, , , ,

Lekkerste Vlaamse gerechten – Een top 10 met recept

Lekkerste Vlaamse gerechten

Lekkerste Vlaamse gerechten – Een top 10 met recept
De Vlamingen houden van lekker eten. Want je weet: hoe zuidelijker, hoe lekkerder het eten… Lees, zie en maak deze overheerlijke top 10 uit Vlaanderen.


Lees hier ->>> meer over eten en drinken en hier ->>> meer over België op deze website…


Lekkerste Vlaamse gerechten – Een top 10 met recept


10. Steak tartaar met fijne frieten

Steak tartaar

Steak tartaar

Rauwe tartaar wordt als broodbeleg of voorgerecht gegeten, maar ook als snack of hoofdgerecht. In België serveren ze het met friet.

Het vlees wordt veelal gemengd met andere ingrediënten. Denk aan zoals ei, zout, peper, ui, kappertjes en soms worcestersaus, mayonaise en ketchup.

Onder meer in België en Vlaanderen wordt dit gerecht benoemd als ‘steak tartare’. In een restaurant dient met het gerecht vaak op als afzonderlijke ingrediënten.

De klant of de kok doseert en mengt dan naar smaak. Soms wordt het vlees op de tafel van de klant gemalen zodat deze zicht heeft op de kwaliteit van het gebruikte vlees.

Recept: ->>> Steak tartaar met fijne frieten


9. Zeetong ‘à la meunière’

Zeetong 'à la meunière'

Zeetong ‘à la meunière’

Tong à la meunière is DE klassieke bereiding van deze platvis: gebakken zeetong, geserveerd met echte boter en peterselie, en afgeblust met citroen.

Het gerecht is afkomstig uit de Normandische keuken en was volgens de verhalen een favoriet gerecht van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

‘A la meunière’ – op de wijze van de molenaarsvrouw – heeft betrekking op het gebruik van bloem bij het bakken: de vis wordt licht bestoven met bloem en dan gebakken in echte boter.

Bron: www.pieters.be


8. Kalfstong in maderasaus met pommes duchesse

Recept: Kalfstong in maderasaus met pommes duchesse


Zie hier de top 15 meest populaire Belgische liedjes in Nederland.


7. Konijn met pruimen

Vlees van konijn is zacht van smaak en bovendien zeer mager. Een flinke portie gedroogde pruimen en een degelijk Belgisch bier doen wonderen in de saus.

Dit stoofpotje proeft nostalgisch en tegelijk hedendaags, want alle smaken en ingrediënten vormen samen een gouden combinatie.

Bron en gerecht: dagelijksekost.een.be/


6. Asperges op z’n Vlaams

Asperges op zijn Vlaams is een eenvoudig recept dat uit de middeleeuwse Vlaamse keuken stamt. Het bestaat uit gegaarde asperges, hardgekookte eieren en peterselie.

Recept: www.lekkervanbijons.be


Top 5: Lekkerste Vlaamse gerechten


5. Balletjes met krieken en in tomatensaus


4. Vol-au-vent

Videe, vol au vent of koninginnenhapje: het is en blijt een pasteitje. Mogelijk is het huidige pasteitje in Zuid-Nederland bekend sinds de Franse Tijd.

De uitvinder ervan zou de beroemde Franse kok Marie-Antoine Carême (Parijs, 1784-1833) zijn geweest. Hij zou per vergissing bladerdeeg hebben gebruikt in plaats van kruimel- en korstdeeg.

Toen de man zag dat uit het platte deeg een torenachtig gebak was ontstaan, zou hij Il vole au vent (Hij vliegt in de lucht) hebben geroepen.

Dit zou verklaren waarom het gebakje in andere talen vol-au-vent wordt genoemd. Een andere naamsverklaring zou zijn dat de gebakjes zó licht waren dat ze met de wind zouden wegwaaien.

Recept: ->>> Vol-au-vent


Zie hier de Top 10 lekkerste gerechten uit België.


Top 3: Lekkerste Vlaamse gerechten


3. Steak-friet met sla en béarnaisesaus

Gewoon een lekker stuk vlees met friet en een heerlijk sausje…

Recept: ->>> Steak-friet met sla en béarnaisesaus


2. Witloof met hesp

Witloof met hesp in de oven

Witloof met hesp in de oven

Is ook lekker! Vlaams witloof gewikkeld in gekookte hesp, overgoten met een rijkelijke kaassaus en met een krokant kaaskorstje erbovenop.


Zie hier de top 10 mooiste badplaatsen van België.


1. Stoofvlees friet

Stoofvlees (of suddervlees of hachee) is vlees dat op laag vuur gedurende lange tijd gegaard is (gestoofd) om het mals te maken.

Doordat de structuur van rundvlees uit vezels bestaat, valt het na het sudderen in draden uit elkaar. Met het juiste stuk vlees, een lekker biertje, de onvermijdelijke boterham met mosterd, stroop is het een heerlijke onvervalste Vlaamse klassieker.