Outlaw motorclubs in Nederland

Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd in Amsterdam een eerste outlaw motorclub opgericht. Het betrof de prospect-chapter van de Hells Angels. In 1978 werd dit het achtste fullcolour-chapter van de Hells Angels in Europa. De Rogues en de Demons volgden in 1979 en 1982. Satudarah bestaat vanaf 1990. Eén van de relatief nieuwe clubs van Nederlandse origine is de in 2013 gestarte No Surrender MC. In 2013 kwam ook Red Devils MC naar Nederland. Begin 2014 gingen vervolgens vrijwel gelijktijdig twee voormalige supportclubs over op de three piece back patch: Waardeloos MC en Gringos MC. In maart 2014 kwam de internationale outlaw club Bandidos MC naar Nederland. Er zijn nu zo’n vijftien outlaw motorclubs gevestigd in Nederland. De outlaw motorclubs hier onder hebben indien mogelijke een linkje naar de eigen website.

Outlaw Motorclubs in Nederland
Outlaw Motorclubs in Nederland


Outlaw motorclubs in Nederland

De vijf grootste clubs zijn, op dit moment, Satudarah MC, Hells Angels MC, No Surrender MC, Trailer Trash MC en Red Devils MC. Hieronder een korte beschrijving van de in Nederland gevestigde outlaw motorclubs. De beschrijving is grotendeels gebaseerd op het ‘Handboek Nederlandse Outlaw Motorcycle Gangs’, dat zich gedeeltelijk baseert op de websites van de clubs zelf.

 


Satudarah MC

Satudarah MC is in 1990 opgericht door negen voornamelijk Molukse vrienden, die in de Molukse wijk in Moordrecht woonden. Zij hadden een voorliefde voor het motorrijden en noemden zich de “erfgenamen der Molukse krijgers”. Op het beeldmerk van de club staat een Alfoerse krijger afgebeeld. Satu darah in het Indonesisch/Maleis betekent “één bloed”. De clubkleuren zijn zwart en geel. Het logo vermeldt Maluku als eerbetoon aan de herkomst. De motorclub is sinds de oprichting in 1990 gegroeid tot 85 afdelingen wereldwijd, waarvan bijna 40 afdelingen in Nederland. In 2012 telde Satudarah MC zo’n 400 leden verdeeld over circa 20 afdelingen en had de motorclub tevens afdelingen in Duitsland en België.


Hells Angels MC

De club werd opgericht op 17 maart 1948 in Fontana / San Bernardino, in de Amerikaanse staat Californië. Leden van het eerste uur waren vooral ex-militairen die zich, ontgoocheld door hun oorlogservaringen, afkeerden van de burgerlijke normen en waarden. De Nederlandse afdeling heet Hells Angels Holland. De Amsterdamse chapter wordt vaak door justitie en politie de motherchapter van Europa genoemd. Ook wordt deze de invloedrijkste chapter van Nederland genoemd.

Hells Angels Holland begon in Amsterdam-Oost als de brommerclub Kreidler Ploeg Oost rond Willem van Boxtel. Eind jaren zestig namen ze de naam Hells Angels aan, zonder toestemming van de hoofd-chapter in San Bernardino. In 1973 werden 12 leden gearresteerd wegens geweldpleging, onder wie Van Boxtel. Een jaar later, in 1974, besloot de Amsterdamse gemeenteraad de bouw van een clubhuis aan de H.J.E. Wenckebachweg te financieren, in de hoop dat er dan een eind zou komen aan het geweld van de groep. In mei 1978 volgde een politie-inval in clubhuis Angel Place.


Trailer Trash MC

Trailer Trash MC is een Nederlandse outlaw motorclub waarvan de leden voornamelijk afkomstig zijn uit de woonwagenwereld. In de periode van 2009 tot 2011 waren de leden van Trailer Trash MC als chapter lid van Satudarah MC.


Red Devils MC

Red Devils Motorcycle Club is een internationale motorclub. Ze zijn de grootste officiële supportclub van de Hells Angels. Deze club heeft een eigen logo maar de opbouw van de colors is identiek en de clubkleuren zijn weer gelieerd aan de clubkleuren van de Hells Angels (rood-wit in dit geval). De Red Devils wordt gekwalificeerd als een 1%MC. De Nederlandse chapters zijn: Harlingen, Coast Area (Schalsum), Sneek, Leeuwarden, North-East (Oude Pekela), Westborder, Mid-West, Alphen a/d Rijn, Amsterdam, Breda, Westside, Eastborder, Southborder, Ghosttown ( Limburg ), Alkmaar en Lowlands. Northern Brothers MC Harlingen was de eerste motorclub die over ging naar de Red Devils MC.


No Surrender MC

No Surrender MC is een motorclub met thuisbasis in Nederland. No Surrender werd in februari 2013 opgericht door Klaas Otto, voormalig bestuurder van Satudarah MC, en wordt door onder meer de nationale politie aangemerkt als een 1%MC. De motorclub zou zijn opgericht uit onvrede met het beleid van Satudarah MC. Een aantal leden van het voormalige Satudarah-chapter Ciganos en enkele ex-leden van de Hells Angels waren verder betrokken bij de oprichting. Willem Holleeder was vicepresident van de afdeling in Amsterdam tot april 2013. Sergeant-at-arms (ordehandhaver) van dezelfde afdeling was Dick Vrij.


Animals MC

De Animals hebben twee chapters. Het logo bestaat uit een motor met een bulldog als voorwiel. Op de bottomrocker staat de plaats van het chapter: Roermond of Wierden.


Bandidos MC

De Amerikaanse Bandidos MC is in 1966 opgericht in Texas door een Vietnamveteraan en oud-marinier Donald Eugene Chambers. Op 3 maart 2014 hadden de Bandidos wereldwijd rond de 300 chapters, waarvan bijna de helft in Europa.14 De meeste chapters zijn gevestigd in de Verenigde Staten, Duitsland en Australië. Van oudsher staat Bandidos MC op vijandige voet met de Hells Angels.

De Bandidos waren betrokken bij verschillende gewelddadige conflicten. De clubkleuren van Bandidos zijn rood met een gouden achtergrond. Het logo is een mannetje met een sombrero, die een pistool in zijn ene en een machete in zijn andere hand houdt. Hun slogan is: “We are the people your parents warned you about”. In maart 2014 kwamen de Bandidos naar Nederland met een probationary15 chapter Sittard. Vlak daarna volgde een tweede chapter in Alkmaar.


Black Sheep MC

Begin 2014 bestond outlaw motorclub Black Sheep uit vijf chapters. De club heeft 60 leden. Het clublogo bestaat uit een schapenschedel met slagtanden en grote hoorns. Op de bottomrocker staat: ‘Netherlands’. De website opent met een bericht van hun advocaat waarin Black Sheep MC aangeeft zich te houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving en zich niet te herkennen in het label ‘outlawbiker’. De Black Sheep hebben supporters. Deze zijn te herkennen aan een patch met support 219 of affiliated 219. Dit staat voor de 2e (B) en 19e (S) letter van het alfabet.


Demons MC

Volgens hun internetsite is Demons MC opgericht in 1982 in de omgeving van Gouda. In 2007 hebben de Demons een tweede chapter opgericht in Raamsdonk. In 2012 is een deel van de leden overgepatched (overgestapt) naar de Hells Angels. In november 2013 bestaat Demons MC uit één chapter waarvan voornamelijk (oud-)militairen lid zijn. Het logo van de club bestaat uit een hoofd met lange hoektanden die twee zuigers vasthoudt. Op de bottomrocker staat: ‘Netherlands’. Het clubhuis staat in Goes.


Gringos MC

Gringos MC is recentelijk een volwaardige outlaw motorclub geworden. De Gringos waren een supportclub van de Rogues. Het clubhuis staat in Medemblik. Het logo wordt gevormd door een grote sombrero met daaronder een zonnebril en snor. In verschillende landen zijn outlaw motorclubs te vinden met de naam Gringos. Dit zijn meestal supportclubs van de Hells Angels.


Rebel Crew MC

De Rebel Crew bestaat op 1 januari 2014 uit twee chapters: Bussum en Den Haag. Een ijzeren kruis met daarin een runeteken M vormt het logo. Op de bottomrocker staat Nederland.


Rogues MC

In 1979 is de motorclub Rogues opgericht en is daarmee één van de oudste outlaw motorclubs van Nederland. De club heeft twee chapters. Het logo bestaat uit een besnorde en bebaarde man met daarachter een wiel. Op de bottomrocker staat de plaats waar ze gevestigd zijn: Opmeer of Almere.


Spiders MC

De Spiders bestaan 26 jaar, zij hebben één chapter. Het logo is een combinatie van de Nederlandse vlag en de Confederate-vlag met daarop een spinnenweb. Op de bottomrocker staat de vestigingsplaats Delft.


Veterans MC

De Veterans bestaan uit veteranen die op missie zijn geweest. De Veterans zijn sinds 2005 een outlaw motorcycle gang. Ze hebben drie chapters. Het logo bestaat uit een schedel met een zwarte baret en daarop een Nederlandse vlag. Achter de schedel staan twee gekruiste zwaarden. Op de bottomrocker staat: ‘Netherlands’. Veterans MC heeft supporters: ‘22 squad’. De supporters hebben hun wortels in het korps mariniers (KLPD, 2010).


Waardeloos MC

Waardeloos MC is een voormalige supportclub van de Hells Angels met één chapter. Het logo bestaat uit een chopper met op de achtergrond de contouren van de provincie Groningen en daarin de vlag van de provincie. Het clubhuis staat in Finsterwolde.


Bron en meer informatie: Outlawbikers in Nederland, april 2014

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier

84 − = 77