Verwarring alom als de ene observatiewagen achter de andere aanjaagt, terwijl Martha doodgemoedereerd ontkomt. Uiteindelijk leidt het voorval toch ook tot hilariteit onder de rechercheurs, vooral onder degenen die dit níet is overkomen.’ (Bron: HP De Tijd, 23 mei 2014)

Zijn veroordeling en ontsnapping

In 2007 wordt Martha veroordeeld voor het witwassen van geld. Nog geen maand later ontsnapt Martha uit de gevangenis. Hij klimt met behulp van een touwladder uit de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard.

Martha duikt onder in Marokko bij zijn vriend Hoessein Ait S., die hij kent uit Amsterdam en zit daar enkele maanden in huis. Als hij daar genoeg van heeft, reist hij naar Antwerpen. Hij brengt veel tijd door met Hakim, iemand van de zogenaamde groep ‘Turtles’, een familie die drugscontainers in de haven leeghaalt.

In oktober 2009 wordt Gwenette in België herkend door de politie en aangehouden. Hij wordt geplaatst in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.


Liquidaties over en weer

Martha wordt ook gezien als sleutelfiguur in een reeks liquidaties. De liquidaties beginnen op 18 oktober 2012 met de moord in Antwerpen op Najib Bouhbouh, zijn grote vriend. Bouhbouh komt het Crown Plaza Hotel uitgelopen en wordt doodgeschoten. De moord zou te maken hebben met een conflict over een verdwenen partij van 200 kilo cocaïne van de Colombiaanse drugsmaffia in Antwerpen.

De dubbele moord in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012 zou weer een vergeldingsactie uit het kamp van Martha zijn geweest. Bij de wild-west schietpartij in de Staatsliedenbuurt zijn Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi doodgeschoten. Benaouf A. kan ternauwernood ontkomen. Voor die moorden krijgen Anouar B. en Adil A. levenslang.

In 2016 slaagt de Nederlandse politie erin om Pretty Good Privacy (PGP)- berichten te ontcijferen van de smartphone van Souhail Laachir. Laachir is overigens vermoord in 2013 en was lid van de Ait Soussan-bende. Uit de PGP-berichten blijkt dat Benaouf de hoofdsponsor is van de moord op Bouhbouh.

Benaouf is om die reden veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. Verdere onderzoeken wijzen uit dat Rida Bennajem, vermoord in 2013, als huurmoordenaar heeft gefungeerd.


Opgepakt met vuurwapens, pruik en kogelvrij vest

Gwenette Martha is kort na de liquidatie van Bouhbouh met drie anderen opgepakt op de Dam in Amsterdam. Een agent in de Damstraat herkent één man van de mannen als iemand die bij de politie bekend staat als vuurwapengevaarlijk. Hij is met camera’s gevolgd tot op de Dam, waar zich uiteindelijk een kringetje van vier mannen vormt die heel dicht bij elkaar druk staan te praten en gebaren.

De opgetrommelde agenten spreken het viertal aan voor identiteitscontrole. Twee van hen blijken een doorgeladen vuurwapen op zak te hebben. Ook zijn ze in het bezit van een pruik en Martha draagt een kogelvrij vest. Justitie vermoedt dat het gezelschap bezig is met de voorbereiding van een moordaanslag op Benaouf M., het veronderstelde brein achter de moord op Bouhbouh.

Na de arrestatie van Gwenette doet de politie een aantal huiszoekingen in verscheidene panden in Amsterdam. Ze treffen vuurwapens, munitie, kogelwerende vesten, dure horloges en een aanzienlijke hoeveelheid geld aan. Ook vinden agenten spullen om afluisterapparatuur en GPS-signalen te verstoren.


De liquidatie van Gwenette Martha

In december 2013 ontsnapt Martha nog aan de dood. In Amsterdam-Zuid richt een onbekend gebleven man een vuurwapen op hem en haalt meermalen de trekker over. Het wapen blokkeert, waarop een vechtpartij ontstaat. Daarbij is Martha met het wapen op zijn hoofd geslagen. De aanvaller vlucht en Martha doet aangifte.

Martha wordt op donderdag 22 mei 2014, op 40-jarige leeftijd, vermoord. Hij zit met een vriend, een kleine drugshandelaar en lijfwacht annex chauffeur, in shoarmazaak Rooz op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Deze vriend had onlangs nog de schuld op zich genomen toen hij met Martha werd aangehouden in een auto waarin twee vuurwapens waren verstopt in geheime bergruimtes.

Op een moment sluiten aan zich nog twee mannen bij het gezelschap. Met één van die twee loopt Martha naar buiten. Daar is hij met een Kalasjnikov en waarschijnlijk nog ten minste één automatisch wapen onder vuur genomen. Martha is met 80 kogels in vooral zijn borst geraakt. De man met wie hij buiten was, kon wegrennen, is niet beschoten en bleef ongedeerd. Martha was ongewapend.

Op dinsdagavond 27 mei komen zo’n 40 leden van motorclub Satudarah op de plek waar Martha is vermoord in Amstelveen bijeen. Daarbij maken ze veel (motor-)geluid geproduceerd om hem te herdenken. Martha was bevriend met de president van de Amsterdamse afdeling van de club.


Na zijn dood…

Een usb-stick in de broekzak van Gwenette Martha leidt ook nog tot negen aanhoudingen in Antwerpen. De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij de invoer van honderden kilo’s cocaïne. Bij één van de verdachten thuis, een havenarbeider, wordt een miljoen euro cash gevonden.

Van de jongens met wie Gwenette Martha om gaat zijn er velen niet meer in leven: Clyde Lewis (2008), Boneka Belserang (2009), Clyde de Jezus (2010) en Najib Bouhbouh (2012).