Top 10 lekkerste gerechten uit België

Carbonade flamande of stoofvlees - Top 10 lekkerste gerechten uit België
Carbonade flamande of stoofvlees - Top 10 lekkerste gerechten uit België

Lekkerste gerechten uit België

Dat je in België lekker kunt eten, dat weten we wel. Zie hier de allerlekkerste.


Lees hier ->>> meer over België op deze website.


Top 10 lekkerste gerechten uit België

Website: www.expatica.com


10. Crevette grise

Tomate crevette
Tomate crevette

In heel België vind je crevette grise (of grijze garnaal) en sommige visrestaurants serveren ze je een snackkom.

Je kunt ze eten als tomate crevette (verse tomaten gevuld met een garnalensalade), crevette croquettes (garnaalkroket in het Nederlands), of geschild als snack met bier.


Zie hier de bekendste Belgische gerechten – De heerlijke top 10


8. Gentse waterzooi

Gentse waterzooi
Gentse waterzooi

De waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. De naam is afgeleid van zode, ‘zieden’: kooksel, vooral van vis.


9. Boulets

Boulets
Boulets

De Boulet à la liégeoise, ook wel genoemd boulet sauce lapin of boulet sauce chasseur, is een streekgerecht uit de Belgische stad Luik. Meestal gaat de boulet samen met frites. Dit noemt men boulet frites à la liégeoise of kortweg boulets-frites.

De boulet (gehaktbal) is geblust met azijn en er wordt afhankelijk van het recept meestal ui, tijm, laurier, krenten, Luikse stroop en marjolein toegevoegd.


Zie hier de 10 populairste gerechten uit Denemarken – God appetit


7. Paling in ‘t groen

Paling in 't groen
Paling in ’t groen

De paling in ’t groen is een echt Vlaams gerecht ontstaan in de Scheldestreek. Je eet dan zoetwaterpaling in een groene saus.


6. Stoemp

Kabeljauw en stoemp
Kabeljauw en stoemp

Stoemp is een gerecht van aardappelpuree en andere wortelgroenten en kan ook room, spek, ui, kruiden en specerijen bevatten.

De naam van het gerecht bevat soms het soort groenten dat erin zit. Wortelstoemp bevat bijvoorbeeld wortelen. Deze specifieke combinatie kan ook eigeel bevatten.


5. Moules frites / mosselen met friet

Mosselen met friet
Moules frites / mosselen met friet

De moules frites, is een populair gerecht in België en Noord-Frankrijk (regio Rijsel). Het is ook een nationaalgerecht van België.

Het gerecht bestaat uit mosselen gekookt in gezouten water met groenten (onder andere selder en ajuin) en een portie friet.


4. Filet Americain

Filet Americain
Filet Americain

De filet americain of (americain) préparé (in Vlaanderen) is gemaakt van fijn gemalen rauw mager rundvlees, zoals biefstuk, met toevoeging van peper en bijvoorbeeld een ei.


3. Chicons au gratin / witlof met kaas

Chicons au gratin
Chicons au gratin

Gegratineerde chicons is een Belgisch nationaal gerecht dat bestaat uit gestoofd witlof (ook wel chicons genoemd) gewikkeld in plakjes gebakken ham en bedekt met een Mornay-saus en wat geraspte kaas.


Zie hier de 10 Duurste restaurants ter wereld 2021.


2. Sole meunière / Gebakken sliptong

Sole meunière
Sole meunière

De Sole meunière is een klassiek visgerecht bestaande uit tong, bij voorkeur heel of filet, die door de bloem gaat, gebakken wordt in boter en geserveerd met de botersaus, peterselie en citroen.


1. Carbonade flamande of stoofvlees

Carbonade flamande of stoofvlees
Carbonade flamande of stoofvlees

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België.

Stoofvlees (of suddervlees of hachee) is vlees dat op laag vuur gedurende lange tijd gegaard is (gestoofd) om het mals te maken.


Top 10 lekkerste gerechten uit België

  1. Carbonade flamande or stoofvlees
  2. Sole meunière
  3. Chicons au gratin
  4. Filet Americain
  5. Moules frites
  6. Stoemp
  7. Paling in ‘t groen
  8. Gentse waterzooi
  9. Boulets
  10. Crevette grise

Zie hier de lekkerste Vlaamse gerechten – Een top 10 met recept