Aage M. – Meinesz: Meesterkraker – Korte biografie

0
Aage Meinesz
Aage Meinesz

Aage Meinesz

(Malang, 19 juni 1942 – Den Haag, 31 oktober 1985)


Meinesz is een Nederlands kluiskraker die bekend wordt onder de naam Aage M. alias de Meesterkraker, vanwege zijn goed voorbereide berovingen.


Bijnaam: Meesterkraker


Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Aage Meinesz
Aage Meinesz

Jeugd van Aage Meinesz

Meinesz is geboren in een Jappenkamp op Java, waar zijn ouders op dat moment woonden. De vader van Aage, Jelle Meinesz, is kapitein bij de landmacht en zijn moeder heet Conny de Jongh. Zijn vader verdwijnt overigens al jong uit het leven van Meinesz.

Aage is van ‘goede komaf’. Zijn overgrootvader was burgemeester van Rotterdam en Amsterdam, Sjoerd Vening Meinesz. Wen oudoom, Felix Vening Meinesz, was een bekende professor in de geofysica.

Na de oorlog komt Aage in Den Haag terecht. Zijn moeder werkt als secretaresse bij defensie en overlijdt in 1955 onder dubieuze omstandigheden.  Zijn jeugd brengt hij hierna grotendeels door in kampen, tehuizen en opvoedingsgestichten.

Alleen zijn oma lijkt zich over Aage te ontfermen. Ze stopt Aage zo nu en dan wat geld toe. Zij koopt later ‘een riant huis’ voor haar kleinzoon aan de Scheveningse Badhuisweg. Het huis hangt vol schilderijen en de muren zijn met suède bekleed.

In de jaren zestig krijgt Meinesz een baantje als metaalbewerker en is achtereenvolgens spuiter en autohandelaar. Ook is hij korte tijd ‘beschermer’ van een aantal prostituees. In deze tijd maakt hij ook kennis met ‘brandkastspecialisten’ uit de Haagse onderwereld.


De kraak van de Nederlandsche Middenstandsbank in Helmond

Meinesz is een charmante verschijning die zijn verhaal mooi kan brengen. Hiermee verwerft hij grote bekendheid in het Haagse. Als gereedschap gebruikt hij vaak een thermische lans. Dit is een apparaat dat bestaat uit een buis gevuld met staven magnesium waar zuurstof doorheen wordt geperst. Door ontsteking ontstaat een vlam van 3.500 graden die door beton en het dikste metaal brandt.

Op dinsdagnacht 26 september 1972 pleegt hij zijn grootste kraak ooit.  Het is er één die alle Nederlandse kranten zal halen. Uit de kluis van de Nederlandsche Middenstandsbank in Helmond steelt Meinesz 600.000 gulden. De particuliere spaarkluisjes laat hij bewust ongemoeid.


Veroordeling van Aage M.

Op 11 mei 1973 gearresteerd wordt Meinesz aangehouden in zijn woning in Den Haag. Hij is gewoon thuis. Handig als hij is heeft Meinesz een nis in zijn slaapkamer gemaakt, waarachter hij zich kan verstoppen. Als de politie langskomt staat Meinesz’ vrouw op dat moment voor twee personen eieren te bakken. Dit volgens de agenten wel wat vreemd  voor een eenpersoonshuishouden. De agenten kunnen Meinesz overigens niet vinden. Ze besluiten uiteindelijk met honden te gaan zoeken en zo wordt hij alsnog gevonden.

Op 11 juli bekent hij een kraak bij de V&D in Leeuwarden. Hij biecht daarbij nog veertig andere inbraken op, die hij de laatste drie jaar heeft gepleegd. Dit doet hij samen met een zekere Antonius uit Den Haag, Hendrik uit Wassenaar en Rainer uit den Haag.


Nog nooit heb ik iets onmenselijks gedaan, iemand verdriet of pijn gedaan. Ik deed het alleen voor mijn gezin.

Aage Meinesz tijdens zijn proces
(Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 5 mei 1974)


In totaal maken de heren bijna 1,2 miljoen gulden buit. Meinesz verraadt zijn mededaders en verklaart aan de rechter, mr. R. G. Holt: ‘Ik was kotsmisselijk van de hele beweging. lederen bleek uiteindelijk onbetrouwbaar‘. Op 28 november wordt hij door de rechtbank in Leeuwarden tot vijf jaar cel veroordeeld. In hoger beroep wordt dat 4,5 jaar.

Ontsnapping uit de Blokhuispoort

Hij moet zijn tijd uitzitten in de Blokhuispoort, de strafgevangenis in Leeuwarden. Op ingenieuze wijze weet hij daaruit te ontsnappen. Zijn kennis van de thermische lans past hij toe om met minisnijbranders de tralies door te branden.

Aage belt vlak na zijn ontsnapping vanaf zijn onderduikadres met Henri Remmers, presentator van het radioprogramma van het populaire Vara-radioprogramma  ‘In de Rooie Haan’.  Aage vertelt: ‘tenslotte heb ik wat ontspanning nodig, al met al ben ik hier nu al zo’n twee jaar mee bezig’ Hij doet ook de groeten aan het gevangenispersoneel van de Blokhuispoort: ‘Ik hoop, dat ze het sportief opvatten, ze hebben weer wat te doen.

110 dagen later, op 6 augustus 1974, word hij opgepakt. Meinesz zit ondergedoken bij een politie-agente, Helma V., aan de Schenkkade 293 in Den Haag. Meinesz trekt wit weg en staat als aan de grond genageld als hij in zijn slaapkamer, waar hij juist is gewekt door voetstappen van rechercheurs op het dak, plotseling in de loop kijkt van een dienstpistool. (Bron:  De Telegraaf, 7 augustus 1974). Meinesz wil met de agente trouwen, maar het huwelijk gaat uiteindelijk niet door.

Aage M. als beroemdheid in Nederland

Als zijn gevangenisstraf er opzit, op 26 september 1976, staat de gehele vaderlandse pers bij de gevangenispoort klaar. Ze willen allemaal foto’s te maken en citaten uit zijn mond op tekenen. Zo vragen ze Meinesz of het moeilijk was om zo spectaculair uit de gevangenis in Leeuwarden ontsnappen. Daarop antwoordt hij nonchalant: ‘Een bankkluis kraken kost ook moeite, ik heb die capaciteiten nu eenmaal.

Hij heeft een uitbundige levensstijl, waarvoor veel geld nodig is. In de misdaad is hij erop tegen om geweld te gebruiken. Hij stopt liever met inbreken dan een bewaker aan te moeten vallen. Hij krijgt zijn bijnaam de meesterkraker vanwege zijn vaardigheid met de thermische lans waarmee hij een serie bankroven pleegt.

Door het grote aantal kraken en de geweldloosheid waarmee hij deze uitvoert, krijgen zijn daden een eigen stijl binnen het criminele circuit. Later vertelt hij op de televisie, bij Willem Duys, over zijn daden.In 1976 verscheen zijn autobiografisch boek ‘Mijn nachten met de thermische lans’. ‘Verbitterd, niet verbeterd’, antwoordt hij op de vraag of hij in de gevangenis veranderd is tijdens de boekpresentatie in Den Haag (Bron: Leeuwarder courant, 6 oktober 1976)


Voor mij was het nodig met 60 gulden steun per week en 50 gulden huur. Ik moest toch eten? Spijt, waarom? Ik heb toch niemand in persoon een deuk gegeven?

Aage M. bij boekpresentatie in Den Haag
(Bron: Leeuwarder courant, 6 oktober 1976)


De uitbater van ‘Pandora’

Aage Meinesz wordt uitbater van een seksclub ‘Pandora’ op de hoek van Stenenbeer en Kleine Kerkstraat in Goes in Zeeland. Hij is ook eigenaar van de sexboerderij Jasmijn in het Gelderse Appeltern.

In het jaar 1978 wordt Aage Meienesz gearresteerd voor de diefstal van pandbrieven (1). Wegens fouten in de dagvaarding komt hij weer vrij. Op 27 februari 1980 verklaart de raadkamer van de rechtbank in Middelburg zijn bezwaar ongegrond. Daarom moet hij toch terecht staan voor de diefstal en verkoop van pandbrieven. Deze pandbrieven vertegenwoordigen een waarde van 5 miljoen gulden. De rechtbank in Middelburg besluit dat die zaak medio maart 1980 behandeld gaat worden.

(1) Een pandbrief is een obligatie die door een hypotheekbank is uitgegeven. De door de hypotheekbank verstrekte hypotheken vormen het onderpand van de obligatie. En die hypotheken zijn weer gedekt door hypothecair onderpand; vandaar de naam pandbrief. Door dit onderpand had de obligatie een (voor de bank) iets gunstiger rentetarief.

Aage M.  en nieuwe rechtszaken

Op 13 juli 1982 staat Meinesz terecht voor de rechtbank in Arnhem. Hij is verdacht van betrokkenheid bij de overvallen op projectontwikkelaar Harry Spruyt en diens gezin in Renkum en op de koppelbaas Thijs Tallapessy uit Tiel. Aage ontkent er ook maar iets mee te maken te hebben.


Ik heb geprobeerd me netjes te houden, maar ik word er gewoon bijgesleurd. Het is echter mijn zaak niet, wat die overvallers doen. Ik ben onschuldig.

Aage Meinesz
(Bron: Telegraaf, 14 juli 1982)


De officier van Justitie eist een celstraf van vijf jaar tegen hem. Op 22 juli 1982 veroordeelt de rechtbank in Arnhem hem tot een celstraf van vijf jaar. De rechtbank acht bewezen dat hij een belangrijk aandeel heeft in twee gewapende overvallen. Aage Meinesz gaat in hoger beroep.

Op 13 maart 1984 dient de advocaat van Aage Meinesz een gratieverzoek in. Dit in verband met de slechte gezondheid van Aage Meinesz. Het gerechtshof buigt zich voor de tweede keer over de heling van de pandbrieven. In 1983 is Aage Meinesz in deze zaak tot één jaar cel veroordeeld. De Hoge Raad vernietigt dit arrest op grond van onduidelijkheden in een deel van de dagvaarding.


Het overlijden van Aage M.

Uiteindelijk raakt Meinesz aan lager wal. Met gokken verliest hij grote hoeveelheden geld. Op 31 oktober 1985 overlijdt Aage Meinesz op 43-jarige leeftijd aan darmkanker. Hij wordt begraven in Den Haag op de algemene begraafplaats Westduin. Het graf is inmiddels geruimd.

Meinesz is één keer getrouwd geweest en krijgt uit dit huwelijk één dochter en één zoon. Daarna heeft hij bij verschillende vriendinnen nog twee zoons gekregen en een dochter.


Geef een reactie