Populairste tuinplanten in Nederland – De top 10

Populairste tuinplanten in Nederland
Populairste tuinplanten in Nederland
IJzerhard
IJzerhard

Populairste tuinplanten in Nederland

Nederlanders houden van hun tuintje en daar hebben ze ook nog wat geld voor over. Wil je meedoen met de buren dan hebben we hier de populairste planten voor de tuin. Het is niet voor niets de top 10: ze zien er goed uit, gaan vaak wat langer mee en doen geen enorme aanslag op de beurs. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website…


Top 10 – Populairste tuinplanten in Nederland


10. Lampenpoetsersgras (Pennisetum ‘Hameln’)

Lampenpoetsersgras
Lampenpoetsersgras

De Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een laagblijvend siergras met opgaande groei en smal blad. De ‘Hameln’ wordt gemiddeld 70-80cm hoog. Van juli tot en met september bloeit de plant met lichtbruine tot lichtroze bloemaren die tot diep in de winter aan de plant kunnen blijven en verkleuren naar zilverwit.


9. Portugese laurierkers (Prunus lusitanica)

Portugese laurierkers
Portugese laurierkers

De Portugese laurier is een middelgrote wintergroene sierstruik met een compacte dicht vertakte, opgaande vorm. Hij bloeit in mei en juni met kleine witte, geurende bloempjes in tot 15cm grote trossen en heeft smalle, glanzende, ovale, getande, donkergroene bladeren.


8. Ridderspoor (Delphinum)

Ridderspoor
Ridderspoor

De bloempluimen van de riddersporen variëren in lengte van 10 tot 200 cm en staan recht omhoog. De bloem heeft vijf kroonblaadjes en is zeer geliefd bij bijen en hommels. De kleuren van de bloemen kunnen paars, blauw, rood, roze, geel of wit zijn. De planten houden van een goed doorlatende grond en staan in de zomer graag in de volle zon, en ze zijn bestand tegen koude winters.


7. Klimop (Hedera helix)

Klimop
Klimop

De klimop is een in de gematigde streken groeiende liaan. De plant kan meer dan 10 meter hoog klimmen, maar kan ook uitgestrekt over de grond liggen. De plant verspreidt een eigenaardige, wat harsachtige geur.


6. Kamperfoelie (Lonicera henryi)

Kamperfoelie
Kamperfoelie

De kamperfoelie bloeit van juni tot augustus met aangenaam geurende wit/rode buisvormige bloempjes; later in de herfst gevolgd door vlezige, glanzende zwarte bessen.


Top 5 – Populairste tuinplanten in Nederland


5. Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Kleine maagdenpalm
Kleine maagdenpalm

De kleine maagdenpalm is een laagblijvende, bodembedekkende wintergroene plant met kleine, elliptische en glanzende bladeren. De plant heeft donkergroene blaadjes en vijftallige stervormige helderwitte bloempjes. De hoofdbloei ligt in april en mei.


4. IJzerhard (Verbena bonariensis)

IJzerhard
IJzerhard

De IJzerhard bloeit van juli tot eind september met kleine buisvormige violetpaarse bloempjes gegroepeerd in afgeplatte eindstandige bloemtrossen aan hoogopgaande vierkante bloemstengels.


Zie hier de top 10 lekkerst ruikende tuinplanten.


Top 3 – Populairste tuinplanten in Nederland


3. Glansmispel (Photinia fraseri‘ Red Robin’)

Glansmispel
Glansmispel

De glansmispel op stam is een opvallende boompje in het voorjaar vanwege zijn rode bladscheuten. Later wordt het blad groen van kleur. Wanneer het boompje in bloei staat van april tot juni verschijnen er mooie witte bloemen waar vlinders en bijen op af komen.


2. Hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’)

Hortensia ‘Annabelle’
Hortensia ‘Annabelle’

Deze Annabelle bereikt uiteindelijk een hoogte van zo’n 100 centimeter en bloeit in de maanden van juni tot september. Ze heeft dan grote ronde roommwitte bloemen die later in het seizoen verkleuren naar groen.


1. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Populairste tuinplanten: Toscaanse Jasmijn
Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse jasmijn of sterjasmijn is een wintergroene klimplant met witte, geurende bloemen. Hij groeit het liefst op een plek in de volle zon.