Grootste plant ter wereld: 180 vierkante kilometer

Grootste plant ter wereld: 180 vierkante kilometer
Grootste plant ter wereld: 180 vierkante kilometer

Grootste plant ter wereld

Australische biologen hebben aan de westkust van Australië een enorm veld van Posidonia australis ontdekt. Dit zeegrasveld is uitgegroeid tot een weiland van naar zo’n 180 vierkante kilometer. Dit een gebied zo groot als Washington, DC. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Grootste plant ter wereld


De onderzoekers van de University of Western Australia en Flinders University vonden de plant in het ondiepe water van Shark Bay. Ze deden onderzoek naar hoeveel verschillende planten in Shark Bay leven, toen ze ontdekten dat het om maar één plant ging.


Hier je alle over Australië op deze webite.


Door continu nieuwe scheuten te maken, een vorm van aseksuele voortplanting, lukte het de plant om zo gigantisch groot te worden.

Ze schatten de de leeftijd van van het zeegras op 4.500 jaar. Dit lijkt oud en is het misschien ook, maar in de Middellandse Zee is exemplaar van 15 kilometer lang van vermoedelijk meer dan 100.000 jaar oud te vinden.


Zie hier de top 10 oudste bomen ter wereld.


Deze soort zeegrasvelden liggen op tamelijk beschutte plekken en zo kan de plant blijven doorgroeien. Ze bieden een leefplek aan verscheidene diersoorten, zoals krabben, zeeschildpadden, allerlei vissen en dolfijnen.

Een wat? ja, een polyploïde organisme

Het geheim van het succes van P. australis in Shark Bay ligt misschien in de genetica. Onderzoekers ontdekten dat het zeegras een polyploïde organisme is, met het dubbele van het normale aantal chromosomen.

‘Diploïde organismen, zoals jij en ik, erven slechts de helft van het genoom van hun ouders, terwijl dit zeegras alles heeft’, leggen de onderzoekers uit. ‘We vermoeden dat dit de plant een voordeel geeft ten opzichte van een diploïde organisme, omdat het alle genen heeft die hem helpen te overleven in zijn huidige omgeving, evenals meer genen die hem zouden kunnen helpen overleven in andere.


Zie de top 10 Meest voorkomende insecten in huis.


‘Klonaal reproduceren zorgt ervoor dat het zeegras dezelfde genetica behoudt. Want seksuele reproductie in een diploïde organisme leidt tot nieuwe combinaties van genen. Waar sommige leiden tot nieuwe aanpassingen en een voordeel, zullen anderen het juist benadelen.’

De opwarming van de aarde maakt het moeilijker voor de plant om daar te blijven leven. Door de geringe regenval en de hoge verdamping is het water ook veel zouter geworden. Tot 2010 was het weiland 200 vierkante kilometer groot, maar sindsdien hebben cyclonen en hittegolven een deel van het zeegras vernietigd.


Niet goed: Hoogste gletsjer van de Mount Everest smelt snel, blijkt uit nieuwe studie.


Bron en meer informatie: Jane M. Edgeloe, Anita A. Severn-Ellis et al.: Extensive polyploid clonality was a successful strategy for seagrass to expand into a newly submerged environment, in Proceedings of the Royal Society B, Volume 289, Issue 1976, 1 juni 2022, https://doi.org/10.1098/rspb.2022.0538