Top 10 giftigste planten ter wereld

0
- Engelentrompet
Engelentrompet - Walter J. Pilsak at de.wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Top 10 giftigste planten ter wereld

Deze planten beter maar niet eten. Hier tien stuks giftige planten,

Top 10 giftigste planten ter wereld


10) Engelentrompet of Brugmansia

Engelentrompet
Engelentrompet – Walter J. Pilsak at de.wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

De planten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, en wel uit Peru en Chili. Intussen zijn ze als sierplant in Europa en Noord-Amerika redelijk verbreid. Alle soorten zijn zeer giftig.


9) Tabaksplant of Nicotiana tabacum

Tabaksplant
Tabaksplant

De tabaksplant of Nicotiana tabacum is de eenjarige plant waarvan tabak gewonnen wordt.


8) Doornappel of Datura stramonium

Doornappel
Doornappel

Dit is een zeer giftige plant die hallucinogene alkaloïden bevat. Datura stramonium is inheems in Noord-Amerika, maar vond al vroeg na de ontdekking van dit continent ook in Europa verspreiding.


7) Cicuta

 Cicuta
Cicuta

De planten komen van nature voor in de gematigde gebieden van het noordelijk halfrond, vooral in Noord-Amerika. Het zijn eenjarige, kruidachtige planten die 1-2 m hoog worden.

De soorten groeien in natte weilanden, langs oevers van beken en andere natte en moerassige biotopen. De wortel is dodelijk giftig! De giftigheid wordt veroorzaakt door polyynen, in het bijzonder de stof cicutoxine.


6) Monnikskap of Aconitum

Gele monnikskap
Gele monnikskap

De Monnikskap of Aconitum kent wel 300 tot 400 soorten. Veel soorten planten in dit geslacht zijn sterk giftig. Dat geldt voor alle delen, zelfs voor de honing. Ze bevatten het gif aconitine, een alkaloïde en sporen van verwante alkaloïden.

Zelfs sap van de plant op de huid kan een heftige reactie teweegbrengen. In Nederland en België komt slechts een soort de gele monnikskap (Aconitum vulparia) van nature voor. Ook dit is een zeer giftige soort.


Zie hier de grootste plant ter wereld: 180 vierkante kilometer.


5) Ageratina Altissima

Ageratina Altissima
Ageratina Altissima

Zie hier de Top 10 makkelijkste kamerplanten.


4) Wonderboom

Wonderboom
Wonderboom

De wonderboom of wonderolieboom (Ricinus communis) is een snelgroeiende tropische plant, die buiten de tropen kruidachtig is.

Uit wonderbonen wordt wonderolie geperst. De overblijvende pulp wordt wel als veevoeder gebruikt maar bevat het zeer sterke gif ricine dat eerst door een langdurige hittebehandeling onschadelijk moet worden gemaakt.

Uit de overgebleven resten worden ook wel meststoffen gemaakt die in biologische teeltwijzen gebruikt worden.


3) Paternosterboontje of Abrus precatorius

Paternosterboontje
Paternosterboontje

De boontjes bevatten een sterk gif, abrine, een aan ricine verwante stof. Het opeten van een enkele boon kan al fataal zijn. Als de betreffende stof direct in het lichaam zou worden geïnjecteerd, is een veel kleinere dosis al dodelijk.

Het vergif zit onder een harde huid en een zonder kauwen ingenomen boon wordt in principe zonder schade uitgescheiden.


2) Wolfskers of Atropa Belladonna

Wolfskers
Wolfskers

De wolfskers komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië en is van daaruit verspreid over de hele wereld.

In Nederland is de soort zeldzaam en voornamelijk in Zuid-Limburg en Gelderland te vinden, maar hij komt ook voor in parken in de rest van Nederland. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd sinds 1 januari 2017 door de Wet Natuurbescherming.

De hele plant bevat giftige alkaloïden. Bijzonder gevaarlijk zijn de bessen, die de uiterst giftige stof atropine bevatten.

Het eten van drie bessen kan dodelijk zijn voor een kind. Voor een volwassene zijn tien tot twaalf bessen vaak fataal.

De plant kan tot 1 m hoog worden. Ook de bladeren en wortels zijn zeer rijk aan deze alkaloïden. Verder bevat de plant hyoscyamine, scopolamine, pyridine en choline.[


1) Nerium Oleander

Nerium Oleander
Nerium Oleander

De oleander (Nerium oleander) is een plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). Het is een rijk vertakte, bossige, 2-6 m hoge struik of boom die giftig melksap bevat in alle vegetatieve delen.

De bladeren staan meestal in kransen van drie tot vier stuks; in zeldzame gevallen staan ze tegenoverstaand.

Ze zijn leerachtig, 10-22 cm lang, toegespitst en aan de basis in de steel versmallend. De middennerf is opvallend dik en de zijnerven zitten dicht op elkaar en lopen parallel.

De oleander komt voor in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Portugal en van Iran tot in Oost-Azië. Hij komt voor op stenige gronden, overstroomde oevers en in periodiek droge beekbeddingen.


Zie hier de top 10 lekkerst ruikende tuinplanten.


Geef een reactie