, , ,

Liquidatie Charley Wong – 23 mei 1993, Amsterdam

Liquidatie Charly Wong

Liquidatie Charly Wong
Charles Cecil Wong
Amsterdam, 1952 – 23 mei 1993, Amsterdam

De 41-arige Amsterdamse drugscrimineel Charly Wong doet zaken met onder meer Steve Brown en Klaas Bruinsma.

Het gerucht gaat dat hij met de politie zou praten. Wong is eerst neergestoken en daarna in de polder gedumpt. Zijn lijk is pas begin 1994 in de buurt van Zeewolde gevonden.

Hij was goed bevriend met Geurt Roos, de ex-lijfwacht van de vermoorde Klaas Bruinsma.


Lees hier ->>> meer over criminaliteit op deze website.


Liquidatie Charly Wong – 23 mei 1993, Amsterdam


Wong woonde aan de Zuidwal in Den Haag. Hij werd sinds 23 mei 1993 jaar vermist. Op die dag ging hij een auto met een kennis naar Amsterdam. Charley is een geboren en getogen Amsterdammer van Chinese afkomst.

Wong is op 31 december bij Zeewolde is opgegraven in een bosperceel bij de Ooievaarspias in Zeewolde. Hij is eerst neergestoken en daarna is zijn lichaam gedumpt. Hij droeg een housebroek, een wit T-shirt en slippers.

Zijn stoffelijk overschot is een paar dagen eerder gevonden door een wildbeheerder, was reeds in staat verregaande ontbinding. De wildbeheerder was ingezet om de vele vossen in het gebied te verjagen.

De politie gaat er daarom van uit dat hij kort na zijn verdwijning om het leven is gebracht.

Wong is een bekende in het drugmilieu. Ook dook zijn naam op in de affaire rond zaktelexen-producent Text Lite.

In juni van 1992 is er ook al eens een aanslag op Charley Wong gepleegd in de Bijlmer. Hij is toen door een kogel in de schouder geraakt en liep wekenlang met een mitella.


Steve Brown

Charly Wong was een goede vriend van Geurt Roos, de ex-lijfwacht van de vermoorde maffia-baas Klaas Bruinsma. Wong werkte in de jaren tachtig zelf ook voor één van de groten uit het Nederlandse drugmilieu: Steve Brown.

Brown is de man achter de Happy Family in Amsterdam. De happy Family had verschillende locaties in de hoofdstad waar softdrugs werd verkocht.

Ook was Brown kroongetuige in de zaak tegen Martin Hoogland en zijn moord op Klaas Bruinsma. Na onenigheid met Brown brak Wong met diens syndicaat. Roos en Wong werden in het milieu vanwege hun kennis als gevaarlijk beschouwd.

Wong kreeg onenigheid met Brown en besluit samen met Brown’s lijfwacht, George Elsing onder te duiken. Later sluit hij zich aan bij Geurt Roos.


Wong: Politie-informant

Wong stond als informant in Haaglanden geregistreerd, maar uit een gesprek met één van de runners van de RCID Haaglanden bleek dat men slechts een eenmalig gesprek met Wong had gehad.

Bij dit gesprek werd duidelijk dat de informant en de runners elkaar niet lagen, waarna er tussen hen geen contact meer is geweest.


Verdacht van huurfraude

Wong was onder andere verdacht van zwendel rond de verhuur van een woning in Den Haag. Hij zou daarvoor in januari 1994 voor de politierechter moeten verschijnen. Hij zou verschillende borgsommen hebben gevraagd van 750 gulden aan verschillende potentiële huurders.

De Haagse officier van justitie mr. Schelfhout beschuldigde Wong ervan dat hij in september 1992 voor de verhuur van één en dezelfde woning aan tien kandidaat-huurders. Wong zou op deze manier 7500 gulden hebben vergaard.

 


Wong’s testament

‘Geen liquidatie, geen drugsdeal, geen grote criminele netwerken, of Charly Wong wist er wel iets van’ – Het Parool

Wong en Roos voelden zich volgens Het Parool zo in het nauw gedreven door andere criminele groeperingen dat zij bij wijze van testament alles wat zij wisten over allerlei drugsoperaties en liquidaties inspraken op een bandopname. Zo zouden beiden ook op een dodenlijst staan.

In het ’testament’ komt naar voren dat Brown contact onderhield met de voor de Nederlandse justitie zeer belangrijke tipgeefster La Bella Bettien Martens.

Wong zegt zeker te weten dat Brown ‘met de kit’ werkte. Hij bedoelt daarmee dat de ex-baas van de Happy Family een dubbelrol speelde en als tipgever van de politie dienst deed.

Wong zegt voorts op het bandje dat hij in januari 1992 in het bijzijn van anderen in sprak: ‘Steve Brown heeft mij vijf maanden geleden aangeboden: ik neem jou mee naar de Engelse ambassade. Wij gaan daar praten. Dan doen we samen grote partijen en we gooien de anderen voor schut.’

Wong Vertelt ook: ‘Ik wist dat de politie opdracht had om Steve Brown niet aan te houden.’

Over Johan Verhoek zegt Wong: ‘Johan de Hakkelaar, dat is degene die op de achtergrond iedereen stuurt en laat lopen, want hij is de opperbaas, en achter meneer De Hakkelaar zijn er nog andere mensen, waarop ik te zijner tijd zal terugkomen. Dat is gedocumenteerd met tape en papieren, maar te zijnertijd zal ik daarop terugkomen. Dat zijn de bazen en die werken echt op het niveau van regeringen.’


Naschrift

Het is ons niet bekend wie Wong heeft vermoord.


 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie