Ridouan Taghi: een korte biografie van de grootste ‘Kleine’

0
Ridouan Taghi: een korte biografie van de grootste 'Kleine'
Ridouan Taghi: een korte biografie van de grootste 'Kleine'

Ridouan Taghi

(Tétouan, 20 december 1977)
Bijnamen: Kleine, Patron, Freggel, Neus
De Marokkaanse-Nederlander is 1,76 meter en heeft bruine ogen.


Jeugd van Ridouan Taghi

Taghi is geboren in het noorden van Marokko in Beni Selman. Samen met zijn ouders, oudere broer en twee zussen komt hij als tweejarige in 1980 naar Vianen in Nederland. Daar zijn later in het gezin nog zes meisjes en een jongen geboren.

Begin jaren ’90 sloot Taghi zich aan bij jeugdbende Bad Boys, waarbij BAD staat voor ‘black and deadly’. De Bad Boys zijn actief bij de Amsterdamsestraatweg in Utrecht en winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein. De bende is vooral actief Nieuwegein en omstreken waar ze zorgen voor overlast geeft en inbraken plegen.

In 1992 is Taghi voor het eerst veroordeeld voor onder andere inbraken en wapenbezit. Op zijn 17e stopt hij met zijn vwo-opleiding in Nieuwegein. Hij is een intelligente VWO’er, maar is ook hasj aan het dealen op het schoolplein.

Vanaf 2000 komt Taghi lange tijd niet meer in aanraking met de politie. Hij runt een tijdlang een grillroom aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. In 2009 schrijft hij zich uit bij de Basisregistratie Personen.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Taghi weer in beeld van politie en justitie

Taghi krijgt rond de eeuwwisseling beschikking over een hasjlijn. Deze ‘erft’ hij van een familielid. Hij gebruikt die lijn van Marokko naar Nederland om er cocaïne te gaan smokkelen.

Hij weet zich zo op te werken tot één van de nieuwe kopstukken in de Nederlandse onderwereld.

In 2012 gaat het mis. Na een onderlinge ruzie en de verdwijning van een grote lading cocaïne wordt het erg onrustig tussen rivaliserende bendes.

Dit leidt tot verschillende moorden waarbij Ridouan Taghi wordt gezien als leider van de criminele organisatie die hiervoor verantwoordelijk is.

Ondanks de eerdere veroordelingen blijft Taghi toch vrij lang buiten beeld bij de politie. Bij de Spaanse politie komt hij wel in beeld voor de liquidatie van Tarik Abdellaoui in 2013.

Taghi zou hij na een drugsruzie opdracht hebben gegeven voor de moord op zijn neef Tarik Abdellaoui in de Spaanse kustplaats Fuengirola.

Abdellaoui overleeft de aanslag en wees Taghi aan als verantwoordelijke. Een jaar later is Abdellaoui alsnog geliquideerd. Sinds die eerste aanslag is Taghi ook in Spanje gezocht.

Inmiddels maakt hij naam als grote handelaar in cocaïne. Tevens komen er vanaf 2013 meldingen binnen bij het Team Criminele Inlichtingen en de Financial Intelligence Unit van de politie over Taghi.

Het kantelpunt is echter toen in juni 2015 Ebrahim Buzhu aangifte doet tegen Taghi en diens vermeende rechterhand Saïd Razzouki. Buzhu zou op de dodenlijst van Taghi staan nadat hij in 2009 had geholpen bij een ontvoering van een coffeeshopeigenaar, die bevriend was met Taghi.

In juli 2015 zijn in het kader van onderzoek 26Koper twee grote wapenvondsten gedaan en is een grote groep mannen aangehouden. Veel van deze mannen komen uit dezelfde jeugdbende als Taghi.

Uit PGP-berichten blijkt volgens het OM dat deze mannen en de gevonden wapens behoren tot de groep rondom Taghi.


Liquidaties

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is in 2014 Taghi voor het eerst verantwoordelijk voor een liquidatie. Doelwit is crimineel Samir Jabli, maar door een blunder is de mbo-scholier Mohammed Alarasi vermoord in Amersfoort. Later dat jaar, op 1 december, is Jabli alsnog vermoord.

Moord op Ronald Bakker

In september 2015 is spyshopmedewerker Ronald Bakker vermoord. Deze spyshop Sitcon Security speelt een belangrijke rol in het Koper-onderzoek.

De spyshop heeft op bevel van justitie de administratie moeten inleveren en aankoopbonnetjes worden gebruikt als bewijs. Taghi’s groep gebruikte de spyshop om auto’s te controleren op verborgen zenders (sweapen) die de politie of criminele tegenstanders gebruiken.

Taghi is ziedend en ziet dit als verraad. Ali M. meldt in een PGP-bericht op 26 juli 2015: ‘Ze hebben ons gewoon genaaid. Spullen verkopen en ons naaien.’  Uit recherchestukken blijkt dat topcrimineel Taghi zelfs zo boos is dat hij een aanval met één of meerdere bazooka’s laat voorbereiden.

Deze raketaanval moet meerdere slachtoffers maken. Taghi zegt zelfs dat alle medewerkers aanwezig moeten zijn. Dit omdat ze niet meer weten wie van de spyshop hen geholpen heeft.

Mourad B. bericht aan Mario R.: ‘Er slapen honderd procent mensen. De man van de Porsche en zijn vrouw, maar zie geen kind. Hahaha. Ja, bazooka gaat er zeker doorheen.’ Deze raketaanval gaat uiteindelijk om onduidelijke redenen niet door.

Begin april 2015 is crimineel Naoufal F. gearresteerd in Dublin. Met Richard R. en Taghi vormt hij een driemanschap, waarin F. vooral hitman was. Voor Taghi is dit aanleiding om aan R. voor te stellen om officier van justitie Koos Plooij te liquideren.

Plooij is verantwoordelijk voor de vervolging van F. alsook een onderzoek naar de criminele organisatie van Taghi. Richard R. wijst dat idee af: “Dat zijn echte gedachtes, maar nee”.

Op 9 mei 2016 is Abderrahim Belhadj vermoord. Volgens het OM heeft Taghi opdracht gegeven hem te liquideren omdat Belhadj twee blokken cocaïne zou hebben gestolen.

In 2016 geeft Taghi volgens het OM opdracht om crimineel Samir Erraghib te liquideren. Dit vindt plaats op 22 juni 2016 in IJsselstein. Erraghib heeft volgens Taghi over hem gepraat.

Volgens het OM zijn Taghi en Razzouki op zoek naar Buzhu, vanwege zijn belastende verklaringen. Als Buzhu lastig vindbaar is, richten ze hun pijlen op Ranko Scekic, een vriend van Buzhu.

In versleutelde berichten spreekt Taghi over Scekic als ‘die hond Joego’. Op 22 juni 2016 is Scekic vermoord, een paar dagen voordat Scekic zou verklaren in de strafzaak 26Koper.


De liquidatie van Martin Kok

Lees hier ->>> meer over de handel en wandel Martin Kok op deze website.

In juni 2016 publiceert oud-crimineel en misdaadblogger Martin Kok publiceert op zijn website Vlinderscrime over de drugsverdachten Ridouan Taghi, Naoufal F. (‘Noffel’) en ‘Rico de Chileen’.

Kok brengt de heren in verband bracht met een internationale cocaïnelijn en een reeks liquidaties. Hij publiceert op zijn site hun namen voluit, plaatst er foto’s bij en noemde hen ‘de bazen van 26Koper’.

In juli 2016 is gepoogd Kok te liquideren door een bom onder de auto waarin hij reed te plaatsen, maar deze is op tijd door Kok zelf ontdekt. Martin Kok over ‘bom’: ‘Ze doen hun best maar. Wij gaan lekker zuipen en hoeren snoeren’

‘Bommetje, magneetje, lampje dat brandde, ze zagen meteen dat het een bom was’, zegt Martin Kok tegen AT5. ‘Maar ze wisten het al van tevoren, want we moesten de zaak ontruimen. Ik was eten met een paar lekkere wijven in het Kalfje en toen we er uit liepen zag ik ook een bom onder mijn auto.’

Op 12 september van datzelfde jaar schrijft Kok opnieuw op zijn website over Taghi, Richard R. en Naoufal F.

Donderdag 8 december 2016 in de middag in Amsterdam-Zuid is wederom een moordpoging gedaan op Kok, maar het wapen van de schutter lijkt te haperen, zonder dat Kok het doorhad. Diezelfde avond is Kok alsnog geliquideerd in Laren.

Volgens het OM waren deze liquidatiepogingen in opdracht van Taghi.


Nog meer (pogingen tot) liquidaties

Op 12 januari 2017 is gepoogd Khalid H. te liquideren. In plaats daarvan wordt flatgenoot Hakim Changachi vermoord. Twee dagen na de liquidatie is opnieuw gepoogd Khalid H. te liquideren, maar deze weet opnieuw te ontsnappen.


Nabil B.: van dader tot kroongetuige

Bij de eerste liquidatie, waar Changachi bij omkomt, is de latere kroongetuige Nabil B. betrokken. Nabil B. is bevriend met de familie van Changachi en komt daardoor in de problemen tussen de familie en de groep van Taghi.

Nabil B. besluit daarom naar justitie te stappen en kroongetuige te worden.


Vergismoord op zoon Marokkaanse rechter in Marakko

Op 31 januari 2017 is Justin Jap Tjong geliquideerd en op 17 april 2017 is Farid Souhali geliquideerd. Op 17 april 2017 is Jaïr Wessels geliquideerd. Volgens het OM heeft Taghi hiervoor opdracht gegeven aan motorclub Caloh Wahoh.

Sinds begin 2016 zit Taghi in een conflict met Mustapha F. In november 2017 is gepoogd F. te liquideren in Marrakesh. Door een blunder is echter de 26-jarige zoon van een Marokkaanse rechter in Café La Crème vermoord.

Voor deze moord zijn in Marokko twee schutters en een broer van Taghi veroordeeld. Daarnaast is ook neef en vertrouweling van Taghi Jaouad F. in oktober 2021 opgepakt voor betrokkenheid. Volgens zowel de Nederlandse als Marokkaanse opsporingsdiensten heeft Taghi opdracht gegeven voor deze liquidatie.

Op 26 juni 2018 is in de nacht een aanslag gepleegd op het kantoor van de Telegraaf. Met een bestelwagen is ingereden op het gebouw, waarna de bestelwagen tot ontploffing is gebracht.

Voor het OM is niet vast komen te staan wat het motief voor de aanslag was. Wel hebben ze het vermoeden dat Taghi de opdrachtgever was en dat publicaties over hem de reden waren.


De aanhouding Ridouan Taghi

Taghi werd lange tijd gezocht en stond sinds maart 2018 op de Nationale Opsporingslijst. In november 2018 verhoogt het OM de beloningen voor gouden tip die zou leiden tot opsporing van Razzouki of Taghi naar 100.000 euro, het hoogste bedrag tot dan toe.

Op 16 december 2019 is Taghi aangehouden in Dubai. Hij heeft zich verscholen in een villa. Alle gordijnen zijn dicht, kennissen en handlangers komen dagelijkse benodigdheden brengen.

Door onderzoek van internetdata van dit adres en het koppelen van de informatie van de mensen die boodschappen bezorgden, kon met zekerheid de identiteit van Taghi worden vastgesteld.

Hierna is er een inval georganiseerd door de politie van Dubai. Deze zou rustig zijn verlopen. Taghi erkent zijn identiteit en geeft aan dat hij met andermans paspoort Dubai in was gekomen.

Het gaat er na de aanhouding stevig aan toe. Taghi zelf: ‘Op het politiebureau hebben ze me 72 uur wakker gehouden en chemische middelen toegediend. Ik ben geslagen en geschopt, in mijn gezicht en op andere plekken. Ook had ik strakke tiewraps om mijn enkels en handen en een plastic blinddoek voor mijn ogen. Ook Marokkaanse agenten werkten hieraan mee.’

Drie dagen later is hij volgens de lezing van het OM op verzoek van de autoriteiten in Dubai als ongewenste vreemdeling met een chartervlucht naar Nederland overgebracht. Hij is ingesloten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, die ook als huis van bewaring dienstdoet.

Zijn advocaat Weski betwist de correctheid van de gevolgde procedure en stelde dat Taghi feitelijk zou zijn ontvoerd. In reactie hierop meldt de minister van Justitie en Veiligheid, Grapperhaus, dat alles volgens de regels is verlopen.

Volgens hem is het een besluit van de lokale autoriteiten in Dubai om Taghi het land uit te zetten. Er zou geen enkele aanwijzing zijn voor ontvoering.


De strafzaken en Redouan Taghi


Het Marengo-proces

In juli 2019 gaat een rechtszaak van start tegen zeventien verdachten met Taghi als hoofdverdachte. Taghi en zijn organisatie worden door het OM verdacht van handel in onder andere cocaïne, en verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe.

Centraal in dit proces staan de verklaringen van een kroongetuige Nabil B. De advocaat van Taghi in dit proces is Inez Weski. Zij maakt op 17 oktober 2019 bekend te overwegen te stoppen met de verdediging van Taghi.

Dit omdat ze van mening is dat justitie traineert en dat haar cliënt daardoor geen eerlijk proces krijgt. Op 19 december 2019 maakt Weski bekend de verdediging van Taghi voort te zetten.

In september 2021 verzoekt Weski om de zaak van Taghi af te splitsen van het Marengo-proces. Dit verzoek is afgewezen.


Liquidaties rondom kroongetuige

Tijdens het proces zijn drie personen rond de kroongetuige geliquideerd. De broer van de kroongetuige, Reduan Bakkali, is op 29 maart 2019 vermoord na twee mislukte pogingen de dag daarvoor. De moord vindt plaats zes dagen na de bekendmaking van de kroongetuigedeal.

Nabil, die een grafisch bedrijf had, wilde beveiligd worden door justitie. De stelling van het Openbaar Ministerie dat hij ‘maar zeer beperkt beveiliging wilde’, klopt niet. Dat melden bronnen aan Het Parool.

Volgens het Gerechtshof Amsterdam “heeft het er alle schijn van” dat de moord het gevolg is van de kroongetuigendeal. Taghi is hiervoor nooit aangeklaagd, maar binnen de “opsporing” wordt aangenomen dat Taghi hiervoor opdracht heeft gegeven.

Op 18 september 2019 is ook Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige, geliquideerd. Voor de moord zijn twee schutters veroordeeld tot 30 jaar cel. Daarnaast zijn nog drie mensen door OM verdacht van betrokkenheid, waaronder Jaoud F. en nog een andere neef van Taghi.


Liquidatie van Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die als vertrouwenspersoon de kroongetuige bijstaat, is op 6 juli 2021 vermoord in Amsterdam. Al in 2019 heeft het OM gemeld bij De Vries dat hij op de dodenlijst van Taghi zou staan. Taghi ontkent dat De Vries op de dodenlijst stond en ontkent na de moord ook betrokkenheid.

Op 15 januari 2022 is het lichaam van Ebrahim Buzhu gevonden nabij Cadiz. Buzhu is overleden aan een schotwond door het hoofd.


Eris-proces

Parallel met het Marengo-proces is ook het Eris-proces gevoerd. Hierin staan vijf moorden centraal en nog eens elf plannen daarvoor. Het gaat om 21 verdachten, veelal uit motorclub Caloh Wahoh.

Net als het Marengo-proces speelt hier een kroongetuige Tony G. een belangrijke rol. Het OM verdenkt Taghi ervan opdracht gegeven te hebben voor drie van die moorden, namelijk die op Tjong, Wessels en Souhali.

Ondanks de verdenkingen wordt Taghi zelf niet vervolgd in dit proces, omdat het OM verwacht in het Marengo-proces al de maximale straf opgelegd te krijgen.


Gevangenschap en vluchtpogingen van Ridouan Taghi

Taghi stelt beroep in tegen verlenging van zijn verblijf in de EBI in Vugt, de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland. Dit nadat de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft besloten zijn verblijf in Vught te verlengen.

Taghi vindt het gevangenisregime “onmenselijk zwaar”. “Hij moet haast voor elke scheet procederen bij de beklagrechter”, zegt Taghi’s detentie-advocaat Thomas van der Horst.

De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) besliste dat Taghi niet naar een andere gevangenis werd overgeplaatst.

Hoewel er onvoldoende gebleken is dat er sprake is van extreem vluchtrisico, is er wel “een onaanvaardbaar maatschappelijk risico” als Taghi toch zou ontsnappen.

Naast Weski en twee andere advocaten had Taghi ook een neef Youssef als “media-advocaat”. Het OM heeft dit aanvankelijk proberen te verhinderen in december 2020, maar zijn bezwaar bij de deken is afgewezen in maart 2021.

In februari 2021 id een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van Taghi om te communiceren met de buitenwereld. Hiervoor zijn uiteindelijk met toestemming van de rechter-commissaris de communicatie tussen Taghi en Youssef afgeluisterd.

Hieruit blijkt volgens het OM dat Youssef de schakel vormt in de communicatie tussen Taghi en de buitenwereld. Hieruit blijkt ook dat Taghi met hulp van Youssef werkte aan ontsnappingspogingen. Op 8 december 2021 is Youssef hiervoor aangehouden in de EBI in Vught.

Al veel langer bezig met een ontsnappingspoging

Taghi zou al lang voor zijn arrestatie bezig zijn geweest met een eventuele ontsnapping. Dat blijkt uit een rapport van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Een zwaarbewapend commando zou hem uit de EBI in Vught moeten bevrijden.

Het gaat om een RSJ-rapport uit april 2021, waar De Telegraaf als eerste over bericht. In het rapport is informatie van het Team Criminele Inlichtingen opgenomen.

Daaruit blijkt dat “in het criminele milieu wordt gezegd dat klager (Taghi, red.) een eigen commandogroep heeft die de beschikking heeft over zware vuurwapens”.

Voor zijn aanhouding in Dubai in 2019 zou Taghi al veel geld hebben betaald om hem te bevrijden, als hij vast zou komen te zitten.

In het rapport valt te lezen: “Er zou worden gezocht naar een bemiddelaar die hiervoor enkele tientallen miljoenen euro’s zal krijgen. Tot slot komt naar voren dat een neef van klager mensen benadert om klager te bevrijden.”


Geef een reactie