, , ,

Kostwinner is minder gelukkig en gezond

Broodwinner is minder gelukkig en gezond als hij als enige werkt

Kostwinner is minder gelukkig en gezond als hij als enige werkt

Wil je dat je vrouwtje het huishouden doet en vind je dat haar enige recht het aanrecht is? Dat is misschien niet de beste houding als je geeft om je eigen geluk en gezondheid. Een beetje kostwinner maakt niet uit, maar als je als enige de verantwoordelijkheid hebt over de financiële situatie in een gezin, moet je op gaan passen zegt dit onderzoek. Lees meer over het wel wee van de mannelijke kostwinner.

Broodwinner is minder gelukkig en gezond als hij als enige werkt

Broodwinner is minder gelukkig en gezond als hij als enige werkt

Kostwinner is minder gelukkig en gezond als hij als enige werkt

De onderzoekers van het artikel “Relative Income, Psychological Well-Being, and Health: Is Breadwinning Hazardous or Protective?” gebruikten data van een representatieve groep getrouwde en ongetrouwde paren over een periode van 15 jaar. Ze zagen dat de mannetjes die financieel de hele santenkraam draaiende houden een duidelijke terugval in geluk en gezondheid kenden. ‘Men’s psychological well-being and health were at their worst during years when they were their families’ sole breadwinner.’ zegt het artikel. Het kan gaan om 5 procentpunten minder ervaren geluk en 3,5 procent minder gezondheid. Het artikel werd gepresenteerd op de 111th Annual Meeting of the American Sociological Association.

Mevrouw Munch, een van de onderzoekers had de idee om eens een keer naar de mannen te kijken en hoe die zich voelde als primaire kostwinner. Want er is zal zo veel onderzocht over de positie van de vrouw binnen een huishouden. In haar woorden: ‘Our study contributes to a growing body of research that demonstrates the ways in which gendered expectations are harmful for men too. Men are expected to be breadwinners, yet providing for one’s family with little or no help has negative repercussions.’ Bij de dames was juist de tegenover gestelde trend te vinden, hoe meer centjes ze binnen brachten, hoe beter en gezonder ze zich voelden.

Een verklaring zou kunnen zijn dat de man als enige kostwinner het als een zware verplichting voelt om een inkomen mee naar huis te nemen. Dat zou bijvoorbeeld meer stress kunnen opleveren, terwijl de dames werk zien als een positieve keuze.

Bron en meer informatie: Christin Munsch, American Sociological Association. “Being the primary breadwinner is bad for men’s psychological well-being and health.” ScienceDaily. ScienceDaily, 19 augustus 2016. www.sciencedaily.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie