Lichtbehoefte van wietplanten

0
Lichtbehoefte van wietplanten
Lichtbehoefte van wietplanten

Lichtbehoefte van wietplanten

Als je zelf een wietplant gaat kweken, is een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden de lichtbehoefte van de plant. Die behoefte komt nogal nauw, en in iedere fase van de groei van de plant is er weer iets anders nodig. Hieronder lees je verschillende tips om het licht zo optimaal mogelijk af te stemmen op de behoefte van de plant.


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Eerste groei: 18/6 schema

De eerste fase van de wietplant wordt ook wel de groeifase genoemd. In deze periode heeft de plant in ieder geval 14 uur licht per dag nodig. Vaak is dat iets meer en wordt een schema van 18 om 6 aangehouden: je zorgt dat de plant 18 uur licht krijgt en 6 uur in het donker staat.


Volgende fase: 12/12

In de volgende fase heeft de plant minder licht nodig, nog maar zo’n 10 uur per dag. Ook hierin wijkt het veel gebruikte schema enigszins af. Om tot een zo goed mogelijke bloei te komen, gebruiken kwekers het 12 om 12-schema: de helft van de dag krijgen ze licht, en de helft van de dag rusten ze in het donker.


Autoflower zaden

Wanneer je autoflower zaden plant, hoef je je iets minder bezig te houden met het lichtschema. Dit speciale soort wietzaad is zo gekweekt dat ze, zoals de naam al aangeeft, automatisch in de bloeifase terechtkomen, ongeacht de hoeveelheid licht die ze per dag krijgen. Het is echter aan te raden de autoflower zaden zoveel mogelijk te ‘behandelen’ als niet-autoflower zaden, om de planten zo sterk mogelijk te laten groeien.


Plek van de kweeklamp

Wanneer je de wietplant binnen kweekt, is ook de plek van de kweeklamp van belang. De lamp mag bijvoorbeeld niet te dicht op de planten hangen, omdat dit dan te veel hitte aan de planten afgeeft. Ook te hoog is niet aan te raden: wietplanten zoeken altijd naar het licht, en wanneer de lamp te hoog hangt, zal de plant zich voornamelijk in de lengte uitstrekken en minder vol zijn.

Wietplanten zijn dus echte lichtplanten; het is een van de belangrijkste onderdelen voor een goede groei van de plant. Wanneer je de kweeklamp op een goede afstand van de plant hangt, rekening houdt met een langere lichtperiode in de beginfase en dit naarmate de plant richting de bloeifase komt aanpast naar een ander lichtschema, zal de plant zich ontwikkelen tot een gezonde, volwassen wietplant.


 

Geef een reactie