Landen met de meeste kerncentrales – De top 10

Landen met de meeste kerncentrales
Landen met de meeste kerncentrales

Landen met de meeste kerncentrales

We kunnen ons allemaal nog wel de nucleaire rampen zoals in Tsjernobyl en Fukushima herinneren. Aan de nadere kant: kerncentrales produceren schone energie. De kosten van nieuwe kerncentrales zijn vanwege de veiligheidsmaatregelen bijna onbetaalbaar. Ook zijn we bezorgd geworden over het kernafval en mogelijke terroristische aanvallen op zo’n centrale. Zie hier de top 10 van landen met de meeste kernreactoren ter wereld.


Lees hier meer ->>> over economie op deze website…


Landen met de meeste kerncentrales
Landen met de meeste kerncentrales

Langzaam maar zeker winnen de critici van kerncentrales terrein. De Verenigde Staten sluiten de nucleaire reactoren één voor één. De dalende prijzen van aardgas in combinatie met de opkomst van zonne- en windenergieproductie hebben het voor kerncentrales moeilijk gemaakt om te concurreren met andere energiebronnen.

Volgens de International Atomic Energy Association (IAEA) zijn er momenteel 449 nucleaire reactoren actief in de wereld. Ze zijn goed voor 11% van de energie in de wereld.


Top 10: landen met de meeste kerncentrales


10. Verenigd Koninkrijk, 15

Het VK heeft 15 operationele kernreactoren, en er is er momenteel één in aanbouw. De kerncentrales hebben een totale capaciteit van 8.923 MW. Kernenergie is goed voor bijna 18% van het totale elektriciteitsverbruik in het VK.


9. Oekraïne, 15

In de Oekraïne vond op 26 april 1986 de ramp in Tsjernobyl plaats, toen het nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Het land produceert nog steeds meer dan 53% van zijn elektriciteit uit kerncentrales. Het heeft 15 operationele kernreactoren met een capaciteit van 13,107 MW. De Oekraïne heeft nog twee reactoren in aanbouw.


8. Canada, 19

De 19 kernreactoren in Canada produceren 15% van de totale elektriciteit van het land. De kerncentrales hebben een totale capaciteit van 13.554 MW. Canada investeert sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in nucleaire technologie.


7. India, 22

India heeft 22 operationele kernreactoren met een totale capaciteit van 6.255 MW. Er zijn nog zeven reactoren in aanbouw. Kernenergie is goed voor slechts 3,1% van het totale elektriciteitsverbruik van India. Het land wil het aandeel van kernenergie verhogen tot 25% van het totale elektriciteitsverbruik in 2050.


6. Zuid-Korea, 25

Zuid-Korea heeft 25 kernreactoren die 23,7% van de totale elektriciteit van het land produceren. De reactoren hebben een gecombineerd vermogen van 23.784 MW. Zuid-Korea heeft nog drie kerncentrales in aanbouw. Zuid-Korea exporteert ook kernreactoren naar andere landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten.


Top 5: landen met de meeste kerncentrales


5. Rusland, 36

Rusland heeft 36 kernreactoren met een totale capaciteit van 28.355 MW. Kernenergie is goed voor 18% van de totale elektriciteitsproductie van het land. Rusland is ook een toonaangevende exporteur van reactoren en andere nucleaire goederen.


4- Japan, 37

Japan heeft nog 37 nucleaire reactoren in bedrijf. De meeste Japanse kernreactoren werden na de ramp in Fukushima in 2011 gestopt. De productie van kernenergie is sinds het incident aanzienlijk gedaald. Kernenergie is goed voor 6,2% van het Japanse elektriciteitsverbruik.


Top 3: landen met de meeste kerncentrales


3. China, 48

China bouwt als een gekko nieuwe kerncentrales. Hier zijn momenteel 11 nucleaire reactoren in aanbouw. Het land heeft 48 operationele reactoren met een totale capaciteit van 42.858 MW. Slechts 4,2% van de Chinese elektriciteit wordt opgewekt door kerncentrales.


2. Frankrijk, 58

Net als de Verenigde Staten bouwde Frankrijk in de jaren zestig en zeventig zeer veel kerncentrales. Kernenergie is er goed voor maar liefst 72% van de totale elektriciteitsproductie. Frankrijk exporteert ook het teveel aan elektriciteit naar zijn buurlanden.


1. Verenigde Staten, 96

In de Verenigde Staten staan de meeste nucleaire reactoren ter wereld. De 96 reactoren hebben een gecombineerd vermogen van 97.565 MW. In 2018 werd ongeveer 19,3% van de totale elektriciteit geproduceerd door kerncentrales.