Gwenette Martha – een gewelddadige biografie

0
Gwenette Martha - een gewelddadige biografie
Gwenette Martha - een gewelddadige biografie

Gwenette Girigorie Martha

(Curaçao, 7 februari 1974 – Amstelveen, 22 mei 2014)

Martha was een Nederlandse drugscrimineel, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een groot aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website.

De jonge Gwenette

Het verhaal van Gwenette Martha begint als de op de Antillen geboren achtjarige Martha met zijn moeder en broertje Jovanny vlucht van Curaçao naar Nederland. Dit om zijn alcoholverslaafde en tirannieke vader te ontvluchten en die regelmatig zijn handjes laat wapperen.

De familie komt terecht op het Van der Helstplein in de De Pijp in Amsterdam-Zuid. Martha had talent voor voetbal en schopte het tot de jeugdopleiding van Ajax. Jovanny en Gwenette zijn onafscheidelijk.

‘Waar Jovanny op straat te boek staat als een driftkop met losse handjes, is Gwenette bedachtzamer. Diplomatieker. Maar ook iemand die een ‘diepe woede’ kent als hem onrecht wordt aangedaan.’ (Bron: Panorama, 21 januari 2017)


De dood van zijn broer

Martha stopt met voetballen en pleegt verschillende straatroven met zijn beste vriend en rechterhand Bouhbouh. Ze noemen hem ‘Bo’ of ‘Bobo’. Een maand na zijn 18de verjaardag gaan Martha en vrienden uit in discotheek Escape op het Rembrandtplein.

Het is woensdag 4 oktober 1992 als ‘de jongens van Zuid’ ruzie krijgen op het scholierenfeest met een bende uit Amsterdam-West. De ruzie is ooit ontstaan omdat de ene groep de andere beschuldigt van het stelen van een scooter. Buiten escaleert het.

Een Marokkaanse Amsterdammer met de bijnaam Mohammed ‘Mommie’ Chekhchar schiet op zijn broertje Jovanny. Jovanny sterft in de armen van Gwenette. ‘Mommie’ moet dood van Gwenette, maar hij krijgt gevangenisstraf. In 2003, als de gevangenisstraf van Chekhchar er al weer even op zit, gaat het ook voor hem niet goed aflopen.

‘Mommie’ is inmiddels medewerker van de Melkweg, een andere uitgaansgelegenheid in Amsterdam. Het lijkt alsof hij weer iets van zijn leven probeert te maken.

Op 14 oktober van dat jaar zit hij om een uur of negen in coffeeshop Ruthless in De Baarsjes. Een man in donkere kleding loopt met een helm op naar binnen en opent het vuur op de moordenaar van Giovanni. Chekhchar overleeft het niet.

Er is weinig twijfel over de opdrachtgever: Gwenette Martha. De vriendin van Martha is nog stelliger: ‘Ik weet dat hij onder andere meteen de moordenaar van zijn broer heeft laten doodschieten toen die vrijkwam, dat heeft hij me zelf meerdere keren verteld, maar voor mij blijft hij een man met een groot hart, correct en een man van zijn woord.’


Martha wordt een grote

Na de moord op zijn enige broer kiest hij definitief voor de misdaad. Martha maakt naam en wordt een ‘grote jongen in het milieu’.

Hij houdt zich inmiddels met van alles bezig: drugshandel, heroïne, cocaïne, XTC, witwassen, overvallen, ripdeals, eigenlijk alles waar geld mee te verdienen valt. In de jaren ’90 wordt de groep rond Martha als gevolg van de nasleep van de IRT-affaire door de politie nog enigszins met rust gelaten.

Een andere persoon in zijn leven wordt Houssine, bijenaamd ‘De Burgemeester’ of ‘Hoes’. Zijn vader is een jongerenwerker ook actief is in sporthal De Pijp.

Gwenette en Houssine zitten samen in een zaalvoetbalteam en ze verliezen bijna nooit. Na afloop gaan ze naar clubs en laten het breed hangen. Ze bestellen champagne en ze imponeren vrouwen met hun horloges, juwelen en geld.

Martha wordt ook gezien met xtc-handelaren Ton van Dalen en Ronald van Essen. Deze heren weten in de jaren negentig tientallen miljoenen guldens te verdienen. Nadat zij in 1992 voor tien jaar in de cel belanden, neemt Martha een deel van de handel zelf over.


Zie hier de Top 10 beste true crime documentaires aller tijden.


De man zonder schaduw alias de ongrijpbare

‘Martha komt gaandeweg bekend te staan als ‘de man zonder schaduw’. Al medio jaren negentig – hij is nauwelijks een twintiger – verwerft hij zowel binnen de Amsterdamse onderwereld als in kringen van de hoofdstedelijke recherche enig aanzien door zijn onnavolgbaarheid. Hij is zo ‘scherp’ dat zelfs doorgewinterde rechercheurs geen greep op hem krijgen.

Martha heeft zo zijn anekdotes aan zich hangen. Zo heeft een observatieteam in een onderzoek naar zijn overvallen een baken geplaatst onder zijn auto. Hij merkt het op en doet een tegenzet.

Hij plakt de peilzender onder één van de auto’s van het observatieteam. Verwarring alom als de ene observatiewagen achter de andere aanjaagt, terwijl Martha doodgemoedereerd ontkomt. Uiteindelijk leidt het voorval toch ook tot hilariteit onder de rechercheurs, vooral onder degenen die dit níet is overkomen.’ (Bron: HP De Tijd, 23 mei 2014)


Zijn veroordeling en ontsnapping

In 2007 wordt Martha veroordeeld voor het witwassen van geld. Nog geen maand later ontsnapt Martha uit de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard. Samen met een andere gevangene knipt hij een gat in het hek. Dan verdwijnt hij via een touwladder in de gracht.

Paul Vugts schrijft daarover: ‘Onder luid gejuich van zijn medegedetineerden komt hij zonder veel moeite over het tweede hek, waarin zijn medevluchter blijft hangen tot hij door bewakers wordt gepakt.’

Buiten de gevangenismuren staan twee helpers klaar om Martha met een busje op te pikken. Dat busje is enkele dagen later teruggevonden in Heerhugowaard, maar het drietal blijft spoorloos.

Uit onderschepte PGP berichten van ‘The wizard’, alias van vermoedelijk  Jermaine B., lijkt dat Inchomar Balentien Martha hielp ontsnappen uit de gevangenis.

The wizard: ‘Broer wat hij heeft gedaan toen busje geregeld om gwen op te halen zuiderbos en hij gooide die touw, daarna kreeg hij veel praatjes, had gwen hem gewaarschuwd, bleef doorgaan toen moesten we hem laten gaan die ezel en nu nog blijft hij doorgaan!’

Balentien is jaren later, op zondag 21 juli 2019, op 33-jarige leeftijd ook weer doodgeschoten bij metrostation kraaiennest.

Martha duikt onder in Marokko bij zijn vriend Hoessein Ait S., die hij kent uit Amsterdam en zit daar enkele maanden in huis. Als hij daar genoeg van heeft, reist hij naar Antwerpen. Hij brengt veel tijd door met Hakim, iemand van de zogenaamde groep ‘Turtles’, een familie die drugscontainers in de haven leeghaalt.

In oktober 2009 wordt Gwenette in België herkend door de politie en aangehouden. Hij wordt geplaatst in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.


Liquidaties over en weer

Martha wordt ook gezien als sleutelfiguur in een reeks liquidaties. De liquidaties beginnen op 18 oktober 2012 met de moord in Antwerpen op Najib Bouhbouh, zijn grote vriend.

Bouhbouh komt het Crown Plaza Hotel uitgelopen en wordt doodgeschoten. De moord zou te maken hebben met een conflict over een verdwenen partij van 200 kilo cocaïne van de Colombiaanse drugsmaffia in Antwerpen.

Door het leven als moslim

Ergens in deze periode, na de dood van, Bouhbouh bekeert Martha zich tot de islam. Verder trainde hij zo vaak mogelijk in een privézaal van Mike’s Gym in Oostzaan. Voor de deur staat een gewapende bodyguard. Zelf rijdt hij rond in een gepantserde BMW.

De dubbele moord in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012 zou weer een vergeldingsactie uit het kamp van Martha zijn geweest. Bij de wild-west-schietpartij in de Staatsliedenbuurt zijn Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi doodgeschoten. Benaouf A. kan ternauwernood ontkomen. Voor die moorden krijgen Anouar B. en Adil A. levenslang.

In 2016 slaagt de Nederlandse politie erin om Pretty Good Privacy (PGP)- berichten te ontcijferen van de smartphone van Souhail Laachir. Laachir is overigens vermoord in 2013 en was lid van de Ait Soussan-bende. Uit de PGP-berichten blijkt dat Benaouf de hoofdsponsor is van de moord op Bouhbouh.

Benaouf is om die reden veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. Verdere onderzoeken wijzen uit dat Rida Bennajem, vermoord in 2013, als huurmoordenaar heeft gefungeerd.


Opgepakt met vuurwapens, pruik en kogelvrij vest

Gwenette Martha is kort na de liquidatie van Bouhbouh met drie anderen opgepakt op de Dam in Amsterdam. Een agent in de Damstraat herkent één man van de mannen als iemand die bij de politie bekend staat als vuurwapengevaarlijk.

Hij is met camera’s gevolgd tot op de Dam, waar zich uiteindelijk een kringetje van vier mannen vormt die heel dicht bij elkaar druk staan te praten en gebaren.

De opgetrommelde agenten spreken het viertal aan voor identiteitscontrole. Twee van hen blijken een doorgeladen vuurwapen op zak te hebben. Ook zijn ze in het bezit van een pruik en Martha draagt een kogelvrij vest.

Justitie vermoedt dat het gezelschap bezig is met de voorbereiding van een moordaanslag op Benaouf M., het veronderstelde brein achter de moord op Bouhbouh.

Na de arrestatie van Gwenette doet de politie een aantal huiszoekingen in verscheidene panden in Amsterdam. Ze treffen vuurwapens, munitie, kogelwerende vesten, dure horloges en een aanzienlijke hoeveelheid geld aan.

Ook vinden agenten spullen om afluisterapparatuur en GPS-signalen te verstoren.


De pogingen tot liquidatie van Gwenette Martha

In december 2013 ontsnapt Martha nog aan de dood. In Amsterdam-Zuid richt een onbekend gebleven man een vuurwapen op hem en haalt meermalen de trekker over.

Het wapen blokkeert, waarop een vechtpartij ontstaat. Daarbij is Martha met het wapen op zijn hoofd geslagen. De aanvaller vlucht.

Martha doet aangifte en vraagt om bescherming bij de Amsterdamse politie. Volgens zijn advocaat Nico Meijering is dit verzoek geweigerd door de politie. Gwenette zou alleen bescherming kunnen krijgen als hij opening van zaken zou geven over de opdrachtgever achter de liquidatiepoging op hem.

Vervolgens zou geprobeerd zijn Martha op te blazen met een bom in de bijrijdersstoel van zijn auto.


Alekki uit de weg gereuimd

De Amsterdamse crimineel Alex ‘Alekki’ Gillis (30) is volgens justitie op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd door de groep Martha. Rond 7.23 uur ’s ochtends klonken drie of vier schoten.

Gillis sterft met drie kogels in zijn lichaam. Dit omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de pogingen om Martha te liquideren. Om hem heen zijn zeven hulzen gevonden, met twee soorten kalibers afkomstig uit een semiautomatisch pistool en een machinepistool.

De Iraniër Massod Amin Hosseini, eveneens een bekende figuur uit ‘de Groep-Martha’ zou Gillis hebben doodgeschoten toen die vanuit het huis van zijn vriendin in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam in zijn auto wilde stappen. Gökhan C. stuurde volgens justitie een half uur na de liquidatie een bericht aan Ilias K.: ‘Het is geklaart.’

Op een Fanta-flesje met brandstof dat achterblijft in de Volkswagen Golf waarin de schutter was gevlucht, zit DNA van Amin Hosseini. Getuigen omschrijven ook zijn signalement.

Deze Amin Hosseini komt ook vroegtijdig aan zijn einde: hij is op 3 september 2014 doodgeschoten


Martha dan toch geliquideerd

Martha wordt op donderdag 22 mei 2014, op 40-jarige leeftijd, vermoord. Hij zit met een vriend, een kleine drugshandelaar en lijfwacht annex chauffeur, in shoarmazaak Rooz op de Amsterdamseweg in Amstelveen.

Deze vriend had onlangs nog de schuld op zich genomen toen hij met Martha werd aangehouden in een auto waarin twee vuurwapens waren verstopt in geheime bergruimtes.

Op een moment sluiten aan zich nog twee mannen bij het gezelschap. Met één van die twee loopt Martha naar buiten.

Daar is hij met een Kalasjnikov en waarschijnlijk nog ten minste één automatisch wapen onder vuur genomen. Martha is met 80 kogels in vooral zijn borst geraakt. De man met wie hij buiten was, kon wegrennen, is niet beschoten en bleef ongedeerd. Martha was ongewapend.

Volgens getuigen waren er drie of meer daders, die in het zwart gekleed waren en gezichtsbedekking droegen. Na de liquidatie zijn de schutters in een donkergekleurde BMW, een 3 of 5 serie, met hoge snelheid over de Amsterdamseweg weggereden richting Amsterdam.

Rond half elf werd een brandende BMW aangetroffen op de Venserweg in Diemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de vluchtauto is.


Eerbetoon en begrafenis Martha

Op dinsdagavond 27 mei komen zo’n 40 leden van motorclub Satudarah op de plek waar Martha is vermoord in Amstelveen bijeen. Daarbij maken ze veel (motor-)geluid geproduceerd om hem te herdenken. Martha was bevriend met de president van de Amsterdamse afdeling van de club.

Het lichaam van Martha is in alle stilte naar Curaçao overgevlogen en hij is op de begraafplaats in Brievengat begraven.


Na zijn dood…

Een usb-stick in de broekzak van Gwenette Martha leidt ook nog tot negen aanhoudingen in Antwerpen. De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij de invoer van honderden kilo’s cocaïne. Bij één van de verdachten thuis, een havenarbeider, wordt één miljoen euro cash gevonden.

Van de jongens met wie Gwenette Martha om gaat zijn er velen niet meer in leven: Clyde Lewis (2008), Boneka Belserang (2009), Clyde de Jezus (2010) en Najib Bouhbouh (2012).

Na de moord op Gwenette Martha neemt Najib ‘Ziggy’ Himmich de leiding over de organisatie over. Hij profiteert van de moord op Martha en verraadt waarschijnlijk enkele leden.

Himmich vestigt zich in Spanje om zich aan te sluiten bij drugscrimineel Samir Bouyakhrichan aan de Costa del Sol. Daarom plannen Martha’s leden in samenwerking met Naoufal F. een aanval op deze organisatie.


De nasleep na Martha’s dood

13 juli 2014: Stefan Eggermont is vermoord door de achtergebleven organisatie van Gwenette Martha. Het echte doelwit is Omar Lkhorf, de broer van Youssef Lkhorf die in 2012 is vermoord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Omar Lkhorf en de vermoorde Eggermont rijden in dezelfde auto op dezelfde plaats.

18 augustus 2014: Derkaoui ‘Pirki’, één van de deelnemers aan de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012, is hoogstwaarschijnlijk in opdracht van de groep rond Gwenette Martha vermoord in Amsterdam.

29 augustus 2014: Samir Bouyakhrichan is vermoord en Najib Himmich is vermiste sinds september 2014 en als dood verondersteld.

3 september 2014: Massod Amin Hosseini is vermoord in zijn auto op de Pisuissehof in Amsterdam-Osdorp. Reden voor de liquidatie zou de foute liquidatie op Stefan Regalo Eggermont zijn. Ook vanwege het vermoeden dat hij het vijandige kamp informeerde, raakte Hosseini uit de gratie.

November 2014: Luana Luz Xavier, de vriendin Najib ‘Ziggy’ Himmich, krijgt geen contact meer met hem. Ze gaat naar het huis van Himmich in Madrid. Als ze het huis binnenkomt, vindt ze zijn paspoort, portemonnee, telefoon en kleren, maar Ziggy kan ze niet vinden. Daarna keert ze terug naar Amsterdam. Van Ziggi is nooit meer iets vernomen.

8 december 2014: Luana Luz Xavier, echtgenote van Najib Himmich, is waarschijnlijk vermoord door de overgebleven leden van de organisatie rond Martha.

2 maart 2015: Marchano Pocorni is waarschijnlijk vermoord door de overgebleven leden van de organisatie van Gwenette Martha in Paramaribo, Suriname. Pocorni en Rida Bennajem waren de schutters van de in 2012 in Antwerpen doodgeschoten Najeb Bouhbouh.

17 jan. 2018: Anass El Ajjoudi, een man die waarschijnlijk een groot aantal moorden op het kamp van Gwenette Martha voorbereidde, is in Amsterdam doodgeschoten.


Geef een reactie