Fred Ros: van huurmoordenaar naar kroongetuige

0
Fred Ros
Fred Ros

Fred Ros

(Hilversum, 26 oktober 1968 – )

Bijnaam: De Zwijger, Fredje Hummer

 


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Fred Ros
Fred Ros

Fred Ros komt in 1998 voor het eerst met justitie in aanraking. In eerste instantie wordt Ros veroordeeld tot 17 jaar maar in hoger beroep wordt hij vrijgesproken. Hij zou bij een ripdeal de Surinaamse hasjhandelaar Arturo Ritfeld hebben doodgeschoten in Zeewolde. De compagnon van Ritfeld raakt hierbij gewond

Fred Ros doet ook aan incasso voor zijn opdrachtgevers. Vreemd is dat niet gezien zijn enorme postuur. Saskia Belleman zegt hierover: ‘Omdat ze wel inzagen dat ze moesten betalen. Ros is zeker twee meter lang, een imponerende gestalte. Maar meerdere mensen verklaarden dat hij vriendelijk was.’

In 2002 komt hij weer met justitie in aanraking als in een villa die hij huurt vuurwapens worden aangetroffen. De villa blijkt van Katja Schuurman te zijn die de villa verhuurt heeft en niks met de zaak te maken heeft. Uiteindelijk krijgt Ros tien maanden cel wegens verboden wapenbezit.

Ros is ook betrokken bij de moord op Cor van Hout in 2003: Zelf vertelt hij: ‘Dat weet ik eigenlijk niet eens. Ik heb een rode motor verzet van Vinkeveen naar Diemen. En ik heb twee jongens uit Venezuela opgehaald en naar een hotel gebracht.’ Kroongetuige Peter la Serpe, gaat verder en noemt Ros ook als bestuurder van de moordenaarsmotor.


De moord op Thomas van der Bijl

In 2006 wordt Fred Ros gearresteerd voor het ‘regelen’ van de moord op Thomas van der Bijl. Op 21 februari 2007 maakt justitie bekend dat hij één van de zes verdachten van de moord op Van der Bijl op 26 januari 2007 heeft bekend. Het is de dan 26-jarige Dwight S. uit Zoetermeer. Op 16 november 2009 krijgt S. in hoger beroep een gevangenisstraf van 13 jaar. Mededader Remy H. krijgt 14 jaar celstraf opgelegd.

Justitie verdenkt Fred Ros er van het brein achter de liquidatie te zijn. Hiervoor krijgt hij in 2006 in eerste aanleg een straf van dertig jaar. Andere kopstukken, onder wie seriemoordenaar Jesse Remmers, krijgt  levenslang.

De rol van Ros bij de liquidatie was die van seiner, hij wil eigenlijk liever niet mee doen maar had geld nodig: ‘Ik stemde er uiteindelijk mee in, zag er het kwaad niet van in. Alles bij elkaar kostte de liquidatie 130.000 of 150.000 euro. Ik kreeg tussen de 33.000 en 40.000. Bijna hetzelfde als de anderen. Ik hoorde later pas waarom Van der Bijl dood moest, omdat hij praatte met de politie.’ (Bron: AT5, 2 februari 2015)

Peter La Serpe heeft in zijn verklaringen in het Passage proces verklaringen over de betrokkenheid van Ros afgelegd. Volgens La Serpe is Ros betrokken bij de liquidatie op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Volgens la Serpe had Ros nauwe banden met Willem Holleeder en Dino Soerel.

Volgens Ros was Holleeder zeker niet de baas: ‘Soerel was de baas. Er was veel respect voor hem en dat had ik absoluut ook. Je maakte geen grappen over hem.’ Verder over Holleeder Holleeder: ‘Hij werd wel serieus genomen, maar ook een clown genoemd. De mensen die veel om Holleeder heen liepen, Ali Akgün, Dick V. en Danny K. zagen hem niet als groot.’


Fred Ros: de jaloerse voetballer

Ros was de grote belofte van de Hilversumse voetbalclub Olympia. Hij heeft als amateur gevoetbald bij FC Utrecht en FC Volendam. Ook was Ros nogal jaloers. Een ex van hem vertelt: ‘Ik werd eens een keer ’s nachts gebeld door Regi Blinker (ex-voetballer, red.), dat is een vriend van me. Dat vond Fred niet leuk. Hij heeft Regi opgezocht en relaxed gevraagd of ie me niet meer wilde bellen omdat hij het niet zo leuk vond.’ (Bron: Vrij Nederland, 13 september 2014)