, , ,

‘Jakkie’ Stroek – Garnalenboer en hasjhandelaar

‘Jakkie’ Stroek - Garnalenboer en hasjhandelaar

‘Jakkie’ Stroek – Garnalenboer en hasjhandelaar

Jack Stroek

Jacobus Henri Maria Stroek
22 mei 1941 – 1 mei 2021
Bijnamen: De Garnalenman, Jakkie Joint


Lees hier ->>> meer voer criminaliteit op deze website.


Stroek deed in de jaren zeventig, tachtig en negentig volop zaken in de hasj, met veel bekendere kopstukken uit het drugsmilieu zoals Simon Adriaanse alias Frits van de Wereld: Koning van de Wallen, Klaas Bruinsma en Etienne Urka.

Klaas Bruinsma was ooit zijn eregast op een feest voor zijn trouwdag en Stanley Esser woonde een tijdje in de villa van de Volendammer.


De Lammie

Zijn bekendheid verwierf Stroek De Lammie, een viskotter die na een achtervolging zonk voor de kust van Den Helder, met tonnen hasj aan boord.

Na een spectaculaire achtervolging door de politie zonk De Lammie met 1600 kilo hasj. Lees hier ->>> van alles over het reilen en zeilen aangaande e hasjkotter De Lammie.


Goed geld verdiend…

Stroek verdiende waarschijnlijk miljoenen aan het smokkelen van hasj. Hierbij gerbuikte hij zijn garnalenhandel als dekmantel. Al vanaf de jaren zeventig gold hij als de ‘Volendam connection’. Zo blijkt hij 35 jaar later, in 2005, nog steeds actief.

In 2000 wilde het Openbaar Ministerie Stroek voor 33 miljoen ‘plukken’. Hij was in Volendam  met zijn sportieve bolides een bekende verschijning.

Zo rijdt bijvoorbeeld hij in de jaren jaren tachtig van de vorige eeuw rond in het vissersdorp in een peperdure rode BMW 850.


‘Ouwe, ouwe penoze’

In april 2021 kwam Stroek nog ter sprake in het hoger beroep van Willem Holleeder tegen diens veroordeling tot levenslang voor het geven van opdrachten voor liquidaties.

In het verhoor van Holleeders ex-compagnon Dino Soerel ging het over een ontmoeting van de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis met Heinekenontvoerder Cor van Hout (geliquideerd in 2003) en Stroek.

Soerel was Hillis komen ophalen, en hoorde Van Hout en Stroek verhalen ophalen over vroeger.

Medio 2018 had Holleeder ‘de palingboer uit Volendam’ al treffend omschreven als ‘ouwe, ouwe penoze’: ‘Nu ben ik ouwe penoze, dus Jack Stroek is ouwe, ouwe penoze.’


Zie hier de Top 10 beste true crime documentaires aller tijden.


De laatste veroordeling van Jack Stroek

In 1997 wordt Stroek gearresteerd voor het vervoeren van honderd ton hasj van Pakistan naar Nederland in diepgevroren vis en garnalen. Dat gebeurt via een overslagstation voor de kust van het Liberia van dictator Charles Taylor.

De smokkel wordt onder meer gedaan met het bevoorradingsschip de ’Snow goose’. Dit betekent ook Stroek’s laatse veroordeling. Hij krijgt van de rechtbank van Haarlem viereneenhalf jaar cel en een boete van 100.000 gulden.

In de zaak wordt ook Etienne Urka onderzocht, maar er is gebrek aan bewijs. Stroek zegt dat hij Urka wel eens heeft ontmoet en hem een partij witgoed en broodroosters uit Roemenië heeft aangeboden.

Die broodroosters zou Urka weer in Suriname zou kunnen doorverkopen. Justitie denkt Stroek en Urka het drugsimperium van Klaas Bruinsma samen te hebben voortgezet.


Bart Middelburg in de Quote 500 van 2005: ‘Hij draait al dertig jaar mee. Dan ben je een grote.’


Thea Moear over Jack Stroek

de Nederlands Godmother Thea Moear zegt dat ze altijd op goede voet stond met Stroek. We hebben nooit een probleem gehad met Jack’. en ‘Ik heb hem een ​​keer op zaterdag bezocht om zijn huis te zien omdat hij het wilde verkopen.’, vertelt ze aan De Telegraaf.

‘Op een gegeven moment belt hij me buiten omdat daar ook een televisie was. Hij vroeg me: “Heb je dat al gelezen?” Daar stond op teletekst dat André Brilleman in een ton was gevonden. Daarom kan ik het me nog zo goed herinneren.’


Aan alles komt een einde…

Stroek bezocht tot kort voor zijn dood meerdere keren per week het Amvo-feestcentrum in Volendam. ‘Een graag geziene gast. Op zijn best vertelde hij met een paar goede vrienden aan tafel verhalen uit zijn oude hasjtijdperk’, zegt de eigenaar.

De laatste jaren van zijn leven spendeerde hij niet langer in Volendam, maar in Edam. Hij was voor zijn overlijden al een aantal jaar ernstig ziek. Stroek is één van de weinige criminele kopstukken  die een natuurlijke dood is gestorven. Hij overleed op 79-jarige leeftijd.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie