10 populairste gerechten uit Denemarken – God appetit

0
48
Populairste gerechten uit Denemarken
Populairste gerechten uit Denemarken

Populairste gerechten uit Denemarken

In Denemarken houden ze van een stukje vlees. Dit stukje vlees mag een lekker korstje hebben en er hoort vaak een stevige saus bij. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Denemarken en hier ->>> meer over eten drinken op deze website.


Top 10 – Populairste gerechten uit Denemarken


10. Æbleflæsk

(Deens appelvarkensvlees, Aebleflaesk, Äppelfläsk)

Æbleflæsk
Æbleflæsk

Dit gerecht bestaat uit gezouten varkensvlees, flæsk, gebakken met appels, tijm en suiker vaak met uitjes. Er zijn veel mengvormen, variërend van een zoete appelpuree met kleine blokjes spek tot grotere plakjes licht gezouten en gebakken varkensvlees.

Æbleflæsk is heerlijk met bier en schnaps. Het is een populair gerecht voor buffetten vóór kerstmis (julefrokost).


9. Brændende kærlighed

(Brandende liefde)

Brændende kærlighed
Brændende kærlighed

Brændende kærlighed is een traditioneel Deens gerecht dat bestaat uit aardappelpuree met daarop spek en uien, beide gebakken. De aardappelpuree kun je ook serveren met peterselie, prei of geraspte nootmuskaat.

Het is traditioneel om ook ‘syltede rødbeder’, bieten, als bijgerecht toe te voegen.


8. Andesteg

Andesteg
Andesteg

Geroosterde eend of andesteg is één van de klassieke Deense gerechten. De eend wordt meestal op smaak gebracht met zout en peper, gevuld met gesneden appels en pruimen en vervolgens langzaam geroosterd tot ze goudbruin en krokant is.

Andesteg eet je met gekarameliseerde aardappelen, gestoofde rode kool en een smaakvolle saus. De saus is gemaakt van eendenvet, whisky en wijn.

Hoewel de Denen dit gerecht het hele jaar dooreten, is geroosterde eend ook een hoofdgerecht voor vele kerstavonden.


7. Mørbradbøffer i flødesovs

(Ossenhaas met roomsaus, Mørbradbøffer i flødesauce)

 Mørbradbøffer
Mørbradbøffer

Deze Deense klassieker maakt gebruik van varkenshaas, gecombineerd met flinke hoeveelheden uien. Dit overgieten we allemaal met een romige saus. Het gerecht is meestal gebakken als ovenschotel en vaak aangevuld met champignons of knapperige spekreepjes. Het is een stevige, huisgemaakte maaltijd en eten we met aardappelen, en / of rijst en augurken.


6. Boller i karry

Boller i karry
Boller i karry

De Boller i karry is een traditioneel Deens gerecht dat is uitgevonden rond 1840. Toen is de eerste mix van kerriepoeder in het land geïntroduceerd. Het bestaat uit varkensgehaktballetjes die zijn overgoten met een romige currysaus. Het gerecht komt meestal geserveerd met rijst.

Ooit was het een exotisch gerecht, maar het werd al snel ongelooflijk populair. Tegenwoordig is het een echt Deens nationaal gerecht.


Top 5 – Populairste gerechten uit Denemarken


5. Gammeldags kylling

Gammeldags kylling
Gammeldags kylling

Stoofvlees is één van de klassieke Deense gerechten die staan voor de thuisgemaakte maaltijd. Een hele kip braad je aan en vervolgens stoof je die langzaam in een bouillon. Dit doe je met bijvoorbeeld uien, peterselie en peperkorrels. Als het geheel goed gaar is, laat je het stoofvocht inkoken en eventueel verdik je dit met meelroers of room voor de saus.

Gammeldags kylling, vertaald als ouderwetse kip, eet je meestal geserveerd met geroosterde aardappelen, komkommersalade en de bijbehorende saus.


4. Hakkebøf

(Deense hamburger of Hakkebøfer)

Hakkebøf
Hakkebøf

Hakkebøf is de Deense variant van een hamburger, meestal gemaakt met grof gehakt. Gebakken tot het perfect krokant is, serveren we hakkebøf met gekarameliseerde uien en gekookte aardappelen.

Omdat het één van de meest voorkomende en favoriete gerechten in Denemarken is, zijn er vele varianten. De kant-en-klare variant is verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Men denkt dat hakkebøf is uitgevonden in de buitenwijken van Kopenhagen, en dat de beroemde Amerikaanse hamburger de echte inspiratie is.


Top 3 – Populairste gerechten uit Denemarken


3. Flæskesteg

(Deens varkensvlees, Ribbensteg)

Flæskesteg
Flæskesteg

Flæskesteg is een traditioneel Deens varkensgebraad met de kenmerkende knapperige korst. Het gaat meestal gepaard met klassieke Deense bijgerechten zoals gestoofde rode kool en gekarameliseerde of gekookte aardappelen. Het gerecht eet je met kerst en bij speciale gelegenheden.

Dunne plakjes geroosterd vlees zitten ook in verschillende snacks, zoals de flæskesteg sandwich of de open flæskesteg smørrebrød .


2. Stegt flæsk

(Knapperig varkensvlees met peterseliesaus, Stegt flæsk med persillesovs)

Stegt flæsk
Stegt flæsk

Stegt flæsk is ook een typisch Deens gerecht dat bestaat uit gebakken, gegrild of in de oven geroosterd buikspek. Dikke en knapperige buikspekplakken serveer je met gekookte aardappelen en een smaakvolle peterseliesaus.

Het is ontstaan in de 19e eeuw en is sindsdien één van de meest populaire en veel geserveerde Deense gerechten.


Frikadeller

(Deense gehaktballetjes)

Frikadeller
Frikadeller

Frikadellers zijn populaire Deense gehaktballen die meestal worden gemaakt met gemalen varkensvlees, met af en toe een toevoeging van gemalen kalfsvlees. Je kunt ook een Zweedse variant krijgen bij de Ikea.

Deze kleine gehaktballetjes maken al meer dan 200 jaar in Denemarken deel uit van het menu. Ze worden het hele jaar door in alle delen van het land gegeten.

De originele frikadeller wordt meestal geserveerd met gekookte aardappelen en traditionele Deense bruine saus. Dit gerecht eet je meestal als een stevige weekendmaaltijd. Ingemaakte groenten, mosterd, roggebrood en andere groenten kunnen ook met de frikadeller worden geserveerd.

De gehaktballen zijn ook onderdeel van nieuwe gerechten, zoals sandwiches met gehaktbal.